Motorola Moto G 5G Plus
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat 6/128 GB-modellen. 4/64 GB-modellen kan ha märkbart sämre prestanda.
Fördelar
+ Enkel mjukvara
+ Bra batteritid
+ Bra högtalare
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Dåliga extrakameror
- Medioker skärm
- Lite plastig och lättrepad baksida
Kamera6.7
Skärm6.7
Batteri7.6
Kamera6.7
Skärm6.7
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G 5G Plus är en av de billigaste 5G-mobilerna vi har testat. Medan vi var skeptiska till det dyra 5G-stödet i Motorola Edge, passar det lustigt nog bättre i den ännu billigare Motorola Moto G 5G Plus. Det går definitivt att fråga om 5G-stöd verkligen är värt att betala för i en så låg prisklass och i ett så tidigt skede för tekniken. Moto G 5G Plus är dock en prisvärd mobil, oberoende på sitt 5G-stöd. Den erbjuder en helt okej kamera, bra batteritid, kompetent prestanda, enkel mjukvara och praktisk hårdvara. OnePlus Nord är en stark konkurrent som slår Motorola på flera sätt. För dig som till exempel vill ha en microSD-kortplats, hörlursport och Motorolas mjukvara, är Moto G 5G Plus ändå ett bra alternativ.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G 5G Plus känns som den mellanklassmobil som den är. Designen är enkel och praktisk men gör inte mycket för att dölja sitt låga pris. Skärmens avlånga format hjälper mycket för att göra den enkel att hålla men med en 6,7 tum skärm är den fortfarande stor.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G 5G Plus siktar på en marknad som redan har ett ordentligt utbud av konkurrenter. Vi pratar om mellanklassmobiler med stöd för 5G. Likt konkurrenterna har även Motorola dragit ner på ganska många saker för att behålla sitt låga pris. En viktig del av besparingarna finns i designen. En stor besparing kommer till exempel från valet av material. Medan många dyrare modeller väljer glas och metall har Motorola lagt sin vikt på plast. Hela baksidan täcks av en skiva av plast och runt telefonen sträcker sig en rundad ram av plast. Baksidan ser mycket riktigt ut som glas men bör skyddas eftersom plast är ett mjukt och lättrepat material. För att skydda mot repor inkluderar Motorola tacksamt nog ett transparent plastskal.

Textur och funktion

Baksidan har ett prickigt, närmast rutat, mönster som ger textur till utseendet. Baksidan har också en toning från ljusblått till mörkblått, på vårt exemplar, och i klassisk 2020-stil sitter kameran i en nära kvadratisk modul som sticker ut från telefonen. Det gör telefonen lite ostadig på ett platt underlag men inte lika ostadig som många konkurrenter. Bredvid kameramodulen sitter för övrigt också två LED-lampor. Den avlånga inramningen för lamporna får dem att se ut som en traditionell kamerablixt. Vi tycker att den ganska dåliga imitationen ser lite löjlig ut. Men smaken är som baken.

Baksidan är lätt böjd mot de rundade sidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Det gör det enkelt och naturligt att snabbt låsa upp mobilen. Läsaren är både snabb och pålitlig. Den är faktiskt bättre än många optiska läsare som är inbyggda i konkurrenters skärmar, även om den kanske inte ser lika modern ut. Ovanför på/av-knappen sitter volymknappar.

Google-knapp

På telefonens vänstra sida finns en knapp för Google Assistent. Ett tryck på knappen tar användaren direkt till röstassistenten. Det är en praktisk knapp som dock kan uppfattas som svår att nå. Den lite krångliga positionen har i alla fall en praktisk fördel. Medan vi fann oss trycka på Google Assistent-knappen av misstag ganska kontinuerligt med Nokia 5.3, är knappen på Moto G 5G Plus lätt att undvika. Det gör att vi inte känner behovet av att stänga av knappen och det gör den faktiskt användbar.

Längs vänster sida finns också en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-platser eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Ovansidan har en sekundär mikrofon och undersidan bjuder på en till mikrofon, en högtalare, en USB Typ C-port och en hörlursport. Hörlursporten fortsätter alltså att erbjudas i Motorolas billigare modeller och det är uppskattat. Ett par hörlurar ingår för övrigt inte, även om vi misstänker att de flesta konsumenter redan har ett par liggande i en byrålåda.

Stor och avlång

Framsidan av Motorola Moto G 5G Plus har en 6,7 tum skärm med ett 21:9-format. Det ger telefonen ett betydligt mer avlångt format än de flesta konkurrenter. Det ger flera praktiska fördelar, varav den största är att skärmen är relativt stor, trots att telefonen samtidigt är ganska smal. Den är en gnutta smalare än Xiaomi Mi 10 Lite, som har en 6,57 tum skärm. Det gör att den är ganska enkel att hålla, utan att erbjuda en allt för liten skärm. En nackdel med designen är dock att den är avlång. Det kan göra den svår att få plats med i en liten byxficka, till exempel.

I skärmen finns två främre kameror som är placerade i skärmhål. De två separata hålen ger skärmen och telefonen en ovanlig design. I vanlig ordning ser vi dock en ojämn bakgrundsbelysning runt hålen, som inte syns på liknande telefoner med AMOLED-skärmar.

Motorola Moto G 5G Plus erbjuder i ingen vattentätning men Motorola utlovar ändå visst skydd mot vatten. En behandling av telefonens interna komponenter gör att de är vattenavstötande. Det ger telefonen en bättre chans när olyckan är framme, även om det inte är något att räkna med.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G 5G Plus har en 6,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 520. Skärmen erbjuder därmed bra detaljrikedom. Med en maximal ljusstyrka på 577 nits är den också enkel att använda utomhus. Bortom det har den dock en hel del problem. Trots att den har stöd för HDR kan till exempel inte ens skärmens mest färgmättade skärmläge nå upp till den DCI P3-färg som nästan allt HDR-material visas i. Färger visas kort sagt helt fel, utövar att vitbalansen är kallblå och omöjlig att justera. I jämförelse med konkurrenter så som OnePlus Nord har Moto G 5G Plus en dålig skärm.

 

Högtalare

Motorola har blivit kända för sina kraftfulla högtalare och Moto G 5G Plus är inget undantag. Den har visserligen bara en monohögtalare men producerar ändå ljud med högre volym än de flesta. I vårt test når den 82 decibel, när många konkurrenter stannar vid 80. Ljudkvaliteten är bra men det märks att högtalaren ligger på gränsen till sin kapacitet. Den är nära distorsion vid maxvolym och vi har ett lite grötigt mellanregister. För sin klass presterar den ändå riktigt bra.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh är det inte konstigt att Motorola Moto G 5G Plus kan erbjuda imponerande batteritid. Vi är visserligen överraskade över att batteritiden inte är ännu bättre men med två dagars batteritid för normala användare och stor marginal under en dags användning för krävande användare, har Moto G 5G Plus ändå mycket att erbjuda. Den inkluderade 20 watts-laddaren är också snabb och smidig.

 

Kamera

Huvudkameran i Motorola Moto G 5G Plus imponerar med bra och pålitlig prestanda i alla situationer. Den kommer inte i närheten av konkurrenter såsom OnePlus Nord men är ändå en av Motorolas bättre kameramobiler i prisklassen.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G 5G Plus har en huvudkamera med en upplösning på 48 megapixlar som sparar 12 megapxielbilder. Den påminner mycket om liknande kameror som vi sett i mellanklassmobiler från Motorola. Det dyrare syskonet, Motorola Edge, har en betydligt mer högupplöst kamera, på 64 megapixlar. Moto G 5G Plus erbjuder ändå ofta bättre prestanda. I flera situationer ser vi faktiskt högre detaljrikedom från Moto G 5G Plus. Vi noterar dessutom att Moto G 5G Plus har ett betydligt bredare dynamiskt omfång, som närmar sig Samsung Galaxy A71s utmärkta prestanda.

Moto G 5G Plus presterar också bra i mörka miljöer. Motorola applicerar ganska hård brusreducering, vilket ofta ger ett lite utsmetat utseende, men färgåtergivningen är bra och detaljrikedomen är helt okej för klassen. Även i mörka miljöer ser vi dessutom ett bredare dynamiskt omfång än vad Motorola Edge kan erbjuda.

Extrakameror

Moto G 5G Plus har en vidvinkelkamera som tyvärr är dålig. Den saknar skärpa, även i mitten av bilden och blir allt sämre ju närmare vi närmar oss kanterna. Samsung Galaxy A71 erbjuder betydligt bättre skärpa samt ett bredare perspektiv.

Makrokameran är också dålig. Även med ljusa motiv har kameran stora problem med brus och färgåtergivning. Det gör att bilder ofta ser platta och tråkiga ut.

På framsidan har Moto G 5G Plus två kameror, varav en har ett bredare perspektiv. Vidvinkelkameran är dessvärre inte särskilt bra men det öppnar för en lite snävare normalkamera som erbjuder bra kvalitet för sin klass och ett snävare perspektiv som ger snygga bilder för porträtt.

För videoinspelning presterar Moto G 5G Plus bra. Vi saknar stöd för både 4K60p och bättre stabilisering. Det gör att den till exempel har svårt att konkurrera med OnePlus Nord.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran är enkel och ren, så som vi kommit att vänta oss från Motorola. Nya funktioner gör det enklare att anpassa telefonen för ett personligt utseende men i grunden finns en enkel användarupplevelse utan nonsense.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto G 5G Plus erbjuder mjukvara som kan ses som en blandning mellan vad Moto-serien traditionellt har erbjudit och de nyheter som introducerades med Edge-serien. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en grund av enkelhet. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En ganska ny funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 10 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med i vanlig ordning. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Däremot inkluderas ingen ”alltid-på”-liknande skärm, som Motorola haft i många år. Det går alltså inte att se klockan eller inkommande notiser ut att trycka på en fysisk knapp.

Det finns inte så mycket mer att säga om Motorolas mjukvara. Den är sig lik med bara små förändringar. Den är fri från störande reklamappar, konstiga funktioner och förvirrande förändringar. Den har bra mjukvara som är enkel att använda. Med Android Enterprise Recommended-programmet kommer den dessutom med ett löfte om kontinuerliga uppdateringar i minst tre år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto G G5 Plus erbjuder bra prestanda för sin klass. Ett Qualcomm Snapdragon 765-chipset ger både CPU- och GPU-prestanda som passar i klassen. OnePlus Nord ligger visserligen steget före med lite bättre grafikprestanda men skillnaden är liten och med 6 GB RAM i ryggen springer Moto G 5G Plus på bra i alla vardagssituationer. 128 GB lagring är inte överväldigande mycket men till skillnad från flera konkurrenter, erbjuder Motorola också en microSD-kortplats. Den mindre och billigare modellen av Moto G 5G Plus har 4 GB RAM och erbjuder ännu mer imponerande processorprestanda för sitt pris. Där ser vi dock en sämre balans med specifikationerna, som riskerar att göra arbetsminnet till en begränsning i många vardagssituationer. 6/128 GB-modellen är helt enkelt ett betydligt bättre val och det är den som vi har testat.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Motorola Moto G 5G Plus använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Motorola Moto G 5G Plus stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 168 × 74 × 9 mm
Vikt 207 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP, 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 765, 2,4 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 4/6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fyra =