Motorola Moto G8 Power
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta modellen. Det finns även en blå version av Motorola Moto G8 Power.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Bra högtalare
+ Mjukvaran
+ Har en hörlursport
Nackdelar
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC
- Lättrepad plastbaksida
- Dåliga extrakameror
Kamera5.4
Skärm5.7
Batteri9.2
Kamera5.4
Skärm5.7
Batteri9.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G8 Power lägger alla ägg i en korg och det funkar. Den lyckas erbjuda otroligt bra batteritid som kan driva normala användare i upp till tre dagar, eller fyra dagar vid lättare användning. Fokuset på batteritid samt på pris kräver dessvärre offer. Skärmen är tyvärr inte så bra som den borde och Moto G8 Power saknar funktioner som vi tar för givet i moderna smartphones, så som Wi-Fi 5 GHz och NFC. Bra mjukvara räddar mycket och gör ändå Moto G8 Power till en användbar smartphone, åtminstone för konsumenter som är besatta av bra batteritid. För så gott som alla andra behov finns betydligt bättre konkurrenter, inklusive Moto G8 Plus.

 

Hårdvarudesign

Test Motorola Moto G8 Power framsida

Motorola Moto G8 Power är en lite tjockare och tyngre mobil än de andra modellerna i G8-serien. Anledningen är främst det stora batteriet på insidan. Batteritid än nämligen Motorolas till synes enda fokus med Moto G8 Power. Det gör dessvärre att hårdvaran också saknar en del funktionalitet, så som NFC och Wi-Fi 5 GHz.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G8 Power är en modell i en lång serie mobiler från Motorola. Likt många av syskon i serien, så har Moto G8 Power en baksida av plast. Den är böjd längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. Materialvalet gör att den känns lite billig. Den är samtidigt väl byggd och knakar inte i handen. Materialet repas dock lätt. För att skydda mot det inkluderar Motorola ett gratis transparent skal i lådan.

Ambitiös kamera

På baksidan har Motorola-loggan kombineras med en kapacitiv fingeravtrycksläsare. Den fungerar pålitligt och snabbt, även om den inte vinner poäng för ett modernt utseende. Den moderna designen bidrar istället kamerorna med. Längs baksidans vänstra kant finns nämligen en uppsättning av fyra kameror, ett ambitiöst antal för prisklassen. Kamerorna sticker knappt ut från telefonen, vilket är en direkt fördel med en telefon som fyller ut sitt inre med ett stort batteri.

Recension Motorola Moto G8 Power

Plastbaksidan har en svart bakgrund med ett silvrigt randigt mönster. Baksidan möter de helt svarta och blanka plastsidorna. Även här ser vi stor risk för repor genom år av användning. Längs vänster sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar som är praktiskt placerade och ger helt okej fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM och ett microSD-kort. Längs undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon och USB Typ C-port.

Stort batteri ger hög vikt

Framsidan bjuder på en 6,4 tum skärm, som alltså är en gnutta större än skärmen i Moto G8 Plus. Det ger mer utrymme för ett större batteri. Faktum är samtidigt att Moto G8 Power knappt är större än sitt syskon. En större högtalare i Moto G8 Plus betyder till exempel att Moto G8 Plus är lite längre än Moto G8 Power. Det är snarare vikten som gör skillnaden. Med en vikt på 197 gram är Moto G8 Power relativt tung för sin storlek. Det kan göra att den känns lite klumpig.

I skärmen finns ett hål för den främre kameran. Hålet sitter i det övre vänstra hörnet. Det ger telefonen möjligen ett lite mer modernt utseende. Det skapar dock också tydliga problem med bakgrundsbelysningen för skärmen, som är ganska ojämn runt hålet. Ovanför skärmen finns i alla fall också en hörlur och ett par sensorer.

Avsaknad hårdvara

I vanlig ordning erbjuder Motorola en ”vattenavstötande design” som sägs kunna utsättas för ”måttlig exponering för vatten”. Skyddet kommer inte med någon officiell IP-klassning men vi noterar att till exempel kortläsaren är vattenskyddad med en gummilist. Motorola har dessutom historiskt sett haft vattenskydd på telefonens interna komponenter. Denna behandling ger ett grundläggande skydd men bör inte ses som en försäkring mot olyckor, som gäller om du har tur.

På insidan av Moto G8 Power finns två lite ovanliga brister som är värda att lägga lite extra tid på. Den ena är avsaknaden av NFC. Utan tekniken går det inte att använda vissa kontaktlösa mobila betalningsfunktioner. Det är synd och särskilt jobbigt när nästan alla konkurrenter i klassen har stöd för tekniken. Den andra bristen är avsaknat stöd för 5 GHz Wi-Fi. Det begränsar den till 2,4 GHz, som kan ge dålig prestanda på platser med särskilt mycket trådlös störning, så som kontor, lägenhetshus och vissa allmänna platser. Det är brister som kan göra att telefonen får svårt att streama högupplöst videos och är långsam på nedladdningar, trots bra Wi-Fi-täckning. Även detta är en brist som är ovanlig för klassen.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G8 Power har en 6,4 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 300. Skärmen har stöd för HDR10, vilket är ganska ovanligt för klassen. I praktiken är dock stödet helt meningslöst. Även i sitt Mättade färgläge är den inte färgrik nog för att visa HDR-material. Den är dessutom både kallblå i sin vitbalans och har bristande färgexakthet. För att surfa, läsa mail och sociala medier fungerar den kanske men skärmen är inte bra för att se på videos, bilder eller för att fota med. En maximal ljusstyrka på 460 nits gör den inte heller helt enkel att se utomhus.

 

Högtalare

Motorola Moto G8 Power har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans erbjuder de lika bra ljud som syskonet Moto G8 Plus. Det är riktigt imponerande. De lyckas leverera en bra stereobild, hög detaljrikedom i mellanregistret och helt okej täckning bland lägre frekvenser. I sitt segment kan ingen slå Motorolas högtalare just nu och Moto G8 Power fortsätter att imponera.

 

Batteri

Motorola Moto G8 Power lägger all sin kraft på batteritid och lyckas riktigt bra. Ett batteri på 5 000 mAh låter kanske lovande men vi hade inte riktigt väntat oss så bra batteritid som Moto G8 Power faktiskt ger. Normala användare kan vänta sig tre dagars batteritid, ovanligt nog mer än de två som utlovas av tillverkaren. Även krävande användare kan ta telefonen genom två dagar utan problem och vid lätt användning är fyra dagars batteritid en definitiv möjlighet. Den har ingen trådlös laddning men Motorola inkluderar en kompetent snabbladdare som gör laddning snabb och enkel. Det gör Moto G8 Plus till den mest uthålliga mobilen vi hittills testat.

 

Kamera

Motorola har lagt mycket krut på många kameror. Det är lite synd eftersom ingen av de tre extrakamerorna är särskilt bra. De är snarare ganska dåliga. Vi hade mycket hellre sett en bättre huvudkamera. Huvudkameran är ändå som tur är ganska bra, särskilt i ljusa miljöer.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G8 Plus har ett helt annat kamerasystem än Moto G8 Pius. Istället för en 48 megapixelsensor, har den en 16 megapixelsensor. Det ger den ett ovanligt försprång framför den dyrare släktingen. Den högre upplösningen ger nämligen Moto G8 Power märkbart högre detaljrikedom i ljusa miljöer. Med ett ganska brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning är Moto G8 Power därför en ganska bra kamera i ljusa miljöer.

I mörka miljöer är det inte riktigt lika roligt. Moto G8 Plus har ett starkt fokus på mörkerprestanda och prioriterar bra exponering framför annat. Det ger den mer användbara bilder i mörka miljöer. Xiaomi Redmi Note 8 Pro ger liknande exponeringar men erbjuder betydligt högre detaljrikedom.

Fler kameror är inte alltid bättre

För sitt pris har Moto G8 Power en ganska imponerande uppsättning kameror. Dessa är tyvärr alla ganska dåliga. Zoomkameran erbjuder visserligen lite högre detaljrikedom än digital zoom från huvudkameran. Skillnaden är dock liten och så fort ljuset tryter tvingas den lilla sensorn förlänga slutaren tillräckligt för att göra rörelseoskärpa till ett stort problem.

Vidvinkelkameran i Moto G8 Power erbjuder ett perspektiv som Moto G8 Plus saknar. I vanlig ordning är skärpan dålig längs kanterna av bilderna och även i mitten är detaljrikedomen inte bra. Vi ser dessutom stora problem med kromatiska aberrationer som ger rosa färgskiftningar vid högkontrastgränser.

Makrokameran ger ännu ett lite ovanligt perspektiv. Den har autofokus, vilket uppskattas. Dålig optik och en lågupplöst sensor ger dock dålig detaljrikedom. Det ger bilder som vi inte ens kan se oss dela på sociala medier.

Motorola Moto G8 Power (makro)

Videoinspelning påminner mycket om video från Moto G8 Plus med stöd för 4K-inspelning av normal kvalitet för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto G8 Power bjuder inte på några större nyheter eller överraskningar i sin mjukvara. Det betyder att konsumenter får på en enkel mjukvara som är fri från onödiga appar och anpassningar. Tre års garanterade uppdateringar är dessutom en stor bonus i klassen.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto G8 Power baseras på Android 10 med Motorolas överliggande anpassningar. Anpassningarna är i vanlig ordning ganska små. Det handlar främst om ett fåtal extrafunktioner, som sällan påverkar systemfunktioner Det gör att systeminställningar, snabbgenvägar, hemskärmen, appbytaren och mycket mer beter sig precis som vanligt. Det betyder dessutom att Moto G8 Power kommer med Googles nya gestbaserade navigationssystem. Det går fortfarande att byta tillbaka till de tre knapparna för navigationen men Motorolas egen lösning för gestnavigering än numera borta.

Bland Motorolas egna extrafunktioner är mycket sig likt. Moto-appen erbjuder inställningar för funktioner som till exempel låter användaren skaka telefonen två gånger i luften för att aktivera ficklampan och vrida handleden två gånger för att starta kameran.

Mer ljud och fler uppdateringar

En nyhet är en app kallad Moto Audio. Den låter användaren aktivera en equalizer för ljudet från telefonen. Den fungerar med högtalaren, hörlursporten samt med Bluetooth-hörlurar. Stödet för Bluetooth-enheter är långt ifrån självklarhet i liknande appar från andra utvecklare.

Motorola fortsätter att erbjuda certifiering för Android Enterprise Recommended med Moto G8 Power, medan flera tillverkare har slutat att delta i programmet. Det betyder att Motorola har accepterat att följa flera krav när det gäller kontinuerliga uppdateringar samt säkerhetsuppdateringar. Uppdateringar garanteras till exempel i minst tre år. Det är ett löfte som är ovanligt i prisklassen och som ger Moto G8 Power en framtid som få konkurrenter kan lova.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Motorola Moto G8 Power

Motorola Moto G8 Power använder samma Qualcomm Snapdragon 665-chipset som Moto G8 Plus. Till det finns 4 GB RAM. Det ger prestanda som börjar bli för dåligt för klassen. Prestandan räcker för många vardagliga uppgifter men är uppenbart dålig i jämförelse med de allt starkare konkurrenterna i budgetklassen. Xiaomi Redmi Note 8 Pro erbjuder till exempel runt 100 procent högre grafikprestanda. Vi ser dessutom stundtals vardagliga prestandaproblem, som vi sett i Moto G8 Plus och andra mobiler med Snapdragon 665. Detta ger längre laddningstider i många appar än vad till exempel Redmi Note 8 Pro kan erbjuda. 6 GB RAM hade möjligen underlättat situationen men det är inte en lösning som Motorola har valt. 64 GB lagringsutrymme är i alla fall tillräckligt för de flesta och kan expanderas med microSD.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 156 × 75,8 × 9,6 mm
Vikt 197 gram
Kamera 16 MP, 8 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, 5
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 665, 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × fyra =