Motorola Moto Z2 Force
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Moto Z2 Force har en ospräckbar skärm. Den är dock mycket lätt att repa. Skärmskydd är ett måste.
Fördelar
+ Ospräckbar skärm
+ Kraftfull processor
+ Kompatibel med unikt modulära tillbehör
Nackdelar
- Lättrepad skärm
- Utstickande kamera
- Saknar vattentätning
- Saknar 3,5 mm-port
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri6
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto Z2 Force är ett flaggskepp med en bra skärm och ett kraftfullt inre. Den skiljer sig också från alla konkurrenter på marknaden genom att vara ospräckbar. Det gör den verkligen unik. Med det sagt har kameran och skärmen svårt att konkurrera med marknadens bästa och den saknar vattentätning, trådlös laddning och en 3,5 mm hörlursport. Med Motorolas enkla och effektiva mjukvara, starka processor, stadiga konstruktion samt både unikt ospräckbara skärm och unika stöd för modulära tillbehör, har Moto Z2 Force många bra saker att erbjuda. För konsumenter som inte känner att en ospräckbar skärm är ett krav för dem finns det dock få anledningar att välja Motorola framför flera konkurrerande flaggskepp.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto Z2 Force är en väl konstruerad smartphone som erbjuder en stadig konstruktion och ett unikt stöd för modulära tillbehör. Av den anledningen har den dock också en lite föråldrad design. Den saknar också ordentlig vattentätning som många konkurrenter kan erbjuda.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto Z-serien introducerades under förra året med en unik funktion som kallas Moto Mods. Det nya modulära systemet för smartphones gjorde det möjligt att montera projektorer, extrabatterier, extra kameror och högtalare på baksidan av telefonen. Det unika systemet satte dock också företaget i en unik position när det gäller design. Eftersom Moto Mods är tänkta att fungera med flera generationer av produkter har Motorola begränsade möjligheter att ändra sin design. Det gör att Moto Z2 Force påminner mycket om förra årets Moto Z.

Unikt modulärt system

Likheterna med Moto Z är många. På baksidan finns fortfarande metall som ger telefonen stabilitet. Denna gången har metallen ett borstat utseende. Den har dock också en glansig finish som snabbt blir smutsig och som är svår att hålla ren. Vi har aldrig testat en mobil som är gjord av metall och som är så svår att hålla fri från fett och smuts. På mitten av metallbaksidan finns i alla fall Moto-loggan. Längre ner på baksidan finns de guldiga kontakterna för Moto Mods. De är inte särskilt snygga men gör det uppenbart att Moto Z2 Force skiljer sig från konkurrenterna på marknaden.

Längre upp på baksidan av telefonen finns en kamera. I år har Motorola satsat på dubbla kameror. Kameramodulen har alltså inte bara dubbla LED-lampor utan också dubbla kamerasensorer. Likt förra årets modell sticker tyvärr kameran ut cirka två millimeter från baksidan av telefonen. Det är lite synd men också ett naturligt resultat av telefonens otroligt tunna design.

Supertunn

Moto Z2 Force är en av marknadens absolut tunnaste smartphone. Den är visserligen en knapp millimeter tjockare än Moto Z2 från 2016 men mäter fortfarande bara 6,1 mm. För jämförelse mäter Apple iPhone 8 Plus 7,5 mm. Den tunna profilen består av en metallram runt hela telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna erbjuder bra fysisk återkoppling men är onödigt små och sitter lite för nära varandra. Det gör att det är lätt att råka trycka in fel knapp.

På ovansidan finns en SIM-kortshållare. Den plockas ut med ett inkluderat SIM-kortsverktyg och har plats för två nanoSIM-kort eller ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort. Det betyder att det bara går att använda två kort i taget. Vissa andra Moto Z-telefoner har stöd för tre kort men Moto Z2 Force är alltså begränsad till två.

På undersidan finns en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go. Här finns också en hel del ful text med information om telefonens modellnummer och myndighetscertifiering. Här finns alltså ingen hörlursport. Motorola har helt enkelt valt att inte inkludera någon sådan alls. Istället får konsumenter nöja sig med en inkluderad USB Typ-C till 3,5 mm hörlursadapter.

Samma gamla design

Framsidan av Moto Z2 Force har samma grundläggande utseende som tidigare Moto Z-telefoner. Här finns en skärm med ett klassiskt 16:9-format, väl tilltagna ramar, en fingeravtrycksläsare, en hörlur och en videosamtalskamera. Årets enda nyhet på framsidan är två LED-lampor. Nu är det alltså inte bara kameran på baksidan som kan få hjälp i mörka miljöer – även den främre kameran kan assisteras när ljuset tryter.

Det är givetvis den 5,5 tum stora skärmen som är stjärnan i verket för Moto Z2 Force. Den är stor och med de ordentliga ramarna runt skärmen är Moto Z2 Force en ganska stor och klumpig smartphone. Konkurrenter så som Apple iPhone 8 Plus är visserligen ännu större men Moto Z2 Force är allt annat än en liten smartphone, trots sin tunna profil.

Ospräckbar

Motorolas största säljargument är telefonens unika skyddsglas. Glaset som sitter framför skärmen på Moto Z2 Force är inte gjord av glas utan av plast. Plast är ett betydligt mjukvare material som inte är bräckligt på samma sätt som glas. Det betyder att Moto Z2 Force är så gott som omöjlig att spräcka. Den egenskapen gör Moto Z2 Force till en relativt stryktålig mobil, trots sin tunna design.

Är plasten verkligen omöjlig att spräcka? Ja, i praktiken. Många andra saker i mobilen kommer troligen gå sönder långt innan plasten har någon chans att spricka. Plast är dock långt ifrån en perfekt lösning för att skydda smartphones. För det första är det ett lite för mjukt material för vissa behov. Det är till exempel oerhört lätt att repa. Det är så gott som omöjligt att använda Moto Z2 Force utan att åtminstone få några mindre repor på skärmen. Det betyder att alla konsumenter som köper Moto Z2 Force MÅSTE köpa ett skärmskydd. Det är dumt att Motorola inte inkluderar ett skärmskydd eftersom vi kan inte poängtera detta tillräckligt nog: skärmskydd är ett krav från dag 1.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto Z2 Force har en 5,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 160. Skärmen erbjuder omätbart djup svärta, bra prestanda vid höga betraktningsvinklar och hög ljusstyrka för att fungera bra utomhus. Den är dock lite överdriven i sina färger och är alldeles för blå och kall i sin ton. Det gör att skärmen kanske ser imponerande ut men att den inte är så bra på att representera exakta färger vid till exempel fotografering. Det hade varit bra om Motorola hade erbjudit ett mer naturligt bildläge men det finns tyvärr inget sådant i mjukvaran. Moto 2 Force har kort sagt en livfull, detaljrik och ljusstark skärm som inte riktigt kan konkurrera med de bästa när det gäller exakthet.

 

Högtalare

Motorola Moto Z2 Force recension

Motorola Moto Z2 Force har en högtalare som sitter inbyggd i telefonens hörlur. Den presterar bra för att vara en monohögtalare och har ett försprång framför många konkurrenter, bara tack vare sin position. Med det sagt är den inte bäst på marknaden för ljud. Sony Xperia XZ1 har till exempel två högtalare som kan erbjuda en begränsad stereobild som är omöjlig för Moto Z2 Force att uppnå. Även om den inte är bäst är ändå Moto Z2 Force en telefon som passar bra för till exempel högtalarsamtal.

 

Batteri

Motorola Moto Z2 Force har ett batteri som mäter 2 730 mAh. Det är mindre än många konkurrenters batterier. Qualcomm Snapdragon 835, som driver telefonen, har dock gjort sig känt för att vara ett energieffektivt chipset. Det ger Moto Z2 Force en helt okej batteritid. Normala användare kan förvänta sig runt 30 batteriprocent vid slutet av dagen medan mer krävande användare kan närma sig 10 procent. Det betyder att krävande användare kan behöva ladda lite under dagen om kvällen väntas bli längre än vanligt.

 

Kamera

Motorola Moto Z2 Force test

Kameror har inte varit Motorolas största styrka de senaste åren och de fortsätter tyvärr vara ett litet problem i Moto Z2 Force – åtminstone med tanke på att den försöker konkurrera med de bästa. De dubbla kamerorna i Moto Z2 Force presterar bra i ljusa miljöer men kommer inte i närheten av konkurrerande flaggskepp och har svårt att hantera mycket mörka miljöer. Det nya djupeffektläget fungerar dock helt okej.

Läs mer om kameran

Moto Z2 Force har två kameror med 12 megapixelsensorer och objektiv med bländarvärden på f/2,0. Det finns ingen optisk bildstabilisering inbyggd i kamerasystemet. Det sätter den i ett naturligt underläge i jämförelse med flera konkurrenter som kan stabilisera sina kameror för att ta skarpare bilder och bättre bilder i mörka miljöer.

I ljusa miljöer fungerar kameran bra. Den erbjuder hög detaljrikedom och kan hantera ett brett dynamiskt omfång. Den har dock ibland svårt med sina automatiska inställningar. Detta visas tydligt av exempelbilden nedan som är tagen under ett träd. Här blir kameran lite förvirrad och sätter en vitbalans som skapar en rosa ton över bilden.

Kameran väljer också kontinuerligt längre slutartid än många konkurrenter. Det gör det svårare att fota skarpa bilder som inte förstörs av rörelseoskärpa. I exempelbilden nedan som visar huset till höger och trädet till vänster har Moto Z2 Force valt en slutartid på 1/40 sekund medan iPhone 8 Plus har valt en slutartid på 1/100 sekund. Motorolas långa slutartid gör att detaljrikedomen i bilden försämras eftersom bilden är tagen utan stativ.

Svårt när ljuset tryter

I mörka miljöer visas kamerans brist på optisk bildstabilisering och ett ljusstarkt objektiv. När ljuset inte är allt för begränsat kan kameran åtminstone få en bra exponering, även om den tvingas skapa en lite orealistisk bild. När ljuset verkligen tryter kan den inte hantera situationen. Medan Samsung Galaxy Note 8 kan fånga en användbar bild är Moto Z2 Force helt chanslös.

Dubbla kameror

Moto Z2 Force är Motorolas första flaggskepp som har en kameramodul med dubbla kameror. Det är två kameror som fångar bilder med samma perspektiv. Medan iPhone 8 Plus och Samsung Galaxy Note 8 har inzoomade sekundära kameror kan alltså Moto Z2 Force ta porträttbilder med utsuddad bakrund, även med ett traditionellt vidvinkligt perspektiv.

Bilder som fångas när djupeffekten är aktiverad ser bra ut. Kameran är duktig på att snabbt hitta den del av bilden som ligger i förgrunden och kan sudda ut bakgrunden på ett naturligt sätt. Likt många konkurrenter har den dock stora problem med hår och ojämna gränser mellan förgrund och bakgrund.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto Z2 Force fortsätter i sin föregångares spår och erbjuder en enkel, pålitlig och stabil mjukvaruupplevelse. Motorolas anpassningar av Android är få men substantiella och positiva för användarvänligheten av telefonen. Det är dock synd att Motorola har hamnat lite efter när det gäller uppdateringar.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvaran i Motorola Moto Z2 Force skiljer sig inte från tidigare telefoner från Motorola på något substantiellt sätt. Den baseras på Android 7.1.1 och har Motorolas anpassningar ovanpå det. Anpassningarna ger telefonen till exempel en Always-on-liknande skärm som aktiveras vid rörelse och ger användare möjlighet att se klockan och notiser även när telefonen inte är upplåst. Utöver det finns stöd för ett flertal rörelser som gör det enkelt att starta kameran eller tända ficklampan.

I våra senaste tester av Motorolas telefoner har vi sett små prestandaproblem i telefonens appskärm. Dessa problem är minimerade i Z2 Force men vi har fortfarande sett att telefonen stannar upp och inte riktigt lyckas rendera alla appar så som de borde. Det är ett litet men underligt problem med tanke på telefonens marknadsledande prestanda.

Bristande uppdateringar

Motorola har tyvärr blivit sämre på att skicka ut uppdateringar till sina smartphones den senaste tiden. Medan tillverkare så som Sony skickar ut säkerhetsuppdateringar bara veckor efter de släpps har Moto Z2 Force fortfarande en säkerhetsuppdatering från augusti 2017. Det öppnar telefonen för säkerhetsproblem som kan vara allvarliga för användare som inte är aktsamma.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto Z2 Force

Med ett Qualcomm Snapdragon 835-chjpset och 6 GB RAM ligger Moto Z2 Force på topp när det gäller prestanda. Snapdragon 835 är Android-marknadens mest kraftfulla chipset just nu så det är svårt att erbjuda bättre prestanda. I kombination med Motorolas enkla och väl optimerade mjukvara flyger Moto Z2 Force fram. För lagring finns 64 GB internt lagringsutrymme och för användare som inte vill använda dubbla nanoSIM-kort finns också en microSD-kortläsare som ger användare flexibilitet. Även om Moto Z2 Force kanske inte har en toppmodern design har den alltså i alla fall ett toppmodernt inre.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum AMLOED
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 155,8 × 76 × 6,1 mm
Vikt 143 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 730 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × ett =