Huawei P40 Lite 5G
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Huawei P40 Lite 5G saknar många populära appar. Appar kan inte laddas ner från Google Play.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Kraftfull processor
+ Fingeravtrycksläsaren
+ 5G, sub-6-stöd
Nackdelar
- Saknar Google-appar och Google Play Butik
- Dåliga extrakameror
- Medioker skärm
Kamera7.4
Skärm6.8
Batteri8.5
Kamera7.4
Skärm6.8
Batteri8.5
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P40 Lite 5G erbjuder både klassledande prestanda och batteritid i ett praktiskt format. Vi är besvikna på det ganska mediokra kamerasystemet och skärmen men det finns ändå mycket bra att säga om Huaweis senaste hårdvara. I likhet med alla andra Huawei-telefoner som lanseras nu under 2020, så lider dock P40 Lite 5G av en dödlig brist på kompetenta och relevanta appar. Medan andra telefoner i P40-serien åtminstone erbjuder exceptionell hårdvara, har inte P40 Lite 5G den fördelen. Det gör den, om möjligt, ännu svårare att rekommendera.

 

Hårdvarudesign

Huawei blandar glas med plast i en praktisk design som gör rimliga kompromisser för att hålla priset nere. Designen är knappast nyskapande men den gör ett tillräckligt jobb för sin prisklass.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P40 Lite 5G har en design som vi känner igen från många äldre Huawei-smartphones, så som Honor View 20, Honor 20, Honor 20 Pro och Huawei Nova 5T. Alla är baserade på samma typ av designspråk. Det är ett designspråk som är runt, snällt och tillgängligt. Det inkluderar ergonomiskt rundade sidor och hörn samt en praktisk fingeravtrycksläsare på sidan. Läsaren erbjuder för övrigt samma höga pålitlighet som vi blivit vana vid från Huaweis kapacitiva läsare. Den är betydligt bättre än till exempel Sonys liknande läsare.

En annan praktisk detalj är att undersidan har en hörlursport, en funktion som saknas i många av Huaweis dyrare modeller. Här finns för övrigt också en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. På vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. En av platserna kan ersättas av ett nanominneskort från Huawei men här finns ingen plats för ett microSD-kort. Ovansidan har i alla fall en extra mikrofon och på höger sida finns volymreglage, utöver fingeravtrycksläsaren som också agerar på/av-knapp. Alla knappar ger bra och tydlig fysisk återkoppling.

Glasbaksida utan skydd

Baksidan är gjord av glas och har lätt rundade sidor. Tillsammans med telefonen ingår för övrigt inget plastskydd för att skydda baksidan. Det behöver köpas separat. På baksidan finns i alla fall en utstickande kameramodul som har ett ganska avlångt format i jämförelse med de dyrare modellerna i P40-serien. Modulen sticker ut runt två millimeter, betydligt mer än många andra mellanklassmobiler, som oftast har relativt små kamerasensorer.

Framsidan av P40 Lite 5G har en design som vi känner igen. Här finns en skärm med rundade hörn, en tilltagen haka i relation till de andra sidorna av skärmen, en hörlur ovanför skärmen och ett kamerahål i det övre vänstra hörnet av skärmen. Kamerahålet ger en tydlig skugga runt sig. LCD-skärmen har uppenbara problem att hålla bakgrundsbelysningen jämn runt hålet.

P40 Lite 5G skiljer sig från flera av förra årets liknande modeller när det gäller storlek. En 6,5 tum skärm gör den betydligt större än Huaweis liknande modeller. Skillnaden är definitivt inte stor, cirka en millimeter på bredden och åtta millimeter på längden. Det är ändå uppenbart att P40 Lite 5G är en stor mobil. Storleken ger utrymme för många nya funktioner men det gör den också lite klumpig.

P40 Lite 5G har en design som passar i klassen. Den har sidor som är gjorda av plast. Det märks med andra ord att den inte är riktigt lika dyr som sina syskon. Den erbjuder ändå en stadig konstruktion och många moderna funktioner. Både hörlursporten och glasbaksidan är allt mer ovanliga egenskaper i klassen.

Stäng

 

Skärm

Huawei P40 Lite 5G har en ny 6,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen är alltså lite större än de annars mycket liknande skärmarna som Huawei använde i förra årets mellanklassmodeller. Utöver storleken erbjuder den nya skärmen också högre ljusstyrka, som nu når respektabelt höga 522 nits. Likt föregångarna har den nya skärmen fortfarande en ojämn bakgrundsbelysning kring selfiekameran och en färgåtergivning som inte är mycket bättre än okej. Vitbalansreglaget gör att vi kan bli av med den vanligtvis kallblåa vitbalansen. Det är dock en justering som vi önskar inte skulle behövas. På det stora hela är skärmen helt okej men även för sin klass har Huawei utrymme för förbättring.

 

Högtalare

Huawei P40 Lite 5G har en monohögtalare på undersidan som kan få ut ljud med användbar volym men med kvalitet som inte är mycket mer än okej. Mellanregistret är tydligt men högre frekvenser kan skära vid höga volymer och det saknas täckning bland lägre frekvenser. För röstsamtal fungerar högtalaren bra men vi skulle inte rekommendera P40 Lite 5G för dig som vill använda den för film och musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har Huawei P40 Lite 5G samma storlek på sitt batteri som till exempel Honor 20 Pro. Trots det har P40 Lite 5G en betydligt längre batteritid. Det kan vi troligen tacka Huaweis nya chipset för. Med P40 Lite 5G kan vi använda mobilen i två dagar utan att nå botten. Vid lättare användning är tre dagar en definitiv möjlighet. Det gör P40 Lite 5G till ett utmärkt val för dig som sätter uthållighet framför mycket annat.

 

Kamera

Kamerasystemet i P40 Lite 5G bygger på en högupplöst huvudkamera som presterar ganska bra för sin klass. De assisterande extrakamerorna är dock så dåliga att vi funderar på om det inte bara vore bättre för Huawei att lägga mer krut på en kamera.

Läs mer om kameran

Huawei P40 Lite 5G har ett kamerasystem som bygger på en 64 megapixelsensor i huvudkameran och som assisteras av en vidvinkelkamera, en makrokamera och en djupsensor för porträttläget.

Huvudkameran har en mycket hög upplösning men erbjuder inte mycket hög detaljrikedom. Faktum är att Galaxy Note 10 Lite erbjuder högre detaljrikedom med sin 12 megapixelkamera. P40 Lite 5G levererar i alla fall ett brett dynamiskt omfång som slår Galaxy A71 och erbjuder bra färgåtergivning som är särskilt passande för dig som gärna ser lite extra färgmättnad i dina bilder.

I mörka miljöer presterar huvudkameran helt okej. Den väljer en mörkare exponering än Samsung men hanterar brus bättre än konkurrenten.

Vidvinkelkameran är tyvärr dålig. Den saknar skärpa i alla delar av bilden förutom mitten och har ordentliga problem med vitbalans. Det finns tyvärr få bra vidvinkelkameror i klassen, men P40 Lite 5G har ändå en av de sämre.

Makrokameran tar två megapixelbilder som tyvärr inte är mycket att hänga i granen. Fast fokus gör det dessutom svårt att komponera en bild som har fokus där vi önskar. Än en gång har Huawei lagt pengar på fel sak, i vårt tycke.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara förstör Huawei P40 Lite 5G. Så enkelt är det. I nuläget är bristen på appar plågsam. Utan Google kan P40 Lite 5G möjligen ses som en utmaning för teknikentusiaster som vill ha den utmärkta hårdvara som Huawei erbjuder. Mjukvara gör dock Huawei P40 Lite 5G helt omöjlig att rekommendera till någon annan.

Läs mer om mjukvaran

Denna del av testet är hämtad från vårt test av Huawei P40 Pro+, eftersom de två telefonerna har mycket liknande mjukvara.

Huawei P40 Lite 5G lanseras med Android 10 och EMUI 10.1. Det överliggande gränssnittet från Huawei har förändrats ganska lite men ser möjligen ut att bjuda på större nyheter än det gör, tack vare en ny design för inställningarna. Nu klär stora och färgglada ikoner hela inställningsappen. Det gör det enklare att snabbt hitta rätt inställning, men det kan knappast beskrivas som en större nyhet.

Med Android 10 kommer däremot flera nyheter. Nu finns till exempel ett Mörkt läge för hela operativsystemet. Huawei har valt att inte lägga till någon utökad funktionalitet för läget. Eftersom Androids vanliga implementering är väldigt barskrapad, har många konkurrenter valt att lägga till en hel del extra funktionalitet. Det har inte Huawei gjort. Det går alltså till exempel inte att schemalägga det mörka läget.

Android 10 och EMUI 10, utan Google.

Det betyder inte att Huawei inte har lagt till några egna finesser. Vi uppskattar till exempel de lättanvända kontrollerna för att styra vilken ljudutgång som är aktiv.

Livet utan Google

Nu till elefanten i rummet. Efter handelsproblem med USA har Huawei blockerats från att samarbeta med Google i nya mobiler. Det betyder visserligen att P40 Lite 5G fortfarande kan använda Android och att den kan få uppdatering. Det betyder dock också att den inte har tillgång till några av Googles appar och tjänster. Alla Google-appar, så som Google Maps, Gmail, YouTube och Google Play Butik saknas alltså i P40 Lite 5G.

Avsaknaden av Google Play Butik är det största problemet för Huawei. Google Play Butik och Apple App Store har etablerat sig som de enda två appbutiker som har någon som helst makt i västvärlden. Att inte ha tillgång till någon av dem är ett dråpslag för Huawei och det sätter dem i en position som gör det nästan omöjligt att konkurrera.

Huawei AppGallery växer långsamt

Inför lanseringen av P40 Lite 5G har Huawei arbetat hårt för att utöka apputbudet i AppGallery, företagets egen appbutik. Det inkluderar främst appar så som BankID och Swish. Ett flertal andra appar har också dykt upp, så som Storytel, Kry, Acast och Readly. Antalet appar som saknas är dock svårt att räkna. Det är allt från giganter så som Facebook, WhatsApp, Spotify, Netflix, Instagram och Viaplay till mindre appar som kan ha stor betydelse för vissa användare, så som appar från enskilda bankappar, chattappar, taxiappar, träningsappar, spel och mycket mer.

Även om AppGallery inte behöver en miljon appar för att vara en attraktiv plattform, finns det gissningsvis åtminstone ett tusental specifika appar som måste finnas i butiken för att den ska kunna ses som ett rimligt alternativ. Det har företag så som Microsoft gott om erfarenhet av på smartphonemarknaden. Det är inte ett misslyckande av Huawei att de inte har kommit längre med sitt utbud i AppGallery. Vi ser det som modigt av dem att våga lansera en mobil utan Google Play. För många konsumenter är dock utbudet i AppGallery alldeles för dåligt i nuläget.

Det finns sätt att gå runt Huaweis bristande apputbud. Tack vare Androids öppna inställning till appar så kan så kallade APK-filer laddas ner från Internet och installeras på telefonen. Så är det till exempel för Facebook, som distribuerar sin app från sin hemsida, eftersom begränsningar inte tillåter appen att inkluderas i AppGallery. Efter att den har installerat har Huawei anpassat AppGallery för att ge användare notiser om när vissa utvalda appar uppdateras. Uppdateringen dyker då upp som en manuell uppdatering i AppGallery och en länk tar användaren till nedladdningssidan på Facebook.

Phone Clone tar appar från gamla mobilen

Ett annat framgångsrikt sätt för att installera appar på P40 Lite 5G är med appen Phone Clone. Appen låter användare skicka appar från en gammal mobil till P40 Lite 5G. Dessa appar behöver inte vara tillgängliga genom AppGallery. Phone Clone försöker sålla bort appar som inte är kompatibla men kan inte garantera full kompatibilitet. Vissa appar kan föras över utan problem och installeras men kan krascha så fort de öppnas. Andra appar fungerar helt felfritt. Phone Clone är dock en dålig lösning. Programmet kräver i praktiken att användaren behåller en sekundär mobil bara för att fortsätta skicka över uppdateringar av appar till P40 Lite 5G. Det är så krångligt att många användare troligen aldrig eller sällan kommer att göra uppdatera. Det kan skapa kompatibilitetsproblem när tjänster förändras och säkerhetsrisker när kända säkerhetsproblem inte löses av uppdateringar.

Amazon Appstore som appbutik

Det finns gott om andra sätt att installera appar. Amazon erbjuder till exempel en egen appbutik. Här finns till exempel Facebooks appar samt appar så som Spotify, Candy Crush och många fler. Utbudet är ganska bra men långt ifrån tillräckligt. Amazon Appstore kräver dessutom att användaren installerar appar från något annat än en källa som är godkänd av tillverkaren. Det medför risker. När en Android-telefon är öppen för att installera appar från andra källor än butiker så som Google Play Butik, öppnas också portarna för skadlig mjukvara. Dessa skadliga appar kan installeras från konstiga hemsidor eller epost-meddelanden. Vi kan därför aldrig rekommendera någon som inte vet exakt vad den gör, att installera appar från andra källor än förinstallerade appbutiker.

Är webben räddningen?

Bortom traditionella appar finns det fler sätt att utöka P40 Pros funktionalitet. Huawei har till exempel något som kallas Quick Apps. Branschnamnet för Quick Apps är Progressive Web Apps, PWA. De kan kort beskrivas som webbplatser som kan paketeras som traditionella appar. Det gör att de kan installeras för att få en egen appikon på hemskärmen och i applådan, de kan visas som en app i vyn över senast öppnade appar, de kan visa notiser och fungera offline. Eftersom de är helt baserade på webbteknik kräver de ingen appbutik och fungerar dessutom likadant på alla telefoner, oberoende på operativsystemet. PWA kan vara en långsiktig lösning på Huweis stora problem. Det krävs dock stora branschförändringar för att det ska bli verklighet.

Det finns redan många webbaserade appar som kan köras i P40 Lite 5G. Det inkluderar till exempel YouTube och Google Maps. De kan köras med grundläggande funktionalitet. Användarupplevelsen är dock riktigt dålig. YouTube-webbsidan saknar många funktioner och är full av buggar. Att använda webbversionen av YouTube känns lite som att hoppa 8 år tillbaka i tiden. Google Maps har liknande kompromisser, som tyvärr gör den oanvändbart dålig för de flesta scenarion. Det finns ett fåtal navigationsappar, så som HERE We Go, i AppGallery. Huawei utvecklar dessutom en egen app tillsammans med TomTom. I nuläget är dock bristen på en bra navigationsapp ett av tusen problem.

Ny sök gör det lättare

Sedan vårt test av P40 Pro har Huawei lanserat en app kallad Petal Search. Den nya appen fungerar som en sökmotor för appar. Här listas många appar som finns att ladda ner från hemsidor och liknande källor. Detta förändrar alltså egentligen inte utbudet för användare men gör det enklare för dem att hitta appar. Det löser alltså inte de verkliga problem som Huawei har med sitt dåliga apputbud, även om det gör det enklare för användare som accepterar de problem som det innebär att ha en Huawei-mobil.

På den marknad som P40 Lite 5G konkurrerar är bristen på appar en deal-breaker. Hårdvaran har tyvärr ingen betydelse. Användarupplevelsen förstörs av bristen på appar. Kunniga användare som tycker att det är roligt att installera och uppdatera appar genom att ladda ner filer från webben, kan njuta av P40 Lite 5Gs hårdvara. Alla andra bör hålla sig borta. Åtminstone i nuläget. Kompromisserna är alldeles för stora.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P40 Lite 5G drivs av ett nytt Kirin 820-chipset som sätter press på konkurrenterna. Den största konkurrenten är definitivt Qualcomm Snapdragon 765G, som faktiskt presterar drygt 15 procent sämre på grafiksidan än P40 Lite 5G. Prestandan från P40 Lite 5G ligger till och med i linje med Samsung Galaxy Note 10 Lite, som kostar betydligt mer och har ett Snapdragon 855-chipset. Det placerar P40 Lite 5G en bit bakom de dyraste konkurrenterna men visar ändå på riktigt bra prestanda för klassen. 6 GB RAM är tillräckligt för alla tunga applikationer och 128 GB lagring bör räcka för de flesta. Det finns stöd för Huaweis nanominneskort men dessa är ett ganska dåligt alternativ i relation till microSD-kort.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Huawei P40 Lite 5G använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Huawei P40 Lite 5G stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 162,3 × 75 × 8,6 mm
Vikt 189 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 820, 2,36 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej, nanominneskort
Batterikapacitet 4 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here