Huawei Nova 5T
7.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,26 tum
Bra att veta:Vi har testat den lite ovanliga lila modellen. Det finns också en blå och en svart modell.
Fördelar
+ Stadig konstruktion
+ Vid och makrokamera
+ Bra batteritid
+ 128 GB lagring
Nackdelar
- Medioker skärm
- Saknar hörlursport
- Inte vattentålig
- Saknar microSD-stöd
Kamera7.5
Skärm6.5
Batteri7.6
Kamera7.5
Skärm6.5
Batteri7.6
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Nova 5T är en nära identisk kopia av Honor 20, som lanserades i somras. Nyheterna är inte mycket större än färg och namn. Det betyder att Nova 5T har samma bra kamerasystem, bra batteritid och kraftfulla processor som Honor 20 satte press med i mellanklassen tidigare i år. Den har dock också samma ganska dåliga skärm och saknar också en hörlursport. För sitt lanseringspris har den dessutom väldigt hård konkurrens. Med framtida prissänkningar kan den dock bli prisvärd och om du inte bryr dig om skärmkvalitet kan Nova 5T erbjuda en pålitligt bra användarupplevelse.

 

Hårdvarudesign

Recension Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T har en rund och inbjudande design som sticker ut lite med sin annorlunda baksida på den lila modellen. Bortom bytet av färg och logga är Nova 5T dock identisk med Honor 20.

Läs mer om hårdvaran

Huawei Nova 5T är ett försök från Huawei att introducera en ny modell under en tid då nya modeller är svåra att få tag på på grund av företagets handelsproblem med USA. Nova 5T är en ny mobil som inte är ny. Den är en nära exakt kopia av Honor 20, som lanserades under sommaren 2019. Den är alltså nästan identisk på alla sätt. Från design till val av komponenter.

Den enda större designförändringen är valet av färg bakom glaset på baksidan. Här har Huawei valt ett mönster som upprepar namnet Nova om och om igen. Baksidan har dessutom en färgtoning från lila till blå. Det ger baksidan ett intressant utseende. Den ser definitivt mer intressant ut än baksidan av Honor 20. Det är samtidigt värt att notera att det bara är den lila versionen som har denna lite annorlunda design.

Nova 5T

På baksidan finns en kameramodul med totalt fyra kameror. I huvudmodulen sitter tre kameror som sticker ut en hel del. Det gör telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord. Den sista kameran sitter bredvid huvudmodulen. Här finns också Huaweis logga, som annars ersatts av Nova-loggan på baksidan.

Med fingret på sidan

Sidan av Nova 5T täcks av en metallram som ger telefonen stabilitet. Längs höger sida finns en fingeravtrycksläsare som också fungerar som en på/av-knapp. Fingeravtrycksläsaren är snabb och pålitlig tack vare en lång registreringsprocess. Ovanför den finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling och som är enkla att nå.

Huawei Nova 5T recension

På ovansidan finns en IR-sändare och en sekundär mikrofon medan vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. På undersidan finns slutligen en mikrofon, en högtalare och en USB Typ C-port. Här finns alltså ingen hörlursport. Huawei inkluderar i alla fall en hörlursadapter i lådan.

Rund och snäll men stor

Framsidan av Nova 5T är precis som framsidan av Honor 20. Här finns en 6,26 tum skärm med ett hål i det övre vänstra hörnet. Hålet är till för den främre kameran och ser till att skärmramen är så liten som möjligt. Ovanför skärmen finns en hörlur, ett par sensorer och en flerfärgad notislampa. Under skärmen finns en lite mer tilltagen ram. Huawei följer annars trenden med att hålla ramarna så små som möjligt. Från framsidan har Nova 5T en ganska generisk design. Härifrån ser Honor 20 och Nova 5T helt identiska ut. Designen är rund och snäll. Det gör att den knappast sticker ut från mängden men det gör också att den troligen har en bred publik. Likt många konkurrenter i klassen är Nova 5T dock ganska stor. Användare med små händer behöver i praktiken använda båda händerna för att kunna använda den väl.

Nova 5T har inga andra unika hårdvaruegenskaper. Den saknar både skydd mot vatten och stöd för trådlös laddning. Det gör det svårt för den att sticka ut i ett mellansegment som börjar bli väldigt tufft.

Stäng

 

Skärm

Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T har en 6,26 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Skärmen har alltså en mer än tillräcklig upplösning. Upplösningen är dock tyvärr en av få bra egenskaper med skärmen. Bakgrundsbelysningen är nämligen ojämn, särskilt runt kamerahålet, och den kan inte bli särskilt ljusstark när den används utomhus. Skärmen kan justeras till en helt okej vitbalans men inte heller färgexaktheten imponerar. Nova 5T har kort sagt en ganska medioker LCD-skärm för sin klass.

 

Högtalare

Test Huawei Nova 5T högtalare

Nova 5T har en helt okej högtalare. Den undviker de stora problem med distorsion som vi kan höra från många konkurrenter i klassen. Den presterar helt okej i mellanregistret men saknar täckning bland lägre frekvenser. Den fungerar kort sagt bra för röstsamtal men har svårt att konkurrera med lite dyrare konkurrenter från till exempel OnePlus, som erbjuder en betydligt bättre ljudupplevelse för musik och videos.

 

Batteri

Test Huawei Nova 5T skärm

Med ett batteri på 3 750 mAh har Huawei Nova 5T ett stort batteri som borde kunna ge bra batteritid. Batteriet är identiskt med batteriet i Honor 20. Trots det kan Nova 5T erbjuda en gnutta bättre batteritid än sitt syskon. Vi misstänker att det beror på förbättringar i mjukvaran sen vi testade Honor 20. Nova 5T kan i alla fall erbjuda en stabil batteritid för många. Lättare användare kan utan problem ta sig genom två dagars användning medan normala användare kan vänta sig minst 40 procents marginal vid slutet av dagen. En bra inkluderad snabbladdare gör det dessutom enkelt att ladda den när det krisar.

 

Kamera

Test Huawei Nova 5T kamera

Nova 5T har samma kamerasystem som Honor 20. Det är bra för sin klass. Xiaomi Mi 9 har fortfarande ett stadigt grepp om ledartröjan men Nova 5T erbjuder intressanta perspektiv. Den har till exempel en macrokamera som dock behöver förbättras för att bli verkligt användbar.

Läs mer om kameran

Delar av detta test har stora likheter med vårt test av Honor 20, eftersom de är nära identiska.

Nova 5T har samma typ av 48 megapixel Sony-sensor som de allra flesta konkurrenterna i klassen. Den presterar därför väldigt likt konkurrenterna, särskilt i ljusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom, även om vi skulle säga att Xiaomi Mi 9 ligger snäppet före med särskilt bra skärpa i kanterna av bilder. Färgåtergivningen är bra, även om bilder som kräver ett brett dynamiskt omfång har en tendens att bli lite platta och tråkiga. Nova 5T presterar kort sagt bra men ligger helt enkelt lite efter den bästa i klassen.

I mörka miljöer är det tydligare att Nova 5T ligger en bit bakom Mi 9. Även med relativt låga bländarvärden får Nova 5T problem med brus som den smetar ut med kraftig brusreducering. Trots det lyckas den inte få till lika ljusa exponeringar och inte heller det dynamiska omfånget är riktigt lika bra. Det betyder definitivt inte att den är dålig men den kan inte klå klassens bästa.

Special-kameror

Nova 5T har också en vidvinkelkamera. Likt många liknande kameror i klassen kan den inte fånga särskilt skarpa bilder. Den är samtidigt en av de bättre vidvinkelkamerorna i klassen med betydligt högre detaljrikedom än Xiaomi Mi 9. Den kan fortfarande inte användas till mer än mycket små format, så som sociala medier, men vi uppskattar det intressanta perspektivet den ger fotografen.

Nova 5T har ingen zoomkamera, som vissa konkurrenter. Den har istället en dedikerad djupkamera för porträttbilder och en dedikerad kamera för makrofotografering. Den sistnämnda är en branschnyhet. Vi har sett kameror med stöd för makrofotografering tidigare men då har de också fungerat som vidvinkelkameror. Makrokameran i Nova 5T har fast fokus som gör att den bara kan fokusera mycket nära, cirka fyra centimeter från kameran. Det ger användaren ännu ett intressant perspektiv. Den fasta fokusen gör den samtidigt ganska begränsad. Bilder från kameran ser i alla fall ganska bra ut och kan definitivt passa på sociala medier.

”Supermacro” med Huawei Nova 5T.

Video är inte Huaweis största styrka. Nova 5T erbjuder ganska bra inspelning i 4K UHD-upplösning men kan inte sträcka sig upp till 60 bilder per sekund, likt många konkurrenter. Videokvaliteten i 4K 30 är normal för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i Huawei Nova 5T bjuder inte på några större överraskningar. Huaweis mjukvara är fortsatt hårt anpassad med många anpassningsmöjigheter och funktioner som sällan erbjuder något större värde.

Läs mer om mjukvaran

Huaweis mjukvara, kallad EMUI 9.1 i Nova 5T, är en ganska kraftigt anpassad version av Android. Anpassningarna går från att vara estetiska till att vara fundamentalt viktiga för operativsystemet. Många förändringar känns överflödiga och gör inte mycket mer än att skapa en onödigt ovanlig användarupplevelse. I andra fall är förändringarna bra. Vi gillar till exempel att Huawei har behållit möjligheten att snabbt starta multitasking-läget i Android genom att hålla in knappen för Senaste appar. Vi gillar också att Huawei ha behållit Inställningar-knappen bredvid snabbgenvägarna, vilken annars tagits bort i Android 9.

App-överflöd

Det finns samtidigt mycket att inte gilla med Huaweis mjukvara. Företagets hårda resurshantering gör att vissa appar helt enkelt inte funkar som de ska. Telefonen är också full av onödiga appar. Huawei har till exempel en egen appbutik kallad AppGallery som försöker, och misslyckas, med att konkurrera med Google Play-butiken. Huawei har dessutom förinstallerat en reklamapp från Booking.com. Appen går att avinstallera och vi kan glatt rapportera att de reklamspel som inkluderades med Honor 20 inte finns i Nova 5T.

Styr runt hålet

Nova 5T har ett hål i sin skärm. Hålet är till för den frontmonterade kameran. Hålet hanteras på ett ganska enkelt sätt i mjukvaran. Alla ikoner som vanligen visas i hålets plats i systemfältet är flyttade till höger. När videos spelas upp i skärmens fulla storlek finns det helt enkelt ett hål där. När det gäller appar gör Huawei inget försök att hantera den saknade delen av skärmen. Det gör inte heller särskilt mycket. Hålet är relativt litet och är främst placerat på ett sätt som gör att det inte stör särskilt många appar. För användare som ändå stör sig på hålet går det att gömma hålet helt genom att göra hela systemfältet svart i mjukvaran.

Huaweis mjukvara har kritiserats i många år och det finns många saker kvar att klaga på. Det  visar förhoppningsvis detta testet. Faktum är samtidigt att EMUI 9.1 är den bästa versionen av Huaweis mjukvara hittills och att den baseras på ett av världens bästa och mest populära operativsystem. Även om vi har en hel del att klaga på erbjuder Nova 5T en bra och stabil användarupplevelse. Vi föredrar den renare och enklare mjukvaran från tillverkare så som OnePlus men Huaweis mjukvara fungerar för det mesta minst lika bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T har prestanda som vi blivit väldigt vana vid. Huawei Kirin 980-chipset har använts av Huaweis telefoner i mer än ett år. Med 6 GB RAM erbjuder Nova 5T flaggskeppsprestanda från 2018. Det är prestanda som snart kommer se lite svag ut men som passar alldeles utmärkt i klassen. Den ger stöd för de mest krävande Android-spelen och ger utrymme för framtidens mest krävande applikationer. 128 GB lagringsutrymme är mer än tillräckligt för de flesta även om vi gärna hade sett stöd för microSD-kort för större flexibilitet i framtiden.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,26 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 154,3 × 74 × 7,9 mm
Vikt 174 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 980, 2,6 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 750 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Hej Joel
  Vore intressant att höra en motivering varför Huawei Nova 5T tagit förstaplatsen från Xiaomi Mi9, då Xiaomi får högre poäng?

  • Hej Lennart!
   Vi vill att våra utmärkelser ska vara lätta för alla konsumenter att ta del av. Vi har därför krav på tillgänglighet i butik som Mi 9 inte har nått upp till. Det gör att vi inte längre kan rekommendera den.
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here