Motorola Moto G200
7.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Den internationella 256 GB-versionen säljs inte i Sverige. Den finns bara med 128 GB.
Fördelar
+ Färgexakt skärm
+ Enkel mjukvara
+ Hög prestanda
+ 8K-inspelning
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
- Ljussvag skärm
- Lättrepad plastbaksida
Kamera7.2
Skärm8.1
Batteri7.3
Kamera7.2
Skärm8.1
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Om det är prestanda du är ute efter, är Motorola Moto G200 ett av de billigaste alternativen. Utöver hög prestandan har den också en helt okej skärm, kamera och batteritid. Moto G200 lyckas samtidigt inte imponera på många andra fronter än just prestanda. Vi gillar visserligen Motorolas enkla mjukvara men är fortsatt besvikna på företagets bristande långsiktiga stöd för mjukvarans säkerhet, som inte sträcker sig längre än till november 2023. Vi ska också vara tydliga och nämna att Motorolas prestandaförsprång framför konkurrenterna är litet. Med stenhård konkurrens från telefoner såsom Poco F3 är Moto G200 inte ett självklart val.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G200 har en plastkonstruktion som är ovanligt stadig. Den känns bra i handen och designen har ett unikt utseende med en sluttande kameramodul. Plastbaksidan är lätt att repa men Motorola inkluderar ett transparent plastskydd för att hålla repor på avstånd. Till skillnad från tidigare Moto G-mobiler inkluderar Moto G200 varken microSD-kortplats eller hörlursport.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G200 är en mellanklassmobil, ännu en mellanklassmobil från företaget. Denna gången är det vad som finns på insidan som gör den speciell. Med det sagt bjuder även utsidan på små nyheter. Den mest uppenbara nyheten är en ny design för kameramodulen. Motorola har ersatt en tydlig kameramodul med en gradvis lutande kameramodul. Designen  ger telefonen ett unikt utseende. De tre kamerorna sitter dock fortfarande i rad längs vänster-kanten, precis som hos de flesta konkurrenterna. Kamerorna sticker också ut flera millimeter från telefonen. Det utsätter kameralinserna för risk men den risken kan minskas med det inkluderade plastskalet, som har en skyddande läpp över kamerorna.

Det inkluderade skalet skyddar kamerorna men också hela baksidan. Det är väl behövt. Baksidan är nämligen gjord av plast och kan repas av enkla metaller, såsom nycklar. Trots att den är gjord av plast så känns baksidan stabil. Den är väl monterad och har ett påkostat utseende med ett mörkblått sken i vårt exemplar. Den är också ovanligt stilren för branschen, helt utan myndighetsmärken. De sitter istället på undersidan. Sidorna är också gjord av plast men känns stadiga. G200 är en av de mest gedigna plastmobilerna vi använt.

Praktiska knappar?

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och fingeravtrycksläsare. Så länge vi är noggranna med att registrera hela fingret vid konfiguration, fungerar läsaren snabbt och pålitligt. Läsarens position är praktisk, även om den gärna hade fått sitta lite längre ner för att vara enkel att nå för personer med små händer. Volymknapparna sitter strax ovanför. De känns inte så bra då de är lite svampiga och dåligt monterade. De är i alla fall lätta att känna sig fram till.

På vänster sida finns ännu en fysisk knapp. Den leder oss raka vägen till Google Assistent. Det är en praktisk knapp som tyvärr saknar en design som vi uppskattat på andra Motorola-telefoner. Istället för att vara kraftigt rundad är den helt platt. Det gör att den är lite för enkel att trycka in av misstag. Vi råkar trycka knappen av misstag flera gånger per dag, vilket då avbryter vad vi gör för att öppna Google Assistent. Motorola har hittat bra lösningar för att undvika sådana klick på tidigare modeller. Vi önskar att samma lösningar kunde använts i Moto G200. Ett alternativ hade varit en möjlighet att inaktivera knappen i mjukvaran. Det gör det inte i dagsläget.

Vad som saknas

Ovansidan bjuder på en sekundär mikrofon och undersidan har en USB C-port, en mikrofon, en högtalare och en kortplats med utrymme för dubbla nanoSIM-kort. Här finns ingen plats för microSD-kort och Moto G200 har inte stöd för eSIM. Den saknar också en hörlursport, till skillnad från Moto G100.

Framsidan av Moto G200 är fullt normalt, tråkigt normal. Den har en avlång skärm med rundade hörn och ett centrerat hål i överkanten för den främre kameran. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett flertal sensorer men ingen notislampa. Det finns inte heller någon alltid på-skärm, eftersom skärmen använder LCD-teknik. Det finns alltså inget sätt att se inkomna notiser eller laddningsstatus utan att tända skärmen manuellt.

Som vanligt är det bra att påpeka att Moto G200 är en stor mobil. Den är särskilt lång och därför svår att få plats med i vissa fickor. Med en bredd på 75,5 mm finns det mobiler som är bredare och svårare att hålla men missförstå oss inte: G200 är en stor mobil. Med det sagt finns det ännu en detalj som är värd att notera. Moto G200 har IP52-certifiering, vilket ger ett grundläggande skydd mot vatten. Den är inte vattentät men skyddet kan ge bättre odds när olyckan är framme eller när det börjar regna.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G200 har en 6,8 tum Full HD-upplöst LCD-skärm med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Det skiljer den från många konkurrenter i klassen som använder AMOLED-teknik, inklusive Edge 20 Pro. Skärmen är väl kalibrerad med perfekt vitbalans och bra färgåtergivningen. Med LCD-teknik är inte svärtan och kontrasten lika bra som på en AMOLED-skärm men med bra färgåtergivning ser skärmen bra ut i de flesta miljöer – med ett undantag. Skärmen är inte bra i ljusa miljöer. Med en maximal ljusstyrka på bara 421 nits kan den vara svår att se och använda en solig dag. Det är ett stort problem som vi trodde att vi skulle kunna undvika i denna klassen år 2022. Även om ljusstyrkan inte nödvändigtvis är ett allvarligt problem för alla användare, är det synd att skärmen faller på ljusstyrka när den annars presterar ovanligt bra för att komma från Motorola.

 

Högtalare

Motorola är tillbaka på spåret när det gäller högtalare. Edge 20 och Edge 20 Pro hade ganska dåliga högtalare. Moto G200 har visserligen bara en monohögtalare men den når höga volymer, har ett detaljerat mellanregister och undviker problem med distorsion när vi skruvar upp ljudet. Utan stereohögtalare finns det gott om konkurrenter som är bättre för video men Moto G200 fungerar helt okej för musik, podcasts och röstsamtal.

 

Batteri

Ett batteri på 5 000 mAh låter möjligen stort men det behövs. Moto G200 har en kraftfull och batterislukande processor som slukar energi i spel och andra krävande applikationer. Det betyder inte att batteritiden är otillräcklig. De allra flesta kan avsluta en dag med runt 40 procent batterimarginal. Mer krävande användare får en mindre marginal och om du gillar att spela finns det en stor risk att du behöver ladda telefonen under dagen. Det är kanske inte överraskande men vi hade definitivt hoppats på bättre uthållighet med tanke på batteristorleken. Med telefonen ingår en 33 watt-laddare som laddar snabbt men som är lite gammaldags med en USB A-port.

 

Kamera

Moto G200 har en helt okej kamera för sin klass. Huvudkameran är inte bäst men är pålitlig för stillbilder och kan spela in video i 8K-kvalitet, medan vidvinkelkameran har bättre optik, autofokus och makrofotografering.

Läs mer om kameran

Kamerahuset i Moto G200 inkluderar kameror som vi känner igen från tidigare Motorola-modeller. Det inkluderar den till synes identiska 108 MP-kameran som vi sett i både Edge 20 och Edge 20 Pro. Det är en kamera som saknar optisk bildstabilisering men som gör ett bra jobb med stillbilder i ljusa miljöer. Den erbjuder bra detaljrikedom och skärpa samt ett helt okej dynamiskt omfång. Medan vi tyckte att Edge 20 Pro hade ett HDR-läge som var lite opålitligt, upplever vi inte samma problem med Moto G200. Vi skulle tro att det beror på någon mindre förändring i fotokretsarna. Vi hade samtidigt gärna sett större nyheter från Qualcomms påkostade krets. Motorola har till exempel mycket att förbättra när det gäller brusreducering.

I mörka miljöer är det brusreducering och dynamiskt omfång som är Motorolas största problem. Poco F3 imponerar med ett brett dynamiskt omfång medan Moto G200 har svårt att fånga alla detaljer. Motorolas mjukvara verkar inte vara tillräckligt sofistikerad för att hantera riktigt mörka miljöer, åtminstone inte i det automatiska läget som vi testar med.

Vidvinkel med autofokus

Vidvinkelkameran i Moto G200 skiljer sig från tidigare Motorola-telefoner. Den erbjuder uppenbart bättre optik än tidigare. Det ger bättre skärpa och detaljrikedom. Det gör visserligen också att sensorns problem med brus blir tydligare men det kan vi acceptera. I vanlig ordning är skärpan dålig längs kanterna, men det är väntat för ett så brett perspektiv.

Det bästa med vidvinkelkameran är att den har autofokus. Det ger roliga möjligheter. Vi kan dels fota stillbilder med motiv nära kameran och behålla bra skärpa. Vi kan också fota makro-bilder. Tack vare den högupplösta sensorn får vi inte samma problem med detaljrikedom som många andra telefoner. Skärpa saknas fortfarande längs kanterna och kameran har svårt med brus men bilderna är tillräckligt bra för till exempel sociala medier, vilket vi inte kan säga om alla konkurrenter.

Tack vare en högupplöst sensor och kraftfull processor har Moto G200 stöd för 8K-inspelning. Det är ovanligt i klassen och en definitiv fördel. Samtidigt vet vi inte hur många filmintresserade som vill ha en kamera utan bildstabilisering. 8K-läget funkar bäst när kameran är helt stilla. För att få elektronisk stabilisering behöver vi ställa ner kameran till 4K 30, vilket därför är det bästa läget för de flesta.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade. Den största besvikelsen är att mjukvaran bara får säkerhetsuppdateringar i två år.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvarudelen av detta testet har likheter med vårt test av Edge 20 Pro, eftersom de har liknande mjukvara.

Moto G200 använder Motorolas Android 11-mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att anpassa mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som 

Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Moto G200, fram till november 2023. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Moto G200 än de utlovar vid lansering.

Ready For

En stor nyhet i mjukvaran för Moto G200 är Ready For. Den nya mjukvaran kan liknas med Samsung DeX, då den gör det möjligt att koppla Moto G200 till en TV eller bildskärm för att visa videos eller använda som en dator. Med en USB C-kabel kan vi ansluta en bildskärm, mus, tangentbord och mycket mer, med en kabel. Vi har testat med en så kallad super-ultrabred bildskärm som har USB C-funktionalitet och fått tillgång till en enkel men användbar användarupplevelse. Appar visas i fönster som kan flyttas runt och ändras i storlek. Det gör det möjligt att använda flera appar samtidigt. Appar som körs i det stora gränssnittet är identiska med de som körs på telefonen. Det betyder att all data också är identisk och gemensam mellan de två formaten.

Motorola Ready For på en bred datorbildskärm.

Ready For är ett ovanligt system som är särskilt ovanlig i mellanklassen. Det ger användare ovanliga sätt att använda sin smartphone. Med Android-appar kan vi se användningsområden för systemet. Precis som med Samsung DeX har vi dock svårt att se bra användningsområden för systemet. Vi ser därför Ready for som en trevlig bonus för de få användare som har ett bra användningsområde för det.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Qualcomm Snapdragon 888+ var den bästa versionen av Qualcomms flaggskeppskrets för 2021. Det är en kraftfull krets som hade ett genomgående problem i alla flaggskepp från samma år: överhettning. Moto G200 är inget undantag. Med det sagt är den bättre än många konkurrenter. Grafikprestandan sjunker som mest med 30 procent vid extrem belastning, vilket är tio procentenheter bättre än flera andra modeller. Samtidigt erbjuds prestanda vid normal belastning som är bland de bästa vi sett från 2021. Med 8 GB RAM, finns mer än tillräckligt mycket minne. 128 GB lagring räcker för många, även om vi saknar en microSD-kortläsare för expansion.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 460
Storlek 168,1 x 75,5 x 8,9
Vikt 202 gram
Kamera 108 MP, 13 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP52
Processor Qualcomm Snapdragon 888+, 2,99 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,1
Demonteringsbetyg, av 20 14,2

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × fem =