Xiaomi Redmi Note 7
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,26 tum
Bra att veta:Vi har testat med 3 GB RAM. 4 GB-versionen kan ha minimerade prestandaproblem.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kameran för priset
+ Otrolig batteritid
+ Bra grafikprestanda
Nackdelar
- Långsamma appstarter
- Saknar NFC
- Medioker högtalare
- Ojämn svärta på skärm
Kamera5.4
Skärm6.5
Batteri8.5
Kamera5.4
Skärm6.5
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Redmi Note 7 skriver om reglerna för vad som är möjligt i de lägsta prisklasserna. Kameran är betydligt bättre än något vi sett i klassen förut och en kraftfull processor gör ganska krävande spel tillgängliga för även riktigt små summor. En riktigt bra batteritid är en extra bonus. Onödigt tung mjukvara, ett ovanligt långsamt lagringsutrymme och begränsat RAM-minne, i den testade 3 GB-versionen, gör tyvärr Redmi Note 7 otrevligt långsam. Det sätter käppar i hjulen för en annars lysande smartphone. Även med prestandaproblemen är den bra för sitt pris men den hade kunnat vara mycket bättre med ganska små medel.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Redmi Note 7 har en stadig konstruktion, trots inslag av plast. Den är ganska stor men också full av praktiska funktioner. Utöver en USB Typ C-port finns en hörlursport dubbla SIM-platser och till och med en liten IR-sändare för att styra TVn. Designen är knappast nyskapande men har ändå många bra kvaliteter för sin klass.

Läs mer om hårdvaran

Redmi Note 7 har en enkel, stilren och kanske lite tråkigt anonym design. Den gör inga försök att sticka ut. Fokus ligger istället på att vara prisvärd och då ligger innovativ design inte högt upp på listan. Designen består helt enkelt av glas på framsida och baksida med rundade plastsidor. Komponenterna sitter tajt för att erbjuda en helt okej känsla av kvalitet, trots delvis ganska billiga material. Redmi Note 7 känns inte lyxig men är definitivt inte billig eller skramlig.

Enkelt och anonymt

På baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är pålitlig, enkel att nå och ganska snabb. I det övre vänstra hörnet finns en kameramodul med två kameror som sticker ut runt en millimeter från baksidan av mobilen. Under kamerorna finns också en LED-lampa. Med undantag för en liten Redmi-logga, under glaset på botten av baksidan, finns det inte så mycket mer att se. Enkelt och ganska anonymt.

Redmi Note 7 baksida

Längs sidorna finns plast – ett mjukt material som tyvärr är enkelt att repa eller skada. Utan det inkluderade plastskalet ligger med andra ord plastsidorna i riskzonen. På höger sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar som är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en hörlursport, en sekundär mikrofon och en IR-sändare för att till exempel styra TV-apparater och ljudanläggningar. IR-sändare är relativt ovanliga och är ett intressant tillägg till en prisvärd telefon. På vänster sida finns en korthållare med plats för två kort, antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en mikrofon, högtalare och en USB Typ-C-port. Det gör Redmi Note 7 till en av Xiaomis första mobiler i den lägsta prisklassen med den symmetriska porten.

Stor mobil med liten lampa

På framsidan finns en 6,26 tum skärm med en väl tilltagen haka men relativt tunna ramar runt om. Längst upp finns en liten droppformad flärp där den främre kameran sitter. Ovanför den finns en hörlur. Under skärmen finns också en notislampa som dock är väldigt liten, ljussvag och bara enfärgad. Den funkar kort sagt helt okej som indikatorlampa för att visa att telefonen laddar men den är inte helt lätt att se i ljusa miljöer.

Med en 6,26 tum skärm är Redmi Note 7 en relativt stor mobil – betydligt större än till exempel Xiaomi Mi A2 Lite. För sin prisklass är den inte orimligt stor och klumpig men det är värt att notera att det finns alternativ som är betydligt mer kompakta. Likt det mindre syskonet är inte heller Redmi Note 7 skyddad från vatten. Det är även värt att notera att den saknar stöd för NFC för till exempel mobila betalningar.

Stäng

 

Skärm

Recension Xiaomi Redmi Note 7 skärm

Xiaomi Redmi Note 7 har en 6,26 tum skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den hög detaljrikedom. Skärmen är väldigt kall och inte särskilt färgexakt men kan justeras till att visa bra färger med en bra vitbalans. För sin prisklass presterar den ovanligt bra i ljusa miljlöer tack vare en högsta ljusstyrka på över 620 nits. Trots det är den ovanligt bra i mörka miljöer tack vare en ovanligt låg lägsta ljusstyrka. Utöver det är skärmens svärta också ganska bra, åtminstone på mitten av skärmen. Längs kanterna och längs flärpen är bakgrundsbelysningen lite ojämn, vilket tyvärr syns ganska tydligt när mörka bilder visas. Det sänker intrycket lite av en annars imponerande skärm för priset.

 

Högtalare

Test Xiaomi Redmi Note 7 undersida

Högtalarteknik är ofta något som tillverkare kompromissar med i billiga mobiler. Redmi Note 7 har en monohögtalare på sin undersida som visserligen kan producera ljud med rätt bra volym men utan särskilt imponerande kvalitet. Den undviker, till stor del, att låta obehagligt skärande vid höga frekvenser, som många billiga mobiler, men låter burkigt grumlig i stora delar av mellanregistret. Det gör den helt okej för röstsamtal men tyvärr inte särskilt bra för musik och många typer av videos.

 

Batteri

Redmi Note 7

Vi har tidigare imponerats av batteritiden från Qualcomm Snapdragon 660-baserade mobiler men Redmi Note 7 har störst batterikapacitet av alla vi testat hittills. Med 4 000 mAh kan den ta sig genom riktigt långa dagar. De flesta normala användare kan vänta sig en batteritid på minst två dagar medan även krävande användare kan avsluta en dag med 50 procents marginal. Det gör Redmi Note 7 till en av de mest uthålliga mobilerna i segmentet och det är en tacksam titel att bära. Särskilt eftersom en sällan urladdad mobil har större potential att fungera bra längre och därmed ge hela telefonen en betydligt längre livstid.

 

Kamera

Test Xiaomi Redmi Note 7 kamera

Xiaomi Redmi Note 7 har en imponerande 48 megapixelsensor på sin baksida. Den sparar 12 megapixelbilder där varje pixel är en kombination av fyra pixlar från sensorn. Det ger den samma teknik som många mobiler som kostar nästan dubbelt så mycket. Det gör den inte lika bra som de dyrare konkurrenterna men för sin klass har Redmi Note 7 en oerhört bra kamera.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer imponerar Xiaomis nya kamera absolut mest. Den har definitivt en tendens att överdriva färger men det inbyggda HDR-läget är samtidigt bra på att fånga bilder med bred dynamik, utan att förlora kontrast och djup. Huawei P30 Lite ligger steget före när det gäller detaljrikedom men Xiaomi har lite bättre brusreducering i ljusa miljöer.

Redmi Note 7 – bäst i klassen

När ljuset tryter drar Huawei nytta av ett lägre bländarvärde. Redmi Note 7 kan ändå imponera tack vare ett bländarvärde på f/1,8. Vi har aldrig sett så här bra mörkerprestanda i en så billig mobil förut. Medan bilder i ljusa miljöer är färgglada och fulla av kontrast har istället mörka bilder en tendens att bli matta och platta. Det förändrar dock inte faktumet att Xiaomi levererar den bästa prestandan vi sett från en mobil i klassen.

Trots att Redmi Note 7 har en modern processor finns det något som sätter stopp för 4K UHD-stöd i kameran. Stöd för 60 bilder per sekund i Full HD-upplösning är dock uppskattat och den nya kamerasensorn bidrar ändå med en ordentlig kvalitetsuppgradering i jämförelse med många konkurrenter i klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Redmi Note 7 använder Xiaomis MIUI-mjukvara som har flera smarta lösningar för att göra den stora skärmen lite mer användbar. Många underliga lösningar gör samtidigt mjukvaran onödigt klumpig och svår att använda.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 10.3 är den senaste versionen av Xiaomis egen tolkning av Android. Den inkluderar flera egenutvecklade appar så som en ”Mi Kalkylator”, en filöverföringsapp, en Väder-app, en resurshanteringsapp kallad Städaren, en app för den kinesiska onlinebutiken AliExpress och en Scanner-app för QR-koder. De allra flesta Xiaomi-appar är överflödiga och bidrar inte med mycket värdefullt som inte redan finns tillgängligt från till exempel Google. AliExpress-appen är dessutom inget mer än reklam och appar så som Väder-appen ber om underliga behörigheter att hantera telefonsamtal och ha åtkomst till mediafiler. De är helt enkelt inte så värdefulla, utan ligger mest och skräpar.

Unika lösningar

Svep en notis till vänster för att snabbt komma åt inställningar och snooza med ett tryck på klock-ikonen.

MIUI är ganska annorlunda men till stor del ganska bra. Xiaomi har förändrat Android på många intressanta och givande sätt. Vi gillar till exempel förändringarna i notissystemet som gör det möjligt att svepa en notis till vänster för att se inställningar och be notisen att återkomma senare. Vi gillar också den annorlunda ordningen av inställningar i Inställningar-appen som gör de vanligaste inställningarna tillgängliga längre ner på skärmen.

Xiaomi har tagit flera steg för att göra sin mjukvara speciell. Vissa anpassningar förändrar ganska grundläggande delar av operativsystemet. Det finns till exempel ingen applåda från hemskärmen. Det betyder att alla appar måste ligga på hemskärmen. Xiaomi har ingen inställning för att aktivera en appskärm, utan kräver i praktiken en launcher från Google Play för att återställa Androids ganska grundläggande funktionalitet. Utöver det har MIUI en standardinställning som gömmer notisikoner strax efter de kommer in. Det går att ändra i inställningarna så att nyligen inkomna meddelanden visas med en ikon men det går inte att fortsätta visa dem därefter. Det gör det omöjligt att veta om ett meddelande ligger och väntar eller ej.

När Xiaomi samtidigt säljer Mi A2-serien med Android One, Googles rena version av Android, är det särskilt tråkigt att Redmi Note 7 tyngs av den bitvis mediokra MIUI-mjukvaran. I kombination med dålig lagringsprestanda är dessutom Xiaomis mjukvara lite för tung för hårdvaran. Det gör delar av användarupplevelsen betydligt bättre på Mi A2 Lite än på Redmi Note 7.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Xiaomi Redmi Note 7

Med ett Qualcomm Snapdragon 660-chipset erbjuder Redmi Note 7 mer prestanda än vi är vana vid att se i de lägsta prisklasserna. 660 har särskilt imponerande grafikprestanda, vilket gör den till en ganska bra billig spelmobil. Ovanligt dålig lagringsprestanda gör dock telefonen långsam i vissa scenarion. Medan Xiaomi Mi A2 Lite kan leverera en slumpmässig läshastighet på 83 MB/s i vårt test, ligger Redmi Note 7 nere på 48 MB/s. Det påverkar app-prestanda och särskilt tiden för appstarter. Det gör faktiskt Redmi Note 7 långsammare än Mi A2 Lite i många vardagsscenarion, vilket är en besvikelse. Den långsamma lagringen påverkar särskilt mycket i modellen av Redmi Note 7 med bara 3 GB RAM, som inte kan lagra tillräckligt mycket data i sitt snabbare minne när användaren vill jonglera flera tunga appar samtidigt.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,26 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 159,2 × 75,2 × 8,1 mm
Vikt 186 gram
Kamera 48 MP, 5 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 660, 2,2 GHz
Lagring 32/64 GB
RAM 3/4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra + fem =