Nokia 8 Sirocco
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Nokia 8 Sirocco har tre års garanterat stöd med kontinuerliga säkerhetsuppdateringar.
Fördelar
+ Trådlös laddning
+ Stabil stålkonstruktion
+ Bra mjukvara
+ Vattentålig
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar dual SIM-stöd
- Dålig kamera i mörker
- Saknar hörlursport
Kamera6
Skärm7.2
Batteri6.9
Kamera6
Skärm7.2
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 8 Sirocco är en bra och pålitlig mobil som tyvärr lanseras ett år för sent. Designen är utmärkt och mjukvaran är riktigt bra. Tekniken är också ganska bra men lite föråldrad för att kunna göra Nokia 8 Sirocco till ett modernt flaggskepp. Med en lansering under 2018 och ett högt flaggskeppspris är den helt enkelt svår att rekommendera. Det finns så många bra konkurrenter som har minst lika mycket att erbjuda. Den enda nisch Nokia 8 Sirocco lyckas hitta är för dig som inte gillar nya mobilers avlånga skärmar. En lite omodern design lär dock inte vara ett bra köpargument för särskilt många.

 

Hårdvarudesign

Nokia 8 Sirocco är en av marknadens bäst konstruerade mobiler. En ram av rostfritt stål skapar en unikt stabil känsla i handen. I kombination med många funktioner och egenskaper så som en vattentålig design lyckas Nokia 8 Sirocco bra på många sätt.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 8 Sirocco är en telefon som har design som tradition. Namnet kommer från en äldre serie telefoner från det finska varumärket som hade samma fokus på lyx och design. Den nya modellen som nu bär namnet fortsätter i föregångarnas spår genom att erbjuda en av marknadens mest lyxiga design.

Den lyxiga designen kan främst motiveras av de ganska ovanliga materialval som HMD, företaget bakom Nokia 8 Sirocco, har gjort. Glas och metall täcker alla sidor. Det är i sig inget unikt. Så gott som alla tillverkare säljer mobiler av glas och metall i nästan alla prisklasser nu för tiden. Det finns till och med mobiler som kostar en fjärdedel så mycket som också använder glas och metall för sin konstruktion. Sirocco använder dock inte samma metall som många konkurrenter. Istället för aluminium används rostrfritt stål.

iPhone X är enda konkurrenten

Med en ram av stål har Nokia 8 Sirocco en konstruktion som är mer stabil och tyngre än de flesta konkurrenters. Det ger inga praktisk fördelar framför konkurrenterna. Det ger däremot en känsla som de flesta konsumenter troligen associerar med kvalitet och lyx. Utöver Nokia 8 Sirocco är Apple iPhone X den enda större konkurrenten på marknaden som använder stål och som kan erbjuda samma känsla av kvalitet i handen.

Trots att Nokia 8 Sirocco kanske känns bra i handen är den inte oförstörbar. Snarare tvärt om. Faktumet att glas täcker både framsidan och baksidan gör att det inte bara är en utan två sidor av mobilen som riskerar att spricka om den tappas i marken. Det är givetvis inget unikt för Sirocco men det är värt att notera.

På baksidan av Nokia 8 Sirocco finns den klassiska Nokia-loggan, en Android One-logga som berättar om telefonens mjukvara, en fingeravtrycksläsare och en kameramodul med en tillhörande lampa. Fingeravtrycksläsaren är snabb och pålitlig. Den saknar däremot en ordentlig ram som skulle göra den lättare att känna sig fram till. Med det sagt är den praktiskt placerad och enkel att nå och hitta med fingret.

Kameran sticker ut cirka en millimeter från baksidan. I den utstickande modulen finns två kameror och en Zeiss-logga. Bredvid kamerorna finns också en av flera mikrofoner som hjälper telefonen att spela in ljud av hög kvalitet och med minimalt bakgrundsoljud.

Lite obekväma kanter

Glaset på baksidan är rundat längs sidorna och möts av det rostfria bandet av metall som sträcker sig runt mobilen. Längs höger och vänster sida är metallbandet betydligt smalare än ovan- och undersidan. Det beror främst på att metallbandet ger utrymme för framsidans rundade skärm. HMD har också valt att låta det tunna metallbandet sticka ut utanför glaset. Det gör att metallen kan kännas lite vass och obekväm i handen.

På telefonens högra sida finns tre fysiska knappar: en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är nästan helt platta längs sidan av telefonen. Det gör att de är lite svåra att känna sig fram till och att de har svårt att erbjuda den fysiska återkoppling som många konkurrenters knappar har. De känns ännu konstigare eftersom på/av-knappen är betydligt tystare och har en mer svampig känsla än de betydligt mer ”klickiga” volymknapparna. De känns kort sagt ganska dåliga och billiga. Eftersom många användare trycker på sin mobils knappar flera hundra gånger per dag är det synd att de ger oss ett så billigt intryck på Nokia 8 Sirocco.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare. Till skillnad från så gott som alla flaggskeppskonkurrenter har Nokia 8 Sirocco bara plats för ett SIM-kort. Det finns inget utrymme för microSD-kort och inget utrymme för ett sekundärt SIM-kort.

På undersidan finns slutligen en USB Typ-C-port, en mikrofon och en högtalare. Nokia 8 Sirocco saknar alltså en traditionell hörlursport. Användare får istället nöja sig med ett inkluderat USB Typ C-headset och en USB Typ-C till 3,5 millimeter hörlursadapter.

Déjà vu?

Framsidan av Nokia 8 Sirocco påminner oss mer om en två år gammal mobil än om en lyxig framtid. Anledningen är helt enkelt att Nokia 8 Sirocco påminner mycket om Samsung Galaxy S7 Edge, tack vare en 5,5 tum OLED-skärm som har ett klassiskt 16:9-format och rundade sidor. Till skillnad från så gott som alla konkurrenter på marknaden har HMD valt att inte följa trenden med avlånga skärmar och underliga flärpar. Nokia 8 Sirocco har en enkel och traditionell skärm med rundade sidor som tidigare varit en Samsung-exklusiv designdetalj.

Det klassiska formatet och den rundade skärmen får alltså Nokia 8 Sirocco att inte se särskilt ny och häftig ut. Den är samtidigt ett unikt undantag på marknaden. Det finns många anledningar till att inte gilla avlånga 18:9-skärmar och Nokia lyckas erbjuda ett intressant alternativ.

Ovanför skärmen finns en stor och bred hörlur som är lite för bra på att fånga upp smuts och damm och lite för svår att rengöra. Här finns också en frontmonterad kamera och ett par sensorer. Konstigt nog finns det ingen LED-lampa för notiser. Det är mycket ovanligt för att vara en Android-mobil.

Vatten och trådlös laddning

I likhet med flera moderna konkurrenter har Nokia 8 Sirocco en vattentät design med IP67-certifiering. Det ger den en teoretisk vattentäthet ner till 1 meters djup i 30 minuter. Det betyder inte att den är gjord för att klara dyk ner i havets djup men att den kan klara regn eller ett olyckligt fall ner i toaletten utan problem.

Utöver det har Nokia 8 Sirocco också en funktion som har blivit allt vanligare det senaste året. Utöver att kunna laddas med en USB-kabel kan den laddas trådlöst med en Qi-laddare. Med undantag för bristen på en traditionell hörlursport lyckas Nokia 8 Sirocco kort sagt erbjuda de flesta funktioner och egenskaper vi kan önska.

Stäng

 

Skärm

Nokia 8 Sirocco har en skärm med potential, på pappret. Skärmen mäter 5,5 tum, använder pOLED-teknik och har en upplösning på 1 440 x 2 560. Det betyder att den erbjuder extrem detaljrikedom och oändlig kontrast tack vare omätbart djup svärta. Med en maximal ljusstyrka på 633 nits är den dessutom lätt att använda utomhus. Utöver det har vi dock inte mycket mer positivt att säga om den. Den är nämligen bisarrt blå och kall i sin ton och den är inte särskilt färgexakt. Det finns inte heller något sätt att justera skärmens bildinställning. Skärmens många goda egenskaper förstörs kort sagt av en usel kalibrering som får människors hy att se kalla och sjuk ut och som gör det svårt att fotografera med en bra representation av bilden på skärmen. Det är synd och onödigt på en skärm med så stor potential.

 

Högtalare

Nokia 8 Sirocco har en högtalare på sin undersida. Den har svårt att konkurrera med många flaggskepp som numera har dubbla högtalare som standardfunktion. Med det sagt presterar Nokias monohögtalare bra. Den levererar hög ljudvolym och har ett balanserat ljud som har begränsad täckning bland lägre frekvenser men ett tydligt och klart mellanregister.

 

Batteri

Nokia 8 Sirocco har ett batteri som mäter 3 260 mAh. Med ett ganska energisnålt Qualcomm Snapdragon 835-chipset klarar den sig länge för många olika typer av användare. Normala användare kan förvänta sig minst 20–30 batteriprocents marginal vid slutet av en vanlig dag medan mer krävande användare kan närma sig 10 procent. I våra tester har vi sett att skärmen är en avgörande faktor för batteritiden. Eftersom den kan bli relativt ljusstark kan den också sluka energi när den till exempel används utomhus. När skärmen istället främst används med en mer normal ljusstyrka är batteritiden betydligt bättre. Med stöd för både snabbladdning och trådlös laddning finns det i alla fall gott om alternativ för att få mer energi till batteriet om det skulle tryta.

 

Kamera

Nokia 8 Sirocco har ett ganska bra kamerasystem som tyvärr ligger långt bakom konkurrenterna i klassen. Även flera billigare mobiler har mer att erbjuda i både ljusa och mörka miljöer. När kamera är en så viktig del av moderna smartphones är det svårt att inte beskriva kameran som en av Nokia 8 Siroccos största svaghet.

Läs mer om kameran

Kameramodulen på baksidan av Nokia 8 Sirocco består av två kameror. Den ena fångar bilder med ett normalt vidvinkligt objektiv med ett bländarvärde på f/1,7 och en kamerasensor som fångar 12 megapixelbilder. Den sekundära kameran har ett objektiv som ger två gånger optisk zoom och ett bländarvärde på f/2,6 med en tillhörande 13 megapixelsensor.

Nokia 8 Sirocco förlitar sig nästan helt på huvudkameran i de allra flesta situationer. Den presterar bra när det finns gott om ljus. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. I jämförelse med marknadens bästa har vi dock sett en tendens hos kameran att antingen överexponera delar av bilder eller inte ha ett riktigt tillräckligt omfång för att hantera svåra miljöer. Vi har dessutom sett en att kameran är lite opålitlig när det gäller vitbalans och att vissa bilder därför kan få problem med underliga färger.

Fallerar i mörker

I mörka miljöer kollapsar Nokia 8 Sirocco totalt. Medan konkurrenter så som Samsung Galaxy S8+ och Huawei P20 Pro kan ta bra bilder i riktigt mörka miljöer, blir bilder från Nokia 8 Sirocco inte mycket mer än mörka och suddiga klumpar. Det är en besvikelse för ett flaggskepp som kostar mycket och som helt enkelt inte kan leverera när en kamera av kvalitet behövs som mest, i mörka miljöer.

Den sekundära kameran har ett objektiv som ger användare två gånger optisk zoom. Den presterar likvärdigt med huvudkameran när vi testar den i ljusa miljöer. Mjukvaran har dock en tendens att skruva upp skärpan mer än nödvändigt. Det är uppenbart att konkurrenter så som Galaxy S9+ kan erbjuda högre detaljrikedom och ett mer naturligt utseende, trots liknande kameraspecifikationer.

När det gäller video ligger Sirocco tyvärr en bit bakom konkurrenterna. Den saknar stöd för videoinspelning i 4K 60p, super slow motion och vanlig slow motion med 240 bilder per sekund. Det gör att den är chanslös mot konkurrenterna i klassen. Den enda fördelen Nokia kan vara stolta över är ljudinspelning som är bättre än normalt.

Stäng

 

Mjukvara

Nokia 8 Sirocco är den första riktiga flaggskeppsmobilen i Sverige som använder Android One som mjukvara. Nyheterna i jämförelse med Nokias tidigare mjukvara i till exempel Nokia 8 är minimala men nu finns det en garanti om helt ren mjukvara, snabba uppdateringar och en pålitlig användarupplevelse. Nokia lyckas möta alla dessa löften.

Läs mer om mjukvaran

Nokia har visat sig vara en av branschens mest pålitliga tillverkare när det gäller mjukvara och uppdateringar. Företaget skickar snabbt ut både större funktionella och mindre säkerhetsrelaterade uppdateringar till alla sina smartphones. Nokia 8 Sirocco är inget undantag. Faktum är att garantin för snabba uppdateringar är minst lika stark nu som förut.

Inte bara för budgetmobiler

Nokia 8 Sirocco är en Android One-mobil. Android One började som ett projekt från Google, som var tänkt att låta hårdvarutillverkare sälja mobiler med en garanterat orörd version av Android som får snabba uppdateringar. Till en början var projektet främst riktat till billiga mobiler i länder så som Indien. Nu har projektet expanderat och inkluderar allt från riktigt billiga till väldigt dyra mobiler. Nokia 8 Sirocco är den första flaggskeppmobilen med mjukvaran.

I praktiken innebär Android One helt enkelt att mjukvaran inte innehåller förändringar från tillverkaren utan att operativsystemet har tagit raka vägen från Google. Det betyder att det inte finns reklamappar, underliga och onödiga anpassningar eller saknade funktioner. Det finns dock fortfarande ett fåtal mycket små tillägg som Nokia har gjort. Det finns till exempel en Nokia Support-app och med undantag för ett lite irriterande pop-up-fönster som frågade oss om vad vi tycker om mobilen, har vi inte sett några märkbara övertramp i vad vi skulle beskriva som en ren Android-upplevelse.

Android One tillåter tillverkare att anpassa vissa förinstallerade appar. Det enda betydande exemplet på det i 8 Sirocco är kameraappen. Den är anpassad för att hantera Nokias dubbla bakre kameror, erbjuda företagets Dual Sight-funktion (som tidigare kallades Bothie) och Live Focus-funktionen för utsuddad bakgrund i porträttbilder.

Inte bara bra

Android One-programmet är ett bra sätt för Nokia att tydligt kommunicera vad som skiljer deras mjukvara mot många konkurrenters. Det gör det dock också svårare för Nokia att sticka ut. Andra tillverkare, så som Motorola, erbjuder små extrafunktioner som förbättrar användarupplevelsen. Det kan handla om små saker så som gester för att snabbt tända ficklampan eller starta kameran. Andra tillverkare så som Sony ger användare möjlighet att justera skärmens vitbalans. Dessa typer av funktioner och inställningar finns inte i Nokia 8 Sirocco. Android One är med andra ord inte helt kompromisslöst. För många användare kan ändå bristen på funktioner vara värd en enkel, pålitlig och säker mjukvara som kommer uppdateras i minst tre år framöver. Vi är i alla fall stora fans av den mjukvara som Nokia 8 Sirocco kan erbjuda.

Vi stött på vissa problem under testperioden. Ett problem som verkar vara relaterat till telefonens mjukvara har med laddning att göra. Laddning fungerar bra tillsammans med den inkluderade laddaren men när vi testar att ladda med en tredjepartsladdare har telefonen ibland laddat i en extremt låg takt. När vi såg det underliga beteendet för en tredje gång lät vi telefonen sitta kvar i laddaren över natten. På morgonen såg vi att den hade laddats från 25 till 75 procent över natten. Något var väldigt fel. Varje gång problemet dök upp kunde vi alltid lösa det genom att koppla bort laddaren och sätta i den igen. Eftersom det inte finns någon indikation på att laddningen går långsammare än vanligt är det dock svårt att upptäcka problemet innan det är för sent. Det skapar en oro som är onödig för en telefon som annars är relativt fri från mjukvaruproblem.

Trots ett enstaka problem fungerar Nokia 8 Sirocco riktigt bra. Den använder en processor som fortfarande är kraftfull och mjukvaran fungerar bra tillsammans med den. Operativsystemet flyger fram och vi såg aldrig en skymt av prestandaproblem relaterade till mjukvaran under vår testperiod.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Nokia 8 Sirocco drivs av ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset som assisteras av 6 GB RAM. I en värld där Qualcomms nya Snapdragon 845-chipset regerar verkar Nokia 8 Sirocco föråldrad i jämförelse. I praktiken har dock Nokia 8 Siroccos lite gamla chipset inte så stor betydelse. Våra tester visar att den ändå är en av de mest kraftfulla 835-baserade mobilerna vi har testat och med 6 GB RAM kan den hantera många aktiva appar och mer krävande appar i framtiden. Med det sagt är det uppenbart att många konkurrenter med Snapdragon 845 kan erbjuda upp till 10 procent högre prestanda och att Nokia 8 Sirocco givetvis hade varit en bättre telefon med mer modern teknik. Den hade dessutom gynnats av en microSD-kortläsare. Den är nämligen begränsad till de 128 GB intern lagring som finns i den.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum OLED
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 140,9 × 73 × 7,5 mm
Vikt 177 gram
Kamera 12 MP, 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja, Qi
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 835, 2,5 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 260 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 17 =