Motorola Moto G8 Plus
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen av Motorola Moto G8 Plus men det finns också en röd.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Enkel mjukvara
+ Bra högtalare
+ Uppdateringsgaranti
Nackdelar
- Medioker skärm
- Vidvinkelkamera utan stillbildsstöd
- Optimeringsproblem
Kamera6
Skärm5.8
Batteri8.3
Kamera6
Skärm5.8
Batteri8.3
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G8 Plus är en smart uppgradering av en bra budgetserie. Det nya batteriet ger den riktigt bra batteritid, nya högtalare ger den klassledande ljud och nya kameror ger bra funktionalitet. Motorola fortsätter att erbjuda en pålitligt bra mobil med enkel mjukvara. I klassen är dock konkurrensen betydligt hårdare är den varit tidigare och uppgraderingen av processorn gav inte det prestandalyft vi hade hoppats på. Det gör Moto G8 Plus till ett bra alternativ för dig som vill ha en billig och pålitlig mobil. Xiaomi Redmi Note 8 Pro visar dock att Motorola behöver varva upp för att hänga med framöver.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G8 Plus introducerar en ny design till G-serien med nya kameror och en ännu rundare och ”snällare” form. Den är bekväm och praktisk men framsidan börjar se lite gammal ut i jämförelse med konkurrenterna.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G8 Plus lanseras ovanligt tidigt som en ganska liten uppgradering av Moto G7 Plus. Den är ”liten” eftersom den saknar någon enskild stor nyhet. Den introducerar istället flera ganska små justeringar. Det inkluderar allt från processor, kamera, batteri och design. Designen har förändrats för att ge utrymme för nya komponenter. Moto G8 Plus är till exempel en halv millimeter bredare, en dryg millimeter längre och en knapp millimeter tjockare än Moto G7 Plus. Det är storleksskillnader som inte har särskilt stor praktisk betydelse men den ökade vikten gör större skillnad och gör att Moto G8 Plus känns lite klumpigare än sin föregångare. Det är inte överraskande i en bransch som aldrig tycks få nog av större mobiler. Den största konkurrenten till Moto G8 Plus kallas Xiaomi Redmi Note 8 Pro och är ännu större.

Lättsliten kamera

Motorolas designspråk har förändrats en hel del det senaste året. Skillnaderna syns tydligast på baksidan. Företagets klassiskt runda kameramodul är bort och nu sitter kamerorna längs ena kanten – i ett uppenbart försök att associeras med flaggskeppsmobiler med en liknande design. Här finns två kameror i huvudmodulen och tre kamera strax ovanför. Runt kameralinserna sitter tunna skyddsramar av metall. De är målade med svarta färg men färgen sitter inte fast som den borde. Efter en veckas testperiod skavdes färgen bort från skyddskanterna.

På baksidan finns en Motorola-logga som fungerar som fingeravtrycksläsare. Så länge fingret registreras rätt fungerar den pålitligt och relativt snabbt för sin klass. Vi gillar den ergonomiska placeringen och uppskattar att Motorola inte har försökt klämma in en underskärmsläsare i en så billig mobil som Moto G8 Plus.

Ännu rundare

Glasbaksidan på vårt ”blåa” exemplar har snarare en lila ton som är som ljusast längst ner på telefonen men blir mörkare längre upp. Det är en ny designdetalj som passar in med de senaste designtrenderna i branschen. Glasbakstycket är ganska kraftigt rundat längs sidorna. En jämnare rundning får Moto G8 Plus att se ännu rundare och snällare ut än Moto G7 Plus. Det ger den möjligen ett lite mer generiskt utseende som kanske betyder att den kan passa till en större publik.

Sidorna av Moto G8 Plus är gjorda av plast. Det är inte vårt favoritmaterial men tack vare mer exakt tillverkningsteknik har plast blivit ett allt bättre alternativ för smartphones. Även om Moto G8 Plus knappast känns lyxig har den i alla fall inte en knakig och billig konstruktion som plastmobiler kunde ha förr. Längs plastramen som sträcker sig runt telefonen finns i alla fall ett par intressanta detaljer. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. Ovansidan bjuder på en hörlursport och på vänster sida finns en kortläsare med plats för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns slutligen en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare.

Ramar och flärp

Framsidan av Moto G8 Plus bjuder på en design som vi är vana vid. Skärmen har rundade hörn och tjockare ramar både under och över skärmen. Ramarna är inte gigantiska men i jämförelse med konkurrenter så som Redmi Note 8 Pro ser de definitivt onödigt stora ut. I den snabbt föränderliga smartphonevärlden börjar Motorolas design se lite gammal ut. I skärmen finns en droppformad flärp för den främre kameran och ovanför den finns en hörlur som assisterar som sekundär högtalare.

Motorola fortsätter att erbjuda viss vattentålighet tack vare en vattenavstötande ytbehandling på de interna komponenter. Det ger den ingen officiell IP-klassning för vattentålighet men det bör hålla den i fungerande skicka vid lätta regnskurar eller kanske till och med en mindre vattenolycka.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G8 Plus är ännu en Motorola-mobil i en lång rad som använder en ganska medioker bildskärm. Den har tillräcklig upplösning och är tillräckligt ljus för att användas utomhus men svärtan är ganska dålig, bakgrundsbelysningen är ojämn, vitbalansen är kallblå och skärmen kan i praktiken bara användas med begränsad Rec.709-färg. I det ”Naturliga” skärmläget är skärmen visserligen ganska färgexakt men det är svårt att hylla den för det när nästan alla konkurrenter erbjuder färgrik DCI P3-färg. Efter flera år utan förbättringar är det helt enkelt dags för Motorola att ta en ordentlig titt på sina bildskärmar. Moto G-serien faller allt längre bakom konkurrenterna.

 

Högtalare

Ljud är en av Moto G8 Plus största styrka. Återintroduktionen av en frontmonterad högtalare, i form av en hörlur, gör stor skillnad. Nu lyckas Motorola erbjuda relativt hög volym med bra ljudkvalitet för klassen. Den lyckas behålla bra täckning bland lägre frekvenser samtidigt som mellanregistret är klart och detaljrikt även upp till höga volymer. Dyrare flaggskepp har betydligt mer att erbjuda när det gäller ljudbalans mellan kanalerna men Moto G8 Plus är en ny ledare i budgetklassen när det gäller ljud.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh och ett energisnålt chipset kan Motorola Moto G8 Plus erbjuda riktigt imponerande batteritid. Den räcker för två dagars användning för många normala användare och upp till tre dagar vid lättare användning. Det gör det nästan omöjligt att ta slut på batteriet på en dag. Den har kort sagt stor potential att döda batteriångest för många konsumenter. För användare som ändå glömmer att ladda den finns en bra inkluderad snabbladdare.

 

Kamera

Test Motorola Moto G8 Plus kamera

Motorola Moto G8 Plus har en ny kamera som liknar kameran i Motorola One Vision och One Action. Huvudkameran presterar helt okej i ljusa miljöer och riktigt bra i mörka. Vidvinkelkameran är intressant men det är synd att det inte går att fota med den.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G8 Plus har en 48 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,79. Det gör den lik men inte identisk med kameran i Motorola One Vision. Den lilla skillnad som finns gögerr en betydande skillnad. Vi ser till exempel att Moto G8 Plus tar ett steg i rätt riktning för att erbjuda bättre skärpa i ljusa miljöer. Motorola One Vision var nämligen bra i mörka men ganska dålig i ljusa miljöer. Moto G8 Plus ökar detaljrikedomen lite men visar samtidigt att Motorola har mycket att jobba på. Xiaomi Redmi Note 8 Pro erbjuder fortfarande betydligt mer detaljerade bilder. Xiaomi erbjuder dessutom ett bredare dynamiskt omfång och Motorola verkar ha problem med en opålitlig vitbalans. Det gör Moto G8 Plus helt okej för sin klass men inte alls tillräckligt bra med tanke på den hårdnande konkurrensen.

I mörka miljöer ser vi också prov på en lite opålitlig vitbalans. Här ser vi dock dessutom bra bildbehandling för hög detaljrikedom. Vi är särskilt imponerade av hur väl Moto G8 Plus lyckas med att hitta bra exponering och bra färgmättnad när andra telefoner i klassen har problem.

Vidvinkelkamera för actionvideo

Moto G8 Plus har en sekundär vidvinkelkamera. Den har lånats från Motorola One Action och är en ganska ovanlig typ av action-kamera. Kamerasensorn är orienterad så att videos kan filmas i landskapsläge när telefonen hålls i porträttläge. Det gör det betydligt enklare att hålla telefonen medan kameran fångar video. Video från vidvinkelkameran ser dock bara helt okej ut när det finns mycket ljus för den. Den kan dessutom inte fota stillbilder.

Huvudkameran är så gott som identisk med One Vision när det gäller video. Här finns tyvärr inget stöd för 4K UHD-inspelning.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto G8 Plus gör inga större förändringar i den Motorola-upplevelse som vi blivit vana vid att hylla. Den är fortsatt enkel, pålitlig och samtidigt full av små detaljer som förgyller användarupplevelsen.

Läs mer om mjukvaran

Motorolas mjukvara bjuder på en av de renaste versionerna av Android i branschen. Det betyder att den inte inkluderar en massa extrafunktioner som står i vägen för användaren. Istället för att göra stora förändringar har Motorola samlat flera unika funktioner i en app kallad Moto. Här finns en lång rad funktioner som lägger till funktionalitet som gör telefonen bättre och skapar användarglädje. Skaka till exempel telefonen två gånger i luften för att tända ficklampan och rotera vristen snabbt två gånger för att starta kameran. Vi gillar dessutom möjligheten att hålla in volymknapparna för att hoppa fram eller bak i en podcast eller spellista.

Med ett löfte

Moto G8 Plus lanseras med Android 9 och går därför miste om nyheterna i Android 10. Vi hoppas på en uppgradering snart men den finns allstå inte tillgänglig från lansering. Moto G8 Plus är i alla fall inkluderad i Android Enterprise Recommended (AER). Det betyder att företag och konsumenter kan vänta sig långsiktigt stöd för mjukvaran i telefonen. AER garanterar nämligen tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är mer än vad till exempel Xiaomi kan lova.

Moto G8 Plus har prestandaproblem som vi också uppmärksammade i vårt test av Xiaomi Mi A3, som använder samma chipset från Qualcomm. Det är problem som är för stora för att motiveras av bristande processorkraft. Problemen dyker oftast upp när vi öppnar nya appar eller byter mellan krävande appar. En YouTube-video kan till exempel ta upp till 10 sekunder innan den slutar spela i bakgrunden, efter att vi bytt app. Det är prestandaproblem som potentiellt kan ha en hårdvaruförklaring men som sannolikt beror på bristande optimeringar av mjukvaran. Vi kan med andra ord hoppas på att det är problem som Motorola kan lösa framöver men i nuläget betyder det att hårdvaruförbättringarna i Moto G8 Plus inte är särskilt märkbara i praktiken.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Motorola Moto G8 Plus

Motorola Moto G8 Plus uppgraderar till ett nytt Qualcomm Snapdragon 665-chipset. Det är bra uppgradering på grafiksidan med runt 20 procent högre prestanda än Moto G7 Plus. Problemet är att Xiaomi nu springer varv runt Motorola med 100 procent högre grafikprestanda i Redmi Note 8 Pro än Moto G8 Plus. Precis som i Mi A3 ser vi dessutom en del vardagliga prestandaproblem med Moto G8 Plus. Det kan till exempel visa sig med appar som tar lång tid att läsa in data. Moto G8 Plus har olustigt nog större problem än vi någonsin såg med Moto G7 Plus. Det skulle möjligen kunna underlättas med mer RAM. Även där ligger Redmi Note 8 Pro dock långt före med 6 GB RAM, medan Motorola nöjer sig med 4 GB. Moto G8 Plus erbjuder kort sagt en helt okej användarupplevelse men Xiaomi höjer ribban och gör det svårt för Motorola att hänga med.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 158,4 × 75,8 × 9,1 mm
Vikt 188 gram
Kamera 48 MP, 5 MP, 16 MP
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 665, 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here