Xiaomi Redmi Note 8 Pro
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,53 tum
Bra att veta:Vi har testat 128 GB-modellen. Det finns en lite billigare 64 GB-modell som annars är identisk.
Fördelar
+ Kraftfull grafikkrets för spel
+ Huvudkameran
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Underlig mjukvara
- Medioker skärm
- Högtalaren
- Lättrepad plastram
Kamera6
Skärm6.3
Batteri7.5
Kamera6
Skärm6.3
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Redmi Note 8 Pro är ett ordentligt steg framåt för budgetklassen. Den höjer ribban för vad vi kan förvänta oss i grafikprestanda i klassen och gör det samma med kameran. Det visar än en gång att Xiaomi sätter nästan orimligt låga priser på sina produkter och att konsumenter får extremt prisvärda produkter som resultat. Det betyder dock inte att Redmi Note 8 Pro är fri från problem. Den har till exempel krånglig och underlig mjukvara. Den är också väldigt stor och klumpig, utan att erbjuda den briljanta batteritid som ett 4 500 mAh-batteri borde leverera. Det är dock små repor i en annars otrolig skapelse.

 

Hårdvarudesign

Test Note 8 Pro

Xiaomi Redmi Note 8 Pro har mycket plats för många funktioner och bra komponenter. Det gör den också väldigt stor och klumpig. Xiaomi har samtidigt hittat bra kompromisser i designen för att göra den praktisk och för att hitta ett bra pris.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Redmi Note 8 Pro sticker inte sitt låga pris under stolen. Den följer en populär trend i de lägre prissegmenten som lägger mindre vikt vid materialval och mer vid prestanda. Medan många telefoner i klassen hade stadiga metallsidor för ett par år sen, är plast nu allt vanligare. Det beror till viss del på nya typer av plast som kan behålla ett lyxigt utseende, samtidigt som kostnaden hålls låg. Redmi Note 8 Pro använder denna nyligen populära plast längs sina sidor. Plasten har en blank finish som nästan påminner om polerat rostfritt stål i sitt utseende. Likheterna slutar dock vid utseendet. Redmi Note 8 Pro känns lite plastig. Inte på det rangliga sättet som var vanligt för många år sen utan genom bristen på den kalla känslan av metall i handen.

Utöver den lite billiga känslan som plasten har är det också enkelt att råka repa plast. Till skillnad från rostfritt stål går det inte heller att polera tillbaka. För dig som ändå har ett plastskal runt telefonen, har det dock troligen ingen betydelse alls. Ett transparent plastskal inkluderas dessutom i lådan.

Test Redmi Note 8 Pro höger

Gott om funktioner och portar

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som är enkla att nå och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en IR-sändare som kan styra TV-apparater och ljudanläggningar samt en sekundär mikrofon. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en USB Typ C-port, en hörlursport, mikrofon och högtalare. Xiaomi håller alltså fast vid hörlursporten och det är givetvis tacksamt.

Baksidan av Redmi Note 8 Pro täcks av glas, som nästan alla andra mobiler på marknaden. Det ger den ett modernt utseende som dock också gör att både baksidan och framsidan riskerar att spricka när olyckan är framme. Glaset har i alla fall någon typ av behandling som gör att ljus ofta reflekteras med en rosa/orange ton på den annars vita baksidan av vårt testexemplar.

Recension Xiaomi Redmi Note 8 Pro baksida

På baksidan finns en Redmi-logga och en stor kameramodul. Kameran sticker både bokstavligt och bildligt talat ut på baksidan av telefonen. Den avlånga kameramodulen ser nästan ut att inkludera fyra kameror. Redmi Note 8 Pro har visserligen fyra bakre kameror men i kameramodulen finns bara tre, och en fingeravtrycksläsare. Xiaomi har valt en traditionell kapacitiv läsare. Det gör den både snabb och pålitlig. Den utstickande modulen gör det också lätt att känna sig fram till sensorn med pekfingret på baksidan. Läsaren är möjligtvis lite högt placerad för användare med små händer men vi föredrar faktiskt den pålitliga kapacitiva läsaren framför många skärm-inbyggda läsare.

Utöver de tre kameror som sitter i den utstickande kameramodulen finns också en liten kamera precis bredvid. Här finns också en LED-lampa. Utöver det finns det dock inte mycket mer att notera. Xiaomi håller sig till en enkel design som kanske kan passa skandinaviska köpares smak.

En riktig bjässe

Framsidan av Redmi Note 8 Pro ser ut som nästan vilken annan smartphone som helst. En droppformad flärp täcker delar av skärmen på toppen och längs underkanten finns en lite mer tilltagen skärmram. Annars är skärmramarna ganska smala, för att ge tillgång till en stor skärm. Skärmen är verkligen stor. Den är så stor att Redmi Note 8 Pro är en av Xiaomis största mobil på marknaden. Skärmen mäter 6,53 tum och det ger telefonen en bredd på 76,4 millimeter. Det är en eller två millimeter bredare än många stora konkurrenter. Det betyder att Redmi Note 8 Pro är ett riktigt dåligt val för dig som är trött på stora och klumpiga mobiler. Den är både stor och klumpig.

Utöver skärmen har framsidan en kamera och ett par sensorer. Bredvid kameran finns också en liten enfärgad notislampa som bland annat gör det enkelt att se om telefonen laddar eller inte.

Redmi Note 8 Pro har inte många klassunika funktioner. En liten detalj som den faktiskt kan skryta med är att den är IP52-klassad. Det är en av de lägsta klassificeringarna för vattenskydd. Det betyder ändå att den är gjord för att klara lätta regnskurar utan att ta skada. Det är ett litet men ändå betydelsefullt plus i kanten.

Stäng

 

Skärm

Test Xiaomi Redmi Note 8 Pro skärm

Xiaomi Redmi Note 8 Pro har en 6,53 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den gott om detaljrikedom för sin klass. Skärmen har också gott om ljus. Den är nämligen en av de ljusaste bildskärmarna vi testat, med en maximal ljusstyrka på 750 nits över hela skärmen. Det ljuset är dock inte så jämnt fördelat som vi hade önskat. Vi ser till exempel tydliga skuggor runt droppen i toppen av skärmen. Utöver det har skärmen ganska medioker färgåtergivning, kallblå vitbalans och skärmjusteringar som inte gör särskilt stor skillnad. Det gör skärmen till en av Redmi Note 8 Pros största svaghet och det är definitivt synd eftersom vi naturligtvis tittar på skärmen varje gång vi vill använda mobilen.

 

Högtalare

Test Xiaomi Redmi Note 8 Pro högtalare

Högtalare är inte Xiaomis styrka och det visas än en gång i Redmi Note 8 Pro. Monohögtalaren på telefonens undersida får ingen hjälp av hörluren och den presterar inte heller särskilt bra. Mellanregistret tenderar till distorsion på höga volymer som till och med kan vara obehagligt dålig. Lägre frekvenser saknar täckning och även om volymen är tillräcklig för många tillfällen, kan telefoner med frontmonterade högtalare erbjuda en betydligt bättre ljudupplevelse. Även om antalet konkurrenter som verkligen kan erbjuda bra ljud i klassen är relativt få, behöver Xiaomi lägga mer energi på ljud i framtiden.

 

Batteri

Test Redmi Note 8 Pro

Xiomi Redmi Note 8 Pro erbjuder bra prestanda men också bra batteritid. Normala användare kan vänta sig en marginal på 30–40 batteriprocent vid slutet av en lång dag. Vid lätt användning kan den till och med klara sig genom två dagar. Det låter kanske bra. När vi ser att batteriet mäter 4 500 mAh blir vi dock förvånade. Med det som utgångspunkt är batteritiden faktiskt chockerande dålig. Med liknande specifikationer hade vi väntat oss någonstans mellan 10–25 procent längre batteritid i andra telefoner. Vi har svårt att identifiera problemet men det ligger möjligen i MediaTek-kretsen. Oberoende på orsaken kan vi konstatera att Redmi Note 8 Pro har en bra batteritid men långt ifrån så bra som vi rimligtvis hade kunnat förvänta oss.

 

Kamera

Test Xiaomi Redmi Note 8 Pro kamera

Kameran är en av flaggskeppsnyheterna i Redmi Note 8 Pro. Den nya 64 megapixelkameran imponerar verkligen och höjer ribban för detaljrikedom i klassen. Den är dock inte bäst på allt. De extra kamerorna är också till stor del antingen onödiga eller ganska dåliga.

Läs mer om kameran

Xiaomi Redmi Note 8 Pro är först ut med en ny Samsung-sensor med totalt 64 megapixlar. Den nya sensorn har ett bländarvärde på f/1,89 men saknar optisk bildstabilisering. Den höga upplösningen hjälper kameran att fånga bilder med imponerande detaljrikedom i ljusa miljöer. Den sopar mattan med konkurrenterna i klassen. Med det sagt är 64 MP-läget ganska opraktiskt. Även i det normala läget, som sparar 16 megapixel-bilder, är dock detaljrikedomen hög. Vi imponeras dessutom av en effektiv brusreducering.

Samsung Galaxy A70 ligger steget före Xiaomi när det gäller dynamiskt omfång men får problem med skärpa när omfånget blir extremt. I mindre krävande miljöer föredrar vi faktiskt Samsungs bilder, som ofta hittar bättre och jämnare exponeringar som gör sig bra i mindre format.

I mörka miljöer presterar Redmi Note 8 Pro i klass med många av konkurrenterna. Xiaomis mjukvara drar ofta upp skuggorna ganska rejält, vilket gör att bilder ofta saknar kontrast. Kameran har också problem med brus men det beror troligen främst på en tillbakadragen brusreducering, som istället ger ett mer naturligt och skarpt utseende. När ljuset verkligen tryter får fokussystemet svårt att hitta rätt. Där ligger Samsung steget före. Xiaomi presterar ändå bra för sitt pris.

Onödiga extrakameror?

Redmi Note 8 Pro har en vidvinkelkamera. Den erbjuder ett perspektiv som är omöjligt att få från huvudkameran. Den är värdefull för sitt perspektiv men i likhet många andra vidvinkelkameror är den också ganska dålig. Den lider av usel skärpa längs kanterna och har stora problem med kromatiska abberationer i högkontrastområden. Samsung har också bristande detaljrikedom och skärpa men ligger ett stort steg före när det gäller dynamiskt omfång. Det gör Galaxy A70 betydligt mer allsidig.

Fotad med macro-kameran.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro har också en liten kamera som kan ta macro-foton. Den har autofokus och kan ta bilder drygt två centimeter från motivet. Det ger ett intressant perspektiv som förstörs av dålig detaljrikedom. Sensorn har en upplösning på två megapixlar, vilket inte underlättar. Den kräver dessutom mycket ljus för att inte ha stora problem med detaljrikedom. Än en gång funderar vi därför på om kostnaden för macro-kameran inte hade kunnat läggas på ett stabiliseringssystem för huvudkameran.

 

I sitt videoläge presterar Redmi Note 8 Pro bra för sin klass. Stabiliseringen lämnar en del att önska men detaljrikedom och färgåtergivning är märkbart bättre än till exempel Samsung Galaxy A70, som tenderar till ganska platta färger.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Redmi Note 8 Pro lanseras med Android 9 och MIUI 10.4. Det är den sista versionen av det överliggande gränssnittet för denna generationen. Det bidrar kanske till den stabila och pålitliga användarupplevelsen. Xiaomis underliga inställningar och överflöd av skräpappar är dock större än någonsin.

Läs mer om mjukvaran

Xiaomis tolkning av hur Android borde vara är ganska extrem. Den förändrar nästan alla delar av mjukvaran. Ibland till det sämre men faktiskt minst lika ofta till det bättre. Vi gillar till exempel mjukvarans fokus på att vara tillgänglig även på den stora skärmen. Medan Samsung har gjort det med One UI genom att flytta ner allt innehåll och låta den övre delen av skärmen vara tom, har Xiaomi istället prioriterat viktigare innehåll till mitten av skärmen. På det sättet görs de viktigaste knapparna tillgängliga utan att slösa skärmutrymme.

Gamla men bra funktioner

Utöver det behåller Xiaomi ett flertal smidiga funktioner i Android som Google valt att ta bort de senaste åren. Vi kan till exempel snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller Bluetooth-enhet utan att byta app. En snabbgenväg till Inställningar finns dessutom lätt tillgänglig ovanför notiserna när vi drar ner från toppen av skärmen. Även om det är ändringar som får Xiaomis mjukvara att skilja sig från vad som är ”godkänt” av Google, så gör det ofta användarupplevelsen smidigare.

Underliga inställningar

MIUI är samtidigt full av underliga inställningar och irriterande skräp. Vi fortsätter till exempel att förbluffas över att MIUI helt saknar en appskärm. Alla appar måste ligga på hemskärmen och det är riktigt krångligt. Det finns inte heller något sätt att låta inkomna notiser visas permanent i systemfältet. En inställning gör det möjligt att visa notisikoner, men bara sekunderna efter att en notis har kommer in. Vi trodde att det problemet hade lösts med MIUI 10.3 men så verkar inte vara fallet. Xiaomi verkar helt enkelt inte tycka att utrymmet för notiser finns på grund av flärpen. Det är riktigt dumt.

Notiser ligger och väntar men det helt omöjligt att veta.

Xiaomi har förinstallerat en alldeles för lång rad av egna appar och reklamappar i Redmi Note 8 Pro. Utöver en lång rad appar som duplicerar funktioner som redan finns tillgänliga genom appar från Google, inkluderas appar så som Säkerhet och Städare som rensar väl behövd appdata och skapar en förväntan om manuell hantering som inte bör krävas i ett modernt operativsystem. Xiaomi har dessutom förinstallerat reklamappar från Netflix, AliExpress och WPS Office och reklamspel kallade Pop Shooter Blast och Dust Settle. Alla reklamappar går att avinstallera men de är ändå överflödiga och störande för användare som bara vill ha en enkel användarupplevelse. Det är priset vi får betala för en väldigt billig mobil. För dig som kan rensa bort all skit finns det i alla fall en bra användarupplevelse sär under.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Xiaomi Redmi Note 8 Pro är först ut på marknaden med ett MediaTek Helio G90T-chipset. Den nya kretsen erbjuder riktigt bra prestanda för klassen. Långt bättre än vi blivit vana vid. Särskilt på grafiksidan. Den närmaste konkurrenten är Qualcomm Snapdragon 730, som används av Samsung Galaxy A80 och Xiaomi Mi 9T. Det är konkurrenter som begär betydligt högre priser. I jämförelse med konkurrenter i sin egen prisklass erbjuds dubbelt så hög grafikprestanda. Det ger oss bra prestanda i även ganska grafiskt krävande spel. Med en kompetent CPU, tillsammans med hela 6 GB RAM, lyckas Redmi Note 8 Pro erbjuda utmärkt prestanda för en nära felfri användarupplevelse i vardagen. 128 GB lagring i toppmodellen är dessutom bra och vi gillar möjligheten att expandera med en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,53 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 161,3 × 76,4 × 8,8 mm
Vikt 200 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP52
Processor MediaTek Helio G90T, 2,05 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

Uppdatering: Artikeln är rättad för att korrigera ett fel angående kameran. (14 november 14:55)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Verkar vara en väl genomarbetad och bra mobil, speciellt för priset. Mjukvaran, storleken och att det är hybrid-sim/microsd-plats är väl de få saker som skulle kunna få en att välja en annan mobil. O även om 128 Gb-versionen kostar ett parhundra mer (2939kr nu) så är det också under 3000… Kanske kunde ni länka till det priset på prisjakt, om det är den versionen ni testat? Bra läsning annars!

    • Hej Anders!
      Det är en bra poäng. I nuläget har vi som princip att vi länkar till den billigaste modellen när det bara är lagringsutrymmet som skiljer.
      Det principen kan vara värd att utvärdera men i allmänhet vill vi hellre att läsare blir länkade till den billigare modellen och upptäcker den dyrare, istället för att riskera att köpa den dyrare modellen i tron om att den är den billigaste.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − två =