Motorola One Zoom
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Internationellt finns den i flera olika färger men i Sverige finns bara den svarta versionen.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ren mjukvara
+ Ljusstark skärm
+ Hörlursport
Nackdelar
- Kallblå skärm
- Kamera saknar skärpa i HDR-läget
- Bara 4 GB RAM
Kamera5.8
Skärm7.1
Batteri7.6
Kamera5.8
Skärm7.1
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola One Zoom siktar högre än vad Motorola har gjort på länge. Den gör det med riktigt bra mjukvara i ryggen, ett stort batteri som erbjuder bra batteritid samt en stadig och lyxig design. För att verkligen lyckas klå konkurrenterna i de högre klasserna behövs dock mer än så. Med ett namn och marknadsföring som skryter om en riktigt bra kamera, är en medioker kamera för klassen inte ett bra betyg. Den saknar skärpa i ljusa miljöer och de extra kamerorna erbjuder andra perspektiv men samma avsaknad av kvalitet. En dåligt kalibrerad skärm hjälper inte saken. Det gör inte One Zoom till en dålig mobil men det gör den till en definitiv besvikelse.

 

Hårdvarudesign

Motorola One Zoom har en stadig konstruktion av glas och metall som passar alldeles utmärkt i klassen. Den erbjuder dessutom en ganska lång lista funktioner som inkluderar både en microSD-kortläsare och en hörlursport. Den stora kameramodulen är dock så stor att den gör hela mobilen liten krånglig att hålla.

Läs mer om hårdvaran

Motorola One Zoom är en intressant mobil från en tillverkare som har satsat mer på billiga mobiler än på dyra de senaste åren. Den nya modellen höjer både priset, funktionaliteten och nivån på hårdvaran i allmänhet. Det märks bland annat i konstruktionen. Medan företagets senaste modeller till stor del varit gjorda av plast, går One Zoom tillbaka till metall för att erbjuda en stadig konstruktion. Metallen sträcker sig runt telefonen som ett band, i klassisk smartphonestil. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar med helt okej fysisk återkoppling. På undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och en hörlursport. Ja, en hörlursport – en funktion som börjar bli allt mer sällsynt i de lite högre prisklasserna. Här finns ingen högtalare. Den sitter istället på ovansidan tillsammans med en kortläsare som har plats för dubbla nanoSIM eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

En metall look-alike

Metallsidorna möter glas på baksidan. Glaset är rundat längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. Glaset har också en matt finish som ger en liten annorlunda känsla som åtminstone vi uppskattar. Utöver det är glaset färgat för att påminna om borstad metall med en färgtoning som blir mörkare längs långsidorna.

Kameran sticker ut både bildlikt och bokstavligt talat på baksidan av One Zoom. Kameramodulen är väldigt stor i jämförelse med konkurrenternas. En ny Moto-logga, som dessutom fungerar som en bakbelyst notislampa, tar upp särskilt mycket utrymme i kameramodulen. Det gör att den känns som att den är i vägen lite på baksidan av mobilen. Pekfingret vilar naturligt på undersidan av kameramodulen, vilket gör den lite obekvämt placerad. I kameramodulen finns i alla fall fyra kameror som erbjuder flera olika perspektiv. Bredvid modulen finns också två LED-lampor för foto i mörker.

Framsidan av One Zoom har inget spektakulärt att bjuda på. Här finns en ganska normal 6,4 tum skärm med rundade hörn och en droppformad flärp. Ovanför skärmen finns också ett par sensorer och en hörlur. Utöver det har skärmen ganska normalt stora skärmramar som ger One Zoom ett anonymt utsidan från framsidan.

Fingret på glaset

Under skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare, den första i en Motorola-mobil. Den presterar som de flesta läsare i mellanklassen: helt okej. Den tar cirka en sekund att verifiera ett finger, ibland lite kortare, och är relativt pålitlig men inte så pålitlig som Motorolas kapacitiva läsare. Det betyder att användare får fördelen från en frontmonterade läsare, som inte tar upp utrymme som kan användas av skärmen, samtidigt som nackdelen med att den presterar lite sämre än traditionella läsare gör sig väl synlig. Det är en kompromiss som fortfarande är lite svår att svälja men som Motorola i alla fall har gjort med One Zoom.

Motorola One Zoom har en hel del tekniska likheter med Motorola Z3 Play. Även om One Zoom tillhör en helt annan produktserie kan Z3 Play nästan ses som föregångaren till One Zoom, både när det gäller pris och funktioner. Det gör det nästan omöjligt för oss att inte påpeka att One Zoom saknar främst två ganska viktiga hårdvaruegenskaper, som Z3 Play hade. För det första har den inget stöd för trådlös laddning, som Motorola länge var ensamma om i den övre mellanklassen. För det andra har den ingen vattentålighet. Motorola påstår att de interna komponenterna är behandlade med ett vattenavstötande lager. Det låter ju bra. One Zoom saknar dock någon officiell klassificering för vattentålighet. Det är definitivt lite synd.

Stäng

 

Skärm

Motorola One Zoom har en 6,4 tum skärm i ett avlångt 19:9-format. På det sättet kan 18:9-videos visas i fullt format med den droppformade flärpen gömd. Skärmen är AMOLED-baserad och erbjuder därför omätbart djup svärta. Skärmen är dessutom ljusstark med en maximal ljusstyrka över 640 nits. Det gör den lätt att använda även under riktigt soliga dagar, vilket är praktiskt för en kamerafokuserad mobil. Det tråkiga med skärmen är att den är ganska dåligt kalibrerad. Med en vitpunkt över 8300 Kelvin är den alldeles för kall och blå för att till exempel kunna återge människohy på ett trovärdigt sätt. Även färger bortom vitt är ganska oexakta och det gör skärmen i One Zoom till en ganska medioker kamerasökare för en påstått kamerafokuserad mobil.

 

Högtalare

Motorola One Zoom har en lite oortodoxt placerad högtalare på sin översida. Den är en ganska normal monohögtalare med normalhög volym och okej ljudkvalitet för klassen. Riktigt bra högtalare är ovanliga i klassen så One Zoom klarar sig ganska bra utan något imponerande ljud. Ljud är i alla fall varken en deal breaker eller något större försäljningsargument för One Zoom.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh och ett energieffektivt Snapragon 675-chipset hade vi hoppats på bra batteritid från Motorola One Zoom. Det var precis vad vi fick. Med runt 40 batteriprocents marginal vid slutet av en lång dag, kan normala användare glömma oro för kort batteritid. Den inkluderade TurboPower-laddaren är dessutom kvick för de tillfällen då nattens laddning glöms bort. För mycket krävande användare erbjuder konkurrenter så som Samsung Galaxy A70 ännu bättre batteritid men Motorola One Zoom bör vara mer än tillräcklig för de allra flesta.

 

Kamera

För att vara en av Motorolas dyraste mobil på länge som dessutom lägger ett särskilt stort fokus på kameran, är vi lite överraskade över hur mediokert kameran presterar för sin klass. Bra skärpa saknas i HDR-läget och mörkerprestandan i Auto-läget är inte så bra. Kameran har en stabil och bra färgåtergivning men det räcker inte för att kalla One Zoom till något annat än medioker för sin klass.

Läs mer om kameran

Motorola One Zoom har ett avancerat kamerasystem med fyra kameror på baksidan. Huvudkameran är en 48 megapixelkamera med en GM1-sensor från Samsung. Den har alltså inte samma Sony-sensor som många konkurrenter i klassen. Huvudkameran erbjuder bra färgåtergivning men Motorolas bildbehandling är återigen ett stort problem. Precis som i One Vision är kamerans HDR-läge inte alls bra. Bildbehandlingen gör att skärpan försämras avsevärt. Det gör bilder som tas även i ljusa miljöer ganska suddiga. Så är det trots att kamerans dynamiska omfång inte är mer än okej för klassen. Det är en stor besvikelse för en telefon som utlovar ett så stort fokus på kamerakvalitet.

Kräver manuellt läge för mörkret

I mörka miljöer presterar huvudkameran tyvärr ganska uselt i sitt Auto-läge. Både Samsung Galaxy A70 och Xiaomi Mi 9 är betydligt bättre. Motorola lyckas inte ens fånga en användbar exponering i vårt tuffa mörkertest. Om vi manuellt byter till kamerans mörkerläge kan vi fånga en bild med bra exponering och helt okej detaljrikedom men kraftig brusreducering får bilden att se lite utsmetad ut. Resultatet är helt okej men mörkerläget är långsamt och krångligt att att använda eftersom det kräver manuella justeringar. Det gör också huvudkameran till en besvikelse i mörka miljöer.

Andra perspektiv

En sekundär telefotokamera har ett fast perspektiv som är tre gånger närmare än huvudkameran. Det ger den ett tekniskt försprång framför konkurrenter så som Mi 9, som bara har två gånger ”zoom”. Även här lyckas Motorola bra med färgåtergivningen och vitbalansen men detaljrikedomen är bristande. Den är så dålig att Mi 9 lyckas erbjuda högre detaljrikedom med sin vanliga digital zoom från 2 till 3 gånger zoom.

Vidvinkelkameran fotar 16 megapixelbilder. Objektivet är en gnutta bättre än konkurrenterna då det erbjuder en jämnare skärpa över bilden. Det har samtidigt stora problem med kromatiska aberrationer som syns tydligt i bilder med tydliga kontrastlinjer. One Zooms vidvinkelkamera har kort sagt tillräcklig bildkvalitet för social medier, men inte mycket mer. Även om kameran har ett intressant perspektiv är det också värt att notera att till exempel Samsung Galaxy A70 har ett betydligt bredare perspektiv.

När det gäller video presterar One Zoom helt okej vid 4K UHD-inspelning. Utan stöd för 4K 60p-inspelning ligger den dock en bra bit bakom konkurrenterna i klassen. Det är dessutom lite synd att telefotokameran är begränsad till videoinspelning i 1080 30p och alltså saknar stöd för 4K och 1080 60p.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är Motorolas specialitet och One Zoom erbjuder den enkla användarupplevelse som vi väntar oss från företaget. Den är samtidigt inte så enkel att den är fri från användarglädje. Visst, vi saknar ett fåtal funktioner, men Motorola One Zoom har en alldeles utmärkt mjukvara som dessutom erbjuder långsiktigt stöd och säkerhet.

Läs mer om mjukvaran

Motorolas små detaljer

Motorola har lagt till flera små extrasaker i mjukvaran för One Zoom. Med funktionen Snabbvisning kan till exempel klockan och inkommande notiser visas på skärmen när telefonen är låst. Skärmen kan inte alltid vara aktiv, som den kan på många andra mobiler med AMOLED-skärmar. Motorola har i alla fall inkluderat ett fåtal andra funktioner från Moto-telefonerna. Det finns till exempel stöd för Moto Rörelse så att ficklampan kan tänkas genom att telefonen huggs två gånger i luften och kameran kan startas med två rotationer av handleden. Utöver det finns ett flertal nya funktioner som vi inte sett i Motorolas One-mobiler tidigare. Nu finns det till exempel ett förminskat läge för enhandsanvändning som är praktiskt på den stora skärmen.

Motorola One Zoom har inte särskilt många helt unika mjukvarufunktioner. En av få är en extra inställning för den belysta Moto-loggan på baksidan av mobilen. Användare kan bestämma om loggan ska lysa när det kommer in notiser, när den laddas eller kanske hela tiden när den används. Inställningen som får loggan att lysa så fort telefonen används är faktiskt på som standard, vilket är lite lustigt. Utöver det är vi lite konfunderade av att One Zoom fortfarande använder Androids knappbaserade navigeringssystem och att den ”enknappsnavigering” som finns i mjukvaran är en Motorola-unik lösning.

Funktioner för foto

En anpassning som saknas i One Zoom är inställningar för skärmen. Det finns en inställning som heter Färger som låter användare ställa skärmen i ett av tre lägen. Läget som kallas Förstärkt är det absolut bästa då det är ett färgrikt DCI P3-läge. Det mättade läget är extremt mättat medan läget Naturliga har Rec.709-färg, utan bättre färgexakthet. Inget av de alternativa lägena gör något för att förbättra skärmens prestanda. Det är tråkigt eftersom Motorola One Zoom har en dåligt kalibrerad skärm som är i starkt behov av ett vitbalans-reglage. Det är en särskilt stor besvikelse eftersom föregångaren Motorola One hade ett reglage för vitbalans och för att den dåligt kalibrerade skärmen gör One Zoom till en sämre kameramobil.

Motorola har gjort små förändringar i kameramjukvaran för One Zoom. Den inkluderar ett nytt reglage för att snabbt byta mellan normal, zoom och vidvinkel. Som vanligt inkluderar kameran också Google Lens som kan användas för att snabbt söka efter till exempel produkter, byggnader eller växter med Google. Vi gillar också Motorolas mjukvara som automatiskt frågar användaren om den vill byta till mörkerläget när det blir mörkt. Vi hade visserligen ännu hellre sett ett bättre Auto-läge men uppskattar i alla fall den automatiska notisen och det lätt tillgängliga mörkerläget.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Snapdragon 675-chipset har Motorola One Zoom ett av Qualcomms senaste chipset. Prestandan är dock ganska medioker för klassen. Den är knappast ”rejäl” som Motorola påstår i sin marknadsföring. Betydligt billigare mobiler, så som Nokia 8.1, erbjuder nära dubbel grafikprestanda och ganska direkta konkurrenter, så som Xiaomi Mi 9T och Samsung Galaxy A70 har 6 GB RAM, istället för Motorolas 4 GB, för betydligt större marginal för framtidens mer krävande applikationer. Det betyder inte att One Zoom är långsam. Det är den inte vid vardagsanvändning. Den är dock dåligt anpassad för krävande appar och spel.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 158 × 75 × 8,8 mm
Vikt 190 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 16 MP, 5 MP
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 675, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

Uppdatering: Uppdaterad med rättelse om mjukvaran. (13 december 14:10)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =