Apple iPhone 14
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Telefonens yttre design är identisk med iPhone 13 och är därför kompatibel med iPhone 13-skal.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid för formatet
+ Pålitlig kamera
Nackdelar
- Saknar alltid på-funktion för skärmen
- Lightning-porten
- Långsam 60 Hz-skärm
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri7.8
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 14 är iPhones mest blygsamma nyhet någonsin. Telefonen har visserligen genomgått iPhones största designförändring på fem år men alla nyheter är interna och påverkar varken kvaliteten eller prestandan från utsidan. Den enda verkliga effekten för konsumenter är att bakstycket nu går att reparera. I övrigt erbjuder iPhone 14 en selfiekamera med autofokus och en större kamerasensor på baksidan, som vi har svårt att se skillnad på. Processorn har fått lite bättre specifikationer men det är i grunden samma krets som i iPhone 13. iPhone 14 är ändå en strålande smartphone på nästan alla sätt. Den har bra batteritid för sitt kompakta format, en ljusstark skärm, en pålitlig kamera, en stadig konstruktion och bra mjukvara. För de flesta konsumenter kan det dock vara smart att kika på iPhone 13 för ett snarlikt men billigare alternativ.

 

Hårdvarudesign

iPhone 14 är en smartphone som är närmast omöjlig att skilja från iPhone 13. Även årets Pro-modeller är väldigt lika sina föregångare men iPhone 14 är i praktiken identisk. Den ENDA skillnad vi lyckats hitta en lite justerad design för kameralampan. Likheterna betyder i alla fall att alla tillbehör är kompatibla mellan modellerna. Det är strålande bra eftersom det betyder att tillbehör är mer tillgängliga.

Det glädjer oss att den största nyheten med iPhone 14 inte är synlig. Faktum är att Apple inte ens nämnde den när de presenterade sin nya smartphone. Även om iPhone 14 ser identisk ut med iPhone 13, inkluderar 14-modellen nämligen den största designförändringen vi sett från Apple på fem år. Hela telefonens interna arkitektur har förändrats från grunden och resultatet är en mer reparerbar produkt. Utöver att telefonen kan öppnas från framsidan, för att göra skärmreparationer enkla, kan nu också baksidan tas bort för att byta ut en trasig glasbaksida. Det är en nyhet som gör reparationer snabbare, enklare och billigare än tidigare.

Unikt praktisk

Det känns överflödigt att skriva mycket om en yttre design som är till synes oförändrad. Vi kan dock poängtera några detaljer som vi tycker skiljer iPhone 14 från konkurrenterna. Det första är Apples smarta MagSafe-design. MagSafe har visat sig vara otroligt användbart tack vare ett stort och växande ekosystem av tillbehör för telefonens magnetiska baksida. Ingen annan tillverkare har tillräckligt stort inflytande för att skapa en egen standard för tillbehör på det sätt som Apple har gjort med MagSafe. Även om vi är bittra över att MagSafe inte finns för andra smartphones, är vi otroligt glada att tekniken finns på iPhone och att utbudet av tillbehör är så stort.

Apple erbjuder också utmärkt vattenskydd för iPhone 14. Likt föregångaren är telefonen skyddad för vatten ner till sex meters djup. Det betyder inte att du bör bada med din telefon eller att den klarar av att slängas ner i badkaret. Det betyder dock att den sannolikt har större chans att överleva en vattenolycka, om den skulle uppstå.

Lightning

För att vara kompletta kan vi avsluta med några sammanfattande ord om Apples iPhone 14-design, som alltså är i princip identisk med iPhone 13. Vi kan nämna att det är en förhållandevis liten smartphone som är lätt att hålla och använda. De kantiga sidorna är inte nödvändigtvis bekväma men ger bra grepp. Metall och glas kombineras för att ge ett stadigt och lyxigt intryck. En brist i designen är den föråldrade Lightning-porten som sannolikt kommer att kännas ännu äldre när Apple sannolikt byter ut den mot en USB C-anslutning nästa år. Vi hade gärna blivit av med Lightning i dag för att få bättre prestanda och en universal anslutning för alla våra prylar. En Lightning-utrustad iPhone år 2022, betyder dessvärre att många användare fortfarande kommer att använda Apples proprietära anslutning år 2027. Det är definitivt synd att Apple fortfarande inte bytt ut den gamla porten.

 

Skärm

Skärmen i iPhone 14 är identisk med skärmen i iPhone 13. Det bekräftas av våra labbtester som visar att vi än en gång bjuds på en AMOLED-skärm med bra detaljrikedom, vitbalans och färgåtergivning. Med en maximal ljusstyrka på 1 100 nits enligt vårt labbtest, är den också tillräckligt ljusstark för att användas utomhus. Den har dock en tråkig brist. 60 Hz uppdateringsfrekvens gör att den känns hackig även i jämförelse med billiga Android-telefoner. En snabb processor och kort svarstid för pekskärmen betyder i alla fall att den inte känns långsam. Det är ändå helt klart tråkigt att iPhone 14 sitter fast med gammal teknik.

 

Batteri

Batteriet i iPhone 14 är nära identiskt med iPhone 13 och det samma gäller batteritiden. Med tanke på sitt kompakta format, har den bra batteritid. Många normala användare kan vänta sig 40–50 procents marginal vid slutet av dagen. Det är inte alls lika bra batteritid som med iPhone 14 Pro Max men de flesta konkurrenterna som har ett så kompakt format som iPhone 14, har inte lika bra batteritid. Vi gillar dessutom MagSafe, som gör det enkelt att ladda telefonen, och stöd för USB PD-laddning gör det lätt att hitta en snabbladdare. Med det sagt är inte snabbladdningen särskilt snabb. Det tar nästan 30 minuter att nå 50 procent.

 

Kamera

iPhone 14 kommer med en ny kamera som ska ha en större sensor än tidigare och ett lite bättre bländarvärde på f/1,5 istället för f/1,6. Det är en skillnad som kan ha betydelse i marginalerna men det är inte tillräckligt för att göra tydliga skillnader. Om vi zoomar in kan vi se att iPhone 14 erbjuder en gnutta bättre brusreducering i ljusa miljöer, det är dock en skillnad som vi skulle bli ytterst imponerade av om någon kunde se i normala sammanhang. Vi har kort sagt svårt att se någon skillnad alls. Det samma gäller för övrigt mörka miljöer, där brusreduceringen har förbättrats lite men skillnaderna är minst sagt små.

Vidvinkelkameran är oförändrad och erbjuder helt okej kvalitet med bra skärpa i mitten men med brister mot kanterna. Bortom det erbjuder kamerasystemet ett förbättrat cinematiskt läge som går från Full HD- till 4K-upplösning.

Äntligen autofokus!

Den största nyheten för kamerasystemet är den främre kameran. Den har nu fått autofokus och det gör skillnad! Kameran håller bra koll på vårt ansikte och ser till att det alltid är i fokus. Det ger bra skärpa i alla situationer och det är utan tvekan en mycket större nyhet än vad som erbjuds på baksidan av telefonen.

 

Mjukvara

Eftersom hårdvaran är så gott som oförändrad, gäller samma sak för mjukvaran. iPhone 14 får ingen ny Dynamic Island, som introduceras med Pro-modellerna, och iPhone 14 saknar Alltid på-skärm. iOS i iPhone 14 är alltså nästan identiskt med iOS i iPhone 13. Eftersom det inte finns iPhone 14-unika funktioner att nämna, kommer vi inte gå in i detalj i operativsystemet men vi kan nämna några generella observationer.

Den första är att en ny låsskärm gör att vi enklare och snabbare kan komma åt grundläggande information såsom väder, batteristatus, kalenderhändelser och mycket mer. Widgets kan läggas till och anpassas av användaren och det gör telefonen mer användbar, utan att den behöver låsas upp. Med det sagt är vi fortfarande frustrerade över att det inte går att utröna någon som helst information från telefonen när den är släckt. Det finns ingen notislampa och i iPhone 14 saknas en Alltid på-skärm, en funktion som funnits i Android-smartphones i tio år och varit självklar i fem.

Produktiv och säker

iOS har blivit allt mer avancerat genom åren och fler funktioner har ofta gjort det enklare att vara produktiv med Apples senaste smartphones. Snabbgenvägarna i gränssnittets övre högra hörn är ett exempel. De gör det enkelt att ha kontroll över viktiga inställningar, utan att stänga ner appar eller bläddra i inställningsmenyer. Till skillnad från iPhone 14 Pro Max, är skärmen på iPhone 14 också tillräckligt liten för att göra gester från toppen av skärmen användbara med en hand.

Apples långsiktiga stöd för sina produkter är en enorm vinst för konsumenter och för miljön. iPhones håller generellt längre än Android-telefoner, eftersom iPhones uppdateras i många år för att behålla säkerhet och funktionalitet. Apple utlovar inget specifikt mjukvarustöd men nya kunder kan vänta sig minst 5–6 år av stöd, troligen längre. Det betyder att en dyr iPhone kan betala sig genom åren.

 

Prestanda och lagring

iPhone 14 kommer med en ny A15 Bionic-processor som erbjuder lite högre prestanda än iPhone 13. Skillnaden är minimal, mellan 5 och 10 procent i våra tester. Det är en till stor del meningslös förbättring men det viktigaste att notera här är att Apple inte behöver stora förbättringar i prestanda just nu. A15 Bionic är fortfarande bättre än de bästa Android-processorerna. Prestandan är kort sagt extremt hög och allt från avancerade spel till vardagsuppgifter rullar på utan problem. Den nya processorn har också uppgraderats med 6 GB RAM, istället för 4 GB, vilket kan hjälpa den med framtida operativsystem.

När det gäller lagring erbjuder Apple inga externa alternativ. Du behöver alltså konfigurera den rätt från början. Apple erbjuder 128, 256 eller 512 GB lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 170 x 2 532
Storlek 146,7 x 71,5 x 7,8
Vikt 172 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A15 Bionic, 3,23 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 279 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, ett nano och ett eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 6,9
Demonteringsbetyg, av 20 11,9

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =