Asus Zenfone 9
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Det finns tre modeller med 8/128, 8/256 eller 16/256 GB. Vi har testat den största modellen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull processor
+ Har hörlursport
+ Snabb mjukvara
Nackdelar
- Saknar eSIM
- Saknar trådlös laddning
- Ingen telefotokamera
- Plastig baksida
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.8
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus Zenfone 9 är en utmärkt liten smartphone. Om du vill ha prestanda i ett kompakt format finns det ingen bättre just nu. Zenfone 9 har dessutom ovanlig funktionalitet, såsom en hörlursport och vattentålig design, och kan skryta med en bra skärm, pålitligt hög prestanda och förvånansvärt bra batteritid. Bakstycket känns lite plastigt, det saknas vissa flaggskeppsfunktioner såsom trådlös laddning och kameran är inte av högsta kvalitet. Det är egentligen det enda som skiljer Zenfone 9 från kompakta flaggskepp såsom Xiaomi 12. Med det sagt kan vi ändå föredra Zenfone 9 tack vare den enkla mjukvaran och tåliga designen.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone 9 är en trevlig telefon för dig som verkligen INTE vill ha en stor smartphone. Den är knappast liten med gamla mått mätt men den är lätt att greppa. Det har den främst sitt smala format att tacka för. Den mäter lite drygt 68 millimeter på bredden, betydligt mindre än vad vi kallar smärtgränsen för små mobiler: 70 millimeter. Faktum är att ZenFone 9 är en av marknadens mest kompakta mobil av sin klass. Den är mindre än både Xiaomi 12 och Sony Xperia 5 III.

En stadig metallram ger en härlig känsla av kvalitet i handen. Baksidan är samtidigt gjord av plast och känns både konstig och billig. Vårt svarta exemplar har en matt och skrovlig finish som ger bra grepp men som ger ut udda utseende, till det bättre och sämre. Den sticker ut men många som vi pratat misstar bakstycket med ett skal. Det tar vi inte som en komplimang. Bakstycket är ganska smutsavstötande men när det blir smutsigt är det svårt att rengöra.

Varför så stora?!

På baksidan sitter två gigantiska kameralinser. De ser dramatiska ut och höjer folks ögonbryn. Det finns inga tekniska skäl till deras storlek men det ger dem som sagt ett udda utseende. Huvudkameran sticker ut nästan tre millimeter från baksidan och är därför svår att skydda med ett vanligt skal. Asus inkluderat ett skal i lådan som därför har en hög kant runt kameran, för att minimera risken för skada på kameran.

Trots att Zenfone 9 är liten, har Asus lyckats klämma in en hörlursport i ovankanten. Runt telefonen finns också en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget stöd för eSIM. Längs höger sida finns en fingeravtrycksläsare som är snabb  och pålitlig och som kan användas med gester för att till exempel dra ner notisfältet. Det är en smart idé som gör telefonen ännu enklare att använda med en hand. Läsaren är dock så känslig att det är lätt att dra ner notisfältet av misstag. Efter några dagars användning stängde vi därför av den funktionen.

 

Skärm

Asus Zenfone 9 har en 5,9 tum skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Den är alltså en av väldigt få smartphones med en skärm under sex tum. Den använder AMOLED-teknik och Full HD-upplösningen ger en trevlig pixeltäthet på 445 pixlar per tum, vilket är precis tillräckligt för att undvika problem med skärmteknikens lite suddiga bildegenskaper. Skärmen presterar generellt mycket bra. I det bästa skärmläget, som kallas Filmisk, är både gröna och blåa färger en gnutta övermättade men färgåtergivningen är ändå mycket bra. Skärmen erbjuder dessutom bra prestanda i ljusa miljöer, eftersom skärmen kan nå 771 nits över hela skärmen och 1128 nits i HDR-material. Det är riktigt bra och betyder att Zenfone 9 har den bästa kompakta skärmen vi sett, tillsammans med Xiaomi 12.

 

Batteri

Zenfone 9 har ett batteri på 4 300 mAh. Det är bra för ett så kompakt format! Med en effektiv processor kan vi också få riktigt bra batteritid från den. Även om Xiaomi 12 har ett batteri som är 200 mAh större, lyckas Zenfone 9 erbjuda bättre batteritid. En annan imponerande jämförelse är att vi mäter batteritiden som mycket lik Samsung Galaxy S22 Ultra, som har ett 5 000 mAh-batteri. Den har också en stor och högupplöst skärm, men det är ändå imponerande hur uthållig Zenfone 9 lyckas vara. I praktiken kan den klara sig genom två långa dagar vid lättare användning och ha minst 40 procent marginal vid slutet av dagen, vid mer krävande användning. Eftersom skärmen är så ljusstark, kan batteritiden upplevas som sämre när telefonen används mycket utomhus, men för de allra flesta bör batteritid aldrig vara ett problem om den laddas varje natt.

Batterivård

Asus har länge varit en av branschens bästa tillverkare när det gäller batterivård. Zenfone 9 kommer också med många bra funktioner får att hålla batteriet i gott skick. Vi gillar till exempel möjligheten att begränsa laddningshastigheten som standard och sätta igång snabbladdning med ett klick när vi vill ha det. Det minskar slitaget på batteriet. För användare som aldrig laddar ur batteriet finns dessutom möjligheten att aktivera en laddningsgräns, på 80 eller 90 procent, som till exempel kan vara bra för dig som ofta har telefonen på laddare under stora delar av dygnet.

Det ingår en laddare på 30 watt i lådan. Den är dessvärre ganska stor med tanke på sin relativt begränsade kapacitet. Den är inte heller särskilt snabb. Den laddar upp telefonen från noll till 50 procent på 30 minuter. Flera konkurrenter kan nå över 80 procent på samma tid och Xiaomi 12 laddar till 61 procent på samma tid. Med det sagt är inte snabb laddning nödvändigtvis ett stort behov om batteriet räcker för en hel dags användning.

 

Kamera

Asus Zenfone 9 har en 50 MP-sensor som vi känner igen från till exempel OnePlus Nord 2T och Xiaomi 12. Det är en bra sensor som vi sett kraftigt varierande resultat baserat på hur den hanteras och vilken processor som används. I Zenfone 9 presterar den bra tack vare bra stabilisering och bildbehandling. I ljusa miljöer erbjuder den bra skärpa och detaljrikedom men med tecken på bristande optiska kvaliteter som bland annat ger en lite onaturlig bokeh-effekt i det vanliga fotoläget. Asus bildbehandling är generellt bra men kan se en gnutta överskärpt ut och är inte alltid så kontinuerlig mellan bilder som vi hade önskat. På samma sätt uppskattar vi HDR-lägets breda dynamiska omfång men stör oss på att det inte alltid aktiveras som det bör.

Det låter kanske som att vi klagar. Det beror främst på att detta är en ganska dyr smartphone. Den har flaggskeppsambitioner och med tanke på det presterar inte kameran riktigt så bra som vi hade önskat.

Det finns bara en annan kamera, en vidvinkelkamera. Den erbjuder bra skärpa tack vare bra optik. Kameran har dock problem med brus, även i ljusa miljöer. Det betyder att bra skärpa inte nödvändigtvis ger bra detaljrikedom. För sin klass presterar ändå vidvinkelkameran väl.

Det finns ingen annan kamera och därför inte heller någon telefotokamera. De två existerande kamerorna kan i alla fall användas för bra video. Huvudkameran är särskilt trevlig tack vare bra optisk stabilisering. Den har stöd för både 8K-inspelning och imponerande slow motion i 4K 120 fps.

 

Mjukvara

Asus mjukvara är till stor del helt orörd. Det inkluderar snabbgenvägar och inställningar som är helt identiska med hur de ser ut i rena varianter av Android. Det finns samtidigt ett fåtal undantag. Skärmen kan till exempel hanteras med Asus egen mjukvara och det samma gäller batteriet. Även launchern är Asus egen. Den är enkel och snabb men inkluderar de mest grundläggande funktionerna för att göra det smidigt att anpassa hur telefonen fungerar. Vi gillar också den inbyggda samtalsinspelaren som är lätt tillgänglig under ett samtal.

Telefonen saknar till stor del förinstallerade appar. Det finns en tacksam ljudinspelare och en app för att överföra data från en gammal telefon. I övrigt har Asus också gjort små och till stor del meningslösa ändringar i till exempel Kontakter-appen som kallas Personer av någon anledning. Kameraappen är också anpassad av Asus. Den inkluderar en Google Lens-knapp, ett pro-läge med manuella inställningar och en funktion som gör det möjligt att anpassa vilka kameralägen som visas i lägesmenyn.

Vi kan dra kameralägen till och från menyn till höger.

I stora drag älskar vi Asus mjukvara. Till stor del för att den är enkel och väldigt snabb. En kvick processor underlättar givetvis men vi är övertygade om att Asus mjukvara också skulle göra sig bra på en billigare mobil. Den är en av de snabbaste vi testat och vi behöver aldrig tvivla på att mjukvaran följer vårt finger.

 

Prestanda och lagring

Asus Zenfone 9 är den första telefonen vi testar med ett Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-chipset. Det är en krets som baseras på en ny tillverkningsnod, som ska erbjuda högre prestanda och effektivitet. När vi kör telefonen genom våra prestandatester, blir det snabbt uppenbart att det löftet stämmer, med god marginal. I kombination med bra kylning, lyckas telefonen hålla uppe hög prestanda över tid. Den throttlar fortfarande med 25 procent, vilket inte är optimalt, men det är betydligt bättre än Snapdragon 8 Gen 1 som ofta throttlar med 50 procent. Med en boost i prestanda ser vi en prestandavinst i krävande grafiktester på över 60 procent. Det är en otrolig prestandavinst! Vi ser även stora prestandavinster för CPU och blandad användning med förbättringar på över 25 procent i flera tester. Asus gjorde helt klart rätt beslut när de hoppade över Snapdragon 8 Gen 1 och gick raka vägen till 8+-varianten.

Tre bra modeller

Zenfone 9 säljs med 8 eller 16 GB RAM. 16 GB RAM är en löjlig mängd arbetsminne som är närmast omöjlig att utnyttja i dagsläget. Även 12 GB hade varit mycket. 8 GB RAM är helt klart rimligt och ett bra val för dig som vill spara några hundralappar. Den billigaste modellen har 128 GB lagring medan de dyrare modellerna hart 256 GB. Det finns trevligt nog en 8 GB-modell med 256 GB lagring. Du behöver alltså inte betala för med RAM bara för att få mer lagring. Extra lagring kan för övrigt vara värt sitt pris, eftersom det inte finns någon microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 146,5 × 68,1 × 9,1 mm
Vikt 169 gram
Kamera 50 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 3,19 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 13,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =