HTC U Ultra
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:HTC U Ultra säljs i flera färger internationellt men endast i svart i Sverige. Vi har testat den svarta.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Utmärkt kamera
+ USB Typ-C med video
+ Stöd för microSD-kort
Nackdelar
- Medioker batteritid
- Stor och klumpig
- Saknar 3,5 mm utgång
- Inte vattentät
Kamera6.2
Skärm7.1
Batteri5.3
Kamera6.2
Skärm7.1
Batteri5.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

HTC U Ultra är en riktigt bra smartphone. Den har en stor och imponerande skärm på framsidan och en lite annorlunda glastäckt baksida som ger ett lyxigt utseende. Tekniken under skalet och kameran på baksidan är riktigt bra men är tyvärr inte mycket mer än små förfiningar av förra årets HTC 10. Föregångarens medelmåttiga batteritid har inte heller förbättrats. Det gör det svårt att motivera HTC U Ultra:s höga pris. HTC U Ultra är kort sagt en riktigt bra smartphone på många sätt som passar dig som vill ha en stor skärm och lyxig design men som har sina tekniska fötter kvar i 2016, trots ett högt pris år 2017.

 

Video

 

Hårdvarudesign

HTC U Ultra har en exklusiv design som tydligt signalerar telefonens höga pris. På framsidan sitter en stor 5,7 tum skärm och ovanför sitter ytterligare en extraskärm som visar notiser, genvägar och mycket mer. Tillsammans gör de två skärmarna att HTC U Ultra är den största mobilen vi någonsin testat. Om du inte gillar stora telefoner är den därför inte ett bra val. Den är inte heller ett bra val för dig som gillar traditionella hörlursportar, någon sådan finns det nämligen inget spår av.

Läs mer om hårdvaran

HTC U Ultra har en intressant och annorlunda design. Det som gör telefonens design så unik är främst dess bakstycke. Efter att ha förlitat sig på aluminium i många år byter HTC spår och satsar istället på glas. Materialvalet gör inte att företagets senaste flaggskepp känns mindre lyxigt i handen men det har en annan nackdel. I kombination med de färgval som HTC gjort med U Ultra är den blanka glasbaksidan fullständigt omöjlig att hålla fri från smuts, fett och damm. Den glastäckta baksidan ser läcker ut när den är ren men det händer tyvärr sällan.

Utstickande kamera

På baksidan sitter en kamera som sägs vara så gott som identisk med kameran i HTC 10. Kameran sticker tyvärr ut lite från resten av baksidan. Bredvid kameran sitter dubbla LED-lampor och en lasermodul som assistans kamerans autofokus.

Glaset på telefonens baksida är rundat längs alla sidor. HTC 10, flaggskeppet från förra året, erbjöd dock en betydligt mer rundad design som gjorde den mer bekväm att hålla i handen. Längs sidorna av HTC U Ultra sitter en metallram som smälter samman med glasbaksidan på ett naturligt sätt. Metallramen ger telefonen stabilitet och i den sitter dessutom ett flertal fysiska knappar. På telelefonens högra sida sitter en på/av-knapp och ett volymreglage. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men kommer inte i närheten av de enkla och tydliga knappar som sitter på HTC 10.

På undersidan av HTC U Ultra sitter en USB Typ-C-port, en högtalare och en mikrofon. Här finns inget spår av en 3,5 millimeter hörlursport. HTC har helt enkelt valt att inte inkludera en sådan. Det kan vara en stor besvikelse för vissa konsumenter. Ett plus är i alla fall att HTC fortsätter erbjuda en videoutgång i sin USB-port, en funktion som saknas i nästan alla konkurrenters USB-portar. HTC är också en av få tillverkare som har stöd för USB 3.1. Många konkurrenter är kvar på USB 2.0, vilket ger långsam dataöverföring till datorer och liknande.

Den stora skärmen

Nu har vi kommit till framsidan av telefonen. Här hittar vi en gigantisk 5,7 tum skärm. Under skärmen sitter en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare som också är en hemknapp. Knappen har tyvärr ingen fysisk brytare. Användare får därför förlita sig på telefonens vibrator för att veta när knappen trycks in. Till höger och vänster om hemknappen finns kapacitiva knappar som leder till applikationsbytaren respektive ett steg bakåt i användargränssnittet. Knapparna fungerar bra men de sitter ganska långt nedanför skärmen och har lite för små pekkänsliga ytor för att vara enkla att använda.

Ovanför den stora 5,7 tum skärmen sitter inte bara en videosamtalskamera och en hörlur. Här finns också en extraskärm. Skärmen sitter kant-i-kant med huvudskärmen. Den är avlång och ligger längs med den övre kortsidan av huvudskärmen. Extraskärmen sträcker sig cirka 75 procent av huvudskärmens bredd eftersom videosamtalskameran sitter till vänster. Extraskärmen är helt separat från huvudskärmen men de sitter alltså kant i kant och har funktioner som huvudskärmen saknar. Vi återkommer till extraskärmens funktioner i mjukvarudelen av detta testet.

Den stora skärmen i kombination med en extraskärm och ordentligt tilltagna skärmramar gör HTC U Ultra till en väldigt stor och klumpig smartphone. Den väger visserligen mindre än många andra telefoner i sin storlek men den är längre än någon annan telefon vi testat och nästan lika bred som Huawei Mate 8 som har en sex tum skärm.

Stäng

 

Skärm

HTC U Ultra har en 5,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen är betydligt större än den 5,2 tum skärm som användes av HTC 10 men de två skärmarna är ändå mycket lika varandra. De har båda imponerande färgåtergivning och mycket hög prestanda vid extrema betraktningsvinklar. De har dock båda medioker svärta och kan inte riktigt nå upp till konkurrenternas nivå när det gäller maximal ljusstyrka. Medan många konkurrenter kan nå 550 nits som sin högsta ljusstyrka kommer inte HTC U Ultra upp till mycket mer än 400 nits. Det gör det inte omöjligt att använda den utomhus men lite extra ljusstyrka hade helt klart varit en bonus.

 

Högtalare

HTC U Ultra har två högtalare. Den ena sitter på undersidan och den andra är inbyggd i hörluren. Tillsammans kan de producera ljud av hög volym och hög kvalitet. Våra mätningar visar att HTC U Ultra kan nå högra ljudvolymer än Samsung Galaxy S7 Edge och komma upp i samma nivåer som Apple iPhone 7 Plus. När det gäller ljudkvalitet ligger HTC på toppen av marknaden just nu. Google Nexus 6P kunde erbjuda bättre täckning bland de lägre frekvenserna men eftersom den telefonen inte längre finns i butiker är HTC U Ultra en av de bästa telefonerna för högtalarsamtal och musikuppspelning via högtalaren.

 

Batteri

Trots att HTC U Ultra är en av de största mobilerna vi någonsin testat har den ett lika litet batteri som HTC 10. Med en kapacitet på 3 000 mAh har HTC U Ultra svårt att konkurrera med liknande jättemobiler på marknaden när det gäller just batteritid. För normala användare kan telefonen klara sig igenom en hel dags användning men många användare kan inte förvänta sig mer än ett tiotal batteriprocent vid slutet av dagen. Det betyder att hårdare användare inte kan förlita sig på HTC U Ultra för att ta dem genom en dags användning. Som ett plåster på såret har telefonen stöd för snabbladdning men vi hade hellre sett betydligt bättre batteritid.

 

Kamera

Samsung, Apple och HTC är marknadens ledare just nu när det gäller kameraprestanda. Det är lite lustigt med tanke på att Samsung och Apple är några av världens största företag. HTC är samtidigt en relativt liten spelare. Med U Ultra fortsätter HTC i alla fall i sin föregångares spår när det gäller kameraprestanda. Den nya modellen är inte bättre än HTC 10 men i detta sammanhanget har vi svårt att klaga på det.

Läs mer om kameran

Kameran som används i HTC U Ultra sägs vara så gott som identisk med kameran som används av HTC 10. Även i praktiken presterar de så gott som identiskt. Under vår testperiod såg vi aldrig någon betydande skillnad mellan modellernas kameraprestanda. Det betyder också att skillnaderna i jämförelse med marknadens resterande konkurrenter är minimala.

För att jämföra HTC U Ultra:s kamera med konkurrenterna har vi tagit ett flertal bilder på samma motiv. Vi har testat kamerorna i många olika miljöer. I exempelbilderna ser vi tydligt att skillnaderna mellan konkurrenterna är minimala i ljusa miljöer. Vad vi kan se är dock att HTC U Ultra erbjuder ett mycket brett dynamiskt omfång i sitt automatiska HDR-läge.

I mörka miljöer fortsätter HTC U Ultra att imponera. Kameran lyckas fånga detaljrika bilder som hittar en bra balans mellan brusreducering och ett naturligt utseende för bilden. I mycket mörka miljöer har vi sett återkommande problem med kamerans autofokus. När det gäller bildkvalitet presterar kameran dock annars mycket väl i mörka miljöer.

Inte bara bra på stillbilder

Även vid 4K UHD-videoinspelning har HTC U Ultra mycket att erbjuda. Kameran kan fånga högupplöst video med imponerande detaljrikedom. Inte heller när det gäller videoinspelning kan U Ultra påstås vara bättre än konkurrenterna men den håller ändå världsklass.

Likt sin föregångare, HTC 10, har HTC U Ultra en riktigt bra frontmonterad kamera. Kameran kan fånga 16 megapixelbilder och video i Full HD-upplösning. I jämförelse med Samsung Galaxy S7 Edge ligger HTC U Ultra i en helt annan klass av kvalitet när det gäller ”selfie”-kamerans bildkvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

I stora drag har HTC inte särskilt mycket nytt att erbjuda när det gäller mjukvara i HTC U Ultra. Telefonen drivs av Android 7 och har HTC:s anpassningar ovanpå. HTC har installerat ett flertal egna extraappar, har lagt till funktioner relaterade till telefonens extraskärm och har gjort små anpassningar i delar av operativsystemet.

Läs mer om mjukvaran

De grundläggande delarna av operativsystemet är så gott som oförändrat i jämförelse med HTC 10. Det betyder att HTC har gjort ett flertal små estetiska förändringar av Androids hemskärm och appskärm. Inställningspanelen har ett flertal HTC-specifika inställningar men har samma traditionella struktur som Android från Google.

Eftersom HTC U Ultra drivs av Android 7 kan telefonen använda sig av det relativt nya operativsystemets många nyheter. Den stora skärmen är till exempel praktisk tillsammans med Android 7:s delade skärm-funktion som låter två applikationer visas på skärmen samtidigt.

Den lilla extraskärmen

HTC U Ultra är inte den första telefonen på marknaden som har en liten extraskärm ovanför huvudskärmen. LG testade samma koncept med LG V10 under slutet av 2015. U Ultra är i alla fall den första telefonen från HTC med funktionen och HTC har gjort en lite annorlunda implementering av funktionen. Skärmen kallas ”Sekundär skärm” och har en egen flik bland inställningarna för telefonen. Här kan användare bestämma om skärmen ska vara aktiv när huvudskärmen är påslagen och om den sekundära skärmen ska vara aktiv när huvudskärmen är avstängd.

Användare kan bläddra mellan olika typer av information på den sekundära skärmen genom att svepa fingret över den. Skärmen kan bland annat användas för att styra musik, se väderleken för den kommande dagen, visa genvägar till favoritappar och favoritkontakter samt visa påminnelser och kalenderhändelser.

Vid introduktionen av HTC U Ultra utlovade företaget en ny funktion i telefonen som kan lära sig av användares beteende, ändra inställningar samt skicka påminnelser baserade på användares beteende. Trots att vi testar telefonen en vecka efter dess officiella lansering har funktionen fortfarande inte lanserats. Vi har därför inte haft möjlighet att testa funktionen. När den väl lanseras kommer vi att testa den. Om den då visar sig vara tillräckligt bra för att påverka vårt totala omdöme kommer detta testet att uppdateras.

”Optimera, rensa och förbättra”

HTC fortsätter att installera ett flertal egenutvecklade appar i U Ultra. En av apparna kallas Boost+ och är en app som vi har klagat mycket på tidigare. Poängen med appen är att låta användare manuellt hantera telefonens resurser. Detta är dock redan något som hanteras automatiskt av operativsystemet och som användare inte ska behöva lägga tid eller tankeverksamhet på. Appen är med andra ord inte bara onödig utan till och med missvisande.

Utöver Boost+ har HTC förinstallerat ett flertal andra appar. Appen News Republic erbjuder nyheter samt notiser för heta nyheter och appen Under Armour Record kan användas tillsammans med aktivitetsmätare för att hålla koll på fysisk aktivitet. Record går att avinstallera men News Republic är permanent installerad på telefonen.

Stäng

 

Prestanda och lagring

HTC U Ultra drivs av ett Qualcomm Snapdragon 821-chipset som har en processor som är klockad till 2,0 GHz. Det är lite annorlunda eftersom flera andra Snapdragon 821-drivna telefoner är klockade till 2,3 GHz. I teorin betyder det att HTC U Ultra inte är riktigt lika kraftfull som flera konkurrenter, vilket bekräftas i våra labbtester. HTC U Ultra har ungefär samma processorprestanda som HTC 10. Det är inte ett problem. Telefonen fungerar bra och den lilla prestandaskillnaden gentemot konkurrenter är svår att märka i praktiken. För dig som vill ha så mycket prestanda för pengarna som möjligt finns det dock bättre alternativ på marknaden.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,7 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 162,4 × 79,8 × 8 mm
Vikt 170 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 821 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 650 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Det har du helt rätt i. Anledningen till att vi skrev att det finns stöd två SIM-kortplatser är att det finns plats för två SIM-kort i det exemplar vi testade. Vi förutsatte felaktigt att båda platserna var aktiva. Det är de inte. Jag har rättat detta i artikeln och tackar så mycket för påpekandet!

      Även om detta är första och förhoppningsvis sista gången någonsin en tillverkare ger plats för dubbla SIM-kort i en telefon som inte har funktionen, kommer vi att testa alla SIM-kortplatser i framtiden.

      Här är en bild på SIM-korthållaren från HTC U Ultra: https://surfa.se/wp-content/uploads/2017/03/HTC-U-Ultra-SIM-dual.jpg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − 12 =