+ Bra kamera
+ Kraftfull processor
+ Dubbla SIM
- Huaweis mjukvara
- Endast USB 2
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Huawei P10 håller en hög lägstanivå men har samtidigt inte mycket att skryta om. Telefonens bästa egenskap är dess Leica-märkta kamera som tar oerhört bra bilder i ljusa miljöer. Kameran når inte hela vägen i mörka miljöer men kan den ändå vara ett intressant alternativ för fotointresserade. Utöver kameran finns det dock inte mycket som får Huawei P10 att sticka ut. Vi uppskattar telefonens höga lägstanivån men önskar att P10 inte var en one-trick pony med kameran som sin enda riktiga styrka. Vi önskar också att Huaweis mjukvara vore lite bättre och klagar på att skärmen saknar något smutsavstötande lager – en självklar egenskap för en modern smartphone.
Hårdvarudesign
Huawei P10 har en gedigen konstruktion och polerad design. Allt från knapparna på sidan och metallen på baksidan signalerar kvalitet. Telefonens design är visserligen otroligt lik Apples, ända ner till antennlinjerna på baksidan. Det är dock inte nödvändigtvis en dålig sak. Vad som verkligen är dåligt är skärmens brist på ett ordentligt skydd mot fett och smuts.
Läs mer om hårdvaranDen senaste tiden har Huawei haft en tradition av att använda sina konkurrenters bästa idéer i sina egna produkter. Huawei Mate 9 Pro lanserades under slutet av förra året med en design och en uppsättning funktioner som gjorde den otroligt lik Samsung Galaxy Note 7. Nu släpps Huawei P10 som är en av de mest iPhone-lika produkterna vi någonsin testat.
Huawei P10:s designlikheter med Apples iPhone 7 är inte nödvändigtvis en dålig sak. Det är dock uppenbart att Huawei har sneglat på sin konkurrent när de skapat Huawei P10. På baksidan av telefonen finns ett stort stycke metall som har en matt finish. Vårt exemplar har en ljusgrå färg men det finns också en svart och en guldfärgad variant. Alla har samma matta finish.
Längs undersidan av telefonens baksida syns en av telefonens dubbla antenn-linjer. Linjen har nästan exakt samma design som iPhone 7. Runt telefonens sidor finns också samma rundning som Apple har använt sedan iPhone 6. Längst upp på telefonens baksida finns dock en funktion som iPhone 7 saknar. Här sitter dubbla kameror som inte sticker ut från baksidan av telefonen. De två Leica-märkta kamerorna gömmer sig bakom en glaspanel som sträcker sig över hela bredden av telefonen. Bredvid kamerorna sitter dubbla LED-lampor och en öppning för kamerans lasersystem.
Bra knappar kan göra mycket
Längs telefonens högra sida sitter två volymknappar och en på/av-knapp. Likt förra årets Huawei P9 Plus omringas på/av-knappen av en liten röd färgring. Den lilla färgdetaljen ger den annars monokroma telefonen lite mer liv. Knapparna är några av branschens bästa då de är enkla att känna sig fram till och ger bra fysisk återkoppling. Det är lätt att känna när de trycks in och, tack vare räfflor på utsidan av på/av-knappen, är de lätta att skilja från varandra.
På undersidan finns en högtalare, en 3,5 millimeter hörlursport och en USB Typ-C-port. Porten har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att du kan koppla in USB-minnen och till och med mus och tangentbord i den. Porten har dock bara stöd för USB 2 och saknar stöd för video ut.
På telefonens vänstra sida finns en korthållare som öppnas med ett inkluderat SIM-kortverktyg. I korthållaren finns plats för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort. Huawei P10 har alltså stöd för dubbla SIM-kort men inte om ett microSD-kort ska användas samtidigt.
Underlig glasskärm
Framsidan av Huawei P10 täcks av en stor skiva skyddsglas. När telefonen packas upp har den en förinstallerad skyddsplast ovanpå glaset. Tanken med plasten är att dels skydda glaset men också hålla fett och smuts borta från den. Plasten är nämligen behandlad med ett smutsavstötande lager. Det smutsavstötande lagret sitter vanligen direkt på skyddsglaset. Huawei P10 har dock inget sådant skyddslager på det riktiga glaset som gömmer sig under plasten. Problemet är då att skyddsplasten skapar synliga kanter runt skärmen och hemknappen.
Huawei har alltså en annorlunda strategi när det gäller skyddet av skärmen. Ingen annan konkurrent säljer telefoner med en förinstallerad skyddsplast och en glasskärm utan ett smutsavstötande lager. Åtminstone inte i den prisklass som Huawei P10 ligger i. För användare som inte vill använda den fula och obekväma skyddsplasten får de en telefon med en skärm som snabbt blir ovanligt smutsig och som är svårare att rengöra. P10:s annorlunda skärm är en av de mest underliga beslut vi sett Huawei göra på väldigt länge.
Skyddsglaset är tillverkat av Corning och kallas Gorilla Glass 5. Det är det senaste skyddsglaset från den stora glastillverkaren. Det sägs klara fall från höga höjder och sägs vara svårt att repa. I glaset, under skärmen, finns en liten urgröpning i glaset där fingeravtrycksläsaren och hemknappen är placerad. Läsaren är snabb och pålitlig. Den har också en ny navigeringsfunktion som vi återkommer till i mjukvarudelen av detta testet.
Huawei P10 har en 5,1 tum skärm på sin framsida. Till höger och vänster om skärmen sitter relativt tunna skärmramar. Telefonen är en gnutta smalare än Samsung Galaxy S7 som har samma skärmstorlek. Ramen ovanför och under skärmen är dock betydligt större. Det gör Huawei P10 till en relativt lång telefon i jämförelse med konkurrenterna. Ramen ovanför skärmen är särskilt stor. Här sitter en hörlur och en videosamtalskamera.
Stäng
Skärm
Huawei P10 har en 5,1 tum Full HD-upplöst LCD-skärm. Skärmen presterar enligt förväntningar men inte mer än det. Den levererar korrekta färger, bra prestanda vid höga betraktningsvinklar, helt okej svärta och den når 500 nits som sin högsta ljusstyrka, vilket är lite mindre än vissa konkurrenter. Huawei P10 har kort sagt en bra LCD-skärm. Med undantag för att den är 0,1 tum mindre är skärmen i Huawei P10 så gott som identisk med skärmen som användes av Huawei P9.
Högtalare
Huawei P10 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den presterar bra och når 80,8 decibel i vårt labbtest. Den ligger med andra ord i linje med de bästa monohögtalarna på marknaden. Högtalarens kvalitet ligger också i linje med andra monokonkurrenter. Även vid högsta volym skapar högtalaren ett behagligt ljud med bra täckning bland de lägre frekvenserna. Högtalaren är med andra ord praktisk för högtalarsamtal men kan också användas för att lyssna på radio, poddar och till och med musik om det inte finns något bättre alternativ tillgängligt.
Batteri
Huawei P10 har ett 3 200 mAh-batteri som kan ta normala användare genom en dags användning med cirka 20–30 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Vid hårdare användning har telefonen det lite svårare att klara sig igenom en dags användning. Under vår testperiod avslutade vi vissa dagar med bara ett fåtal batteriprocent kvar. Huawei P10 är kort sagt ingen batterijätte men bör kunna leverera en bra användarupplevelse för många. En bonus är också att P10 har stöd för Huaweis egen snabbladdningsteknik. Med den inkluderade snabbladdaren kan telefonen laddas från 0 till 50 procent på en knapp halvtimma.
Kamera
Huawei P10 har en kamera i världsklass. Den briljerar i ljusa miljöer med bilder som erbjuder hög detaljrikedom. I mörka miljöer har den dock fortfarande lite problem i jämförelse med de bästa konkurrenterna.
Läs mer om kameranHuawei P10 har två huvudkameror. Den ena fångar bilder med en traditionell digital kamerasensor och den andra fångar bilder utan ett traditionellt färgfilter framför sig. Det betyder att den sekundära kameran bara fångar information om mängden ljus i olika delar av bilden. I teorin kan den sekundära kameran assistera huvudkameran för att förbättra bilders kvalitet. Den sekundära kameran kan också användas för att fånga naturliga och monokroma bilder.
Objektiv av högsta kvalitet
De båda kamerorna har objektiv som är designade av det tyska kameraföretaget Leica. De marknadsförs med varumärket Summit-H och sägs kort sagt vara lite bättre än de Leica-objektiv som användes i tidigare Huawei-telefoner. När vi använder kameran utomhus är det också uppenbart vilket fokus på kvalitet som ligger bakom kamerornas objektiv. Den skärpa och detaljrikedom som Huawei P10 kan erbjuda i ljusa miljöer är otroligt imponerande.
Kamerans dynamiska omfång är inget märkvärdigt. Det ligger i klass med konkurrenterna. En detalj som är värd att nämna är dock att användare behöver byta till kamerans HDR-läge för att kunna utnyttja dess fulla dynamiska omfång. Det finns alltså ingen traditionell HDR-inställning i det vanliga automatiska kameraläget.
I mörka miljöer presterar kameran helt okej. Det är dock uppenbart att Huawei fortfarande har svårt att konkurrera. Huawei P10 presterar väldigt likt Mate 9 Pro och ligger därför en bit bakom Samsung Galaxy S7 Edge och Apple iPhone 7 Plus. Kameran förlorar detaljrikedom och har dessutom problem med kraftig vinjettering i mörka miljöer.
Artificiellt kort skärpedjup
Huawei P10 kan också utnyttja sina två kameror för att skapa ett artificiellt kort skärpedjup. Effekten som företaget introducerade för mer än ett år sen med Huawei P9 har nu förbättrats avsevärt. Den är långt ifrån perfekt men kan nu konkurrera med den liknande funktionen i Apple iPhone 7 Plus. Funktionen har störst problem med små detaljer eller motiv som inte tar upp särskilt stor del av bilden. Delar av bakgrunden kan då hamna i fokus, samtidigt som delar av förgrunden hamnar ur fokus. iPhone 7 Plus har dock samma problem.
Den största skillnaden mellan de Huawei P10 och Apple iPhone 7 Plus är att Huawei P10 använder sina relativt vidvinkliga objektiv medan iPhone 7 Plus förlitar sig på en mer inzoomad vy och ett högre bländarvärde. Det gör att iPhone 7 Plus är generellt bättre för porträttfotografering men sämre i mörka miljöer.
Telefonens videokamera håller samma höga kvalitet som Mate 9 Pro. Till skillnad från Huawei P9 kan alltså P10 spela in i 4K UHD-upplösning. Det finns dock fortfarande inget bra slow motion-läge. Kameran kan spela in i 120 fps men kvaliteten är låg och många konkurrenter kan erbjuda dubbla bildfrekvensen.
Stäng
Mjukvara
Huawei P10 baseras på Android 7 och har Huaweis anpassningar ovanpå. Operativsystemet är bra i grunden och Huaweis senaste mjukvara är ett ordentligt steg i rätt riktning. Mjukvaran plågas dock fortfarande av Huaweis underliga resurshantering, störande notiser och brist på grundläggande Android-funktioner.
Läs mer om mjukvaranVi har skrivit en hel del om Android 7 och EMUI 5 tidigare men Huawei P10 har en ny version av EMUI kallad 5.1. Huaweis nya mjukvara sägs fokusera på prestanda och innehåller få utåtriktade nyheter eller förändringar. Det betyder att de grundläggande problemen med EMUI 5 finns kvar.
EMUI 5.1 har ett omfattande lager av funktionella och estetiska anpassningar ovanpå Android 7. Många grundläggande funktioner från operativsystemet har tagits bort från mjukvaran i Huawei P10. Saker så som tillgång till val av Wi-Fi-nätverk från snabbgenvägarna ovanför notiserna har tagits bort och Androids system för användarkonton och gästkonton är spårlöst försvunna. Utöver det har Huawei ersatt operativsystemets Stör ej-läge med ett liknande läge med samma namn men med färre funktioner. I jämförelse med Googles rena version av Android är Huaweis mjukvara, i många fall, krångligare att använda.
Även om viss funktionalitet har tagits bort har Huawei också lagt till många nyheter i Android 7. En funktion som kallas Tvillingapp låter användare exempelvis ha två Facebook-appar installerade parallellt med varandra. Användare kan på det sättet vara inloggad på två olika konton i två enskilda Facebook-appar, samtidigt.
Systemresurser och notiser
Huawei har många inbyggda funktioner som är tänkta att hantera telefonens systemresurser. Operativsystemet varnar ofta användare för appar som drar ström i bakgrunden. Varningarna kommer som notiser men är sällan hjälpsamma och har inget större värde för användaren.
Alla systemresurser hanteras redan av Android och även om Huawei vill förbättra operativsystemet bör det göras på ett transparent sätt och utan att det skapar problem för användare. Huaweis mjukvara skickar onödiga notiser till användare och sätter begränsningar på appar som exempelvis gör att vissa widgets inte fungerar som de ska.
Med den förinstallerade appen Telefonhanteraren uppmanar Huawei dessutom användare att manuellt hantera telefonens resurser. En funktion som kallas Rensa låter användare radera ”Onödiga cachefiler” och genomföra en ”Minnesrensning”. Detta är en dålig idé. Du kan läsa mer om varför i denna artikeln:
Ny hemknapp
En ny funktion som Huawei har introducerat med Huawei P10 är ett nytt navigationssystem för hemknappen. ”Navigeringsknapp utanför skärm”, som funktionen kallas i telefonens inställningar, låter användare navigera runt i telefonen med endast en knapp. Håll in hemknappen för att gå till hemskärmen, svep till vänster över knappen för att gå till applikationsbytaren och tryck kort på hemknappen för att gå ett steg tillbaka. Funktionen ger mer utrymme på skärmen eftersom navigationsknapparna inte behöver visas där. Funktionen är lite klurig att lära sig men när den väl är inlärd kan den vara ett praktiskt alternativ till det traditionella sättet att navigera.
Vi har många problem med Huaweis mjukvara. När det gäller prestanda fungerar den dock bra. Mjukvaran är väl optimerad för hårdvaran och fungerar generellt bra. Lenovo Moto-telefoner är ett exempel på konkurrenter som kan erbjuda en betydligt bättre användarupplevelse tack vare sin rena, enkla och funktionella mjukvara. För många användare kommer Huawei P10:s mjukvara fungera helt okej. Vi önskar bara att Huawei kunde lägga lite mindre tid på att göra ändringar som i många fall gör telefonen sämre.
Stäng
Prestanda och lagring
Huawei P10 har ett Kirin 960-chipset. Den har med andra ord samma chipset som Huawei Mate 9 Pro. Våra tester visar att Huawei P10 är marginellt svagare än Mate 9 Pro men, särskilt när det gäller CPU-prestanda, är ändå Huawei P10 en av marknadens bästa. Med 4 GB RAM klarar Huawei P10 allt som vi kan slänga på den. Med 64 GB lagringsutrymme har den dessutom plats för många appar, bilder och högupplöst video. Det finns en microSD-kortläsare för användare som vill ha ännu mer lagringsutrymme men då kan inte telefonens dubbla SIM-stöd användas samtidigt.
Hej
Kommer du testa Huawei p10 plus?
Hej Anders!
Ja, vårt test av Huawei P10 Plus släpps troligen under början av nästa månad.