+ Kameran i mörker
+ Android One
+ Bra batteritid
- Fysiska knapparna
- Bara två platser för dubbla SIM och microSD
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Nokia 8.1 är en imponerande väl avvägd mellanklassmobil med det mesta vi kan önska oss: en bra skärm, bra batteritid, bra kamera och bra mjukvara. Vi stör oss lite på de ganska dåliga fysiska knapparna men utöver det är listan på problem med Nokia 8.1 väldigt kort. Marknadens dyraste flaggskepp har mer att erbjuda på många sätt. För en stor del av dagens konsumenter är Nokia 8.1 ändå så bra som behövs, varken mer eller mindre. Den lägger sin tyngd på rätt saker för konsumenter som är ute efter en riktigt bra smartphone som inte kostar alldeles för mycket.
Hårdvarudesign
Nokia 8.1 har en modern design med allt som det innebär: glas på båda sidorna, metall däremellan, flärp i skärmen, dubbla kameror och så vidare. Konstruktionen är stabil men de fysiska knapparna är inte särskilt bra. Nokia 8.1 är helt enkelt ganska vanlig och sticker inte riktigt ut på något märkbart sätt.
Läs mer om hårdvaranNokia 8.1 är egentligen inte en uppföljare till Nokia 8. Den är snarare en uppföljare till Nokia 7 Plus. Det är definitivt förvirrande. Det är inte bara namnet som är förvirrande. Nokia 8.1 har nämligen också ganska lite gemensamt med Nokia 7 Plus när det gäller design och hårdvara. Istället för en stadig och tålig metallkonstruktion med en ganska ovanlig typ av keramisk beläggning, som Nokia 7 Plus hade, har Nokia 8.1 istället bytt till glas.
Hela baksidan täcks av en skiva glas. Materialet har blivit otroligt populärt i mobilbranschen och används flitigt eftersom det anses ge en känsla av kvalitet och lyx. Nackdelen med materialet är givetvis att det riskerar att spricka om telefonen tappas. Det betyder att både framsidan och baksidan kan behöva bytas om en olycka är framme.
Zeiss sticker ut
På baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är praktiskt placerad, pålitlig och snabb. Ovanför den finns en kameramodul med två kameror som sticker ut en dryg millimeter från baksidan. Det gör hela telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord. Bredvid kameramodulen finns två LED-lampor och mellan kamerorna finns Zeiss-loggan som Nokia så gärna visar upp.
I likhet med alla Nokia-mobiler från det senaste året så har även Nokia 8.1 en Android One-logga på sin baksida. Det visar klart och tydligt att konsumenter kan vänta sig en enkel och säker användarupplevelse.
Längs sidorna av Nokia 8.1 har HMD, som är företaget bakom de Nokia-märkta mobilerna, valt metall. Materialet ger telefonen en stadig och gedigen konstruktion. Det silvriga metallbandet som sträcker sig längs sidorna ger också lite kontrast i den annars ganska anonymt svarta designen. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som tyvärr är ganska platta och som inte ger det klick som annars gör fysiska knappar så enkla att använda.
En gnutta glapp
På ovansidan av Nokia 8.1 finns en hörlursport och på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På vårt exemplar sitter inte korthållaren riktigt i linje med resten av metallsidan. Det finns ett litet glapp. Det gör att sidan av telefonen känns lite ojämn. Det skapar inget praktiskt problem men det ger ett intryck av en dåligt konstruerad mobil. Längs undersidan finns i alla fall slutligen en USB Typ-C-port, en mikrofon och en högtalare.
På framsidan av Nokia 8.1 finns en 6,18 tum skärm med en ny flärp-design som saknades på Nokia 7 Plus. Skärmarean är så gott som oförändrad sedan Nokia 7 Plus. Tack vare flärpen är dock Nokia 8.1 ett par millimeter kortare än sin föregångare. Det gör att den också känns en gnutta mer kompakt, även om den väger lika mycket och annars har nära identiska mått.
I skärmflärpen finns en hörlur, selfiekamera och ett par sensorer men ingen LED-lampa. Eftersom skärmen inte har Always on-funktionalitet finns det alltså inget bra sätt att snabbt se om det väntar en notis när skärmen är avstängd. Det är definitivt lite synd.
Stäng
Skärm
Nokia har inte gjort särskilt bra bildskärmar tidigare men nu har de äntligen tagit tag i saken. Nokia 8.1 har inte bara en bra skärm. Den har en riktigt bra skärm för sin prisklass. Den 6,18 tum stora LCD-skärmen har en upplösning på 1 080 x 2 280. I ett nytt Bio-läge, som Nokia har lagt till i sin mjukvara, presterar skärmen riktigt bra. Den erbjuder klassens mest imponerande färgexakthet i ett brett DCI P3-färgområde. Den kan nå 600 nits för användning utomhus och kommer ner till 4 nits för bekväm användning i mörker. Svärtan är inte den bästa vi har sett och kontrasten brister vid extrema betraktningsvinklar men Nokia 8.1 har ändå en skärm som har tagit ett gigantiskt kliv framåt sedan Nokia 7 Plus.
Högtalare
Nokia 8.1 har en helt okej monohögtalare på sin undersidan som erbjuder samma typ av prestanda som är så vanlig i klassen. Den kan nå höga volymer och presterar helt okej på låga volymer men får problem att hantera delar av mellanregistret på högre volymer. Det gör att den kan vara lite obehaglig att använda för musik på hög volym. Den fungerar för röstsamtal men är inte gjord för dig som vill ha en bra ljudupplevelse från din mobils högtalare.
Batteri
Nokia 8.1 har ett 3 500 mAh-batteri som kombineras med ett nytt Qualcomm Snapdragon 710-chipset. Batteriet i Nokia 8.1 är alltså 200 mAh mindre än i Nokia 7 Plus. Trots det visar våra tester på en batteritid som är så gott som identisk med Nokia 7 Plus. Det betyder att vissa användare kan klara sig genom två hela dagar medan mer krävande användare kan vänta sig en ordentlig marginal på runt 40 batteriprocent. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 4 är snabbladdning också riktigt snabb när batteriet ändå krisar.
Kamera
Nokia 8.1 överraskar med ett riktigt bra kamerasystem i prisklassen. Vi är riktigt överraskade av kamerans imponerande dynamiska omfång och särskilt dess prestanda i mörka miljöer, tack vare ett optiskt stabiliseringssystem. Vi hade gärna sett utökad funktionalitet med den sekundära kameran men med det sagt erbjuder Nokia 8.1 ändå en av klassens just nu bästa kamerasystem.
Läs mer om kameranNokia 8.1 har en 12 megapixelkamera som huvudkamera. Den har ett bländarvärde på f/1,8 och får hjälp från ett optiskt bildstabiliseringssystem. Därutöver finns också en 13 megapixelkamera med fast fokus som bara kan användas för porträttfotografering. Det skiljer Nokia 8.1 från Nokia 7 Plus, som hade en sekundär zoomkamera.
Huvudkameran presterar bra i ljusa miljöer. Den erbjuder ett imponerande dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och ett bra autoläge, som dessutom väljer en lite mer balanserad exponering och kontrast än Nokia 7 Plus. Vi saknar föregångarens optiska zoom men med så bra prestanda från huvudkameran i ljusa miljöer kommer vi en bra bit på vägen med bara digital zoom.
Stabilitet ger prestanda
I mörker springer Nokia 8.1 varv runt konkurrenterna i klassen. Med ett bra stabiliseringssystem kan kameran förlänga slutartiden utan att få problem med rörelsoskärpa när vi fotar utan stativ eller annat stöd. Även i mörka miljöer erbjuder kameran ett imponerande dynamiskt omfång som vanligen är reserverat för betydligt dyrare smartphones. Det ger kameran flexibilitet att fota i komplexa mörka miljöer utan att förlora detaljer i ljusa och mörka delar av ett motiv.
Kameran kan spela in video i 4K UHD-upplösning men saknar stöd för mer avancerade videolägen så som super slow motion eller 4K med 60 bilder per sekund som till exempel Pocophone F1 har. Likt stillbildsläget presterar också videoläget bra för sin klass.
Stäng
Mjukvara
Nokia 8.1 fortsätter att erbjuda en ren och enkel användarupplevelse med Android One. Nokia 8.1 skiljer sig visserligen lite från tidigare Nokia-modeller eftersom skärmflärpen alltid är gömd i mjukvaran och det nu finns ett system för att justera skärminställningar. Utöver det är det dock gamla goda Android One som gäller.
Läs mer om mjukvaranNokia 8.1 drivs av den senaste och mest moderna versionen av Android One. Den baseras på Android 9 Pie och använder Googles nya gestbaserade navigeringssystem samt inbyggda system för att hantera skärmflärpen. Med två undantag använder den exakt samma mjukvara som syskonet Nokia 7.1.
Det första undantaget i Nokias mjukvara för Nokia 8.1 är den nya modellens hantering av skärmflärpen. Nokia 7.1, och internationella versioner av Nokia 8.1, har en standardinställning som visar allt innehåll i delarna av bildskärmen bredvid flärpen. I Nokia 7.1 finns det ingen möjlighet att inaktivera skärmen bredvid flärpen, där systemikonerna visas. I Nokia 8.1 är det helt tvärt om. Hela systemfältet är inaktiverat som standard. Här visas visserligen systemikoner så som ikoner för notiser, klockan och information om batteri och täckning men bakgrunden är alltid helt svart och det går inte att låta appar eller videos visas i skärmens egentliga bredd.
Faktumet att det inte finns någon inställning för att ändra hur skärmflärpen fungerar i mjukvaran är lite frustrerande. Det finns dock få funktionella problem med begränsningen. Utan flärpen har skärmen ett 18:9-format som passar bra för till exempel TV-serier från Netflix, som spelas in i formatet. Det extra skärmutrymmet kan potentiellt ge telefonen ett mer modernt utseende men ur ett funktionellt perspektiv har vi svårt att argumentera för att Nokias lösning med skärmen i Nokia 8.1 inte fungerar ganska bra i praktiken.
Kontroll på skärmen
Den andra lilla justeringen som Nokia har gjort i sin mjukvara är ett nytt system för att hantera skärmens kalibrering. Nu finns det ett nytt Skärmfärgsläge som låter användare ställa in skärmen i fyra olika lägen. Som standard används ett dynamiskt skärmläge som erbjuder helt okej färgexakthet men som har en kallblå vitbalans. Läget som kallas Intensiv är likt Dynamisk men läget Bio förändrar skärmen markant. Bio-läget sätter skärmen i ett färgrikt men mycket exakt läge som använder den breda DCI P3-färgrymden och en betydligt varmare och mer naturlig vitbalans. Slutligen finns ett Grundläggande läge som behåller Bio-lägets vitbalans men använder en mer begränsad färgrymd. Alla dessa alternativ är speciellt tillagda av Nokia eftersom de inte vanligen ingår i Android. Vi har länge klagat på att Nokias mjukvara inte inkluderar någon kontroll av skärmen. Nu finns det alltså full kontroll.
Utöver de små justeringarna av mjukvaran använder sig Nokia 8.1 av Android One och erbjuder den rena användarupplevelse som Googles mjukvara kan erbjuda. Det inkluderar också relativt snabba uppdateringar och ett löfte om uppdateringar tre år framöver. Denna rena och enkla mjukvaruupplevelse, som kommer med ett starkt löfte om långsiktig säkerhet, är en av Nokias starkaste fördel på marknaden och det fortsätter den alltså att vara med Nokia 8.1.
Stäng
Prestanda och lagring
Nokia 8.1 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 710-chipset som är mellanklassens första chipset som är byggt på 10nm-teknik. Det betyder att det kan erbjuda bättre effektivitet än föregångare så som Snapdragon 660. 710 är troligen en av anledningarna till att Nokia 8.1 kan erbjuda så bra batteritid. Även om Snapdragon 710 inte riktigt kan konkurrera med Snapdragon 845, som används av till exempel Pocophone F1, når den ändå nya nivåer av prestanda för mellanklassen. Grafikprestanda är till exempel knappt 40 procent högre än i Snapdragon 660. Det betyder att Nokia 8.1 kan hantera några av Androids mest krävande spel utan problem. Med 64 GB lagring och stöd för microSD-kort erbjuder Nokia 8.1 flexibilitet när det gäller lagring. Det är dock värt att notera att dubbla SIM-kort och microSD-kort inte kan användas samtidigt.