Huawei P Smart
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,65 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen men det finns också en svart, en rosa och en silverfärgad version.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Dubbla SIM-stöd
+ Smidig design
+ Ansiktsupplåsning
Nackdelar
- Dåligt optimerad mjukvara
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Micro-USB-port
Kamera4.7
Skärm5.7
Batteri6.2
Kamera4.7
Skärm5.7
Batteri6.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P Smart har mycket gemensamt med flera andra budgetmobiler från Huawei. Den har hittat en egen nisch bland Huawei-mobilerna med ett lägre pris. Med tanke på priset är vi riktigt imponerade av telefonens ljusstarka och färgexakta skärm och telefonens smidiga och stadig design. Skärmen och designen är dock också de enda genuint imponerande delarna av P Smart. Både kameran och batteritiden är inte mer än okej, mjukvaran och prestandan är ganska dålig och utan stöd för funktioner så som Wi-Fi över 5 GHz-bandet har P Smart helt enkelt svårt att konkurrera. Budgetmobiler behöver göra kompromisser för att vara billiga men Huawei P Smart gör för många.

 

Hårdvarudesign

Huawei har lyckats ganska bra med designen av P Smart. För att vara en ganska billig mobil har den ett förvånansvärt smidigt format med ganska tunna skärmramar. Fokuset på design har också resulterat i flera tråkiga kompromisser så som brist på vattentålighet och inget stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P Smart är en billig smartphone men också en väl konstruerad smartphone. Den följer en trend i branschen som har gjort att konsumenter fått ta del av allt bättre design, även i de lägsta prisklasserna. P Smarts imponerande byggkvalitet är främst hjälpt av en stadig metallbaksida. Likt konkurrenter så som Motorola Moto G5 Plus har Huawei valt att använda sig av ett metallstycke som sträcker sig över stora delar av baksidan. Samtidigt har de tvingats till vissa kompromisser. Istället för att skapa en mer avancerad design med antennlinjer i metallen är både den övre och under delen av P Smart gjord av plast. Det gör att den stadiga konstruktionen ändå har svårt att nå hela vägen fram och konkurrera med glasmobilen Moto X4 eller Moto G5S Plus som har en metallbaksida utan plastkomponenter.

Längre upp

På baksidan finns en traditionell fingeravtrycksläsare. Den fungerar bra och är ganska snabb men är känslig för fukt. Vi tycker också att den är placerad lite för långt upp för att vara fullt ergonomisk. Användare med små händer får sträcka sig långt bortom sitt naturliga grepp för att nå läsaren.

I baksidans övre vänstra hörn finns två kameror och en tillhörande LED-lampa. Kamerorna sticker ut lite men inte tillräckligt mycket för att göra telefonen ostabil när den ligger med baksidan på ett platt bord.

Fortfarande microUSB?

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. På vänster sida finns en korthållare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså bara att använda maximalt två kort samtidigt. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns huvudmikrofonen, en högtalare, en 3,5 millimeter hörlursport och en microUSB-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go men har inget stöd för video och är begränsad till USB 2.0. Faktumet att Huawei lanserar en ny mobil med en microUSB-port år 2018 är minst sagt underligt. USB Typ-C-standarden är betydligt bättre och finns allmänt tillgänglig i telefoner som är betydligt billigare.

På framsidan sitter en skiva reptåligt glas som skyddar en skärm med en storlek på 5,65 tum. Skärmen använder sig av det ganska nya 18:9-formatet som har blivit populärt bland främst dyra smartphones. Relativt tunna skärmramar gör att P Smart är en ganska kompakt smartphone när den jämförs med till exempel Moto G5S Plus, som har en 5,5 tum 16:9-skärm men är tre millimeter längre och fyra millimeter bredare än P Smart. Huawei har kort sagt lyckats göra en riktigt kompakt smartphone. Den väger dessutom runt 20 gram mindre än konkurrenterna från Motorola.

En stor kompromiss

När det gäller funktioner i hårdvaran ligger Huawei i linje med konkurerrenterna, med ett par viktiga undantag. För det första kan Huawei inte riktigt konkurrera med Moto X4 som har en stabil och dessutom vattentät design. För det andra saknar den stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det gör att den inte är lika snabb att surfa med på vissa Wi-Fi-nät och att kraftiga störningar i till exempel lägenhetskomplex kan göra den svår att använda P Smart på lokala nätverk. 5 GHz-stöd är något som har varit en standardfunktioner i mobiler i alla prisklasser i flera år. Utan stöd är P Smart kraftigt handikappad.

Stäng

 

Skärm

Huawei P Smart har en riktigt bra skärm med tanke på sitt pris. Den mäter 5,65 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 160. Prestandan vid höga betraktningsvinklar är inte mer än okej men skärmen är den ljusaste vi testat i en budgetmobil hittills. Den når en ljusstyrka på 597 nits, vilket kan jämföras med Moto X4 som når 516 nits. Den är dessutom relativt färgexakt och genom att manuellt ändra vitbalansen i Huaweis inbyggda mjukvara kan vi ställa in skärmen till en bra vitbalans. Skärmen är verkligen en tydlig höjdpunkt i P Smart.

 

Högtalare

Recension av Huawei P Smart

Huawei P Smart har en ganska medelmåttig monohögtalare på sin undersida. I vårt högtalartest nådde den upp till 77 decibel på 40 centimeters avstånd. Det är betydligt lägre än många konkurrenter. Motorola Moto G5S Plus, som också har en monohögtalare på sin undersida, når strax över 80 decibel. En skillnad på tre decibel är en effektskillnad på 100 procent. P Smart är alltså betydligt svagare. Ljudet som den kan producera är visserligen inte dåligt men om du är ute efter en mobil med en bra högtalare för röstsamtal, ljudböcker, podcasts eller till och med musik är till exempel Moto X4 ett bättre val.

 

Batteri

Test av Huawei P Smart

Huawei P Smart har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Det betyder att den har ett batteri med exakt samma kapacitet som syskonet Huawei P20 Lite. Trots stora skillnader i skärm, processor och mycket mer har de två modellerna nästan exakt samma batteritid. Det betyder att P Smart kan erbjuda en helt okej batteritid som kan ta normala användare genom en lång dag. Det betyder dock också att hårdare användare kan närma sig ett tomt batteri vid slutet av en lång dag. Huaweis konkurrenter så som Motorola Moto G5S Plus kan erbjuda betydligt bättre batteritid.

 

Kamera

Huawei P Smart har ett kamerasystem som består av en 13 och en 2 megapixelkamera. Det gör att P Smart är mycket lik både Mate 10 Lite och P20 Lite. Det finns dock betydande skillnader och det märks att P Smart ligger i en lägre prisklass.

Läs mer om kameran

Det är inte helt självklart att ha två kameror i en telefon med ett så lågt pris som P Smart har. Huawei har ändå prioriterat det och det kan vi ställa oss frågande till. Kamerasystemet i P Smart är nämligen inte mycket mer än okej. Det tar ganska bra bilder i ljusa miljöer och i sitt HDR-läge har det ett brett dynamiskt omfång. I mörka miljöer märks det dock att kamerorna saknar optisk bildstabilisering och att objektivet gör det svårt för kameran att fånga tillräckligt mycket ljus. Utöver det är det också uppenbart att kamerasensorn inte är i toppklass. Även i jämförelse med Mate 10 Lite, som har samma bländarvärde och presterar nästan identiskt i ljusa miljöer, är P Smart snäppet sämre i mörka miljöer.

Den stora konkurrenten till P smart, Motorola Moto X4, har ett betydligt bättre kamerasystem. Motorolas konkurrerande modell kan ta användbara bilder i miljöer där P Smart har stora problem.

Även i videoläget ligger Huawei bakom konkurrenterna. Moto G5S Plus, som är en minst lika billig mobil som P Smart, kan fånga video i 4K UHD-upplösning medan P Smart är begränsad till en fjärdedels så hög upplösning, Full HD.

Stäng

 

Mjukvara

P Smart har ny och modern mjukvara som är full av funktioner, vissa som är unika till Huawei. Den är dock också full av reklamappar, onödiga justeringar i operativsystemets och lider av stora optimeringsproblem som gör den både långsam och opålitlig.

Läs mer om mjukvaran

Huawei P Smart är byggd ovanpå Android 8.0.0 och har EMUI 8 ovanpå det. Under vår testperiod har telefonen haft en säkerhetsuppdatering från mars 2018. Den är med andra ord relativt väl uppdaterad.

Huaweis mjukvara är så gott som oförändrad i jämförelse med till exempel P20 Lite. Den enda uppenbara skillnaden är att P20 Lite har extra mjukvara för att hantera sin speciella skärmflärp. Det betyder också att mjukvaran är full av funktioner men att den fortsätter ha en hel del problem på grund av onödiga förändringar av operativsystemet. Huawei har en egen stil och identitet i sin mjukvara men när det inte resulterar i en bättre användarupplevelse är det svårt att hylla den.

Betala för att få reklam

En viktig skillnad mellan telefoner så som P20 Lite och P Smart är faktumet att Huawei delvis hanterat P Smarts låga pris genom att inkludera reklamappar. Företaget har inte bara förinstallerat ett, två, tre eller fyra utan fem reklamspel. Alla spelen går att avinstallera men reklamappar är sällan välkomnad av konsumenter och inte heller av oss. Användare som vill spela spel i mobilen kan enkelt ladda ner dem från Google Play. Huawei behöver inte göra det åt dem.

Långsam och opålitlig

Det största problemet med Huaweis mjukvara är en uppenbar brist på optimeringar för telefonens hårdvara. P Smart är en ganska långsam och opålitlig smartphone. Efter ett par dagars användning blir det snabbt uppenbart att Huawei behöver skala av sin egen mjukvara för att den ska kunna drivas på en så billig telefon som P Smart är. Det enda sättet vi kom på för att hålla telefonen användbar under testperioden var att dagligen starta om den. Det är en oacceptabel lösning på ett problem som förstör användarupplevelsen.

Huaweis problem kring dålig optimering är inte unikt för vårt testexemplar. Det är inte ens unikt för P Smart. Vi har sett liknande beteenden med både Mate 10 Lite och P20 Lite. Huaweis mjukvara bidrar visserligen med vissa bra tillägg så som möjligheten att förlänga batteritiden genom att ändra skärmens upplösning, möjligheten att köra flera instanser av samma app för olika konton (så som Facebook och WhatsApp) samt ett system för att låsa upp mobilen med ansiktsigenkänning. Det är alla bra funktioner. År 2018 går det dock inte att lansera en smartphone som har dålig prestanda och skylla på priset. Konkurrensen är för hård och det finns gott om bra alternativ på marknaden som har mycket väl optimerad och kvick mjukvara.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P Smart

Med ett HiSilicon Kirin 659-chipset erbjuder P Smart mycket prestanda för pengarna. Kirin 659 är ett bra chipset som presterar i klass med Qualcomms Snapdragon 625-chipset. Det betyder att det erbjuder tillräcklig prestanda för sin prisklass men att det inte är bra för grafiskt krävande spel. 3 GB RAM assisterar och 32 GB lagringsutrymme finns tillgängligt med möjlighet att expandera genom microSD-kort. Med tanke på konkurrenterna hade vi gärna sett 4 GB RAM för att klara av hårdare användning av fler tyngre appar.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,65 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 150,1 × 72,05 × 7,45 mm
Vikt 143 gram
Kamera 13 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 659, 2,36 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

  1. Huawei verkar ha skapat flera telefoner från samma bas.. dvs kirin 659 och så ungefär samma kameror.. mixa lite varumärke och skärmstorlek så har du Mate 10 Lite, Nova 2i, Honor 7X, P Smart , P20 Lite, och säkert 2-3-4 till modeller… alla verkar dessutom drabbas av samma problem – dåliga optimeringar och dålig batteritid

    • Ja, så är det verkligen. Med så många modeller hade det verkligen varit nödvändigt för Huawei att lyckas med optimeringarna. Det har de verkligen inte.

  2. Fick tag i en P Smart för 1690:- på rea (normalpris verkar ligga runt 1990:-)
    Ser att den ställs upp mot Moto X4 som verkar kostat en bit över 4000:- när den släpptes. Idag finns den att få tag på för 2500:- dock.. fast även det är ju betydligt dyrare än vad man får ge för en P Smart.

  3. Jag köpte en Huawei p smart för typ tre månader sedan och jag har inte upplevt några av dom problem ni pratar om i testet.

  4. Jag har en p smart och håller inte med ett dugg om det som står i texten. För att få samma prestanda i en annan telefon behöver du betala runt 3,2-3,5k och jag betalade 2k så går inte att jämföra prisvärdhet alls tycker jag.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + nitton =