Motorola Moto G7
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Motorola inkluderar ett transparent plastskal i lådan vilket skyddar den sköra glasbaksidan.
Fördelar
+ Mjukvaran
+ UHD-videoinspelning
+ Dubbla SIM- och microSD-stöd, samtidigt
Nackdelar
- Dåligt kalibrerad skärm
- Svag grafikkrets
- Sekundär kamera bara för porträtt-foto
Kamera5.4
Skärm5.5
Batteri6.7
Kamera5.4
Skärm5.5
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G7 är precis vad den borde vara: en nerskalad Moto G7 Plus. Denna gången är det dock inte den fysiska storleken som är nerskalad utan bara komponenternas prestanda. Skärmen är inte lika ljusstark, kameran är lite sämre och processorn är lite långsammare. De är samtidigt alla fortfarande tillräckligt bra för klassen. Med Motorolas pålitliga och enkla mjukvara levererar Moto G7 en kontinuerligt bra användarupplevelse, trots sitt låga pris. Även om den inte imponerar med någon enskild bra egenskap, imponerar den med en högt satt lägstaribba för klassen.

 

Hårdvarudesign

Moto G7

Den populära smartphonedesign som fått namnet ”glasmackan”, används också av den ganska billiga Moto G7. Designen ger en stadig och lyxig konstruktion för priset. Moto G7 försöker samtidigt inte göra något onödigt skrytsamt. Den återhållsamma designen är praktisk och passar perfekt till den enkla mjukvaran.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G7 är en av de billigaste mobilerna som Motorola säljer i sin nu ganska stora Moto G-serie. Det märks dock inte särskilt tydligt i telefonens design. Medan många konkurrenter har satsat på nya typer av glasliknande plaster, har Motorola fortsatt använda glas på baksidan av Moto G7. Det ger telefonen en stadig känsla i handen. Det ger den också en ganska stilren och lyxig design. Baksidan störs bara av två saker: en Moto-logga, som dessutom fungerar som en praktiskt placerad och pålitlig fingeravtrycksläsare, och en kameramodul. Kameramodulen har dubbla kameror och dubbla LED-lampor och sticker ut en dryg millimeter från telefonen. Motorolas inkluderade plastskal gör ett bra jobb för att skydda telefonen och göra kameramodulen lite mindre utsatt.

Test Motorola Moto G7 kamera

Längs kanterna har Motorola nöjt sig med plast. Plasten har en blank finish som gör att repor riskerar att bli ganska synliga efter några år. Det kan bli ett särskilt problem eftersom plast är ett mjukt material som kan repas av till exempel nycklar. På höger sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling och är lätta att skilja åt med ett tydligt räfflat mönster över på/av-knappen.

Kortplatser galore!

Längs ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså att ha tre kort i telefonen samtidigt. Här finns också en sekundär mikrofon. Huvudmikrofonen sitter längst ner på telefonen, på framsidan, inte på undersidan, som på många andra mobiler. På undersidan finns istället en högtalare, en USB Typ C-port och en hörlursport.

Framsidan av Moto G7 täcks av en 6,2 tum skärm. Det gör den 0,5 tum större än skärmen i Moto G6. Ramarna runt skärmen är inte stora men de är lite mer tilltagna än i flera konkurrenter. Huawei P Smart 2019 är till exempel runt två millimeter kortare och smalare än Moto G7, trots en nästan lika stor skärm.

Recension Motorola Moto G7

Skärmen har en flärp för att ge utrymme för den främre kameran. Ovanför den finns en hörlur och ett par sensorer. Under skärmen hittar vi Motorolas logga – ett allt mer ovanligt designval. Bortom det finns inte så mycket mer att säga om Moto G7:s design. Motorola har valt ett enkelt och snällt designspråk som ger oss en bekväm mobil som passar alldeles utmärkt till företagets avskalade och enkla mjukvara.

Likt många tidigare Moto G-mobiler har Moto G7 ett visst skydd mot vatten. Motorola säger att de interna komponenterna har behandlats med ett vattenavvisande material som ger ett grundläggande skydd mot vatten. Det gör den sannolikt mer tålig mot vatten än många konkurrenter men det betyder inte att den är gjord för att simmas runt med i poolen.

Stäng

 

Skärm

Test Motorola Moto G7 skärm

Motorola Moto G7 har en 6,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 270. I likhet med många andra mobiler från Motorola är skärmen inte Moto G7:s största styrka. Med en ljusstyrka på 460 nits är den märkbart svårare att använda utomhus än konkurrenterna. Den är dessutom dåligt kalibrerad från fabrik. Skärminställningar kan visserligen göra skärmen mer färgglad men utan att faktiskt komma i närheten av ett bredare färgutrymme så som DCI P3. Ganska bra svärta och bra färgåtergivning vid höga betraktningsvinklar räddar den från att vara dålig men skärmen är definitivt inget att hurra över i Moto G7.

 

Högtalare

Test Motorola Moto G7 USB C

Motorola Moto G7 har en monohögtalare på sin undersida. Den erbjuder en bra ljudupplevelse för klassen. Det är inget snack om att dyrare mobiler med dubbla högtalare ger ett mer balanserat ljud och högre volym men Moto G7 har ändå en imponerande detaljrikedom i mellanregistret för sin klass. Till skillnad från många andra billiga mobiler har Moto G7 inte problem med distorsion vid höga frekvenser och volymer, som annars kan låta obehagligt skärande i andra mobiler. För sin klass har Moto G7 kort sagt en ganska bra högtalare.

 

Batteri

Test Motorola Moto G7 batteri

Med ett batteri på 3 000 mAh har Moto G7 exakt samma batterikapacitet som Moto G6. Trots många skillnader i telefonens hårdvara visar vårt batteritest lustigt nog på en nära identisk batteritid med Moto G6. Det betyder att batteritiden är ganska bra med en marginal för normala användare på runt 30 batteriprocent för en dags användning. Det betyder att mycket krävande användare kan närma sig de sista procenten vid slutet av dagen och att konkurrenter så som Xiaomi Redmi Note 7 har en betydligt bättre batteritid. För lätta till normala användare bör dock batteritid inte vara ett större problem med Moto G7.

 

Kamera

Test Motorola Moto G7 kamera

Moto G7 har en kamera som ligger snäppet bakom konkurrenterna i ljusa miljöer men som tar ikapp det med ovanligt stöd för 4K UHD-inspelning och ganska bra prestanda i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G7 har en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Den assisteras av en sekundär kamera som tyvärr bara fungerar i porträttläge. Den har alltså ingen zoom eller något annat perspektiv än huvudkameran. Huvudkameran är en helt okej kamera i ljusa miljöer. Den ligger snäppet bakom konkurrenter så som Xiaomi Redmi Note 7 när det gäller både detaljrikedom och dynamiskt omfång. Den behåller dock ganska bra färgåtergivning och kontrast i varierande miljöer.

I mörka miljöer erbjuder Moto G7 ett effektivt och automatiskt mörkerläge som ger imponerande resultat. Motorola hade visserligen mått bra av lite kraftigare brusreducering men erbjuder hög detaljrikedom och ljusa exponeringar även i mycket mörka miljöer. Betydligt dyrare mobiler, så som Motorola One Vision är ännu bättre men för sin klass imponerar Moto G7 i mörka miljöer.

Moto G7 är en av de billigaste mobilerna på marknaden som har fullt stöd för att spela in i 4K UHD-upplösning. Det gör att den ligger i en helt annan klass än konkurrenterna när det gäller videokvalitet. Det är en styrka som inte ska underskattas.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran är Motorola Moto G7:s enskilt största styrka. Den är enkel, snabb och problemfri. Den är kraftfull utan att vara i vägen och med ett löfte om stöd i minst tre år är den bra, inte bara i dag, men i lång tid framöver.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit ett dussintal tester där vi påpekat hur bra Motorolas mjukvara är. Vi återkommer till faktumet att företaget inte trycker in onödiga appar och funktioner som stör användarupplevelsen. Ren och enkel mjukvara är trevlig att använda och råkar dessutom passa perfekt till Motorolas målsättning att göra riktigt bra mobiler med ett lågt pris.

Skapar användarglädje

Motorola har kvar många av sina små extrafunktioner. Det finns stöd för en Always-on-liknande skärm som visar klockan och de senaste notiserna när skärmen är låst. Motorolas kända gester finns givetvis också kvar. Det gör det möjligt att hugga telefonen två gånger i luften för att snabbt tända och släcka ficklampan och kameran kan aktiveras genom att vrida handleden två gånger. Det kan kanske låta som små och obetydliga funktioner men de skapar en användarglädje som gör det särskilt roligt att använda Motorolas mobiler.

Moto G7 lanserades som en av Motorolas första mobil med Android 9. Trots det har Motorola valt att inte hoppa på det nya operativsystemets senaste innovationer. Googles nya gestbaserade navigeringssystem finns till exempel inte att hitta. Motorola har istället kvar ett äldre navigeringssystem. Det är lite synd eftersom Googles system har fördelen att det bland annat gör det möjligt att gå direkt till appvyn från alla delar av operativsystemet. Det går inte med Motorolas.

Motorola har gjort ytterligare några små justeringar i sin nya mjukvara. Alla skärmdumpar som tas öppnas nu i ett redigeringsläge som standard. Det går att stänga av i Moto-appen men det är ett lite ovanligt beteende för Android som vi hellre hade sett varit ett alternativ som användaren manuellt skulle kunna aktivera. Det är nämligen bristen på oväntade beteenden som har gjort Motorolas mjukvara så bra många år.

En annan liten förändring i Motorolas mjukvara är faktumet att företaget nu tagit bort alternativet att ställa in skärmens vitbalans. Nu finns det tre inställningar för att bestämma skärmens färgmättnad, men inget mer än det. Vi har svårt att förstå varför.

Säker för framtiden

Slutligen är det värt att notera att Moto G7 är Android Enterprise Recommended. Det betyder att den kan integreras i företag med hjälp av Googles verktyg. Än viktigare är att det också betyder att den kommer med en garanti om minst en funktionell uppdatering och kontinuerliga säkerhetsuppdateringar i tre år från lanseringen i våras. Det gör Moto G7 till ett garanterat bra val när det gäller långsiktig säkerhet.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Motorola Moto G7

Motorola Moto G7 använder ett relativt ovanligt Snapdragon 632-chipset. Det ligger strax under 636 i CPU-prestanda men håller sig på en bra nivå för mycket vardagsanvändning i kombination med bra mjukvara. Konkurrenter så som Xiaomi Redmi Note 7 är betydligt bättre alternativ för spelintresserade eftersom den erbjuder mer än dubbelt så hög grafikprestanda som Moto G7. Vi kan dock inte klaga på den vardagsprestanda som Snapdragon 632 kan erbjuda för en mobil i Moto G7:s klass. Med 64 GB lagring och 4 GB RAM ligger också Moto G7 helt i linje med de bästa konkurrenterna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 270
Storlek 157 × 75,3 × 8 mm
Vikt 172 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 632, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − tre =