LG G7 ThinQ
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:G7 ThinQ säljs med dubbla SIM-stöd internationellt. Den svenska versionen saknar stöd.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Trådlös laddning
+ Vidvinkelkameran
+ Behåller hörlursport
Nackdelar
- Dålig batteritid
- Opålitlig prestanda
- Delvis förvirrande mjukvara
Kamera6.7
Skärm7.9
Batteri5
Kamera6.7
Skärm7.9
Batteri5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

LG G7 ThinQ erbjuder flera unika funktioner så som en vidvinkelkamera och marknadens ljusaste bildskärm. Den är rik på funktioner tack vare en hörlursport, stöd för trådlös laddning och en vattentät design. Den är dessutom modern med Qualcomms senaste chipset och den numera obligatoriska flärpen. Det gör det lite extra synd att den faller med ett magplask när det gäller batteritid och prestanda. Även normala användare riskerar att inte ens klara sig genom en normal dag med G7 ThinQ. För att vara ett modernt flaggskepp har G7 också underligt stora problem med prestanda. LG kommer helt enkelt inte i närheten av den utmärkt höga standard som flaggskepps-konkurrenterna kan erbjuda.

 

Hårdvarudesign

LG G7 ThinQ har en modern design med en flärp på framsidan och glas på baksidan. De moderna designdetaljerna är inte nödvändigtvis bra men de är i alla fall ”inne”. Telefonen erbjuder en stadig konstruktion och lyckas konkurrera med Samsung när det gäller funktionalitet.

Läs mer om hårdvaran

LG G7 ThinQ är resultatet av en lång evolution av smartphones från LG. För tre år sedan lanserade företaget en radikalt modulär smartphone, LG G5, som hade ett utbytbart batteri som också kunde användas för att lägga till unika funktioner, så som ett kameragrepp och en ljudförstärkare. LG G6 lanserades med en av branschens första avlånga 18:9-skärm och i år lanseras LG G7 ThinQ med ännu en ny design.

Glas ger lyx och funktionalitet

På baksidan av telefonen delar LG G7 ThinQ mycket gemensamt med LG G6. Här finns glas som ger en känsla av stabilitet och kvalitet. Glaset har dock också en uppenbar nackdel, det kan spricka om telefonen tappas. På baksidan finns i alla fall ett kamerasystem som sticker ut en bråkdels millimeter. Bakom kameralinsen finns två kameror med två olika perspektiv. Bredvid kamerorna finns en LED-lampa och assisterande sensorer. Under kamerasystemet finns också en fingeravtrycksläsare. Den är ganska snabb men har svårt att konkurrera med de bästa och har betydligt större problem med fukt och smuts än konkurrenter så som iPhone 8 och Samsung Galaxy S9.

Med en baksida av glas har LG G7 ThinQ stöd för trådlös laddning. Det är fortfarande en relativt ovanlig funktion i smartphonebranschen och ett stort plus för många användare. En annan funktion som börjar bli ovanlig är en hörlursport. På undersidan av telefonen finns en högtalare, mikrofon, en USB Typ-C-port och en… hörlursport. Allt omringas av en metallram som sträcker sig som ett band runt telefonen.

Direkt till Google

På telefonens högra sida finns en på/av-knapp som fungerar bra och ger bra fysisk återkoppling. För användare med små händer kan knappen dock uppfattas som att sitta lite för långt upp och vara lite svår att nå. På den andra sidan finns ytterligare tre knappar. De två översta styr volym medan den tredje och nedersta är en knapp för Google Assistant. Den går inte att oprogramera utan fungerar bara i syftet att öppna Googles assistent.

På ovansidan av LG G7 ThinQ finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Konstigt nog finns det dock ingen plats för ett andra microSD-kort. Dubbla SIM-stöd har blivit en standardfunktion från nästan alla smartphonetillverkare det senaste året men LG G7 ThinQ står fast vid den gamla traditionen.

Inte helt ramlös

På framsidan har G7 ThinQ följt trenden med en speciell skärmdesign. Skärmen har ett avlångt format och en flärp längst upp för att ge utrymme för en hörlur, notislampa, främre kamera och sensorer. Under skärmen finns en större skärmram, i likhet med konkurrenter så som Huawei P20 Pro. Till skillnad från P20 Pro har LG G7 ThinQ dock ingen fingeravtrycksläsare eller annan sensor för att hantera navigering. Det betyder att de virtuella navigeringsknapparna visas och tar upp utrymme på skärmen.

Med trådlös laddning och en 3,5 mm hörlursport är LG G7 ThinQ en väl utrustad mobil. Utöver det har den också en design som erbjuder vattentålighet enligt IP68-standarden. Det gör att den kan sänkas ner i minst en meter djupt vatten i 30 minuter utan att ta skada. Om den skadas och om glaset spricker kan vattenskyddet försvinna men användare kan åtminstone vara lite säkrare på att G7 ThinQ inte kommer att ge upp efter ett olyckligt besök i toalettstolen.

Stäng

 

Skärm

Recension LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ har en intressant bildskärm. Den har en upplösning på 1 440 x 3 120 och en storlek på 6,1 tum. Med undantag för Sonys 4K UHD-upplösta mobilskärmar har den en av marknadens högsta upplösning. Den har dessutom marknadens just nu högsta maximala ljusstyrka. Medan konkurrenter så som Samsung Galaxy S9 kan nå en maximal ljusstyrka på 680 nits kan LG G7 ThinQ komma upp till 900, enligt vårt test. Det gör den lätt att använda utomhus på soliga dagar. Samtidigt lyckas skärmen erbjuda bra svärta och ganska bra färgåtergivning. I skärmens ”bio”-läge har skärmen en lite varmare ton som erbjuder en mer exakt vitabalans. Den är fortfarande lite blå i sin ton och kan inte konkurrera med de bästa AMOLED-skärmarna när vi granskar färgerna men LG G7 ThinQ har ändå en av marknadens mest imponerande bildskärm.

 

Högtalare

Den undre monohögtalaren är inte riktigt lika imponerande. Den producerar ljud med hög volym men riktar ljudet i fel riktning för användaren. Det gör också att den har svårt att erbjuda samma fylliga och rika ljudbild som konkurrenter med dubbla högtalare kan erbjuda. LG pratar mycket om telefonens höga kvalitet men vi är inte beredda att hålla med. Det är inget snack om saken. Om du vill ha bra ljud från din mobils högtalare är Apple, Huawei och Samsungs dubbla högtalare betydligt bättre val.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 000 mAh hade vi inga höga förväntningar på LG G7 ThinQs batteritid. Vi hade dock förväntat oss betydligt mycket mer än vad vi fick. LGs nya flaggskepp slukar batteri. Även i vårt kontrollerade test som testar alla mobiler med samma skärmljusstyrka och samma belastning, presterade LG G7 ThinQ dåligt. Normala användare kan förvänta sig att batteriet närmar sig 0 procent strax innan dagens slut och vid hårdare användning kan batteriet ge upp redan under eftermiddagen. Det är riktigt uselt för en modern flaggskeppstelefon. Om du har några som helst behov av en pålitlig telefon som klarar sig igenom även en normal dag så borde LG G7 ThinQ vara ett av dina sista alternativ.

 

Kamera

Test LG G7 ThinQ

Kamerasystemet som LG G7 ThinQ är en blandning av bra och dåligt. Det presterar bra i så gott som alla miljöer och vidvinkelkameran är både bra och unik. Konkurrensen är dock hårdare än någonsin så om du inte verkligen vill ha en mobil med vidvinkelkamera finns det bättre kamerasystem med bredare stöd för avancerad videoinspelning.

Läs mer om kameran

LG G7 ThinQ har ett kamerasystem som består av två kameror. Huvudkameran fångar 16 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,6. Den andra kameran är också en 16 megapixelkamera som dock har ett bländarvärde på f/1,9 och ett brett vidvinkelperspektiv. Den sekundära kameran imponerar med andra ord på pappret med en ovanligt hög upplösning och ett ovanligt lågt bländarvärde för att vara en så unik kamera.

Telefonens huvudkamera presterar bra i många miljöer. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och en naturlig färgåtergivning. I mörka miljöer får den det lite svårare. Den presterar ganska bra men har till och med svårt att konkurrera med den exponering och detaljrikedom som iPhone X kan erbjuda. När vi då jämför den med marknadens mörkerkung, Huawei P20 Pro, är det inget snack om saken. LG G7 ThinQ presterar ganska bra i mörker men Huawei ligger i en helt annan division.

AI som överdriver

LG har ett ganska unikt kameraläge som kallas AI CAM. Det låter kameran identifiera objekt och motiv och anpassar bildinställningarna därefter. Kameraläget påminner mycket om Huaweis Master AI men i LGs mjukvara dyker namnen på de identifierade objekten upp ovanpå bilden. På tal om justeringar är ”AI”:ns bild av vad som är en snygg bild ganska extrema. När AI CAM-läget är aktiverat blir bilder ofta oerhört konstrast- och färgrika och i vissa fall får de en underlig färgton. De flesta bilder som fångas med det speciella kameraläget är oanvändbart underliga. Vissa konsumenter kanske uppskattar de extrema effekterna men eftersom användaren inte har någon kontroll över dem känns det som en slump om hen skulle uppskatta resultatet.

Kamerasystemets vidvinkelkamera erbjuder ett unikt perspektiv och får LG G7 ThinQ att sticka ut lite på marknaden. Vi gillar att LG också har valt att faktiskt satsa lite på den sekundära kameran med en bra kamerasensor och ett objektiv med bra ljusinsläpp. Vi gillar mobiler med zoomkameror men en vidvinkelkamera erbjuder ett perspektiv som är omöjligt att uppnå med en normal kamera. LG G7 ThinQ kan både zooma, dock bara digitalt, och samtidigt erbjuda det breda perspektivet som passar bra till arkitektur och landskap.

När det gäller video ligger LG lite bakom konkurrenterna. G7 ThinQ erbjuder varken 4K UHD-inspelning med 60 bilder per sekund eller Super Slow Motion-inspelning. Det finns ett vanligt slow motion-läge men det går inte högre än till 720p-upplösning medan flera konkurrenter sträcker sig till 1080p-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i LG G7 ThinQ fungerar bra för det mesta och erbjuder de funktioner vi blivit vana vid från Android. Telefonen har samtidigt flera underliga prestandaproblem och förvirrande dåliga översättningar till svenska.

Läs mer om mjukvaran

LG G7 ThinQ drivs av Android 8.0.0 och under vår testperiod hade den en säkerhetsuppdatering från maj 2018. Det är intressant att LG har valt att inte inkludera den senaste versionen av Android Oreo. För de allra flesta användare har det ingen större betydelse men det är ett tecken på att den senaste mjukvaran inte nödvändigtvis är en prioritet från LGs sida.

Ovanpå Android ligger LGs egen mjukvara som anpassar så gott som alla delar av operativsystemet. De flesta förändringarna är till stor del estetiska och gör att vana Android-användare åtminstone kan hitta i operativsystemet utan problem. Som standard levereras telefonen med en iPhone-liknande startskärm där alla appar måste ligga för att vara installerade. Den ganska opraktiska startskärmen går dock att ändra till att ha ett mer Android-liknande utseende med en enkel inställning.

Vill du ta bort eller ta bort?

Många av LGs förändringar känns överflödiga och bidrar inte särskilt mycket till användarupplevelsen. I flera fall förstör den snarare än förbättrar. Mjukvarans största problem är till exempel delvis usla översättningar som är fullständigt oförståeliga eller felaktiga. När till exempel en app ska tas bort från hemskärmen har användaren två alternativ: ”Ta bort” eller ”Ta bort”. Det ena alternativet tar bort genvägen och det andra avinstallerar appen. Ingen app kan avinstalleras utan en andra bekräftelse från användaren. Det går med andra ord inte att avinstallera en app av misstag. Den usla översättningen är ändå bara ett av flera exempel på dålig kvalitetskontroll i mjukvaran.

Ett annat, nästan humoristiskt, exempel på LGs bristande mjukvara är en varning som dök upp vid flera tillfällen under vår testperiod. Varningen dyker upp som en notis och när användaren klickar på den kommer en inforuta med rubriken ”Telefonen svarar inte” upp. Inforutan är tänkt att berätta att det är viktigt att användaren stänger av telefonen korrekt om den inte svarar. Meddelandet påpekar också att batteriet inte får plockas ut av användaren om mobilen hänger sig. Utöver att rubriken är totalt missvisande, eftersom meddelandet bara dyker upp när telefonen fungerar bra, är det dessutom mycket förvirrande eftersom telefonen helt saknar ett utbytbart batteri. Om LG helt ärligt tror att användare är villiga att ta fram en värmepistol och en sugpropp för att avlaminera glasbaksidan och få tillgång till batteriet när mobilen hänger sig, så är varningen kanske lite rimlig. I alla andra fall är den fullständigt galen.

Överflöd och prestandaproblem

Med undantag för de underliga översättningarna fungerar LGs mjukvara ganska bra. De flesta estetiska förändringar är fortfarande ganska meningslösa men de fungerar ändå ganska bra. I likhet med flera andra Android-tillverkare skickar dock LG med flera egna appar som duplicerar appar som redan finns från Google. Utöver Gmail-appen finns till exempel en Epost-app förinstallerad och LG har en egen Klocka-app, en egen Kalender-app och flera andra appar som redan är tillgängliga från Google. LG inkluderar dessutom ett flertal egna appar, så som ”Smart Doctor” som hanterar telefonens systemresurser. Vi rekommenderar generellt inte Rensa mobilen-appar men i detta fallet startar appen i alla fall inte om användaren inte redan har aktivt öppnat den och godkänt villkoren.

Vi har sett flera tecken på prestandafall eller dålig optimering i mjukvaran. Dessa gör att appar plötsligt tar längre tid än starta än normalt eller att grundläggande animationer förlorar bildrutor. Vi är inte helt säkra på om problemen beror på mjukvara eller på något typ av hårdvaruproblem men med tanke på den hårdvara som LG G7 ThinQ har att erbjuda borde användarupplevelsen vara betydligt smidigare.

Stäng

 

Prestanda och lagring

LG G7 ThinQ

LG G7 ThinQ kommer utrustad med samma Qualcomm Snapdragon 845-chipset som många konkurrenter på marknaden. Till skillnad från flera konkurrenter har den dock bara 4 GB RAM. Det borde ändå inte påverka telefonens prestanda till den grad som G7 ThinQ som har problem. Telefonen presterar nämligen sämst av alla Snapdragon 845-mobiler vi har testat. Den har problem med ojämn prestanda över tid och stigande temperaturer under även bara medelhög belastning. Det betyder att den har svårt att leverera den prestanda som andra Snapdragon 845-mobiler kan erbjuda. Vi kan i alla fall trösta oss med att användare får tillgång till både 64 GB lagring och en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 3 120
Storlek 153,2 × 71,9 × 7,9 mm
Vikt 162 gram
Kamera 16 MP, 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

7 KOMMENTARER

  1. Fick nyligen tag i en G7 på blocket till bra pris. Kände inte igen mig alls i denna recension. Kanske har recensenten laddat ner och kört några läskiga appar i bakgrunden som slukar batteri. Jag har inga problem alls med detta. Har ca 40% kvar på kvällen vid normal användning under dagen.

    Den är snabb som sjutton med Snapdragon 845, till vardags i klass med min iPhone 8 tex. Väl så fin skärm. Bättre än frugans iPhone X OLED faktiskt.

    Känns som om det är en annan lur som recenserats än G7-an?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 5 =