Motorola Moto X Play
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Telefonens baksida går att byta ut om den skulle går sönder eller om du vill byta bakstyckets färg.
Fördelar
+ Utmärkt LCD-skärm
+ Lång batteritid
+ Bra mjukvara
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Långsam processor
- Begränsat arbetsminne
- Medelmåttig kamera
- Anonym design
Kamera3.3
Skärm5.2
Batteri7.5
Kamera3.3
Skärm5.2
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Motorola har lyckats riktigt väl med sin senaste mellansegments-smartphone. Moto X Play kombinerar en bra skärm, ett långt batteritid, en acceptabel kamera och utmärkt mjukvara i ett riktigt prisvärt paket. Den sticker ut från mängden på något märkbart sätt, den är bara riktigt bra på många saker, samtidigt som den kostar hälften så mycket som många flaggskepp från andra tillverkare. Visst saknar den en fingeravtrycksläsare och dess processors prestanda är knappast imponerande men för det priset är Moto X Play en riktigt kompetent smartphone.

 

Hårdvara:

Motorola_Moto_X_Play_Recension_forstaMoto X Play är en stor telefon, det faktumet går inte att komma undan. Tack vare sin rundade baksida och väl valda material ligger den ändå stabilt i handen. Det är uppenbart att den inte är konstruerad av fina metaller eller andra dyra material men det är uppenbart att den är byggd på ett bra sätt som ger den stabilitet och användarvänlighet.

Utsidan av Motorola Moto X Play är konstruerad av främst två typer av material: glas och plast. Telefonens sidor och delar av dess baksida täcks av ett grått plastmaterial som är tänkt att likna aluminium. Även om det är uppenbart att telefonen inte är byggd av någon typ av metall skulle vi beskriva Motorolas plastbaserade metallimmitation som en av branschens bästa.

Läs mer om hårdvaran

När vi publicerar detta testet kostar Motorola Moto X Play cirka 3 500 kronor i svenska butiker. Med tanke på det priset kommer telefonen utrustad med många kraftfulla och på många sätt imponerande specifikationer. På telefonens framsida finns en 5,5 tum Full HD-upplöst skärm som baseras på LCD-teknik. Bakom skärmen finns ett Qualcomm Snapdragon 615-chipset som får assistans av 2 gigabyte arbetsminne och tillgång till 16 gigabyte lagringsutrymme. På telefonens baksida finns en 21-megapixelkamera som kan få hjälp av dubbla LED-lampor och telefonens alla komponenter får sin energi från ett batteri som mäter 3 630 milliamperetimmar. Det betyder att Motorola X Play har ett batteri som är betydligt större än många konkurrenter. Samsung Galaxy S6 Edge+ har exempelvis ett batteri på 3 000 milliamperetimmar och Huawei Honor 7 har ett batteri på 3 400 milliamperetimmar.

Stora delar av telefonens baksida täcks av ett avtagbart bakstycke av plast. Vårat testexemplar har en vit plastbaksida som har ett vågigt mönster. Vi gillar mönstrets utseende och kan påpeka att bakstyckets matta finish i kombination med mönstret ger användare ett bra grepp runt telefonen. Bakstycket är lätt att plocka loss men tråkigt nog finns det ingen större nytta med det. Motorola har valt att bygga in telefonens batteri bakom en stor mängd skruvar och microSD-kortläsaren gömmer sig vid SIM-kortläsaren istället för under bakstycket. De enda fördelarna med det avtagbara bakstycket är helt enkelt att det lätt kan bytas ut om det skulle gå sönder och att användare kan köpa nya bakstycken för att anpassa telefonens utseende.

Motorola_Moto_X_Play_Recension_baksidaLikt många andra smartphones från Motorola har inte heller Moto X Play några synliga logotyper på framsidan av telefonen. Det enda tecknet på att Moto X Play är en telefon från varumärket Motorola är att det finns ett litet M på telefonens baksida. Det betyder att framsidan är helt ren från störande moment. Här finns bara den stora bildskärmen, en högtalare, en hörlur, en frontmonterad kamera och ett par sensorer. Ramen runt skärmen är dock ganska stor, särskilt på höger och vänster sida. Det betyder att telefonen är lika bred som exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+, som har en lite större skärm.

Likt budgetmobilen Motorola Moto G 3 har också Moto X Play visst skydd mot vatten. För Moto X Play pratar vi dock inte om ett helt tätt skydd mot vatten. Telefonen är IP52-certifierad vilket betyder att den är skyddad mot damm och att den klarar av korta stunder ute i regnet. Den kan alltså inte användas för att ta foton i poolen men skulle den råka bli blöt har den högre chans att överleva än många konkurrenter.

Motorola_Moto_X_Play_Recension_under_skalNär det gäller lagringsutrymme har Moto X Play alltså bara 16 gigabyte att tillgå. Det kan vara tillräckligt för vissa användare men när lagringsutrymmet är så begränsat är det nästan alltid en bra idé att köpa till ett microSD-kort. Moto X Play har som tur var en microSD-kortläsare som sägs ha stöd för kort på upp till 128 gigabyte. Det enda lilla problemet är att läsaren för microSD-kort sitter på samma ställe som SIM-kortläsaren, vilket betyder att SIM-kortet måste tas ut varje gång microSD-kortet ska flyttas. Släden som korten läggs i kan inte heller tas ut utan ett SIM-verktyg.

Motorola_Moto_X_Play_Recension_ovansidaMoto X Play har tre fysiska knappar: en på/av-knapp och två volymknappar gömda under ett gungande volymreglage. Knapparna är tyvärr inte särskilt bra. Vi är glada över att de återger god fysisk respons och att de är markerade med olika ytor för att göra det enkelt för användare att känna sig fram till dem men de har ett stort problem med kvalitetskänsla. För det första är det uppenbart att knapparna är tillverkade av plast, de känns ”plastiga”. För det andra är de inte monterade som de borde. Även om de fungerar bra sitter de lite löst, vilket gör att det skramlar lite när telefonen rör sig och främst när ett finger rör vid dem.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola_Moto_X_Play_Recension_skarmlasMotorola erbjuder en riktigt bra användarupplevelse med sin anpassade mjukvara. Med de specialfunktioner som inkluderas i mjukvaran skulle vi vilja beskriva den som den bästa mjukvaru-upplevelsen på smartphonemarknaden i dag. Nu får vi bara hoppas på att Motorola kan leva upp till förväntningarna och snart släppa en uppdatering till Android 6.0 också.

Läs mer om mjukvaran

Motorola har gjort sig kända på smartphonemarknaden för sin utmärkta mjukvara. Moto X Play är inget undantag. Faktum är att telefonen använder nästan exakt samma mjukvara som exempelvis Moto G 3 som vi nyligen testade. Det betyder att telefonen fortfarande drivs av Android 5.1.1. Ovanpå Android 5.1.1 ligger flera funktionella anpassningar men väldigt få estetiska anpassningar av operativsystemet. Det betyder att vana Android-användare kommer känna sig som hemma med Motorolas telefon. Stora delar av mjukvaru-upplevelsen är så gott som identisk med Nexus-telefoner.

Många av de anpassningar som Motorola har gjort av Android är positiva för upplevelsen av att använda telefonen. Vår favoritfunktion kan närmast beskrivas som en sekundär låsskärm. Funktionen aktiveras när telefonen lyfts upp från ett bord, en väska eller en ficka och ger användare snabb tillgång till klockan samt information om nya notiser. Utan att klicka på någon hårdvaruknapp kan användare sedan välja att låsa upp telefonen genom ett svep över telefonens skärm eller att öppna en specifik app utifrån en inkommen notis. Funktionen fungerar nästan felfritt och gör verkligen upplevelsen av att använda telefonen mycket bättre. Istället för att användare behöver trycka på en fysisk knapp för att få sin information sätts skärmen på i precis rätt tillfälle för att enkel information ska visas helt automatiskt.

Motorola har inte installerat särskilt många tredjepartsappar på Moto X Play. Faktum är att alla förinstallerade appar kommer från antingen Google eller Motorola. En av apparna som Motorola har utvecklat och som finns förinstallerade på telefonen kallas Moto. Inne i appen finns flera olika funktioner. Moto Assistans är en av flera riktigt värdefulla funktioner. Med Assistans kan telefonen programmeras för att ha olika inställningar vid olika tider på dygnet eller ändra sina inställningar beroende på var användaren befinner sig. Telefonen kan exempelvis konfigureras för att stänga av ljudet när den kommer till användarens arbetsplats, gå in i Prioritets-läge under alla bokade möten eller byta till ett bilvänligt läge när telefonen märker att den åker i en bil.

Stäng

 

Kamera

Motorola_Moto_X_Play_Recension_kameraMotorola Moto X Play har en kamera som tar bra bilder med tanke på sitt försäljningspris. Kameran har problem i mörka miljöer men tar bilder med imponerande skärpa i ljusa miljöer. I jämförelse med dess största konkurrenten, Huawei Honor 7, fångar Motorolas telefon bättre bilder i nästan alla miljöer även om den inte riktigt hänger med när ljuset inte riktigt räcker till.

Läs mer om kameran

Motorola Moto X Play har en kamera med en 21 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Specifikationsmässigt betyder det att Motorola Moto X Play och den marginellt dyrare Huawei Honor 7 har nästan exakt samma kameraspecifikationer. Trots det finns det flera stora skillnader mellan de två modellerna. Den största och mest uppenbara skillnaden är att Moto X Play tar mer detaljrika och bättre exponerade bilder i relativt ljusa miljöer, även om det dynamiska omfånget är kraftigt begränsat.

Steken vänds helt när det kommer till mörka miljöer. Motorolas mjukvara är dålig på att anpassa sig till mörka miljöer vilket betyder att resultatet ofta blir brusigt och bristande i detaljrikedom när det inte finns tillräckligt mycket ljus i fotomiljön. Det konstiga är att telefonen har ett mörkerläge som visserligen sänker bildens upplösning men som ger ett väldigt mycket bättre resultat. Trots den betydligt lägre upplösning lyckas Moto X Play erbjuda samma detaljrikedom som Honor 7 i mörka miljöer, i Moto X Play krävs dock en manuell inställning för att nå det optimala resultatet. Denna brist på automatisering i det vanliga kameraläget gör att Moto X Play ser betydligt sämre ut än Honor 7 i de sista testbilderna nedan.

Stäng

 

Skärm

Motorola_Moto_X_Play_Recension_horlurTrots sitt låga pris erbjuder nämligen Moto X Play en av branschens absolut bästa smartphoneskärm. Även om skärmens upplösning inte riktigt hänger med marknadens bästa är vi riktigt förvånade över den allmänna bildkvalitén som skärmen kan återge.

Läs mer om skärmen

Bildupplevelsen av skärmen är imponerande – något som bekräftas av våra standardiserade skärmtester. När vi mäter med kolorimeter ser vi snabbt att Moto X Play presterar bäst av alla LCD-skärmar på marknaden, till och med bättre än Samsungs hyllade AMOLED-skärmar och i samma klass som den tidigare ledaren LG G Flex 2. Med det sagt erbjuder exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ en bättre bildupplevelse tack vare djupare svärta och högre upplösning. Motorola Moto X Play är inte heller optimal i ljusa miljöer eftersom dess skärm inte kan bli lika ljus som många konkurrenter.

deltae_avgdeltae_maxStäng

 

Batteri

Motorola_Moto_X_Play_Recension_under_skalMotorola Moto X Play har ett stort batteri som tar telefonen genom även de längsta av dagar. Vid hård användning är det så gott som omöjligt att få ner telefonens batteri under 20 procent och det är inte ovanligt att dagen slutar med mer än 50 procent batteri kvar. Vissa användare kan till och med vänta sig två hela dagars användning från Motorolas nya modell.

Läs mer om batteriet

Motorola Moto X Play använder Qualcomms Snapdragon 615-processor. En intressant fördel med Snapdragon 615 är att processorn verkar vara mycket energisnål. I kombination med Moto X Play:s stora batteri betyder det att telefonen erbjuder en av Android-marknadens bästa batteritid. Under vår testperiod lyckades vi aldrig sluta dagen med mindre än 20 procent batteri kvar. De allra flesta dagar slutade med ett batteri över 40 procent. Det betyder att Moto X Play kan garantera en heldags användning och att vissa användare kan glömma sin laddare en natt och klara sig genom två hela dagar utan större problem. Ingen annan smartphone som har lanserats i år kan erbjuda en liknande batteritid och skulle något hända finns stöd för Quick Charge 2.0.

Telefonens otroliga batteritid illustreras kanske bäst av resultatet av Nordichardwares batteritest som simulerar normal webbsurf.

NH_batterybench

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Ja, de har ju till och med två telefoner i Svenska Smartphoneguiden nu.
      Ja, det är ju lite synd. Snacka om ett varumärke med historia.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =