Motorola Moto G100
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den färgglatt blåa varianten av Moto G100. Det finns också en vit version.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Har hörlursport
+ Hög prestanda
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Relativt ljussvag skärm med dålig svärta
- Medioker högtalare
- Lättrepad plastbaksida
Kamera7
Skärm7.9
Batteri8.5
Kamera7
Skärm7.9
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G100 är en lite oväntad mellanklass-vinnare. Den slåss med de ofta orimligt prisvärda mobilerna från tillverkare såsom Xiaomi och lyckas bättre än på länge. G100 erbjuder otroligt bra batteritid, enkel och pålitlig mjukvara och bra prestanda för ett bra pris. Kameran hade helt klart kunnat vara bättre och vi hade gärna sett en ljusare bildskärm. Den erbjuder samtidigt funktioner, såsom microSD-kortläsare och hörlursport, som är sällsynta i klassen. För priset är Moto G100 kort sagt en väldigt kompetent smartphone som levererar en kvick och pålitlig användarupplevelse som vi är positivt överraskade av.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G100 har en modern design med en kvadratisk kameramodul och en skärm med hål för selfiekamerorna. Den blåa varianten av mobilen sticker i alla fall ut tack vare sin färg. Utöver det skiljer sig Moto G100 från konkurrenterna tack vare en hörlursport, grundläggande vattenskydd och stöd för microSD-kort.

Läs mer om hårdvaran

Om du vill ha en smartphone som sticker ut ur mängden med en färgglad baksida, är Motorola Moto G100 möjligen ditt bästa alternativ. Den blåa versionen av mobilen har en baksida som skimrar i ljusblått, blått och lila. Baksidan ser ut som en scen från 2001: A Space Odyssey. För dig som funderar på att köpa en Moto G100, kan vi meddela att det också säljs en vit modell som är betydligt mer stilren.

Skimrande plast

På baksidan av Moto G100 finns en kameramodul som vi känner igen från många 2020- och 2021-mobiler. Här finns fyra kameror i en rektangulär kameramodul som består av samma plaststycke som resten av baksidan. Kamerorna sticker ut men inte särskilt mycket i jämförelse med många konkurrenter. Du läste för övrigt rätt. Moto G100 har en plastbaksida. Den känns stabil i handen och saknar det ihåliga ljud som kan få många plastmobiler att kännas billiga och dåligt konstruerade i handen. Plasten har fördelen att den inte riskerar att spricka som glas. Nackdelen är att den är lätt att repa, med till exempel nycklar. Motorola inkluderar ett transparent plastskal för att skydda telefonen.

Sidorna är också gjorda av plast men är stadiga. Vi hör inget knak i fogarna, hur mycket vi än vrider och vänder på telefonen. Längs höger sida har Moto G100 en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Den är riktigt snabb och pålitlig när vi registrerar vårt fingeravtryck väl. Den har svårt att läsa både mycket torra och blöta fingrar men den är enkel att använda och snabbare än många optiska fingeravtrycksläsare som är inbyggda i konkurrenters skärmar. Det enda vi kan klaga på är att läsaren är ganska högt placerad, vilket gör den svår att använda för personer med små händer.

Raka vägen till Google

Ovanför fingeravtrycksläsaren finns volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs vänster sida finns även en rundad knapp för Google Assistent. Den rundade designen gör knappen svår att trycka av misstag men lätt att trycka med vilja. Vi gillar knappens funktionalitet och tycker att Motorola har hittat en av branschens bästa lösningar för en Assistent-knapp.

Längs undersidan har Motorola fått plats med en USB C-port, en hörlursport, en mikrofon och en högtalare. Hörlursporten är en ovanlig funktion som få konkurrenter kan erbjuda i klassen. Hörlursporten kan vara en seriöst bra anledning att skaffa Moto G100 framför konkurrenterna. USB C-porten är för övrigt också ovanlig. Den har stöd för USB 3 och videoutmatning, vilket är sällsynt i klassen.

Framsidan av Moto G100 bjuder på en 6,7 tum skärm. Den stora skärmen har rundade hörn och dubbla kameror i det övre vänstra hörnet. De två kamerorna sitter i separata hål i skärmen och ger telefonen ett ovanligt utseende. Eftersom skärmen är LCD-baserad finns det inga sensorer under skärmen. Motorola har istället tryckt in dem ovanför skärmen. Här finns för övrigt också en hörlur men ingen notislampa. Det är lite dumt eftersom LCD-skärmen gör det omöjligt för mobilen att ha alltid-på-funktionalitet. Det gör det också omöjligt att veta om telefonen har en notis som ligger och väntar eller om den laddar, utan att väcka skärmen.

Stor men smal(are)

Moto G100 är en stor mobil med sin 6,7 tum skärm. Skärmen har ett ovanligt avlångt 21:9-format som gör den längre än många av marknadens största mobiler. Det inkluderar till exempel Xiaomi Mi 10T, som är mer än tre millimeter kortare. Moto G100 är samtidigt två millimeter smalare än Mi 10T. Det gör att den faktiskt känns mindre i handen. Med det sagt är Moto G100 inte gjord för dig som vill kunna använda den bekvämt med en hand eller få plats med den i en byxficka utan att den känns klumpig. Moto G100 är en klumpig mobil, vilket har både för- och nackdelar.

Det är ovanligt att mobiler i klassen erbjuder vattentäthet och det gör inte heller Moto G100. Till skillnad från många konkurrenter har Motorola åtminstone gett den ett grundläggande skydd. Företaget behandlar nämligen telefonens interna komponenter med ett vattenavstötande lager som gör att den har större chans att klara vätske-relaterade olyckor eller några minuter i regn.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G100 har en ovanligt bra skärm för att sitta i en mellanklassmobil från företaget. Den har en 6,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 520. Det ger detaljrikedom i klass med marknadens bästa. Skärmen har också stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens som ger snabbare animationer, som bara slås av ett fåtal konkurrenter som når 120 eller 144 Hz. Skärmen är också helt okej kalibrerad. Till skillnad från många andra Motorola-mobiler har den en bra vitbalans på 6 779 Kelvin. Den har också ganska bra färgåtergivning med tillräcklig färgmättnad för att visa HDR-innehåll med DCI-P3-färg. Skärmens svärta är medelmåttig och ljusstyrkan likaså, på 567 nits. Det betyder att vissa konkurrenter är lättare att se utomhus. Med det sagt har Moto G100 en ganska bra skärm för sin klass.

 

Högtalare

Motorola Moto G100 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar dessvärre inte särskilt bra. Vi hade förväntat oss betydligt mer från Motorola, som har en historia av bra högtalare i även ganska billiga smartphones. Högtalaren har ett burkigt mellanregister och bristande bas som gör den dåligt anpassad för mycket musik. Den fungerar bra för röstsamtal men är inte heller lika kraftfull som vissa konkurrenter. Xiaomi Mi 10T har dubbla högtalare som erbjuder högre volym, bättre bas och ett klarare mellanregister.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh kommer det inte som en överraskning att Moto G100 kan leverera riktigt bra batteritid. Den är bättre än många konkurrenter och är ett utmärkt val för batterihungriga användare. Många normala användare kan använda Moto G100 i två dagar eller i tre dagar med lätt användning. Upp till 50 procents marginal är rimligt att vänta efter en dags användning för krävande användare. Det gör Moto G100 närmast omöjlig att döda på en dag. Så länge den laddas varje natt bör den kort sagt aldrig nå botten. Skulle den ändå göra det, inkluderar Motorola 20 watt-laddare i lådan.

 

Kamera

Motorola Moto G100 har ett ganska enkelt kamerasystem som tyvärr ligger steget efter den närmaste konkurrenten från Xiaomi. I jämförelse med tidigare Motorola-modeller kan vi ändå berömma företaget för tydliga förbättringar i huvudkamerans prestanda.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G100 har en 64 MP-kamera som assisteras av tre sensorer i olika kameralägen. En av sensorerna används för bättre fokusering och det märks. Motorola Edge var företagets senaste mobil med en liknande kamera och Motorola har uppenbarligen förbättrat sig betydligt sedan dess. Fokussystemet är bättre i Moto G100 och allmän kamerakvalitet är märkbart bättre i många miljöer. I ljusa miljöer ser vi märkbart bättre skärpa och detaljrikedom, även om vi också ser tecken på överdriven skärpa i vissa bilder. Kameran är dessutom mer villig att ta ljusa exponeringar, vilket uppskattas av många konsumenter.

I mörka miljöer har Motorola gjort stora framsteg i jämförelse med tidigare modeller. Moto G100 är dock fortfarande betydligt sämre än Xiaomi Mi 10T, som använder en liknande kamerasensor. Moto G100 applicerar kraftig brusreducering, vilket ger ett utsmetat utseende som gör att detaljer saknas i jämförelse med Xiaomi.

Bredare perspektiv

Vidvinkelkameran är inte särskilt bra. Det är den dock inte heller i konkurrenterna. Objektivet är inte tillräckligt bra för att ge bilder med ordentlig skärpa, särskilt inte längs kanterna. Moto G100 är lite mer aggressiv med artificiell skärpa än Motorola Edge och det behövs. Det gör att vi föredrar bilder från Moto G100, framför föregångaren, trots att de två mobilerna verkar ha samma vidvinkel-hårdvara.

När det gäller video ligger Moto G100 steget efter de närmaste konkurrenterna. Den kan spela in i 6K-upplösning, inte 8K. Det är en skillnad som har betydelse men som vi samtidigt kan erkänna inte är relevant för många användare. Moto G100 erbjuder i alla fall fullt stöd för 4K 60p-inspelning med elektronisk bildstabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Läs mer om mjukvaran

Moto G100 använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Moto G100. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Moto G100 än de utlovar vid lansering.

Ready For

En stor nyhet i mjukvaran för Moto G100 är Ready For. Den nya mjukvaran kan liknas med Samsung DeX, då den gör det möjligt att koppla Moto G100 till en TV eller bildskärm för att visa videos eller använda som en dator. Med en USB C-kabel kan vi ansluta en bildskärm, mus, tangentbord och mycket mer, med en kabel. Vi har testat med en så kallad superultrabred bildskärm som har USB C-funktionalitet och fått tillgång till en enkel men användbar användarupplevelse. Appar visas i fönster som kan flyttas runt och ändras i storlek. Det gör det möjligt att använda flera appar samtidigt. Appar som körs i det stora gränssnittet är identiska med de som körs på telefonen. Det betyder att all data också är identisk och gemensam mellan de två formaten.

Motorola Ready For på en bred datorbildskärm.

Ready For är ett ovanligt system som är särskilt ovanlig i mellanklassen. Det ger användare ovanliga sätt att använda sin smartphone. Med Android-appar kan vi se användningsområden för systemet. Precis som med Samsung DeX har vi dock svårt att se bra användningsområden för systemet. Vi ser därför Ready for som en trevlig bonus för de få användare som har ett bra användningsområde för det.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola är den första mobilen som vi har testat med ett Qualcomm Snapdragon 870-chipset. Det kan beskrivas som ett uppfräschat Snapdragon 865, som satt i flaggskepp från 2020. Skillnaden mot 865 är minimal, mellan 5–10 procent i våra tester. Vi noterar dock att Moto G100 har bra kylning som håller den stabil under långa gaming-sessioner, till skillnad från flera 2021-flaggskepp med Snapdragon 888-kretsar. Med 8 GB RAM är Moto G100 dessutom utrustad för att hantera många tunga appar och en ovanlig microSD-kortplats hjälper det interna lagringsutrymmet på 128 GB. Moto G100 är kort sagt väldigt välutrustad för sitt pris. Skillnaden i prestanda mot marknadens dyraste flaggskepp är betydligt mindre än skillnaden i pris.

 

5G

Motorola Moto G100 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Motorola Moto G100 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 168,4 × 74 × 9,7 mm
Vikt 207 gram
Kamera 64 MP, 16 MP, 2 MP, ToF
Främre kamera 16 MP, 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 870, 3,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − fyra =