Lenovo K6 Note
3.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Lenovo K6 Note säljs i flera färger internationellt. I Sverige finns endast den gråa versionen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Hög byggkvalitet
Nackdelar
- Irriterande mjukvara
- Dålig kamera
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC
Kamera3.2
Skärm5.3
Batteri8.1
Kamera3.2
Skärm5.3
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo K6 Note är en billig smartphone som har två imponerande egenskaper med tanke på sitt pris: hög byggkvalitet och utmärkt batteritid. Om du är ute efter en riktigt billig mobil med bra batteritid är det svårt att hitta en konkurrent som har mer att erbjuda än K6 Note. Den lider dock av en ganska dålig kamera, medioker högtalare, dåligt optimerad mjukvara och förinstallerade reklamappar. Om det är en allmänt bra budgetmobil du är ute efter finns det med andra ord betydligt bättre alternativ på marknaden.

 

Hårdvarudesign

Lenovo K6 Note är en billig smartphone. När vi skriver detta testet kostar den cirka 2 200 kronor i svenska butiker. För det priset får konsumenter en otrolig byggkvalitet och stilren design. K6 Note kan inte konkurrera med telefoner som kostar dubbelt så mycket men i sin prisklass kan den bjuda på en imponerande konstruktion.

Läs mer om hårdvaran

Lenovo K6 Note är en budgettelefon som varken känns eller ser ut som en budgettelefon. Stora delar av baksidan täcks till exempel av ett stycke matt aluminium. Metallen ger telefonen en gedigen konstruktion som Lenovos egen konkurrent i prisklassen, Moto G4 Plus, inte kan konkurrera med.

De enda undantagen till telefonens metallkonstruktion är två plastdelar som sitter längst upp och längst ner på telefonens baksida. Plastdelarna har samma färg som resten av metallen på baksidan och smälter därför in väl. Metallstycket på baksidan sträcker sig runt telefonens högra och vänstra sida, vilket stärker telefonens stadiga konstruktion ytterligare.

Lenovo K6 Note

Utstickande kamera

På baksidan av Lenovo K6 Note sitter en 16 megapixelkamera som tyvärr sticker ut lite från resten av telefonen. Det utsätter den för större risk att repas. Kameran har dessutom lite vassa kanter som kan vara lite störande när telefonen hålls i handen. Faktumet att kameran sticker ut gör det dock lättare att känna skillnad på kameran och fingeravtrycksläsaren som sitter strax under kameran. Läsaren är rund och tillräckligt stor för att vara enkel att använda. Den är relativt snabb och pålitlig men har svårt att konkurrera med de blixtsnabba läsarna som sitter i moderna smartphones.

På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt två volymknappar. Alla tre knapparna erbjuder god fysisk återkoppling och är lätta att använda. Det enda vi kan klaga på är att den nedre volymknappen inte är helt enkel att skilja från på/av-knappen. På vänster sida finns en SIM-kortläsare som har plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort.

På ovansidan av K6 Note sitter en 3,5 millimeter hörlursport och på undersidan hittar vi en microUSB-port. MicroUSB-porten har inte stöd för att skicka video ut och är begränsad till USB 2. Till vänster om microUSB-porten sitter telefonens huvudmikrofon och till höger hittar vi en högtalare.

Stor och tung

På framsidan av Lenovo K6 Note sitter en 5,5 tum skärm. Runt skärmen finns en väl tilltagen ram. Den gör tyvärr Lenovo K6 Note till en onödigt stor och klumpig smartphone. K6 Note är lite smalare och kortare än Lenovo Moto G4 Plus men Moto G4 Plus har en mer rundad design. Det gör att de två telefonerna känns ungefär lika stora i handen. Trots att Lenovo K6 Note är lite mindre väger den också betydligt mer än Moto G4 Plus. Ett större batteri och en metallkonstruktion bidrar också till en total vikt på 169 gram. Moto G4 Plus nöjer sig med 155 gram.

På framsidan av telefonen sitter tre kapacitiva navigationsknappar. Knapparna är väl uppmärkta men de är tyvärr inte bakgrundsbelysta. De sitter dessutom i en underlig ordning med tillbakaknappen till höger om hemknappen. Lenovo använder den motsatta ordningen på sina Moto-telefoner.

Telefonens bildskärm täcks av ett skyddsglas. Till skillnad från exempelvis Lenovo Moto G4 Plus har K6 Note dock inte ett reptåligt glas. Glasets reptålighet är åtminstone inget som företaget nämner i sin marknadsföring. Det betyder att användare som vill hålla sig undan från tråkiga repor kan behöva skaffa en skyddsfilm.

Stäng

 

Skärm

Lenovo K6 Note har en skärm som är så gott som identisk med skärmen som används av Lenovo Moto G4 Plus. Det betyder att den är 5,5 tum stor och har en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen kan nå 450 nits som sin högsta ljusstyrka, vilket också ligger i linje med G4 Plus, och kan återskapa fina färger. Skärmens största problem är dess kontrast och svärta. Skärmen använder sig av LCD-teknik, som har generella problem med svärta. Den har dessutom problem med bristande kontrast vid höga betraktningsvinklar. Problemen är inte stora nog för att vara praktiska problem men skärmen ser helt enkelt inte lika bra ut som många konkurrenter.

 

Högtalare

Lenovo K6 Note har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den producerar ljud med ganska exakt samma volym som Lenovo Moto G4 Plus. Skillnaden är att Moto G4 Plus har sin högtalare på framsidan av telefonen. Det gör Moto G4 Plus betydligt mer praktisk i många situationer. Moto G4 Pus har dessutom en betydligt bättre högtalare på många andra sätt. Den har betydligt bättre täckning bland lägre frekvenser och har inte de problem med ett skärande mellanregister som K6 Note lider av.

 

Batteri

Lenovo K6 Note kommer utrustad med ett 4 000 mAh-batteri som tyvärr inte är utbytbart. Batteriets imponerande kapacitet kombineras dock med energisnåla komponenter. Det ger användare en av marknadens längsta batteritid. Vid normal användning klarar telefonen av två hela dagars användning utan problem och även vid mycket hård användning är den svår att ta ner under 40 batteriprocent på en dag. Om du är ute efter en riktigt billig batterijätte är Lenovo K6 Note ett av dina bästa alternativ.

 

Kamera

Om du vill ha en budgettelefon med en bra kamera är K6 Note inte ett bra val. Den kan ta bra bilder i ljusa miljöer men har problem med dynamiskt krävande och mörka miljöer. Trots Moto G4 Plus-liknande specifikationer ligger kameran i K6 Note inte i samma klass som syskonets kamera.

Läs mer om kameran

Lenovo K6 Note har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. På pappret har Moto G4 Plus och K6 Note så gott som identiska kameror. I verkligheten finns det dock betydande skillnader. Lenovo K6 Note:s kamera är tyvärr en besvikelse.

I ljusa miljöer kan K6 Note erbjuda hög detaljrikedom och bra skärpa. Så fort motivet blir utmanande fallerar dock kamerans prestanda avsevärt. I miljöer som är dynamiskt krävande kan inte kamerans autoläge hantera både ljusa och mörka delar av motivet. Det ger oss bilder som antingen är för mörka eller delvis sönderbrända. Skillnaden i jämförelse med Moto G4 Plus och dess dynamiska omfång är stor.

I mörka miljöer väljer kameran mörka exponeringar men lyckas ändå inte hålla bruset borta. Moto G4 Plus fångar betydligt ljusare bilder som dessutom ger användare bilder som återger detaljrikedom i en helt annan klass.

Stäng

 

Mjukvara

Lenovo K6 Note tillhör inte Lenovos Moto-serie av smartphones. Det betyder att den inte har samma mjukvara som Moto-telefonerna. Vi har länge hyllat Moto-serien för dess snabba, enkla och kraftfulla mjukvara. Lenovo K6 Note:s mjukvara kan tyvärr inte beskrivas med riktigt lika många komplimanger.

Läs mer om mjukvaran

Lenovo K6 Note drivs av Android 6.0.1. Lenovos anpassningar av operativsystemet är inte lika stora som de varit i andra Lenovo-telefoner vi testat. Företaget har gjort vissa estetiska förändringar men för det mesta är många av Androids grundläggande funktioner intakta. Snabbgenvägarna ovanför notiserna har till exempel fått en ny design. Snabbgenvägarnas funktionaliteten är dock oförändrade. Vi gillar faktiskt Lenovos snabbgenvägar bättre än Googles eftersom Lenovos ger användare tillgång till fler inställningar och gör det lättare att snabbt anpassa dem.

Inställningspanelen är så gott som oförändrad från Googles tolkning av Android. Lenovo har lagt till ett flertal extrafunktioner men alla viktiga inställningar är fortfarande enkla att hitta. Företaget har gjort små förändringar i hur hemskärmen och appskärmen fungerar men även här är Googles grundläggande design och funktionalitet intakt. Även om Lenovo har gjort förändringar i operativsystemet bjuds alltså användare på en relativt ren och enkel användarupplevelse.

Störande batterinotiser

Lenovo har dock lagt till ett fåtal appar och funktioner som tyvärr försämrar användarupplevelsen betydligt. För det första har Lenovo lagt till ett system som varnar användare för appar som drar energi i bakgrunden. Notiserna är irriterande och ofta meningslösa. Faktumet att mjukvaran stör användare med notiser om appars batterianvändning är irriterande. Systemresurser borde hanteras automatiskt av operativsystemet och användare ska inte behöva störas av notiser eller manuellt hantera appars energianvändning.

Lenovo har installerat ett flertal appar på telefonen. SyncIt är en app som är tänkt att synkronisera och säkerhetskopiera kontakter, SMS och samtalsloggar; Lenovo Companion erbjuder guider, manualer och information om telefonens garantiperiod; och McAfee Mobile Security är en antivirus-app från Intel. Den sistnämnda appen har vi sett installerad på många andra smartphones, bland annat på Sonys telefoner. Appen är dock tyvärr svår att använda, den skickar irriterande notiser, är relativt meningslös och försöker sälja på användare onödiga och dyra prenumerationer. McAfee hör inte hemma på någon Android-smartphone och det är särskilt tråkigt att se appen komma förinstallerad. Det enda plåstret på såret är att McAfee-appen går att avinstallera på Lenovos telefon.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Lenovo K6 Note använder sig av ett Qualcomm Snapdrgon 430-chipset medan Lenovo Moto G4 Plus använder ett Qualcomm Snapdragon 615-chipset. 615 är tekniskt sett lite snabbare än 430 i våra syntetiska tester men skillnaden är marginell. Medan Lenovo Moto G4 Plus är begränsad till 2 GB har dock K6 Note hela 3 GB. Det borde göra K6 Note till en minst lika snabb telefon som Moto G4 Plus. I praktiken är det dock raka motsatsen. Tack vare bättre väl optimerad mjukvara erbjuder Moto G4 Plus en betydligt snabbare och mer pålitlig användarupplevelse. Även om K6 Note kanske har ett försprång i teorin är laddningstiden för att öppna appar längre med K6 Note. K6 Note kan till och med ha problem med att bläddra bland hemskärmar, appar och notiser utan att hacka eller stanna till. Dåligt optimerad mjukvara hämmar tyvärr K6 Note:s prestandapotential.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 151 × 76 × 8,4 mm
Vikt 169 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 430 MSM8937 1,4 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Tack för bra artikel. Tyvärr läste jag inte den innan köp, hade valt annan model isf. Undrar om det är en inställning eller konstruktionen, man kan inte använda data via 3G/4G när ett telefonsamtal pågår. Ska det verkligen vara så? Hittar inget svar på nätet.

    Mvh Ingemar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − åtta =