Nokia 6.1
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Nokia 6.1 kallas också Nokia 6 (2018). Detta är alltså den andra Nokia 6-mobilen.
Fördelar
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra batteritid
+ Android One
+ Kameran i ljusa miljöer
Nackdelar
- Dåligt optimerad mjukvara
- Kallblå skärm
- Bara 32 GB lagring
Kamera5
Skärm5.2
Batteri6.8
Kamera5
Skärm5.2
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 6.1 har en stadig metallkonstruktion med en unik kopparfärgad accent. Den har dessutom ett bra Qualcomm Snapdragon 630-chipset och bortom hårdvaran har den Android One. Det gör den ganska unik på den svenska marknaden. Android One garanterar användare en ren mjukvara. Problemet med Nokia 6.1 är att Nokia har misslyckats med optimeringarna av mjukvaran för hårdvaran och de lyckas inte erbjuda andra funktioner eller unika egenskaper för att kunna konkurrera på ett bra sätt i sin prisklass.

 

Hårdvarudesign

Nokia 6.1 är en väl konstruerad mobil för sin prisklass. Den har ett ganska unikt utseende tack vare slipade och kopparfärgade kanter. Stora skärmramar och en klassisk design får den dock att inte se särskilt modern ut. Huruvida den är snygg eller inte är givetvis en smaksak men den erbjuder åtminstone en praktisk och gedigen design.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 6.1, även kallad Nokia 6 (2018), siktar på marknadens lägre mellanklass eller övre budgetsegment. Likt många konkurrenter som lanserats i segmentet det senaste året, imponerar den när det gäller byggkvalitet. Faktum är att Nokia 6.1 nästan känns bättre konstruerad än sitt dyrare syskon, Nokia 7 Plus. Det beror främst på att Nokia 6.1 inte har samma keramiska beläggning på sin baksida som Nokia 7 Plus. Det får telefonens metallkonstruktion att kännas tydligare i handen.

Svår att hålla ren

När vi plockar upp Nokia 6.1 i handen blir det snabbt uppenbart att Nokia har lagt sin vikt bakom metall. Hela baksidan och alla sidor, förutom framsidan, är gjord av stadig och kall metall. Den har en svart sandblästrad textur som känns bra i handen men som är lätt att smutsa ner och alldeles för svår att rengöra. Det är så gott som omöjligt att bli av med fett och smuts utan vatten och en bra mikrofiberduk. Det är synd eftersom det får telefonen att alltid kännas lite smutsig och äcklig. De flesta konkurrenter håller sig relativt rena av att bara ligga i en ficka eller av att gnuggas lite snabbt mot en tröja eller ett par byxor. Så är verkligen inte fallet med Nokia 6.1.

På baksidan finns en praktiskt placerad fingeravtrycksläsare. Den är ganska snabb men det märks att den inte är marknadens bästa. Den är till exempel petig med att användarens finger inte får vara svettigt, smutsigt eller blött. Ovanför läsaren finns telefonens kameramodul. Nokia har valt en avlång design som får det att se ut som att Nokia har gett plats åt minst två kamerasensorer. Den avlånga modulen är dock bara gjord för en kamera och en dubbel LED-lampa. Vi tycker att de ser lite underliga ut men smaken är som baken. Kameramodulen sticker i alla fall ut en knapp millimeter från baksidan. Längst ner på baksidan finns slutligen en logga som berättar att Nokia 6.1 drivs av Android One, men mer om det i mjukvarudelen av detta testet.

Unik kopparfärg

Runt kameramodulen och runt hela bakstycket av Nokia 6.1 finns en slipad metallkant. Kanten har en tydlig kopparfärgad ton. Det ger mobilen en unik karaktär som är en bra kontrast till den annars tråkigt svarta kroppen. Kopparkanterna på Nokia 6.1 har en lite mörkare och rödare ton än de liknande kopparkanterna på Nokia 7 Plus.

Nokia 6.1

På telefonens högra sida finns en på/av-knapp och volymkontroller. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men det hade varit ännu bättre om de stack ut lite mer för att vara enklare att känna sig fram till. På ovansidan finns en hörlursport, på vänster sida finns en kortläsare med plats för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort. Det finns alltså plats för maximalt två kort samtidigt. På undersidan finns slutligen en mikrofon, en USB Typ-C-port och en högtalare. Vi hade gärna sett USB- och hörlursporten på samma sida av telefonen men med tanke på marknadens utveckling är vi ändå glada av att ha tillgång till båda portarna över huvud taget.

På framsidan av Nokia 6.1 sitter en 5,5 tum skärm. Hela framsidan har en klassisk smartphonedesign, helt utan kapacitiva eller fysiska knappar. Ovanför skärmen finns en hörlur, kamera och ett antal sensorer och under skärmen finns inte mycket mer än en väl tilltagen ram. Medan många konkurrenter prioriterar smartphones med tunna skärmramar, håller Nokia 6.1 kvar vid en äldre design. Det ger den ett klassiskt utseende men det gör också att den ser lite föråldrad ut.

Stäng

 

Skärm

Test Nokia 6.1

Nokia 6.1 har en 5,5 tum skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Det ger den en upplösning som är mer än tillräcklig för det mesta. Det är tyvärr det bästa vi kan säga om den. Den har en svärta som, även för att vara en LCD-skärm, är ganska medioker, en medelmåttig maximal ljusstyrka (427 nits) och en av branschens sämsta kalibrering när det gäller vitbalans. Skärmen är oerhört blå och kall. Den når 8 631K i vårt test, där 6 500K är korrekt. Det är särskilt problematiskt eftersom Nokia inte inkluderar någon mjukvara för att justera skärmens ton. Det gör att människors hy ser vit och blå ut och att bilder på varma solnedgångar inte alls ser så inbjudande ut. Det är tråkigt eftersom skärmen är användarens huvudsakliga fönster in i mjukvaran.

 

Högtalare

Test Nokia 6 (2018)

Nokia 6.1 har en monohögtalare på sin undersida. Den producerar ljud med bra volym och acceptabel ljudkvalitet. Det gör den användbar för röstsamtal men inte för mycket mer. En bristande täckning bland lägre frekvenser och en tendens att skapa skärande ljud bland högre frekvenser gör Nokia 6.1 till ett dåligt val för musik. För en allmänt bättre ljudupplevelse finns det gott om konkurrenter så som Motorola Moto X4.

 

Batteri

Nokia 6 2018

Nokia 6.1 har ett batteri med en kapacitet på 3 000 mAh. Med ett tillhörande Qualcomm Snapdragon 630-chipset borde den erbjuda en riktigt bra batteritid. Det gör den också men inte så bra som vi hade hoppats. Trots samma batterikapacitet och samma chipset har Nokia 6.1 en märkbart kortare batteritid än till exempel Motorola Moto X4. Användare kan fortfarande förvänta sig en marginal på runt 30 batteriprocent vid slutet av en vanlig dag så batteritiden är fortfarande helt klart imponerande. Det är dock uppenbart att det är något som håller tillbaka Nokia 6.1 från en riktigt bra batteritid.

 

Kamera

Nokia 6.1 har en intressant kamera. Den är nämligen av de bästa vi testat i sin prisklass. Åtminstone i ljusa miljöer. Den har ett imponerande brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. I mörka miljöer fallerar den dock och lyckas inte fånga en rimlig exponering i miljöer där konkurrenterna klarar sig väl.

Läs mer om kameran

Nokia 6.1 har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Den har ingen sekundär kamera och kan därför inte erbjuda några speciella porträttfunktioner eller liknande. Det gör inte så mycket för kameran presterar riktigt bra med ett dynamiskt omfång som kommer i närheten av dagens bästa flaggskepp. Oerhört imponerande. Tack vare en högupplöst sensor och troligen ett bra objektiv erbjuder den riktigt hög detaljrikedom. Skillnaderna i detaljrikedom är stora och uppenbara i jämförelse med konkurrenterna.

Kamerans imponerande prestanda i ljusa miljöer gör det lite extra synd att den totalt fallerar i mörka miljöer. Kamerans medelmåttiga bländarvärde är nog en bidragande orsak till att kameran helt enkelt inte kan ta användbara bilder i miljöer där konkurrenter, som kostar betydligt mindre, inte har några problem alls. Notera att alla exempelbilderna nedan är tagna vid samma tillfälle och på samma plats.

Stäng

 

Mjukvara

Nokia 6.1 är en av mycket få mobiler på den svenska marknaden som erbjuder en garanterat ren mjukvaruupplevelse tack vare Android One. Det är oerhört positivt på många sätt. Det innebär dock också att mjukvaran saknar vissa funktioner som finns hos konkurrenterna. Nokia 6.1 har dessutom problem med bristande optimeringar som håller tillbaka den från mjukvarusuccé.

Läs mer om mjukvaran

Nokia har visat sig vara en av branschens mest pålitliga tillverkare när det gäller mjukvara och uppdateringar. Företaget skickar snabbt ut både större funktionella och mindre säkerhetsrelaterade uppdateringar till alla sina smartphones. Nokia 6.1 är inget undantag. Faktum är att garantin för snabba uppdateringar är minst lika stark nu som förut.

Inte bara för budgetmobiler

Nokia 6.1 är en Android One-mobil. Android One började som ett projekt från Google, som var tänkt att låta hårdvarutillverkare sälja mobiler med en garanterat orörd version av Android som får snabba uppdateringar. Till en början var projektet främst riktat till billiga mobiler i länder så som Indien. Nu har projektet expanderat och inkluderar allt från riktigt billiga till väldigt dyra mobiler.

I praktiken innebär Android One helt enkelt att mjukvaran inte innehåller förändringar från tillverkaren utan att operativsystemet har tagit raka vägen från Google. Det betyder att det inte finns reklamappar, underliga och onödiga anpassningar eller saknade funktioner. Det finns dock fortfarande ett fåtal mycket små tillägg som Nokia har gjort. Det finns till exempel en Nokia Support-app och med undantag för ett lite irriterande pop-up-fönster som frågade oss om vad vi tycker om mobilen, har vi inte sett några märkbara övertramp i vad vi skulle beskriva som en ren Android-upplevelse.

Android One tillåter tillverkare att anpassa vissa förinstallerade appar. Det enda betydande exemplet på det i Nokia 6.1 är kameraappen. Den är anpassad för att hantera Nokias dubbla bakre kameror, erbjuda företagets Dual Sight-funktion (som tidigare kallades Bothie) och Live Focus-funktionen för utsuddad bakgrund i porträttbilder.

Inte bara bra

Android One-programmet är ett bra sätt för Nokia att tydligt kommunicera vad som skiljer deras mjukvara mot många konkurrenters. Det gör det dock också svårare för Nokia att sticka ut. Andra tillverkare, så som Motorola, erbjuder små extrafunktioner som förbättrar användarupplevelsen. Det kan handla om små saker så som gester för att snabbt tända ficklampan eller starta kameran. Andra tillverkare så som Sony ger användare möjlighet att justera skärmens vitbalans. Dessa typer av funktioner och inställningar finns inte i Nokia 6.1. Android One är med andra ord inte helt kompromisslöst. För många användare kan ändå bristen på funktioner vara värd en enkel, pålitlig och säker mjukvara som kommer uppdateras i minst tre år framöver. Vi är i alla fall stora fans av den mjukvara som Nokia 6.1 kan erbjuda.

Trots en ren och enkel mjukvaruupplevelse är mjukvaran långt ifrån perfekt. Under vår testperiod märkte vi en överhängande brist på optimeringar för telefonens hårdvara. Det är uppenbart att konkurrenter så som Motorola Moto X4 är betydligt bättre anpassade för att dra nytta av Qualcomms ganska kraftfulla chipset. Nokia 6.1 är mycket långsammare än den borde, stannar upp i många grundläggande animationer och har allmänna prestandaproblem som inte borde finnas, om mjukvaran vore optimerad för hårdvaran. Det är synd. Riktigt synd. Android One har stor potential och erbjuder mycket till användarupplevelsen. Det är då synd att bristande optimeringar ska göra den slutliga användarupplevelsen onödigt frustrerande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Nokia 6.1 använder sig av ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset som assisteras av 3 GB RAM och får tillgång till 32 GB lagringsutrymme. Det betyder att den har samma processorchipset som till exempel Motorola Moto X4 men att den har 1 GB mindre RAM och hälften så mycket lagringsutrymme. Den är också konfigurerad för att använda A/B-uppdateringar. Det gör att hela 12 GB av det interna lagringsutrymmet är upptaget av operativsystemet. Det gör den relativt lilla mängden lagringsutrymme till ett större problem än det hade behövt vara. Med det sagt är Snapdragon 630 ett bra chipset för prisklassen. Tack vare en relativt kraftfull grafikenhet klarar den flera mer avancerade spel som inte kan köras på billigare mobiler.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 148,8 × 75,8 × 8,6 mm
Vikt 172 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − elva =