+ Högtalarna
+ Enkel mjukvara
+ Hörlursport
- Klen grafikprocessor
- Lättrepad plastbaksida
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Motorola Edge lanseras som en ganska billig 5G-mobil. För att hålla nere priset har främst kameran och processorn fått ta stryk. Det är kompromisser som mobiler så som OnePlus 8 inte har tvingats till i samma grad. Motorola Edge kan möjligen skryta med ett lite lägre pris men vi har svårt att se att Motorola har hittat rätt balans. Det lyfter främst frågan om det verkligen är värt att betala för 5G i en mobil i denna klassen? För fans av Motorolas mjukvara erbjuds ändå en bra användarupplevelse med en helt okej skärm och främst en enastående batteritid.
Hårdvarudesign
Motorola Edge lånar sin design från sitt dyra syskon med en extremt rundad skärm som ger den ett ovanligt utseende. En mindre kamera gör den lite smidigare men baksidan är också mer lättrepad eftersom den har bytt glas mot plast.
Läs mer om hårdvaranMotorola Edge har en design som skiljer den ganska mycket från konkurrenterna. En av flera unika designdetaljer är den kraftigt rundade skärmen som böjer sig till nära 90 grader längs sidorna. Den 6,7 tum stora skärmens kraftigt rundade sidor gör att Motorola Edge är en mer avlång mobil än de flesta konkurrenterna. Skärmens 19,5:9-format är snarare 20,5:9 i praktiken. Det gör att den närmar sig det 21:9-format som Motorola har använt i vissa billigare mobiler. Det betyder också att Motoroela Edge är betydligt mer kompakt än många konkurrenter, med tanke på sina komponenter och egenskaper.
Lättviktare
Motorola Edge är till och med mindre än Edge+. Det är inte för att skärmarna skiljer sig i storlek. De två modellerna har nära identiska skärmar. Motorola Edge är ändå en gnutta mindre på både bredden och tjockleken. Det beror till viss del på det mindre ambitiösa kamerasystemet som inte tar upp lika mycket plats och inte sticker ut lika mycket på baksidan av mobilen. Skillnaderna i komponenter gör för övrigt också Motorola Edge betydligt lättare än sitt större syskon. Med en vikt på 188 gram är Edge en ganska lätt mobil för sin storlek.
Baksidan är gjord av plast, inte glas. Det gör den förhållandevis lätt att repa. För att undvika repor bör därför ett skal alltid användas. Det kan till exempel göras med det inkluderade plastskalet. I baksidans övre vänstra hörn sitter kameramodulen som sticker ut en bråkdel av en millimeter från resten av telefonen. Vårt exemplar har en svart spegelliknande finish med en skimrande Motorola-logga. Baksidan bjuder inte på stöd för trådlös laddning, till skillnad från det större syskonet.
Baksidan möter väldigt tunna sidor av metall. Eftersom skärmen är så kraftigt rundad, så är utrymmet för sidorna också begränsat. Det gör att de fysiska knapparna längs sidorna närmar sig baksidan av mobilen. Det gör dem lite svårare att nå än normalt och det är lätt att råka trycka på skärmen istället för på knapparna. Knapparna är en vanesak som vi åtminstone lärde oss att hantera ganska snabbt.
Gott om portar och kort
Ovansidan bjuder på betydligt mer metall än långsidorna. Ramen är konkav, vilket ger den ovanliga egenskapen att telefonen kan stå upp på en platt yta. Här på ovansidan finns i alla fall en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det är funktionalitet som saknas i Edge+. Medan Edge+ har sin hörlursport på ovansidan, har Motorola Edge sin port på undersidan. Den är monterad bredvid en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. Vi föredrar den undre positionen för den sällsynta hörlursporten, eftersom det betyder att alla kablar kommer ut på samma sida.
Nu tillbaka till framsidan. Utöver skärmen, med de rundade sidorna, har Motorola Edge också en selfiekamera. Den gömmer sig i ett hål i det övre vänstra hörnet. Ovanför skärmen finns dessutom en hörlur som agerar som en sekundär högtalare. I skärmen finns en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare som presterar i klass med de flesta i klassen. Den har inte den nya typen av stora sensor som flera dyrare konkurrenter kan erbjuda, men det kan vi inte heller förvänta oss för priset.
En annan sak som vi inte får för priset är vattentålighet. Motorola utlovar i vanlig ordning ett grundläggande skydd mot vattenskador, genom att skydda de interna komponenterna med ett vattenavstötande lager. Det kan möjligen skydda när olyckan är framme men det är inget vi skulle lita på.
Stäng
Skärm
Motorola Edge har till synes samma skärm som Edge+. I verkligheten verkar det vara en sanning med modifikation. Den har samma specifikationer: AMOLED över 6,7 tum med en upplösning på 2 340 x 1 080. I vårt skärmtest preseterar den dock inte riktigt lika bra. Det kan möjligen vara ett dåligt exemplar som vi har testat men vårt exemplar har i alla fall en sämre vitbalans och lite sämre färgexakthet. Med 90 Hz-stöd har Motorola Edge ändå en helt okej skärm för sin klass. Vi önskar bara att Motorola kunde lägga lite mer energi på att kalibrera sina skärmar. De har varit dåliga i många år men i de högre prisklasser som företaget nu har ambition att konkurrera i, är en kallblå skärm svårare att ignorera.
Högtalare
Motorola Edge har ett bra högtalarsystem som dock inte riktigt når syskonets höjder. Skillnaden ligger främst i hörluren som är betydligt svagare i Motorola Edge. Det ger inte en lika balanserad ljudbild som Edge+ kan erbjuda. För sin klass imponerar ändå Motorola med ljud som kan konkurrera med de flesta. Den håller sig borta från distorsion vid höga volymer och erbjuder ett detaljerat mellanregister. För priset funkar Motorola Edge kort sagt bra för såväl musik som videos och röstsamtal.
Batteri
Motorola Edge har ett batteri som mäter 4 500 mAh. Tillsammans med Qualcomms nya Snapdragon 765-chipset och en relativt lågupplöst skärm, bjuds användare på strålande batteritid. Den slår till och med Motorola Edge+ och är därmed en av de bästa i klassen. Det betyder att normala användare kan vänta sig två dagars användning och upp till tre dagar vid lättare användning. Även mycket krävande användare kan vänta sig en marginal på minst 40 batteriprocent vid slutet av en lång dag. Det gör Motorola Edge till ett utmärkt val för användare som vill bli av med sin batteriångest.
Kamera
Motorola misslyckas med att erbjuda en kameraupplevelse som passar i klassen. Huvudkameran presterar ganska bra i ljusa miljöer men får svårt att konkurrera i mörka. De två extrakamerorna presterar dessutom ganska mediokert.
Läs mer om kameranMotorola Edge har ett kamerasystem som består av en 64 megapixel huvudkamera. Den presterar helt okej i ljusa miljöer. Rsultaten påminner mycket om Xiaomi Mi Note 10 Lite, som möjligen har samma typ av kamerasensor. Bilderna har ett brett dynamiskt omfång men inte mycket mer än okej detaljrikedom. Vi noterar också att Motorola har en lite mer återhållsam färgprofil än flera konkurrenter.
I mörka miljöer presterar Motorola Edge en gnutta bättre än Xiaomi Mi Note 10 Lite men mobiler så som Samsung Galaxy S10 Lite och OnePlus 8 är de riktiga konkurrenterna. I jämförelse med dem är Motorola dessvärre chanslös. Den har stora problem med brus som ger låg detaljrikedom, även med en relativt mörk exponering. Motorola hänger inte alls med i den prisklass som de försöker konkurrera i.
Extra perspektiv
Edge har en vidvinkelkamera som tyvärr är ganska dålig. Samsung erbjuder ett bredare perspektiv medan OnePlus erbjuder detaljrikedom och skärpa som Motorola bara kan drömma om. Bilder från Motorola Edge saknar skärpa i alla delar som inte är i mitten. Det gör dem helt oanvändbara i större format. De kan möjligen fungera på sociala medier men vidvinkelkameran är helt enkelt inget att skryta med.
Vidvinkelkameran fungerar betydligt bättre som makrokamera. Den erbjuder helt okej skärpa och kamerans autofokus är uppskattad.
Motorola har också en zoomkamera som har två gånger optisk zoom. Den fungerar helt okej i mycket ljusa miljöer men har problem med både fokus och rörelseoskärpa. Det är uppenbart att den saknar optisk bildstabilisering. I praktiken betyder det att vi ofta får bättre resultat genom att zooma in i bilder från huvudkameran än vi får från zoomkameran.
När det gäller video presterar kameran ganska bra men har även här svårt att konkurrera med konkurrenterna i klassen. Den saknar dessutom helt stöd för 4K60p-inspelning.
Stäng
Prestanda och lagring
Qualcomm Snapdragon 765 är ett sprillans nytt chipset från Qualcomm som har brett stöd för 5G men sänker kostnaden med betydligt lägre prestanda, Störst skillnad syns på grafiksidan där Snapdragon 865 erbjuder en otrolig prestandaledning med runt 140 procent högre prestanda än Snapdragon 765. Det gör att Motorola Edge helt enkelt inte kan hänga med i de mest krävande spelen. Vi har dessutom sett återkommande problem med prestandan även i vardagligt bruk. Med appar som stannar upp och animationer som är långsammare än väntat. Detta är definitivt tråkigt men det är sannolikt relaterat till dålig mjukvara, inte brister i hårdvaran. 6 GB RAM är mer än tillräckligt för dagens appar och för lagring finns 128 GB i kombination med microSD-kortstöd.
Mjukvara
Motorola Edge drivs av Android 10 och Motorolas ganska lätt anpassade mjukvara. Med den nya modellen kommer dock fler anpassningar än vi är vana vid att se från Motorola. De flesta är fortfarande praktiska och användbara.
Läs mer om mjukvaranDelar av detta test har starka likheter med vårt test av Motorola Edge+, på grund av gemensamheter mellan modellerna.
Rent och enkelt
Motorolas anpassningar av Android är traditionellt få och små. De anpassningar som finns ger funktionalitet som sällan stör operativsystemets vanliga funktioner. Inställningarna ser ut som de alltid har gjort, navigationen fungerar på samma sätt som i vanliga Android 10 och funktioner så som snabbgenvägar och mörkt läge fungerar så som Google har tänkt.
Motorolas klassiska anpassningar finns kvar i Motorola Edge. Det inkluderar en skärm som aktiveras när användaren närmar sig den och visar de senaste notiserna och klockan. Det inkluderar också stöd för gester som låter användaren starta ficklampan med två hugg i luften och starta kameran genom att vrida handleden två gånger. Det är funktioner som är praktiska, utan att störa användare som inte är intresserade. Vi är dock lite besvikna på att Motorola inte har lagt till ett alltid på-läge för skärmen. Det har nämligen de flesta konkurrenterna i klassen.
Mjukvara för kanterna
För att hantera den nya skärmen har Motorola lagt till flera anpassningar. En anpassning är gjord för att underlätta i appar där de extra skärmkanterna är ett problem. Det kan till exempel vara när innehåll eller knappar hamnar längs kanterna. Användaren kan då trycka två gånger på en yta som kallas Kanttryck för att göra delar av sidorna svarta. Detta minskar bredden för skärmen och gör innehåll mer tillgängligt att trycka på. Det är en lösning på ett problem som vi tyvärr upplever som ganska stort. Även om knappar sällan är placerad så nära kanterna, ser det lite underligt ut när innehåll antingen är väldigt nära eller går ut över kanten. Då uppskattas möjligheten att göra skärmen lite smalare.
Kanttryck har ytterligare en funktion. För det första så går det att svepa in från ett bestämt område för att få upp snabbgenvägar till sex favoritappar. Det påminner mycket om Samsungs liknande funktion i Galaxy S-serien. I likhet med Samsungs mobiler kan sidorna också användas för notiser. Sidorna kan lysa upp med olika färger för att indikera att ett meddelande har anlänt. På det sättet kan skärmen visa information till användaren, även när skärmen ligger ner mot ett bord.
En annan nyhet i Motorolas mjukvara kallas Personifiera. Den ger användaren möjlighet att ändra formen för appikoner på hemskärmen, ändra färgen för ikoner så som snabbgenvägar och ändra animationen för fingeravtrycksläsaren. Det är små anpassningar som kan göra mjukvaran lite mer personlig och anpassningar som vi inte är vana vid att se i Motorolas mjukvara.
Stäng
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Motorola Edge använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Motorola Edge+ stöd för de första frekvenserna.