Nokia 5.3
4.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:Vi har testat den billigaste modellen med 3 GB RAM. Det finns även en modell med 4 GB RAM.
Fördelar
+ Enkel mjukvara
+ Tre år av säkerhets-uppdateringar
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Långsam processor
- Dålig högtalare
- Lågupplöst skärm
- Dåliga extrakameror
Kamera5.4
Skärm5.2
Batteri7.6
Kamera5.4
Skärm5.2
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 5.3 introducerar en lite mer vågad design med en ambitiös kamera och ett uppfräschat inre. På flera plan faller dock ambitionerna platt. Kameran är visserligen helt okej men det gäller bara huvudkameran. De andra kamerorna är så dåliga att de inte bidrar med mycket. Den nya processorn är dessutom ett känt problembarn från Qualcomm, som introducerar omfattande prestandaproblem vid även mycket grundläggande användning. Med stark konkurrens från Motorola om titeln som den enklaste och renaste mjukvaran, finns det få anledningar att välja Nokia 5.3.

 

Hårdvarudesign

Nokia 5.3 har en enkel design som samtidigt är lite mer vågad än vad vi blivit vana vid från Nokia 5-serien. Valet av plast som grund för mobilen är knappast kontroversiellt i klassen. Det är dock viktigt att notera att Nokia 5.3 är en ganska stor mobil, större än vad Nokia någonsin lanserat.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 5.3 är en enkel mobil med en ganska enkel design. Den tar samtidigt ett steg närmare en mer ambitiös design än vad vi är vana vid att se från HMD, tillverkaren av Nokia-mobiler. Den nya och mer vågade designen är mest uppenbar på baksidan av telefonen. Här sticker, bokstavligt talat, en rund kamera ut från telefonen. I kameramodulen finns fyra kameror med en LED-lampa i mitten. Det är en uppsättning som ser annorlunda ut på en marknad fylld med avlånga eller fyrkantiga kameramoduler. Om den är snygg lämnar vi till dig.

Baksidan på vårt mörkgröna exemplar har en matt finish och ljusa kanter med ett detaljerat randigt mönster. Ett mörkt band sträcker sig längs mitten av mobilen. På mitten sitter också Nokias logga och strax under kameran hittar vi en kapacitiv fingeravtrycksläsare. Läsaren är pålitlig men inte särskilt snabb. Det misstänker vi beror på den ganska långsamma processorn, snarare än läsaren i sig.

Eftersom baksidan är gjord av plast är den lätt att repa. Även saker som nycklar kan lätt repa den. För att undvika repor krävs med andra ord ett skal. Detta ingår inte med mobilen.

Lång- och kortsidorna av Nokia 5.3 är också gjorda av plast. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. I på/av-knappen finns också en inbyggd notislampa, en allt mer sällsynt funktion i moderna mobiler. Att ha notis-lampan på sidan är bättre än ingen alls men det gör den samtidigt lite svår att se.

Knapp för assistenten

Längs ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. Vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Här finns också en dedikerad knapp för Google Assistent. Knappen är ett praktiskt och ovanligt tillägg. Vi önskar bara att det fanns en inställning för att inaktivera knappen när skärmen är låst. Det är nämligen lätt att råka trycka på knappen i fickan och därmed spela in allt ljud från omgivningen av misstag. Eftersom startljudet från Google Assistent styrs av medaljudvolymen, kan den dessutom även låta när telefonen är satt i ljudlöst läge. 

På undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. Det är alltså värt att notera att USB-porten och hörlursporten sitter på olika sidor. Om de används samtidigt hänger de alltså kablar ut från båda ändarna av mobilen.

Framsidan av Nokia 5.3 bjuder på en betydligt mer klassisk design än baksidan. Här finns en skärm med en droppformad flärp för selfiekameran, ett hörlursgaller ovanför det och en haka med Nokia-loggan under skärmen. Skärmen i sig sticker ut lite från Nokias tidigare utbud. Den mäter nämligen 6,55 tum. Det ger den Nokias största bildskärm hittills. Det gör också Nokia 5.3 till en stor och ganska klumpig mobil. De väl tilltagna ramarna gör den särskilt bred och lite svår att greppa för personer med små händer. Det kan dessutom göra fingeravtrycksläsaren lite svår att nå.

En hårdvarudetalj som inte syns på utsidan är telefonens stöd för Wi-Fi-uppkoppling. Det är en detalj som är viktig att notera eftersom Nokia 5.3 saknar stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det gör den långsammare än många konkurrenterna och det gör att den riskerar att fugera sämre i trångbodda lägenheter och kontor.

Stäng

 

Skärm

Nokia 5-serien har aldrig haft bra bildskärmar och det har inte Nokia 5.3 heller. Ny mjukvara gör det för första gången i seriens historia möjlighet att få en bra vitbalans med skärmen och med en maximal ljusstyrka på 500 nits är den lättare att använda utomhus än tidigare. Skärmen har dock inget HDR-stöd och har väldigt underliga färger, som ser ut att försöka återskapa DCI P3-färg med uselt resultat. Det ger oss en skärm som ser underlig ut. Den låga upplösningen på 720 x 1 600 gör dessutom att skärmens detaljrikedom inte heller är särskilt imponerande. Även för sitt pris hade vi hoppats på betydligt bättre kvalitet från Nokia 5.3.

 

Högtalare

Nokia 5.3 har en högtalare på sin undersida som tyvärr presterar ganska dåligt. Den levererar låg ljudvolym och låter väldigt burkigt med ett oklart mellanregister och dålig bas. Även billigare konkurrenter, så som Motorola One Macro, har betydligt bättre högtalare. Nokia 5.3 kan möjligen fungera för röstsamtal men passar inte för särskilt mycket mer.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh är det inte konstigt att Nokia 5.3 erbjuder bra batteritid. För många klarar sig batteriet genom två långa dagar. Även om vi alltid rekommenderar regelbunden laddning av smartphone-batterier, är det alltså möjligt att bara ladda varannan, eller till och med var tredje dag. Regelbunden laddning är för övrigt också särskilt rekommenderat eftersom Nokia 5.3 inte imponerar med bra snabbladdning från sin inkluderade laddare.

 

Kamera

I den låga klass som Nokia 5.3 försöker konkurrera förväntar vi oss aldrig bra kameraprestanda. Nokia 5.3 erbjuder ändå en kamera som presterar helt okej, särskilt i ljusa miljöer. De tre extrakamerorna är dock dåliga. Det hade kanske varit bättre att lägga lite mer krut på huvudkameran?

Läs mer om kameran

Nokia 5.3 har ett ambitiöst kamerasystem med fyra kameror. Huvudkameran har en 13 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. I ljusa miljöer presterar kameran ganska bra med ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Optiken är kamerans största svaghet eftersom vi ser återkommande problem med linsöverstrålning.

I mörka miljöer presterar den också helt okej för sitt pris. Än en gång imponeras vi av kamerans dynamiska omfång. Optisk bildstabilisering saknas dock eftersom kameran ofta väljer långa slutartider, vilket kan göra det svårt att få en bild utan rörelseoskärpa.

En av de extra kamerorna bidrar med ett särskilt brett perspektiv. Det är ett intressant perspektiv som tyvärr passar dåligt i prisklassen. Även Samsungs billigare Galaxy A20s presterar delvis bättre. Den har dessutom ett betydligt bredare perspektiv. I vanlig ordning har kameran i Nokia 5.3 problem med allt från dynamiskt omfång till skärpa. Vidvinkelkameran hör helt enkelt inte hemma i en så billig mobil.

Makrokameran ger ännu ett intressant perspektiv. Kamerans låga två megapixelupplösning och fasta fokus gör det dock svårt att fånga en bild med kreativ kontroll eller med detaljrikedom som är användbar i annat än mycket små format.

Stäng

 

Mjukvara

Nokia 5.3 fortsätter att erbjuda enkel och ren mjukvara som gör det lätt att hitta rätt och som håller onödiga funktioner borta. Nokia utlovar fortsatt stöd för telefonen i tre år och är därmed en av få mobiler i sin klass med ett sådant löfte.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvara är Nokias styrka och det är en av relativt få anledningar att välja Nokias mobiler över konkurrenterna. En av de största praktiska fördelarna är Nokias starka stöd för uppdateringar, även för billiga modeller. Generellt gäller nämligen att tillverkares billiga modeller får sämre stöd för säkerhetsuppdateringar. Det gäller visserligen också till viss del med Nokia. Nokia skryter dock med sina uppdateringar, även för sina billiga modeller. Företaget utlovar två år av uppdateringar av operativsystemet och tre år för säkerhet. Det är betydligt mer än vad de flesta konkurrenter kan lova.

Rent och enkelt

En annan anledning att välja Nokia är mjukvarans rena och enkla filosofi. Den baseras på Android One, som är en version av Android från Google som inkluderar endast ett fåtal anpassningar av operativsystemet från Google. Sedan lanseringen av Android One har tillverkare fått utökade möjligheter att göra egna anpassningar men de är fortfarande mycket små. Medan företag så som Samsung trycker in så mycket funktionalitet de kan i sina produkter, är Nokia mycket sparsamma. Det ger användare färre funktioner men också en enklare användarupplevelse.

Till Android One har Nokia lagt till en app kallad My Phone som innehåller information om support, rekommenderade appar och försäkringar. Den fungerar helt enkelt delvis som en annonsplats för Nokias tjänster. Utöver den finns en app för FM-radio, men inte mycket mer. Nokia har gjort ett fåtal anpassningar i systeminställningarna men dessa är verkligen få. Som vi nämnde i Skärm-delen av testet finns till exempel nu en inställning för skärmens vitbalans, som tidigare saknats i Nokia 5-serien.

En nyhet för Nokia 5.3 är Android 10 och därmed operativsystemets navigationssystem. Som standard används Android 10:s gestbaserade system men det går också att byta till de tre klassisk knapparna. Det går däremot inte att byta till det system som till exempel Nokia 6.2 och 7.2 använde.

Stäng

 

Prestanda och lagring

På pappret är Qualcomm Snapdragen 665 ett kompetent chipset som borde kunna erbjuda ganska bra prestanda. Gång på gång kan vi dock bevisa motsatsen. I tester av telefoner såsom Xiaomi A3, Motorola Moto G8 Plus och Sony Xperia 10 II har vi visat ordentliga prestandaproblem, även vid vardaglig användning. Det tar lång tid att starta appar, lång tid att läsa in webbsidor och lång tid att göra enkla saker i alla typer av appar. Endast 3 GB RAM i den grundversion av Nokia 5.3 som vi har testat hjälper inte heller. Det gör att vissa appar stänger opraktiskt ofta. För sitt pris erbjuder Nokia 5.3 helt okej prestanda i enskilda appar men den övergripande användarupplevelsen är inte bra, även med tanke på priset. 64 GB lagring är i alla fall tillräckligt för grundläggande användning och en dedikerad microSD-kortläsare är definitivt tacksam.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 600
Storlek 164,3 × 76,6 × 8,5 mm
Vikt 185 gram
Kamera 13 MP, 5 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 665, 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 3/4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − 10 =