BlackBerry Motion
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Det finns en version med dubbla SIM-stöd. Vi har testat en utan men vi föredrar den med stöd.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Ren och enkel mjukvara
+ Dubbla SIM-stöd
+ Vattentät, IP67
Nackdelar
- Kameran i mörker
- Medelmåttig högtalare
- För ljusstark skärm vid lägsta inställning
Kamera4.8
Skärm5.1
Batteri8.3
Kamera4.8
Skärm5.1
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

BlackBerry Motion är en smartphone som gör mycket för att verka lockande för främst företagsanvändare. Den lyckas med det genom att erbjuda frekventa säkerhetsuppdateringar, unika säkerhetsfunktioner och förinstallerade appar för att hantera kommunikation och planering i vardagen och på jobbet. Den har också en smått otrolig batteritid som kan ta de flesta användare genom två långa dagar. BlackBerry hoppas troligen att dessa egenskaper är tillräckligt unika för att den mediokra skärmen, bara acceptabla kameran och ganska svaga processorn inte ska ha så stor betydelse. Lyckas de? Ja, faktiskt. BlackBerry Motion imponerar inte på något annat sätt än med sin otroliga batteritid men erbjuder ändå ett unikt paket av funktioner och egenskaper. Motion är dyr och ganska medelmåttig på många sätt men har ändå en unik plats på marknaden.

 

Introduktion

BlackBerry är ett varumärke med en lång historia. Det startades av den kanadensiska mobiltillverkaren RIM. BlackBerry var till en början namnet på en serie produkter men har nu blivit företagsnamnet. BlackBerry är mest kända för sina tidiga smartphones med fysiska tangentbord som dominerade marknaden, särskilt i USA och Storbritannien, innan iPhone och Android tog över. Nu tillverkar eller utvecklar företaget knappt sina egna mobiler längre. Istället är det kinesiska TCL, som också gör Alcatel-mobiler, som står bakom de BlackBerry-märkta mobiler. Mjukvaran kommer dock fortfarande från BlackBerry och målgruppen är fortfarande företagsanvändare som har höga krav på säkerhet.

 

Hårdvarudesign

BlackBerry Motion är en svart och fyrkantig mobil med en stor skärm och stora skärmramar. Inget revolutionerande. Med det sagt sticker den ändå ut lite. Den lite annorlunda randiga baksidan och den numera ganska okända BlackBerry-ikonen lockar en hel del intresse. Kombinerat med den metalliknande inramningen på toppen av telefonen kan BlackBerry Motion tyckas se ganska intressant ut. Smaken är givetvis som baken men baksidans annorlunda design är i alla fall mer intressant än de flesta konkurrenters enfärgade glas- eller metalldesign.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan ser inte bara lite annorlunda ut. Den känns lite annorlunda också. BlackBerry använder en speciell typ av plast med en matt yta för att täcka bakstycket. Det gör att telefonen inte är riktigt så hal som den skulle kunna vara med många andra material. Plasten sträcker sig över hela baksidan och även den metalliknande ramen längst upp är egentligen gjord av plast. Det betyder att Motion inte riktigt kan erbjuda den gedigna känsla som flera konkurrenter kan. Vi är ändå glada av att plasten som BlackBerry har valt används på ett bra sätt. Den ändå ganska stadiga konstruktionen kan vi dock inte tacka plastbaksidan för. Motion har nämligen ett metallband som sträcker sig längs höger och vänster sida och ner till undersidan som ger stabiliteten.

Smart extraknapp

Längs Motions högre sidor finns volymreglage och en på/av-knapp. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men är knappast de bästa vi känt på en BlackBerry – företaget som är känt för sina fysiska tangentbord. Utöver de klassiska knapparna har BlackBerry lagt till en extraknapp på telefonens högra sida. Knappen kallas för en Snabbåtkomstknapp och är omprogrammeringsbar av användaren. Den kan användas för att starta appar, skicka meddelanden eller ringa upp kontakter. Ja, med en Motion kan du ringa en kontakt direkt, med ett knapptryck. Knappen kan till och med ha olika funktioner beroende på kontext. Om Motion är uppkopplad till Bluetooth i bilen kan den användas för att starta och pausa musik, när den är hemma kan den användas för att starta kameran och när den är i Mötesprofilen kan den användas för att starta kalenderappen eller en anteckningspp.

Snabbåtkomstknappen kan anpassas i Inställningspanelen och fungerar bra och pålitligt när den är konfigurerad. Det är dock synd att den är lite för lik och sitter lite för nära på/av-knappen. Det tog flera dagar för oss att lära oss känna skillnaden mellan på/av-knappen och snabbknappen. Det hade nog varit bättre om BlackBerry gjort som Samsung och satt sin extraknapp på andra sidan av telefonen. Trots den lite dumma placeringen är i alla fall snabbknappen praktisk och betydligt mer användbar än Samsungs motsvarighet, som bara leder till företagets röstassistent.

Vattentät design

På Motions vänstra sida finns en kortläsare. I vårt testexemplar finns det plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det finns en annan version av BlackBerry Motion som har en andra plats för ett nanoSIM-kort. Den kostar lika mycket så den är den helt klart bästa versionen. Den passar dessutom särskilt väl med BlackBerrys målgrupp som kan ha både ett privat SIM-kort och ett jobb-SIM. I korthållaren på båda modellerna finns i alla fall en gummiring som skyddar Motion från vattenintrång. BlackBerry Motion är nämligen skyddad från vatten med en IP67-certifiering. Det gör den vattentät till ett djup på en meter i 30 minuter.

Undersidan av Motion bjuder på en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go men som saknar stöd för USB 3. Det betyder att den kan användas med USB-tillbehör så som minneskortläsare och USB-minnen men att den inte är särskilt snabb. Här finns också en 3,5 mm hörlursport, ett mikrofonhål och en högtalare. På andra sidan av telefonen finns inget annat än ett sekundärt mikrofonhål för brusreducering.

Framsidan av BlackBerry Motion är täckt av ett stycke glas. Glaset skyddar en 5,5 tum skärm med väl tilltagna ramar. De är så stor att de gör hela telefonen ganska stor och klumpig. Den är nästan lika stor och klumpig som iPhone 8 Plus, bara ett par millimeter kortare och smalare. Ramen under skärmen är störst. Här finns en fysisk hemknapp med inbyggd fingeravtrycksläsare som fungerar pålitligt och snabbt. Bredvid knappen finns också två bakgrundsbelysta och kapacitiva navigeringsknappar. Ovanför skärmen finns en hörlur, ett flertal sensorer och en videosamtalskamera.

Stäng

 

Skärm

BlackBerry Motion har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen är inte särskilt imponerande. Den har problem med att behålla svärta och kontrast vid höga betraktningsvinklar, har en blå ton och kan inte bli tillräckligt mörk för att vara behaglig att använda i mycket mörka miljöer. Medan många konkurrenter kan gå ner till runt 3 nits som lägsta ljusstyrka kommer BlackBerry Motion inte under 14 nits. Skärmen är ganska ljusstark med en maximal ljusstyrka på 450 nits men det tröstar oss inte när vi blir blinda i mörkret. Skärmens problem med sin blåa ton går i alla fall att mildra i telefonens inställningar. Ett skärmläge som heter Varm tar ner skärmen från 8 200 Kelvin till 7 300, där 6 500 är korrekt. Det gör skärmen i alla fall lite lugnare och mer behaglig att titta på, även om fleras andra problem kvarstår.

 

Högtalare

Högtalaren sitter på undersidan och presterar helt okej. Den når dock inte upp till den volym som vi hör från flera konkurrenter med monohögtalare. I vårt test nådde den 77 decibel, mer än tre decibel lägre än många konkurrenter. Högtalaren producerar i alla fall klart och tydligt ljud och fungerar bra för högtalarsamtal, även om den inte passar så bra för högljudda miljöer som kräver en kraftfull högtalare.

 

Batteri

BlackBerry Motion är en gigant när det gäller batteritid. Även vid hård användning klarar den sig genom två långa dagar, utan problem. Normala användare kan till och med klara sig genom tre dagar och vid mycket begränsad användning skulle vi inte bli förvånade om den klarar sig ännu längre, även om vi inte testade just det. Den energieffektiva processorn bidrar troligen en hel del till batteritiden men det underlättar också med ett batteri på 4 000 mAh. Motion har dessutom stöd för snabbladdning med Qualcomm Quick Charge 3.0. Det gör den till en av marknadens mest uthålliga och bästa mobil för dig som sätter stenhård krav på batteritid.

 

Kamera

BlackBerry Motion har en kamera som tyvärr är allt annat än imponerande. Även telefoner som kostar flera tusen kronor mindre har bättre kameror än Motion. Visst, den fungerar för att ta referensfoton på en whiteboard efter ett möte men den kommer inte vinna någon fototävling.

Läs mer om kameran

Varje gång vi testar en smartphone tar vi testbilder för att ge oss och dig relevanta jämförelser som visar kamerans kvalitet. Det är ofta ganska enkelt. Vi tar två eller tre av de mest relevanta konkurrenterna och fotar samma bild med alla mobilerna. Med BlackBerry Motion var det inte riktigt lika enkelt. Efter att ha fotat med Motion under hela testveckan insåg vi att vi inte kunde jämföra den med de närmsta konkurrenterna i prisklassen. Vi chansade och gick ner två tusenlappar i pris. Det visade sig vara ett bra beslut. BlackBerry Motion har en ganska dålig kamera som har svårt att konkurrera med flera budgetmobiler.

Fallerar i mörker

Medan BlackBerry Motion kostar 5 000 kronor när vi skriver detta testet kostar Sony Xperia XA2 och Motorola Moto X4 runt 3 000 kronor. I testbilderna ser vi tydligt att BlackBerry Motion har samma typ av begränsning i sitt dynamiska omfång som de billigare konkurrenterna. Även i kamerans HDR-läge har den svårt att återge detaljer i både mörka och ljusa delar av bilden. I mindre krävande miljöer lyckas den återskapa hög detaljrikedom och helt okej färgåtergivning men i mörka miljöer fallerar den totalt. Den kommer inte i närheten av att erbjuda det ljusinsläpp som krävs för att få en bra exponering i en mörk miljö.

Även kamerans 4K-videoinspelning är en besvikelse. Den är snäppet bättre än den 4K-kvalitet vi får från Sony Xperia XA2 men kommer inte i närheten av den detaljrikedom som till exempel Motorola Moto X4 kan erbjuda. Det är inte ens särskilt stor skillnad mellan kamerans Full HD- och 4K-läge för att motivera den dubbla filstorleken.

Stäng

 

Mjukvara

Med ett avskalat och enkelt operativsystem kan BlackBerry erbjuda en enkel användarupplevelse och ett operativsystem som är säkert och uppdaterat. Samtidigt lyckas företaget erbjuder unika och värdefulla egenskaper tack vare flera förinstallerade och anpassade appar.

Läs mer om mjukvaran

BlackBerry Motion drivs av Android 7.1.2, den senaste och sista versionen av Android Nougat. Det är lite tråkigt med tanke på att Android 8.0 Oreo släpptes för mer än ett halvår sedan. Vi är ändå glada av att se BlackBerry leverera snabba säkerhetsuppdateringar för operativsystemet. Även om vi saknar vissa Android Oreo-funktioner kan vi i alla fall känna oss trygga med att mjukvaran är uppdaterad och säker. Eftersom Motion är med i Googles Android Enterprise Recommended-program garanteras dessutom säkerhetsuppdateringar i tre år.

Unika upplevelser

Tack vare en relativt orörd version av Android får användare en upplevelse som är ren och enkel. Mjukvaran beter sig precis som vi är vana vid och det är enkelt att hitta bland menyer och inställningar. Det betyder dock inte att BlackBerry inte har speciella funktioner i sin mobil. Företaget har lagt till ett flertal egna appar och funktioner för att erbjuda en unik användarupplevelse.

En av de första skillnaderna finns i tangentbordet. BlackBerry har skickat med ett eget tangentbord som har samma grundläggande design som företagets tidigare tangentbord från BlackBerry OS 10. Det har en ganska klassisk stil men flera unika funktioner. Den mest intressanta egenskapen är sättet tangentbordet föreslår ord. När användaren börjar skriva ett ord dyker ordförslag upp ovanför nästa bokstav som finns i det föreslagna ordet. Användaren kan dra sitt finger upp över bokstaven för att skriva in det ordet. Det tar en stund att lära sig men det gör det enklare att snabbt välja ett längre ord utan att behöva flytta fingret eller blicken ovanför tangentbordet.

En stor del av BlackBerrys marknadsföring cirkulerar kring säkerhet och sekretess. Det återspeglas i telefonens mjukvara på flera sätt, även i ganska små detaljer. I kameraappen finns till exempel en vanlig slutare för att ta bilder. Det går dock också att trycka på fingeravtrycksläsaren för att ta en bild. Då fångar telefonen automatiskt en skyddad bild. Bilden kan bara visas med användarens fingeravtryck. Det är ett smidigt sätt att snabbt ta en bild som användaren inte vill ska vara allmänt tillgänglig för vem som helst som bläddrar i galleriet.

Informerar om säkerhet

BlackBerry Motion har dessutom en förinstallerad app som fokuserar helt på säkerhet. Den heter DTEK och har egentligen som huvudsyfte att utbilda och informera användaren. I appen visas bland annat förslag på inställningar som kan ändras för att öka telefonens säkerhet. Appen analyserar skärmlåsets styrka, huruvida telefonen accepterar appar från andra källor än Google Play och om den har fabriksåterställningsskydd. Den ger också en bra sammanställning av installerade appars tillgång till olika behörigheter i telefonen och ger statistisk över hur ofta olika appar använder sina behörigheter. Med DTEK kunde vi till exempel se att Facebook-appen hade bett om platsinformation mer än 20 000 gånger under vår testperiod. DTEK ger alltså ingen direkt extra säkerhet till användaren men kan informera om åtgärder som kan utföras för att förbättra säkerhet och sekretess.

Widgets från ikoner?

Startskärmen i BlackBerrys mjukvara ser ut som Androids traditionella startskärm, med ett undantag. Användaren kan lägga till widgets i appikoner. Chrome-ikonen kan till exempel använda sin widget för bokmärken. När en widget är vald visas det med tre prickar under ikonen. Användaren kan sedan dra sitt finger upp över ikonen för att visas appens widget, ovanpå den under liggande hemskärmen. Genom att hålla in ikonen kan också snabbgenvägar visas för att till exempel öppna en ny inkognitoflik.

Allt på ett stäle

BlackBerry har också en en app som kallas BlackBerry Hubb. Hubb är mycket riktigt en hubb för aktivitet på telefonen. Här samlas meddelande från olika meddelandesystem, sociala medier, epost och mycket mer. Det är kort sagt ett centralt system för att enkelt hantera flera olika kommunikationsmetoder. Appen konfigureras automatiskt när användaren loggar in i olika tjänster. Meddelanden från WhatsApp och Skype samt notiser från Facebook och Instagram kommer in automatiskt i flödet när användaren loggar in i de respektive apparna. Hubb har inte stöd för alla sociala medier eller meddelandesystem men har åtminståne stöd för Whatsapp, Instagram, LinkedIn, Facebook, Messenger, Skype och Twitter utöver SMS, samtal, BBM och epost.

Hubb kan enkelt visas med ett svep från skärmens högra sida. Här visas en lista över de senaste olästa meddeladena, kommande kalenderhändelser, to-do-aktiviteter och de senast kontaktakterna. Den snabba vyn är enkel att öppna och det går att anpassa dess position och utseende. Vi tycker dock att BlackBerrys design är ganska ful. Flera knappar är inte korrekt centrerade och den avskalade designen ser mer billig än stilren ut. Det är dock en smaksak.

Stäng

 

Prestanda och lagring

BlackBerry Motion drivs av ett Qualcomm Snapdragon 625-chipset som assisteras av 4 GB RAM. Den relativt gamla processorplattformen är lite för svag för en telefon i BlackBerry Motions prisklass. Motion hade behövt kosta hälften så mycket för att kunna använda ett 625-chipset på ett försvarbart sätt. Snapdagon 625 är visserligen ett relativt kraftfullt chipset men det betyder också att avancerade spel är bortom dess användningsområde och att det märks stor skillnad i hur snabbt webbsidor och tunga applikationer laddar i jämförelse med betydligt mer kraftfulla telefoner så som OnePlus 5T. Med bara 32 GB lagringsutrymme är det ännu svårare att motivera telefonens placering på marknaden.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 155,8 × 75,5 × 8,1 mm
Vikt 167 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 625, 2 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + två =