+ Högtalarna
+ Enkel mjukvara
+ Hörlursport
- Endast en SIM-läsare
- Inte vattentät
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Motorola Edge+ är en comeback för Motorola i det absoluta toppskiktet. Det är en delvis oslipad come back. En ganska medioker skärm för klassen och avsaknaden av funktioner så som dubbla SIM, eSIM och vattentålighet gör att den har svårt att konkurrera med de bästa. Det är istället bra mjukvara, utmärkt batteritid och en hörlursport som skiljer Edge+ från resten. Den ovanligt rundade skärmen bidrar dessutom med ett lite annorlunda utseende. Fördelen med designen är dock främst estetisk och vi kan tänka oss att många konsumeter tycker att den är opraktisk. I slutänden är Motorola Edge+ en polariserande mobil som möjligen kan hitta konsumenter vars preferenser råkar stämma med dess lite ovanliga prioriteringar. För de allra flesta finns dock konkurrenter med mer kompletta paket av funktionalitet och kvalitet.
Hårdvarudesign
Motorola Edge+ är lite konstig. Den har en ovanligt rundad skärm, saknar funktioner som vi trodde var självklara men har samtidigt funktioner som många redan har glömt, så som en hörlursport. Konstigt kan vara bra. Det skiljer den från konkurrenterna.
Läs mer om hårdvaranMotorola Edge+ är en helt ny typ av smartphone för Motorola. Företaget har i princip helt saknat konkurrenskraftiga flaggskepp de senaste fem åren. När Motorola Edge+ nu lanseras med just den ambitionen blir den därför unik i företagets närhistoria. Det syns främst i valet av komponenter men också i designen. Det är främst den annorlunda framsidan som drar åt sig uppmärksamhet. Här finns en 6,7 tum skärm, som alltså är ungefär lika stor som de flesta konkurrenter i klassen. Ett ovanligt avlångt format gör att den dock ser lite annorlunda ut.
Extra rundad skärm
Trots att Edge+ är den fetare av de två Motorola Edge-modellerna, så är Edge+ ändå en relativt kompakt mobil för sin klass. Den är ganska exakt lika lång som mobiler så som Samsung Galaxy S20+ men den långsmala designen gör den mer än två millimeter smalare. Det gör stor skillnad för hur lätt den är att hålla med en hand. Det gör att Motorola Edge+ känns betydligt mer kompakt än konkurrenter med liknande specifikationer och skärmar. Det avlånga formatet är resultatet av telefonens kraftigt rundade sidor som ger den ett format som i praktiken är runt 20,5:9, även om skärmen tekniskt sett har ett 19,5:9-format.
Skärmen är välvd till nära 90 grader längs höger och vänster sida. Det ger ett ganska extremt utseende som ger ett intryck av att skärmen nästan saknar ramar längs kanterna. Ovanför och under skärmen finns ramar som mäter ett par millimeter. I den övre ramen finns en hörlur som agerar som sekundär högtalare. Här finns också ett flertal sensorer. Selfiekameran är inbakad i skärmen, i ett hål i det övre vänstra hörnet.
I skärmen finns också en optisk fingeravtrycksläsare. Den är snabb och ganska pålitlig. En relativt lång inlärningsprocess hjälper för att ge en bra bild, som ger pålitlig prestanda. Vi noterar dock att till exempel Xiaomi Mi 10 har en betydligt större avläsningsyta. Det gör den mer förlåtande mot tillfällen då fingret inte placeras riktigt i mitten av läsytan.
Stadig metall gömmer sig
Faktumet att skärmen är så kraftigt böjd som den är gör att den metallram som vi är vana vid att ha längs sidorna av smartphones är väldigt tunn. Den är dessutom till synes gjord av plast. Som vi förstår är det ett yttre lager av någon typ av lack eller färg som gör att den känns lite plastig men att hela ramen är gjord av aluminium. Metallen gör Motorola Edge+ stadig som ett berg, även om det yttre inte ger den värmeledande känsla som många mobiler ger.
Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De sitter relativt nära baksidan av mobilen, tvingade dit av den rundade skärmen. Det gör det lätt att råka trycka på skärmen istället för på knapparna. Under vår testperiod fann vi det enkelt att bli vana vid knapp-placeringarna för att använda dem effektivt. Med det sagt hade vi uppskattat lite tydligare fysisk återkoppling från dem.
Längs ovansidan är ramen konkav i sin design. Det är ännu ett estetiskt sätt som Motorola Edge+ skiljer sig från konkurrenterna. Här finns dessutom en hörlursport – en extremt sällsynt funktion för ett modernt flaggskepp. Hörlursporten är så ovanlig att den kan vara en av de avgörande egenskaperna som kan få vissa konsumenter att välja Edge+ framför andra.
Längs undersidan finns en högtalare, en USB Typ C-port och en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort, inget mer. I likhet med Xiaomi Mi 10 saknar alltså Motorola Edge+ stöd för dubbla SIM-kort och den har inte heller en microSD-kortplats. Det finns inte heller något stöd för eSIM. Även undersidan är i alla fall konkav. Det ger Motorola Edge+ den lite lustiga möjligheten att stå upp på ett platt bord.
Glas med inkluderat skydd
Baksidan av Motorola Edge+ täcks av glas. Glaset är lätt rundat längs sidorna och vårt gråblåa exemplar är mörkare längs sidorna än i mitten. Glaset kan skyddas av ett inkluderat transparent plastskal. Kameramodulen sitter längs vänster sida och är praktiskt placerad för att ge utrymme för ett finger på baksidan när mobilen hålls i landskapsläge. Även om placeringen är praktisk för fotografering så är den opraktisk för videoinspelning eftersom den bakre mikrofonen sitter precis där ett finger lätt vilar, särskilt för vänsterhänta. Kameramodulen sticker i alla fall ut en hel del, nästan två millimeter. Det gör telefonen ordentligt ostabil när den ligger på ett bord. Det är något vi har lärt oss att acceptera från mobiler med så stora kamerasensorer som Motorola Edge+:s 108 megapixelkamera har.
På dagens smartphonemarknad finns relativt få funktioner som skiljer de bästa från de betydligt billigare ”näst bästa”. En sådan funktion är trådlös laddning. Det har Motorola Edge+ fullt stöd för. En annan är vattentäthet. Det saknar Motorola Edge+. Motorola skryter med att de interna komponenterna är täckta av ett vattenavstötande lager som kan skydda mot lite vatten. Motorolas skydd är kanske bättre än inget men det är inget som går att lita på och ger inte samma skydd som till exempel IP68-klassificering, som är standard bland konkurrenterna.
Stäng
Skärm
Motorola Edge+ har en 6,7 tum AMOLED-skärm med Full HD-upplösning. Skärmens upplösning är tyvärr låg nog för att vara synligt sämre än flera konkurrenter i klassen. Skärmen imponerar inte heller när det gäller färgåtergivning. Det mest exakta skärmläget, som inte är övermättat, kallas Förstärkt. Här bjuds vi på en kallblå vitbalans och en ganska medioker färgexakthet. En ljusstyrka på 622 nits över hela skärmen och 949 med HDR-material, är helt okej. Sanningen är dock att skärmteknik aldrig har varit en styrka för Motorola och att det inte är det med Edge+ heller.
Högtalare
Högtalare har varit en styrka för Motorola i många år. Även i ganska billiga mobiler. Motorola Edge+ fortsätter att imponera med prestanda som når riktiga flaggskeppsnivåer. Ljudvolymen är hög och högtalarna undviker, till hög grad, problem med distorsion. Balansen mellan de två högtalarna är dessutom utmärkt. Det ger en bra stereoeffekt för videos och placerar ljud i mitten av skärmen på ett trovärdigt sätt. Apple iPhone 11 Pro Max är minst lika bra men Motorola Edge+ erbjuder definitivt ett av marknadens bästa smartphoneljud.
Batteri
Med ett batteri på 5 000 mAh har Motorola Edge+ ett av klassens största batteri. I kombination med en relativt lågupplöst skärm erbjuds marknadsledande batteritid. Batteriet kan ta normala användare genom två långa dagar och möjligen tre dagar vid lätt användning. Även de mest krävande användare kan avsluta en lång dag med stor batterimarginal. I kombination med en bra inkluderad snabbladdare och trådlös laddning är Motorola Edge+ en riktig vinnare för dig som vill ha en mobil som håller i alla situationer.
Kamera
Motorola Edge+ har ett kamerasystem med en huvudkamera som vi känner igen från några av marknadens bästa kamerasystem. Den presterar mycket riktigt bra med särskilt imponerande detaljrikedom. Motorola har dock utrymme att förbättra sin bildbehandling.
Läs mer om kameranHuvudkameran i Motorola Edge+ fotar med en 108 megapixelsensor. Bilder skalas ner till 27 megapixel när de sparas. Det är fortfarande exceptionellt högupplöst. Det ger bilder detaljrikedom som få kan konkurrera med. De enda konkurrenterna som kommer nära är Xiaomi Mi Note 10 och Mi 10, som använder samma kamerasensor. Xiaomi lyckas lite bättre än Motorola tack vare mer effektiv och lite jämnare brusreducering. Detaljrikedom är ändå en klar styrka för Motorola Edge+.
Högupplöst med nackdelar
Den högupplösta kameran har vissa nackdelar. Den har till exempel inte ett lika brett dynamiskt omfång som Samsung Galaxy S20+. Då ska vi dock nämna att Samsung också är marknadens absolut bästa när det gäller just dynamiskt omfång. Den stora sensorn gör också att kameran får ett kort skärpedjup när motiv är nära kameran. Det är ett problem som Edge+ inte är ensam om.
I mörka miljöer presterar den stora kamerasensorn bra. Den prioriterar detaljrikedom och brusreducering framför exponering, medan till exempel Xiaomi Mi Note 10 prioriterar en användbar exponering framför brusreducering. Det gör att vi föredrar Xiaomis bilder i mycket mörka miljöer. Så fort vi lägger till lite ljus jämnas konkurrenternas exponeringar ut och vi ser att Motorola presterar riktigt bra med brusreducering som ibland ger bättre resultat än vad Xiaomi kan erbjuda.
Vidvinkelkamera som är bäst på makro
Motorola har en vidvinkelkamera som också fungerar som en makrokamera. Som vidvinkelkamera är den ganska medioker. Den tar bilder med helt okej detaljrikedom i mitten av bilden men med dålig skärpa längs kanterna, begränsat dynamiskt omfång och stora problem med kromatiska aberrationer. Som makrokamera är den dock betydligt bättre än de flesta konkurrenterna. Den relativt högupplösta kameran ger detaljrikedom som vi aldrig ser från dedikerade makrokameror.
Motorola Edge+ har en kamera med optisk zoom. På pappret ska den erbjuda tre gånger optisk zoom. I praktiken är det nåt i stil med 10 gånger. Under hela vår testperiod fungerade nämligen aldrig zoomkameran som den skulle. Problemet ligger sannolikt i mjukvara, trots att vi hade uppdaterat till senaste versionen. Detta är sannolikt något som kommer att fixas framöver. Vi kan ändå se att kameran erbjuder hög detaljrikedom och en balanserad bildbehandling som inte får bilder att se så överskärpta som de gör från till exempel Xiaomi.
När det gäller video erbjuder Motorola Edge+ inspelning i 6K-upplösning. Det ger mycket riktigt lite högre detaljrikedom än i 4K-läget. Skillnaden är dock inte så drastisk som vi såg med kameran i till exempel Xiaomi Mi 10, som har 8K-stöd.
Stäng
Mjukvara
Motorola Edge+ drivs av Android 10 och Motorolas ganska lätt anpassade mjukvara. Med det nya flaggskeppet kommer dock fler anpassningar än vi är vana vid att se från Motorola. De flesta är fortfarande praktiska och användbara.
Läs mer om mjukvaranRent och enkelt
Motorolas anpassningar av Android är traditionellt få och små. De anpassningar som finns ger funktionalitet som sällan stör operativsystemets vanliga funktioner. Inställningarna ser ut som de alltid har gjort, navigationen fungerar på samma sätt som i vanliga Android 10 och funktioner så som snabbgenvägar och mörkt läge fungerar så som Google har tänkt.
Motorolas klassiska anpassningar finns kvar i Motorola Edge+. Det inkluderar en skärm som aktiveras när användaren närmar sig den och visar de senaste notiserna och klockan. Det inkluderar också stöd för gester som låter användaren starta ficklampan med två hugg i luften och starta kameran genom att vrida handleden två gånger. Det är funktioner som är praktiska, utan att störa användare som inte är intresserade. Vi är dock lite besvikna på att Motorola inte har lagt till ett alltid på-läge för skärmen. Det har nämligen de flesta konkurrenterna i klassen.
Mjukvara för kanterna
För att hantera den nya skärmen har Motorola lagt till flera anpassningar. En anpassning är gjord för att underlätta i appar där de extra skärmkanterna är ett problem. Det kan till exempel vara när innehåll eller knappar hamnar längs kanterna. Användaren kan då trycka två gånger på en yta som kallas Kanttryck för att göra delar av sidorna svarta. Detta minskar bredden för skärmen och gör innehåll mer tillgängligt att trycka på. Det är en lösning på ett problem som vi tyvärr upplever som ganska stort. Även om knappar sällan är placerad så nära kanterna, ser det lite underligt ut när innehåll antingen är väldigt nära eller går ut över kanten. Då uppskattas möjligheten att göra skärmen lite smalare.
Kanttryck har ytterligare en funktion. För det första så går det att svepa in från ett bestämt område för att få upp snabbgenvägar till sex favoritappar. Det påminner mycket om Samsungs liknande funktion i Galaxy S-serien. I likhet med Samsungs mobiler kan sidorna också användas för notiser. Sidorna kan lysa upp med olika färger för att indikera att ett meddelande har anlänt. På det sättet kan skärmen visa information till användaren, även när skärmen ligger ner mot ett bord.
En annan nyhet i Motorolas mjukvara kallas Personifiera. Den ger användaren möjlighet att ändra formen för appikoner på hemskärmen, ändra färgen för ikoner så som snabbgenvägar och ändra animationen för fingeravtrycksläsaren. Det är små anpassningar som kan göra mjukvaran lite mer personlig och anpassningar som vi inte är vana vid att se i Motorolas mjukvara.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset erbjuder Motorola Edge+ prestanda i absolut toppklass. Det ger den möjlighet att spela de mest grafiskt krävande spelen. Till skillnad från Samsungs Galaxy S20-serien hanterar Motorola Edge+ dessutom värmeutveckling bra med relativt konstant prestanda över tid. 12 GB RAM är nästan slösaktigt mycket arbetsminne men är givetvis tacksamt för framtidens tyngre appar. 256 GB lagringsutrymme är också mer än tillräckligt för de flesta, även om vi gärna hade sett stöd för microSD-kort för större flexibilitet.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Motorola Edge+ använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Motorola Edge+ stöd för de första frekvenserna.