Nokia 5.1 Plus
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen. Det finns också en svart variant som annars är identisk.
Fördelar
+ Android One
+ Nattvänlig skärm
+ Bra processor för klassen
Nackdelar
- Kamerorna
- Lågupplöst skärm
- Saknar NFC
- Ingen snabbladdning
Kamera4.1
Skärm5.5
Batteri6.8
Kamera4.1
Skärm5.5
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 5.1 Plus är en intressant smartphone som lånar en ganska bra batteritid från storsyskonet Nokia 7.1, som uppgraderar sin processor, har en stor men lågupplöst skärm och som har två kameror som tyvärr är riktigt usla. Nokia 5.1 Plus är kort sagt en samling väldigt underliga beslut som gör den till en delvis helt okej mobil men också till en delvis riktigt dålig mobil.

 

Hårdvarudesign

HMD, som står bakom Nokia-varumärket, har satsat på på glas och plast för Nokia 5.1 Plus. Det ger ett lite mer modernt utseende. Med undantag för faktumet att den nya glasbaksidan är bräcklig och lite hal, har Nokia 5.1 Plus en praktisk och enkel design.

Läs mer om hårdvaran

Namnet ”Nokia 5.1 Plus” får den nya modellen att verka lite extra stor. Den är definitivt inte liten men den är egentligen inte heller oväntat stor. Den är visserligen en gnutta bredare än Nokia 7.1 men Nokia 8.1 är faktiskt ännu större. ”Plus” kan dock ses en referens till faktumet att Plus-modellen är större än den vanliga Nokia 5.1-modellen. Det är den mycket riktigt. Med en 5,8 tum skärm på framsidan, har Nokia 5.1 Plus en 0,3 tum större skärm än Nokia 5.1. Det betyder dock inte att hela telefonen är större. En stor del av skärmens utökade storlek går nämligen åt till den nya skärmflärpen. Det gör den till en kortare och bara en dryg millimeter bredare mobil än Nokia 5.1.

Glittrigt men bräckligt

På baksidan av Nokia 5.1 Plus finns den designdetalj som verkar vara obligatorisk för alla moderna mobiler. Medan Nokia 5.1 täcktes av aluminium, förlitar sig 5.1 Plus på glas. Materialet har fördelen att det uppfattas som modernt av många. Den blåa versionen har också ett lite ovanligt glittermönster i sig som gör att baksidan ser lite annorlunda ut, särskilt i direkt solljus. Glaset har dock också nackdelen att det riskerar att spricka. Det finns alltså en anledning till att föredra den billigare och mindre icke-Plus-modellens metallbaksida.

På baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är ganska snabb och pålitlig. Den är praktiskt placerad men det är lite irriterande att den är så platt längs baksidan av mobilen. Det gör den svår att känna sig fram till, vilket kan vara lite irriterande. En sak som inte finns på baksidan är en NFC-sändare. Det exkluderar Nokia 5.1 Plus från flera mobila betallösningar.

Polerad plast

Längs sidorna finns plast. Plasten är polerad för att ha ett glasliknande utseende och det fungerar ganska bra. Plasten smälter in i designen utan att se billig ut. Plast är dock plast och materialet inger knappast en känsla av kvalitet. När det gäller upplevd byggkvalitet ligger till och med Nokia 5.1 steget före tack vare sin heltäckande aluminium-design.

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling och som är lätta att hålla isär. På ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon och en USB Typ C-port. Inget konstigt här.

På framsidan finns den 5,8 tum stora skärmen och under den sitter Nokias logga. Längst upp finns en skärmflärp som är relativt bred men som ändå har plats för några systemnotiser. Även i Nokia 5.1 Plus har Nokia valt att helt och permanent gömma flärpen genom att göra den omringande skärmen helt svart. I flärpen finns i alla fall en hörlur, kamera, ett par sensorer men ingen notislampa. Nokia 5.1 Plus är en mobil i en lång serie mobiler från Nokia som helt saknar en notislampa.

Stäng

 

Skärm

Recension Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus har en 5,8 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 520. Det ger den en betydligt lägre detaljrikedom än många konkurrenter i klassen. Med en dåligt kalibrerad skärm, som är alldeles för blå för att ha en chans att till exempel visa trovärdig människohy, är inte ens bristande detaljrikedom dess största problem. Skärmen är bekväm att använda om natten tack vare en imponerande lägsta ljusstyrka under 1 nits, medan många konkurrenter har svårt att komma under 3 nits. Den är också ganska enkel att använda utomhus tack vare en hög maximal ljusstyrka på 514 nits. Det förändrar dock inte faktumet att den lider av både låg upplösning och dålig färgåtergivning.

 

Högtalare

Nokia 5.1 Plus har en helt okej högtalare för sin klass. Den erbjuder viss täckning bland lägre frekvenser, vilket inte alltid är givet. Den har ett helt okej mellanregister som dock tenderar att låta lite burkigt, särskilt vid höga volymer. Med det sagt fungerar den bra för röstsamtal, även om den inte är vårt första val för musik eller videos.

 

Batteri

Nokia 5.1 Plus

Med ett batteri på 3 060 mAh har Nokia 5.1 Plus exakt samma batterikapacitet som Nokia 7.1. Trots skillnader i skärmupplösning och chipset har de två modellerna faktiskt nästan identisk batteritid, enligt våra tester. Det betyder att normala användare kan vänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av en dag och att även ganska krävande användare kan förlita sig på den. Vi pratar dock inte om någon två dagars batteritid här och det finns inget stöd för snabbladdning.

 

Kamera

Håll dig undan! Nokia 5.1 Plus har en riktigt usel huvudkamera som visserligen har ett helt okej dynamiskt omfång men som misslyckas totalt med att erbjuda detaljrikedom i både ljusa och mörka miljöer. När ljuset tryter lyckas den inte ens med en bra exponering.

Läs mer om kameran

Nokia 5.1 Plus har en uppsättning av två kameror. Huvudkameran är en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Det är fullt normalt. Vad som inte är lika normalt är kamerans usla prestanda. Den presterar dåligt i jämförelse med den billigaste mobilen vi rekommenderar. Den erbjuder ett helt okej dynamiskt omfång och återskapar ganska trovärdiga färger men även i ljusa miljöer blir bilder oskarpa och mjuka. De saknar detaljrikedom och det syns tydligt, även i mindre format.

I mörka miljöer fallerar kameran totalt. Vi tror nästan att något har gått snett i Nokias mjukvara för att bilderna ska bli så underexponerade och oskarpa. Medan Xiaomi Mi A2 Lite visserligen har problem med övermättade färger i mörka miljöer, kan den åtminstone få en användbar exponering när ljuset tryter. Det misslyckas Nokia 5.1 Plus ofta helt med.

Med en så dålig huvudkamera är det nästan kränkande att Nokia har lagt energi och pengar på en sekundär kamera för ett porträttläge. Nokia borde helt enkelt satsat mer på en kamera som åtminstone kan ta skarpa bilder.

Stäng

 

Mjukvara

Vi har testat Nokia 5.1 Plus med Android 9. Den Android One-märkta mobilen har ett stabilt och funktionsrikt operativsystem men Nokias mjukvara saknar unik finesser som ökar användarglädjen och vi saknar de skärminställningar som finns i de lite dyrare Nokia-modellerna.

Läs mer om mjukvaran

Android 9 är den senaste versionen av Android. Med Android One utlovar Nokia en enkel användarupplevelse som är fri från störande förinstallerade appar och specialfunktioner. Denna renhet är både det bästa och samtidigt det sämsta med Nokias mjukvara. Den undviker att falla i de gropar som många konkurrenter gör men den misslyckas samtidigt med flera grundläggande saker och med att göra användarupplevelsen till något intressant.

En underlig detalj i mjukvaran är faktumet att den nya funktion som finns i Nokia 8.1 för att styra skärmens färginställning inte finns i Nokia 5.1 Plus. Det gör att användaren inte kan justera den uselt kalibrerade skärmen.

Googles nya navigering

Nokia 5.1 Plus använder Googles senaste navigeringssystem som ersätter knappar med gester. Fördelen med systemet är att användare kan gå direkt till hemskärmen, Senaste appar och Alla appar med ett svep över skärmen. Navigeringen fungerar på samma sätt i alla delar av operativsystemet, vilket till exempel gör det möjligt att navigera direkt till Alla appar från alla delar av mjukvaran.

Med Android One kan Nokia erbjuda ett löfte om säkerhetsuppdateringar i minst ett år framöver, samt ett löfte om en ren och enkel användarupplevelse. Som vi nämnt i många tidigare tester av Nokia-mobiler är det tydliga fördelar för många konsumenter. Nokias mjukvara saknar samtidigt de små men betydelsefulla extrafunktioner som kan få mobiler att kännas mer personliga och unika. Vi pratar till exempel om de extrafunktioner som Motorola har lagt in i sin Android One-mobil Motorola One. Funktionerna är importerade från Motorolas Moto-mobiler och låter användare till exempel hugga telefonen två gånger i luften för att starta ficklampan och vrida den två gånger i handen för att starta kameran. Nokia 5.1 Plus är helt fri från sådana unika anpassningar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus drivs av ett MediaTek Helio P60 MT6771-chipset som får stöd av 3 GB RAM. För sin klass är det ett ganska bra chipset. Det erbjuder prestanda i klass med Qualcomm Snapdragon 636, även när det gäller grafik. Med bra mjukvara betyder det att Nokia 5.1 Plus är ganska kvick och att den inte alls har de prestandaproblem som Nokia 5.1 lider av. Nokia 5.1 Plus är inte anpassad för grafiskt krävande spel och med bara 3 GB RAM är den knappast säkrad för framtidens tunga applikationer. 32 GB lagring är också lite klent men möjligt att förlåta tack vare det låga priset och främst microSD-kortplatsen.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 520
Storlek 149,5 × 72 × 8,1 mm
Vikt 160 gram
Kamera 13 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Helio P60, MT6771 1,8 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 060 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 10 =