LG V10
8.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:LG V10 är större och tyngre än många andra telefoner på marknaden, den kan uppfattas som klumpig.
Fördelar
+ Kameran
+ Utbytbart batteri
+ Unik extraskärm
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Gammal mjukvara
- Relativt högt pris
- Stor och tung
Kamera8.8
Skärm7.8
Batteri6.7
Kamera8.8
Skärm7.8
Batteri6.7
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

LG V10 är en smartphone med en imponerande hög lägstanivå. Med en unik extraskärm, dubbla frontmonterade kameror och ett utbytbart batteri är V10 fullpackad med funktioner. Med sina många imponerande funktioner är det lite extra synd att V10:s batteritid inte är bättre och att mjukvaran fortfarande inte är uppdaterad till den senaste versionen av Android. LG V10 är kort sagt en riktigt bra telefon som kommer otroligt nära en rekommendation men som inte riktigt kan konkurrera med de bästa.

 

Hårdvarudesign

LG V10 Recension forstaLG V10 är en stor och klumpig telefon som är fullpackad med funktioner. Till skillnad från många konkurrenter har den ett avtagbart bakstycke, ett utbytbart batteri och en microSD-kortläsare. Trots de många funktionerna lyckas den dock erbjuda hög byggkvalitet och sägs dessutom vara riktigt stryktålig.

Läs mer om hårdvaran

LG är ett av få företag på dagens smartphonemarknad som fortfarande använder sig av utbytbara batterier och utbytbara bakstycken. V10 kan till och med beskrivas som Android-marknadens enda flaggskepp som har ett utbytbart batteri. Många smartphonetillverkare påstår att de väljer att inte erbjuda utbytbara batterier på grund av de problem med byggkvalitet som kan uppstå när en sådan funktion erbjuds. LG V10 har visserligen ett bakstycke av plast men erbjuder annars riktigt bra byggkvalitet. Telefonens sidor är tillverkade av metall och bakstycket sitter tajt inpå komponenterna.

LG V10 Recension baksidaLG marknadsför V10 med fokus på telefonens funktioner men också på dess stryktålighet. Modellen har visserligen inget skydd mot vatten men sägs tåla tapp från höga höjder och andra liknande olyckor. V10 är bland annat en av marknadens första telefoner som kommer utrustad med dubbla Gorilla Glass 4-skyddsglas. De två glasen ligger ovanpå varandra med ett fästande lager mellan som sägs stärka glaset ytterligare.

Likt LG G4 har också V10 alla fysiska knappar på sin baksida. En på/av-knapp sitter monterad mellan två volymknappar strax under telefonens kamera. Till skillnad från G4 har dock V10 en rund på/av-knapp. Knappen är nämligen också en fingeravtrycksläsare. LG har troligen valt att göra knappen rund för att kunna göra den så stor som möjligt men i jämförelse med många andra fingeravtrycksläsare på marknaden har V10 ändå en relativt liten läsare. Vi återkommer till fingeravtrycksläsaren senare i recensionen.

LG V10 Recension fingeravtryckPå telefonens undersida finns ett 3,5 millimeter hörlursuttag och en microUSB-port. LG har alltså valt att fortsätta använda sig av microUSB-standarden trots att USB Typ-C-standarden har börjat få fotfäste på marknaden.

På telefonens framsida finns en 5,7 tum LCD-baserade skärm och ovanför den finns en liten extraskärm som mäter 2,1 tum på diagonalen. Skärmen är runt en centimeter hög och sträcker sig bara tre fjärdedelar av den större skärmens bredd. Till vänster om den lilla skärmen finns nämligen två videosamtalskameror.

Med sin stora skärm och extra lilla skärm är LG V10 en riktigt stor telefon. Den är större än Apple iPhone 6S Plus som har en 5,5 tum skärm och ungefär lika stor som Huawei Mate 8 som har en sex tum skärm. Du som konsument bör med andra ord fundera på om du har plats för en så stor telefon i ditt liv innan du köper ett exemplar.

Stäng

 

Skärm

LG V10 Recension framsida 2LG V10 har en stor och bra skärm. Den kan inte riktigt mäta sig med konkurrenterna när det gäller ljusstyrka och färgåtergivning men erbjuder trots allt en bra användarupplevelse.

Läs mer om skärmen

LG V10 har en skärm som tyvärr inte riktigt kan mäta sig med konkurrenterna. När vi mäter skärmen med ett professionellt verktyg ser vi bland annat att skärmen bara kan komma upp i en ljusstyrka på 365 cd/m2 medan exempelvis Huawei Mate 8 kan komma upp i 425 cd/m2 och Samsung Galaxy S6 kan nå 515 cd/m2 i ljusa miljöer. V10 har visserligen en mer ljusstark skärm än LG G4 men har alltså svårt att konkurrera med  andra telefoner i sin prisklass. Skärmens bristande ljusstyrka är troligen inget större problem för användare som oftast befinner sig inomhus men kan vara ett problem för dig som alltid vill kunna se din skärm, även en solig sommardag.

Skärmens största problem har dock inget med ljusstyrka att göra, utan med färgåtergivning. Skärmen kommer inte i närheten av många konkurrenter när det gäller att återge bilder med korrekta färger. Röda nyanser har en tendens till att se överdrivna ut och vita hemsidor ser oftast blåa och kalla ut.

Trots att skärmen använder sig av LCD-teknik kan den återge imponerande svärta som ger oss bilder med fin kontrast. Skärmen kan också skryta med sin höga upplösning, 2 560 x 1 440, som är mer än tillräcklig för att ge en riktigt detaljerad bildupplevelse.

Stäng

 

Högtalare

LG V10 Recension undersidaLG G4 hade en helt okej högtalare men den satt på telefonens baksida och skickade alltså allt ljud bort från användaren. V10 har en högtalare som sitter på telefonens undersida, vilket gör det lite enklare att dirigera ljudet till rätt ställe. När det gäller ljudkvalitet lyckas V10 riktigt bra. Högtalaren kan producera ljud av hög volym, kan hantera mellanregistret helt okej och har bättre täckning bland de lägre basfrekvenserna än många andra smartphones. V10 saknar dock fortfarande den klarhet i mellanregistret och samma möjlighet att nå höga volymer som den stora konkurrenten Google Nexus 6P kan.

 

Batteri

LG V10 Recension utbytbart bakstyckeBatteritid är ett av LG V10:s största problem. Trots sitt stora format har telefonen ett relativt litet batteri. I kombination med en stor högupplöst skärm och en kraftfull processor kan användare med höga krav på batteritid stöta på problem.

Läs mer om batteriet

LG V10 har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Med tanke på telefonens fysiska storlek kan det tyckas att 3 000 är relativt lite. Huawei Mate 8 har ett batteri som mäter 4 000 mAh och Nexus 6P:s batteri mäter 3 400 mAh. V10 är dock den enda modellen bland de stora konkurrenterna som har ett utbytbart batteri. Det är dock ingen ursäkt för dålig batteritid.

LG V10 hade verkligen mått bra av ett större batteri. Vid normal användning slutade vi ofta dagen med ett tiotal procentenheter kvar och vid hårdare dagar var det inte ovanligt att batteriet tog slut flera timmar innan det borde. Telefonens batteritid ligger i samma klass som LG G4 och Google Nexus 6P och kommer därför inte i närheten av telefoner så som Motorola Moto X Play, Apple iPhone 6S Plus eller Huawei Mate 8. Om du är en smartphoneanvändare som har höga krav på din telefons batteritid kan det därför vara en bra idé att köpa ett extrabatteri till din V10 eller helt enkelt köpa en annan modell.

Stäng

 

Mjukvara

LG_MjukvaraLG V10 använder stabil och funktionsrik mjukvara från Google som, till viss del, gynnas av LG:s anpassningar. Telefonen använder dock fortfarande ett gammalt operativsystem, vilket gör att användare går miste om ett flertal bra funktioner och nyheter som finns tillgängliga hos ett flertal konkurrenter.

Läs mer om mjukvaran

När vi skriver denna recension är det sista dagen i februari och LG V10 drivs fortfarande av Android 5.1.1. Det har gått fem månader sedan Google introducerade sin senaste Nexus-telefon, som då drevs av Android 6.0. Trots att LG har haft fem månader på sig att skicka ut en uppdatering använder V10 alltså fortfarande det gamla operativsystemet. En uppdatering är på väg till modellen men i nuläget får användare helt enkelt nöja sig med den funktionalitet som finns i det ett år gamla operativsystemet.

Ovanpå Android ligger LG:s gamla överliggande gränssnitt, nästan exakt samma version av företagets mjukvara som såldes med LG G4 för knappt ett år sen. LG:s anpassningar av Googles operativsystem är både estetiska och praktiska men förändrar inte operativsystemet till den grad att Android-användare inte kan känna igen sig. Vi föredrar Googles notishanterare framför LG:s och vi kan inte påstå att vi är kära i LG:s designval i vissa delar av mjukvaran men operativsystemet fungerar bra och vi har svårt att hitta några större brister i det.

LG har hållit ner antalet förinstallerade appar i telefonen till ett minimum, vilket ger användare en relativt ren mjukvaruupplevelse som är fri från störande antivirusprogram eller förinstallerade spel.

V10 inkluderar ett fåtal mjukvarunyheter. De största nyheterna är direkt relaterade till en av två saker: kameran och den sekundära skärmen. För det första har LG satsat på manuell kontroll över kameran och inkluderar inte längre bara manuella kontroller för stillbilder utan ger användare också full kontroll över videoinspelning. Användare kan välja grad av komprimering, ISO-tal, vitbalansläge, fokusläge, slutartid och ställa in mikrofoninställningar. För dig som är intresserad erbjuder LG V10 kort sagt mer kontroll över kameran än någon annan telefon på marknaden.

LG_Mjukvara_2LG V10 har en liten extraskärm ovanför sin stora skärm. Den lilla skärmen kallas ”Second screen” och kan användas på flera sätt. När skärmen är på kan den sekundära skärmen användas som en appdrawer med de senaste använda apparna men även en plats för att visa information om de senaste notiserna. När ett epostmeddelande kommer in visar skärmen exempelvis meddelandets ämne och avsändare.

Den lilla skärmen kan också användas när huvudskärmen är avstängd. Den lilla skärmen går då in i ett lågenergiläge och visar batteristatus, klockan, datum, veckodag, vädret och de senaste notiserna. Skärmen ger användare möjlighet att se den viktigaste informationen, utan att sätta på telefonens stora och energikrävande bildskärm. Det är i detta läge som skärmen är som mest användbar. Eftersom den tydligt visar den viktigaste informationen ger den användare möjlighet att slippa aktivera skärmen för att se den senaste informationen. Det enda problemet vi har med skärmen är att hur vi än gör så visas alltid veckodagen på engelska. Det är en liten detalj men det ser lite konstigt ut och det är irriterande att det inte går att fixa.

Stäng

 

Kamera

LG V10 Recension kameraLG V10 har en av världens bästa smartphonekamera. Den fångar detaljerade bilder med imponerande brett dynamiskt omfång och LGs nya manuella videoläge ger användare större kontroll över videoinspelning än i någon annan smartphone.

Läs mer om kameran

Vi har hyllat LG G4 för modellens imponerande kamera, som är särskilt intressant med tanke på G4:s låga pris just nu. LG V10 fortsätter att imponera och levererar ännu en gång bilder i världsklass. Nästan alla bilder som kameran fångar erbjuder imponerande detaljrikedom och färgåtergivning. I Auto HDR-läget fångar kameran bilder med extremt dynamiskt omfång och i mörka miljöer ser kamerans bildstabiliseringssystem till att skarpa bilder kan fångas trots långa slutartider. Skillnaderna i jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ är dock väldigt små och det är svårt att tydligt säga vilken kamera som är den bästa.

LG V10 är en stor uppgradering från G4 när det gäller UHD-video. Ett nytt UHD-läge med extra hög kvalitet gör att V10 kan fånga video som inte är så hårt komprimerad som LG G4:s UHD-video är. Det betyder inte att V10 är bättre än sina konkurrenter men att den inte är så dålig som sitt syskon.

LG V10 har alltså dubbla frontmonterade kameror. Den ena kameran tar vad som skulle kunna beskrivas som normala bilder medan den andra kameran tar bilder med en smått extrem vid vinkel. Skillnaden mellan de två kamerorna är stor och vi kan inte minnas att vi någonsin sett en annan smartphone som har en kamera med ett så vidvinkligt objektiv. Med objektivets vida vinkel får fler personer plats framför kameran men alla bilder får även stora problem med att raka vertikala och horisontella linjer blir böjda längs med kanterna av bilden. Kamerans vida vinkel gör också att en arm som håller i telefonen ser onaturligt lång och stor ut. Sådana problem ligger i ett vidvinkligt objektivs natur men problemen kan ändå vara värda att notera. Skulle du tycka att vissa bilder blir lite för konstiga med det vidvinkliga objektivet är det i alla fall bara att byta tillbaka till den vanliga kameran.

Stäng

 

Fingeravtrycksläsare

LG V10 Recension fingeravtryckLGs första fingeravtrycksläsare fungerar bra men eftersom den är mindre än många andra liknande läsare är det extra viktigt att fingeravtryck läses in på rätt sätt. Även när fingrar är korrekt registrerade finns det dock kraftiga begränsningar i telefonens mjukvara som inte gör läsarem lika användbar som den är i vissa andra telefoner.

Läs mer om fingeravtrycksläsaren

LG V10 är LGs första smartphone som har en inbyggd fingeravtrycksläsare och som inte är en Nexus-telefon. I jämförelse med många andra fingeravtrycksläsare på Android-telefoner är läsaren relativt liten. Små fingeravtrycksläsare har bara en mindre del av fingret att läsa av, vilket betyder att det är särskilt viktigt att den del av fingret som vilar mot läsaren är inläst sedan tidigare.

När vi registrerade ett finger i V10 för första gången fungerade inte läsaren riktigt som den skulle. Det krävdes ofta flera försök för att få läsaren att känna igen fingret. Genom att registrera samma finger en extra gång och se till att fingret flyttades mellan avläsningar löstes problemet. Det är alltså viktigt att hela fingret läses in när fingeravtrycksläsaren konfigureras.

Utöver små problem med igenkänning har V10:s fingeravtrycksläsare inte heller samma funktionalitet som många konkurrenter. Läsaren kan inte användas för att snabbt låsa upp telefonen, eftersom den kräver att användare först trycker på på/av-knappen, och eftersom telefonen använder Android 5.1.1 har läsaren inget stöd för Android 6:s inbyggda system för fingeravtryckshantering. Det betyder att vissa tredjepartsappar inte fungerar med V10:s fingeravtrycksläsare.

Stäng

 

Prestanda

LG V10 Recension baksida LGLG V10 använder samma processorchipset som LG G4, Qualcomm Snapdragon 808. Det betyder att telefonen inte använder årets nya generation av chipsets och inte ens förra generationens mest kraftfulla mobila chipset. Med det sagt stöter telefonen sällan på några som helst prestandaproblem i vardagen och med 4 GB RAM-minne kan den hantera många aktiva appar och tunga program samtidigt. Det är möjligt att V10:s chipset stöter på patrull när det gäller grafik i framtida spel och att exempelvis Nexus 6P då klarar sig bättre med sin lite starkare grafikenhet men i nuläget är skillnaderna i prestanda små vid vardaglig användning.

 

Tillbaka till sammanfattningen

 

Joel är chefredaktör på Surfa.se. Han är sajtens smartphoneexpert och har många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Du kan alltid nå Joel via epost: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here