Motorola One
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta Motorola One men det finns också en vit version. De är annars identiska.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Mjukvaran
+ Stöd för microSD- och dubbla SIM-kort
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Föråldrad processor
- Bräcklig glasbaksida
- Stor skärmflärp
Kamera4.5
Skärm5.2
Batteri7.5
Kamera4.5
Skärm5.2
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola One är en underlig mobil. Den har en lågupplöst skärm, en ganska gammal processor och få unika funktioner. Motorola har lyckats justera Android One för att göra det bättre än någonsin men företagets Moto-telefoner har fortfarande minst lika bra mjukvara. Den nya flärpen ger användare en större skärm men mjukvaran lyckas inte hantera den på ett bra sätt. Vi gillar telefonens imponerande energieffektivitet och långa batteritid. I slutänden har ändå Motorola lyckats konkurrera ut sig själva med Moto G6-serien som helt enkelt är betydligt bättre på det mesta.

 

Hårdvarudesign

Motorola One har en ganska klassisk glasdesign. Den kompromissar lite på kvalitetskänsla genom att använda plastsidor. Den känns ändå gedigen i handen och vi gillar flera av Motorolas designval.

Läs mer om hårdvaran

Motorola One är den första mobilen från Motorola/Lenovo på länge som inte bär namnet ”Moto”. Förklaringen är att den har en annan mjukvara än de Motorola-mobiler vi är vana vid. Även hårdvaran och designen skiljer sig dock också från Motorolas klassiska Moto-serie.

Motorola One har visserligen samma typ av glas- och plastkonstruktion som Moto G6 Plus. Motorola One har dock en lite plattare och enklare design. Motorola säger att det är denna lite annorlunda design som de tycker ger Motorola One en del av sitt existensberättigande. Smaken är givetvis som baken men vi har svårt att se att designskillnaderna mellan Moto G6-serien och Motorola One är särskilt stora.

Plast för att skydda glas

Glaset på baksidan ger Motorola One en känsla av kvalitet. Glas har dock också den uppenbara nackdelen att det kan spricka. För att undvika den kritiken har Motorola i alla fall inkluderat ett gratis plastskal i lådan. Det är ju bra. På den nedre delen av baksidan sitter i alla fall loggan för Android One, namnet på mjukvaran som Motorola One använder. Längre upp finns en fingeravtrycksläsare med en inbyggd Motorola-logga. Det är en ovanlig men intressant designdetalj. Läsaren fungerar bra och pålitligt. Den är inte riktigt lika snabb som läsare i dyrare mobiler men presterar bra för sin prisklass. I baksidans övre vänstra hörn finns två kameror och en LED-lampa. Kamerorna sticker ut en bråkdel av en millimeter från telefonen. Det gör att de riskerar att utsättas för högre slitage. Eftersom de inte sticker ut särskilt mycket är också telefonen ganska stabil på ett platt bord. Det gör också att Motorola One är betydligt tunnare än Moto G6 Plus på sitt tjockaste ställe.

Runt sidorna av Motorola One finns en plastram. Till skillnad från föregångare så som Moto X4 har Motorola alltså valt det betydligt billigare materialet framför det stadigare materialet metall. Det gör tyvärr att telefonen tappar en stor del av den kvalitetskänsla som glasbaksidan bidrar med. Telefonen har visserligen ändå en stadig konstruktion som är fri från en gnissel eller dåliga sömmar men det är ändå svårt att säga annat än att Motorola har gjort mobiler som känns betydligt lyxigare än One, även i dena relativt låga prisklassen.

Trippla kort

På höger sida finns en på/av-knapp som erbjuder helt okej fysisk återkoppling. Ovanför den finns två volymknappar. Knapparna är praktiskt placerade och ganska lätta att nå. På ovansidan av Motorola One finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. På vänster sida finns en kortläsare med plats för totalt tre kort, två nanoSIM- och ett microSD-kort. Alla korten kan alltså användas samtidigt. Det är en relativt ovanlig funktion som delas av både Moto G6 och Moto G6 Plus. På undersidan finns slutligen huvudmikrofonen, en USB Typ-C-port och en högtalare. Den undre placeringen av mikrofonen är tacksam eftersom många andra Motorola-telefoner har sina mikrofoner på framsidan av telefonen. Den främre placeringen gör det lättare för användaren att råka pusta eller blåsa in i den under röstsamtal.

Större skärm med stor flärp

På framsidan av Motorola One finns ännu en nyhet som skiljer Motorola One från Moto G6-serien. Här finns en 5,9 tum skärm som är Motorolas första skärm med en flärp. Flärpen ger utrymme för hörluren, sensorer och en kamera men ingen notislampa. Tack vare flärpen kan skärmen sträcka sig längre upp på framsidan. Det gör det möjligt för Motorola One att ha en skärm som mäter 5,9 tum med ett yttermått som är mindre än yttermåttet för Moto G6, som har en 5,7 tum skärm. I likhet med trendstartaren iPhone X har Motorola One dock en ganska stor flärp. Utrymmet för skärmen bredvid flärpen är därför relativt litet. Vi kommer att återkomma till hur det påverkar användarupplevelsen i mjukvarudelen av detta testet.

Under skärmen finns en väl tilltagen ram. Den är tillräckligt stor för att Motorola har fått plats med sin egen logga. Moto G6-serien har sin fingeravtrycksläsare här nere medan Motorola One alltså har sin läsare på baksidan.

Slutligen är det värt att nämna att Motorola One inte är vattentålig. Motorola säger att de har ett vattenavstötande lager på interna komponenter som kan skydda den mot små mängder vatten. Det betyder att den kanske har lite högre chans att klara ett oväntat störtregn men att den inte alls är gjord för att vara vattentät.

Stäng

 

Skärm

Motorola One har en 5,9 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 520. Skärmen har med andra ord en ovanligt låg upplösning, även för sin prisklass. Det ger den en märkbart låg detaljrikedom som sticker särskilt i ögonen eftersom både Moto G6 och Moto G6 Plus erbjuder mer än dubbelt så höga upplösningar. Skärmen vinner inte heller på andra områden. Skärmens färgexakt är helt okej och i skärmens varma läge är den lustigt nog lite för varm, vilket är ovanligt. Skärmen har dock också svårt att bli tillräckligt mörk för att vara helt bekväm att använda i riktigt mörka miljöer. Den kommer dessutom bara upp till 450 nits i maximal ljusstyrka. Det kan jämföras med Moto G6 Plus som når 760 nits. Det gör Motorola One svår att se i direkt solljus. Skärmen är kort sagt inte särskilt bra, inte ens för sin prisklass.

 

Högtalare

Motorola One har en högtalare på sin undersida. Det skiljer den från Moto G6/G6 Plus som har sina högtalare inbyggda i sina hörlurar. Det ger Motorola One en tydlig nackdel eftersom ljudet inte är riktat rakt mot användaren. Ljudnivån är dock inget problem för Motorola One som har en relativt kraftfull monohögtalare. Den producerar ett klart och detaljrikt mellanregister men saknar täckning bland lägre frekvenser och klarar inte heller högre volymer. Den blir snabbt obehagligt skärande att lyssna på höga volymer. Röstsamtal fungerar helt okej men det är inte alls bra för musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 000 mAh har Motorola One ett normalstort batteri. Det normalstora batteriet levererar en mer än normal batteritid. Den överträffar till och med Motorola Moto X4 i våra tester och erbjuder en batteritid som kan räcka för två dagars lätt användning. Normala användare kan vänta sig minst 40–50 batteriprocents marginal och även mer krävande användare kan få det svårt att ladda ur telefonen helt på en dag. Med en inkluderad snabbladdare är det också snabbt och smidigt att ladda upp den när batteriet, mot all förmodan, skulle närma sig sitt slut.

 

Kamera

Motorola One har en 13 megapixelkamera som fotar ganska bra bilder i ljusa miljöer. Med ett relativt begränsat ljusinsläpp presterar den inte mer än okej i mörka miljöer och den har ofta problem med att hitta en bra vitbalans och att återge korrekta färger.

Läs mer om kameran

Med ett bländarvärde på f/2,2 har Motorola One en ganska begränsad kamera på pappret. Moto G6 Plus har i kontrast ett bländarvärde på f/1,7 som alltså släpper in betydligt mer ljus. I ljusa miljöer är skillnaden i både upplösning och bländarvärde svår att se. Motorola One tar detaljrika bilder med ett ganska brett dynamiskt omfång. I flera miljöer har vi dock noterat ett återkommande problem med vitbalans. I det första bildexemplet nedan ser vi till exempel hur bilden har fått en underlig grön ton.

I mörka miljöer presterar kameran helt okej med tanke på sitt begränsade ljusinsläpp. Den presterar som bäst när telefonen hålls stadigt och Motorolas kameraapp kan förlänga slutartiden utan att få problem med rörelseoskärpa. Motorola One tvingas dock dubblera sitt ISO-tal i jämförelse med både Moto G6 och G6 Plus. Det resulterar i extrema mängder brus som mjukvaran inte kan motarbeta.

Den sekundära kameran används bara i kamerans porträttläge och har ingen annan funktion. Vi hade gärna sett en sekundär zoom- eller vidvinkelkamera istället. Ett annat alternativ hade givetvis varit en bättre huvudkamera utan en sekundär kamera.

När det gäller video presterar Motorola One ganska bra, i klass med Moto G6 Plus, med undantag för mörka miljöer där Moto G6 Plus ligger steget före tack vare bättre ljusinsläpp.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola One är den första Android One-mobilen från Motorola. Den visar andra tillverkare hur Android One borde göras. Vi har ändå väldigt svårt att se hur Motorola One erbjuder bättre mjukvara än den strålande mjukvara som Moto-familjen redan har haft i flera år.

Läs mer om mjukvaran

Android One är ett projekt från Google som har som syfte att skapa ett tydligt varumärke med strikta regler kring anpassningar av Android. Android One är tänkt att erbjuda en ”ren” version av Android som är fri från underliga eller onödiga förändringar. Tillverkare så som Nokia har kört hårt på Android One i flera prisklasser. Med Android One har Nokia kunnat erbjuda enkel mjukvara som är fri från förvirrande tillägg. Nokias mjukvara har dock också plågats av att den saknar funktioner som är självklara i andra mobiler. Det har visat sig vara särskilt problematiskt med vissa av företagets mobiler. Nokia 7 Plus har till exempel en ganska dåligt kalibrerad skärm. Så gott som alla mobiler på marknaden låter användare styra skärmens vitbalans. Eftersom Android inte har något sådant inbyggt system är den dåliga skärmen på Nokia 7 Plus omöjlig att justera.

Android One är en bra idé men den är inte riktigt praktisk i praktiken. Den slutsatsen gjorde oss lite fundersamma när Motorola introducerade sin första Android One-mobil, Motorola One. Vi har nämligen hyllat Motorola för sin mjukvara i många år. Det som har gjort Moto-mjukvaran har varit dess rena stil av Android som ändå inkluderar ett fåtal användbara extrafunktioner. Med Android One blir användare av med de många fördelarna som länge har funnits med Motorolas egen mjukvara. Konsumenter får istället en onödigt ren version av Android.

Android One med Motorola-bonus

Motorola har dock gjort något intressant med Android One. De har lyckats övertyga Google att installera ett fåtal små extrafunktioner i mjukvaran. Med Moto-appen finns till exempel Motorolas kända gester kvar. Det går att hugga telefonen två gånger i luften för att tända ficklampan och kameran startar när telefonen roteras i handen två gånger. Det är funktioner som ger ett tydligt extravärde utan att vara inbyggt i Android.

Ännu mer intressant är att Motorola har lagt till ännu fler funktioner genom uppdateringar. Av flera schemarelaterade anledningar har vi nämligen blivit försenade med vårt test av Motorola One. Under den senast dryga månaden som vi har haft telefonen på kontoret har den fått en uppdatering som utökar Motorolas anpassningar. Nu finns till exempel exakt den funktion som saknas i Nokias mobiler, ett system för att styra skärmens vitbalans och färgmättnad. Detta är alltså ett system som vanligen inte finns i Android utan som Motorola har lagt till med tillstånd från Google. Vi kan inte göra annat än applådera. Motorola One erbjuder en otroligt enkel användarupplevelse med ett fåtal extrafunktioner som sätter en fin guldkant och fixar några av Androids största problem.

Men varför?

Nu har vi alltså kommit fram till att mjukvaran i Motorola One är riktigt bra. Frågan är då vad som gör den bättre än den mjukvara som Motorola redan har haft i Moto-telefoner i flera år? Ett svar skulle kunna vara att Android One kommer med en garanti om uppdateringar av mjukvaran. Google sätter nämligen krav på tillverkare för att säkerställa att Android One-mobiler får nya funktioner och ökad säkerhet genom uppdateringar under de kommande tre åren. Problemet med det argumentet är att hela Moto G6-serien inkluderas i Googles Android Enterprise Recommended-program. AER-programmet garanterar också uppdateringar i tre år. I praktiken är alltså skillnaden mellan Motorola One och Moto G6 minimal, om inte icke existerande. Ett annat argument skulle kunna vara att Motorola One kan få snabbare uppdateringar tack vare sin rena mjukvara. Det är visserligen fullt möjligt att det blir så men det är inget Motorola har garanterat och även Moto G6-mobilerna måste uppdateras minst var tredje månad. Med det sagt ska Motorola få extrapoäng för sin tydliga kommunikation kring uppdateringar för One.

”Telefonen lanserades ursprungligen på Android O och kommer att få operativsystemuppgraderingar till P och Q; säkerhetsuppdateringar tillhandahålls i tre år från det inledande globala lanseringsdatumet den 13 september 2018.”, hämtat från moto.com/se.

För stor flärp

Slutligen ska vi nämna ett litet problem med Motorola One. Problemet uppstår på grund av telefonens stora flärp. Den ger nämligen inte särskilt mycket extra skärmutrymme, varken till vänster eller höger om sig själv. På höger sida är inte det något större problem. Här visas ett par systemikoner på ett ganska bra sätt. På vänster sida är det dock svårare. Utöver klockan får nämligen bara en notis plats. Alla andra notiser göms och är bara synliga när systemlisten dras ner. Det är riktigt opraktiskt och det är synd att Motorola inte har hittat någon bra mjukvarulösning för problemet.

Pricken visar att det finns fler än en notis som väntar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola One använder ett Qualcomm Snapdragon 625-chipset. Det är samma chipset som användes av Moto G5 Plus för mer än 1,5 år sen. Det presterar fortfarande helt okej men det är märkbart sämre än till exempel Snapdragon 630 som används av Moto G6 Plus. Skillnaden är främst märkbar i spel och andra grafiktunga applikationer där Moto G6 Plus erbjuder runt 75 procent högre prestanda. Motorola One är med andra ord inte ett bra val för spelintresserade. Med 4 GB RAM, 64 GB lagring och stöd för microSD-kort finns det i alla fall gott om utrymme för relativt tunga applikationer.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 520
Storlek 150 × 72 × 7,97 mm
Vikt 162 gram
Kamera 13 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625, 2,2 GHz
Lagring 64
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + fjorton =