HTC 10
5.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:HTC 10 säljs i färgerna vit och grå. Den gråa har en en grå baksida och en svart framsida.
Fördelar
+ Fingeravtrycksläsaren
+ UHD 4K-videokvalitet
+ Bra skärm
+ Bra kamera
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Icke utbytbart batteri
- Relativt stor och tung
- Utstickande kameralins
Kamera6.8
Skärm7.2
Batteri5.8
Kamera6.8
Skärm7.2
Batteri5.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

HTC 10 är HTC:s mest välpolerade smartphone någonsin. Den är bra på det mesta. Den har en bra kamera, kraftfull processor, bra skärm, bra fingeravtrycksläsare och bra mjukvara. Telefonens enda riktiga problem är dess medelmåttiga batteritid. Den är inte dålig men konkurrenterna har mer att erbjuda. HTC 10 sticker inte ut på något sätt men bra på det mesta. Det kanske gör den tråkig men det gör den definitivt inte dålig.

 

Hårdvarudesign

HTC 10 har en imponerande hårdvarudesign som tydligt visar att HTC har satsat på kvalitet. Den väger dock mycket mer än många andra telefoner med liknande skärmstorlek på marknaden och kan därför kännas lite klumpig och föråldrad.

Läs mer om hårdvaran

Sedan introduktionen av den smartphone som vi nu kallar HTC One M7 år 2013 har det taiwanesiska företaget visat att de är en av världens bästa smartphonetillverkare när det gäller hårdvarudesign. Företagets metallklädda modeller har i flera år erbjudit byggkvalitet som har varit svår att slå. HTC 10 går i sina föregångares spår och ger konsumenter en lyxig och stadig hårdvarudesign.

HTC:s stora konkurrenter är tunna och lätta. HTC 10 är raka motsatsen. Trots att den har en skärm på 5,2 tum känns den större i handen än Samsung Galaxy S7 Edge som har en 5,5 tum skärm. Förklaringen är att HTC 10 nästan är lika bred som Galaxy S7 Edge, att HTC 10 är 1,3 millimeter tjockare och att HTC 10 väger mer. Skillnaderna är inte stora men de tjocka ramarna runt skärmen på HTC 10 får telefonen att kännas föråldrad i jämförelse med många konkurrenter.

HTC 10 Recension framsida

Baksidan täcks av ett stycke matt aluminium, likt den nu tre år gamla HTC One M7 som etablerade HTC:s nuvarande hårdvarudesign. Till skillnad från föregångaren har HTC 10 nya fasade sidor som gör telefonens baksida kraftigt rundad. Den rundade baksidan gör att telefonen ligger bekvämt i handen. Likt många andra aluminiumklädda telefoner på marknaden kan HTC 10 dock vara lite hal och svår att hålla stadigt i handen.

HTC 10 har en kamera placerad på mitten av baksidans övre halva. Här finns också dubbla LED-lampor och ett laserbaserat autofokussystem. Kameralinsen sticker ut ungefär en millimeter från resten av kroppen, vilket är lite dumt eftersom kameralinsen därför är utsatt för större risker och för att det gör telefonen mer ostabil när den exempelvis ligger på ett bord.

HTC 10 Recension kamer

På telefonens högra sida sitter några av branschens bästa hårdvaruknappar. På/av-knappen har ett tydligt mönster som volymknapparna saknar, vilket gör dem lätta att skilja från varandra. Alla tre knapparna ger en tydlig feedback som gör det enkelt att veta när de har tryckts in. De fungerar helt enkelt riktigt bra.

Strax ovanför volymknapparna på telefonens högra sida sitter SIM-kortplatsen. Till skillnad från många andra telefoner är SIM-kortplatsen helt skild från microSD-kortplatsen. Det gör det enkelt att byta ut SIM-kortet utan att störa microSD-kortet och vise versa. Likt för microSD-kortplatsen behövs dock ett verktyg för att få ut den lilla hållare som håller SIM-kortet. MicroSD-kortsplatsen sitter på samma del av telefonen med på den motsatta sidan av telefonen.

På ovansidan av telefonen har HTC valt att placera en 3,5 millimeters hörlursport och på undersidan finns en USB Typ-C-port. Faktumet att de två portarna sitter på olika sidor av telefonen kan göra det svårt för användare som exempelvis vill lyssna på musik och ladda telefonen samtidigt. På undersidan finns också en högtalare samt ett hål för mikrofonen.

Alla portar och öppningar i telefonen är skyddade för att klara fukt och små mängder vatten. HTC 10 är inte vattentät men den har större chans att klara en vattenrelaterad olycka än många andra telefoner på marknaden.

HTC 10 Recension undersida

På HTC 10:s framsida finns inte mycket mer än orörligt glas. Den enda komponent som ser ut att vara något annat lurar dig troligen. Knappen som HTC har valt att installera nedanför skärmen påminner mycket om Samsungs avlånga hemknapp men fungerar inte alls på samma sätt. Knappen har en inbyggd fingeravtrycksläsare men den är inte en fysisk knapp som Samsungs hemknapp är. HTC 10:s hemknapp är istället helt kapacitiv, baserad på pekskärmsteknik. Med det sagt är den en av de bästa fingeravtrycksläsarna vi har använt. Trots att vi har haft återkommande problem med bristande igenkänning med både Samsung och Sonys avlånga sensorer har HTC lyckas riktigt väl med sin läsare. Företagets hemliga ingrediens är troligen en lång men noggrann inläsningsprocess. Medan flera konkurrenter läser av fingeravtryck ett relativt litet antal gånger läser HTC:s mjukvara av fingret hela 16 gånger. HTC har också en tydligare illustration av hur fingeravtrycksläsaren läser av fingret, vilket gör det lättare för användare att förstå hur fingret bör flyttas för att inläsningen ska bli så bra som möjligt.

HTC 10 Recension hemknapp

Till vänster om hemknappen sitter en kapacitiv bakåtknapp och till höger finns en knapp som leder till operativsystemets appbytare. Knapparna fungerar bra men är helt osynliga när de inte används så det gäller att lära sig var de sitter.

På framsidan av telefonen finns givetvis också en skärm, en 5,2 tum skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440 för att vara mer exakt. Skärmen ligger alltså mellan Galaxy S7:s 5,1 tum och LG G5:s 5,3 tum när det gäller storlek.

Ovanför skärmen sitter en hörlur som också agerar som en speciell typ av högtalare, mer om det senare, och en frontmonterad kamera som är världens första som har inbyggd optisk bildstabilisering.

Stäng

 

Skärm

HTC 10 Recension skarm

HTC 10 använder en ny generations LCD-skärm som ger användare en otroligt bra bildupplevelse. Skärmen återger några av de bästa färgerna och betraktningsvinklarna vi sett på en LCD-baserad skärm och kan nå höga ljusstyrkor. Skärmen är inte lika ljusstark som exempelvis LG G5 men är mer än tillräcklig för de flesta miljöer. Den kan inte återge den djupa svärta som exempelvis Samsungs AMOLED-skärmar kan men med rika och korrekta färger samt otroligt hög prestanda vid höga betraktningsvinklar har HTC 10 ändå en av marknadens bästa bildskärm.

 

Högtalare

HTC 10 Recension undersida

HTC har länge varit ledande är det gäller ljud och musik. Sedan introduktionen av HTC One M7 har HTC levererat telefoner med dubbla frontmonterade högtalare som har lett marknaden när det gäller ljudupplevelser. HTC 10 är tyvärr ett undantag. Den nya modellen har en högtalare placerad på undersidan av telefonen och en så kallad tweeter placerad i hörluren. Tweetern kan inte leverera ljud i samma volym som den dedikerade högtalaren. HTC 10 ger därför inte alls samma ljudupplevelse som många andra telefoner med dubbla högtalare. HTC 10:s högtalare håller inte heller samma kvalitet som tidigare. Marknadsledande Google Nexus 6P vinner över HTC 10 när det gäller både ljudvolym och ljudkvalitet. HTC 10 klarar den övre halvan av mellanregistret utan större problem men den nedre halvan är grumlig och otydlig. Högtalarnas ljudprofil är inte skärande eller obekväm men saknar den klarhet som Nexus 6P kan erbjuda.

 

Batteri

HTC 10 Recension htc

HTC 10 har ett 3 000 mAh-batteri som är inbyggt i telefonen. Batteriet ger HTC 10 en acceptabel batteritid som bör ta de flesta användare genom en hel dags användning men som kan vara problematisk för användare med högre krav. HTC 10 kommer inte i närheten av den batteritid som Samsung Galaxy S7 Edge erbjuder men är marginellt bättre än LG G5. Surfas syntetiska batteritester bekräftar tesen. Vid ett webbläsarbaserat batteritest landade HTC 10 på nästan exakt samma tid som LG G5 men i ett processorkrävande test klarade sig HTC 10 lite bättre. Eftersom HTC 10 saknar ett utbytbart batteri har dock inte användare av HTC:s modell samma valmöjligheter när batteriets energi faktiskt tar slut som de skulle haft med exempelvis LG G5.

 

Mjukvara

HTC10mjukvara

HTC erbjuder en av Android-marknadens enklaste och renaste mjukvara. Den är fri från många onödiga appar och håller sig för det mesta till de funktioner och den grundläggande design som har etablerats av Google. Det betyder att vana Android-användare kommer att vara bekväma med HTC 10.

Läs mer om mjukvaran

Det märks tydligt att HTC har samarbetat med Google för att utveckla mjukvaran för HTC 10. Den är en bris av frisk luft på en Android-marknad som är full av onödiga och förvirrande anpassningar av ett utmärkt operativsystem. Istället för att förvirra användare har HTC ersatt Androids mediokra kameraapp med en egen välutvecklad och funktionsrik variant och appskärmen har förbättrats med möjlighet att välja hur appar ska sorteras. Nästan inga av HTC:s anpassningar står dock i vägen för hur Google har utformat Android.

Till skillnad från nästan alla andra Android-tillverkare har HTC valt att inte inkludera appar från tredjepartsföretag som inte redan är stora spelare på appmarknaden. Utöver Google och HTC:s appar finns Facebook och Instagram förinstallerade men inga spel eller andra onödiga appar. Till skillnad från många andra telefoner har HTC 10 inte heller några onödiga dubbletter. Istället för att ha både Androids Galleri-app och Googles Foton-app finns bara Foton tillgänglig i HTC 10. Det gör mjukvaruupplevelsen enklare att förstå sig på. Kvar finns dock Meddelande-appen som är gjord specifikt för SMS och Hangouts-appen som är gjord för både digitala meddelanden och för SMS. Hangouts rekommenderar samtidigt att användare laddar ner Googles Messenger-app för att skicka SMS-meddelanden. Användare är därför inte helt fria från appförvirring.

När det gäller systemet i stort har HTC hållit sig borta från omfattande funktionella och estetiska förändringar. Notishanteraren och snabbinställningarna fungerar precis som de gör i Googles version av Android 6. Det enda nya är snabbtillgång till HTC:s ”Extrem sparfunktion” samt en snabbgenväg till miniräknaren.

Appskärmen är sig lik med en tillagd möjlighet att sortera appar på fler sätt än vad som finns i Android samt möjlighet att dölja appar som inte används. Även hemskärmen fungerar precis som den gör i Android 6, med ett stort undantag. HTC har lagt till en så kallad Fristilslayout som ger telefonens hemskärm ett helt annat utseende. Istället för att placera appikoner i ett klassiskt rutnät kan användare lägga bilder av olika slag var som helst på en bakgrund. Bakgrunden och bilderna som representerar olika appar går i samma stil men bilderna ser inte alls ut som traditionella appikoner.

HTC har lagt till en funktion i Android som inte finns i någon annan Android-telefon. Företaget har skapat ett officiellt samarbete med Apple för att ge officiellt stöd för Airplay Audio till HTC 10. Det betyder att HTC 10-användare kan strömma ljud och musik till Apple TV och andra Airplay Audio-kompatibla enheter. Funktionen är inbyggd i HTC Connect som kan aktiveras genom att dra tre fingrar ner över skärmen eller genom att gå till Inställningspanelen.

airplay

HTCs mjukvara är inte den bästa i Android-världen. Vi föredrar Motorolas enkla men funktionsrika mjukvara framför HTCs men det är klart att HTC har tagit ett stort steg framåt när det gäller mjukvara och i nuläget erbjuder HTC en renare och enklare mjukvaruupplevelse än de flesta Android-tillverkare på marknaden.

Stäng

 

Kamera

HTC 10 Recension kamer

HTC 10 har en av marknadens bästa smartphonekamera. Den fångar särskilt imponerande bilder i mörka miljöer där den erbjuder en bra balans mellan brusreducering, naturligt brus och artificiell skärpa. I ljusa miljöer når den inte riktigt upp till konkurrenternas nivå eftersom den tenderar till att tappa detaljrikedom i ljusa partier av bilder och eftersom den saknar den dynamiska kontrast som många andra telefoner har. Samtidigt fångar den dock branschens bästa 4K UHD-upplösta video.

Läs mer om kameran

HTC 10 har en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kamerasensorn är optiskt stabiliserad för att ge högre prestanda i mörka miljöer, i videoläge samt vid HDR-fotografering.

Som stillbildskamera presterar HTC 10 väl. Den når dock inte riktigt upp till toppen. I ljusa miljöer klarar den sig oftast bra men den har inte det breda dynamiska omfång som exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge har. I många fall förlorar den också detaljrikedom i ljusa partier eftersom den har en tendens att överexponera bilder. Det enda HTC gör bättre än konkurrenterna i ljusa miljöer är att undvika att applicera för mycket skärpa i efterhand. Det gör att HTC:s bilder inte ser så artificiella ut som Samsungs bilder tenderar att göra.

I mörka miljöer presterar HTC 10 riktigt väl. HTC har hittat en bra balans mellan brusreducering och skärpa. Telefonens mjukvara gör en hel del för att bli av med brus men lyckas samtidigt se till att alla bilder ser naturliga ut. Kamerans största problem i mörka miljöer är att den i bland har svårt att hitta rätt vitbalans. Likt Samsung Galaxy S7 Edge tenderar HTC kamera att fånga bilder i mörka miljöer som är alldeles för varma.

HTC 10 är en av marknadens bästa smartphones när det gäller video. I 4K UHD-format fångar kameran video med en bandbredd på runt 55MB/s, vilket kan jämföras med Samsung Galaxy S7 Edge:s cirka 50MB/s. Denna lilla skillnad i bandbredd ger en liten men betydande skillnad i bildkvalitet. 4K UHD-video från HTC 10 har högre detaljrikedom än video från alla andra smartphonekameror på marknaden. HTC 10 är också den enda telefonen på marknaden som kan fånga högupplöst ljud tillsammans med 4K UHD-upplöst video och paketera allt i en MKV-fil. MKV-formatet är inte praktiskt för att exempelvis dela på sociala nätverk men det kan vara användbart för video som ska spelas upp på en dator.

Stäng

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here