+ Gedigen konstruktion
+ Bra batteritid
+ MicroSD-kortläsare
- Medioker processor för klassen
- Dålig makrokamera
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Nokia 8.3 5G är en stor mobil som är helt okej på det mesta. Det är ett underbetyg på dagens marknad. I mellanklasserna krävs exceptionell kvalitet och Nokia kan inte leverera. Nokias mjukvara är en av mycket få ovanligt bra grejer med Nokia 8.3. Varken skärmen, processorn eller kameran kan ge mer än vad flera billigare konkurrenter kan. Nokia lyckas visserligen erbjuda en bra och pålitlig användarupplevelse men misslyckas helt med att göra något bättre än konkurrenterna. Nokia 8.3 konkurrerar helt enkelt i fel klass.
Hårdvarudesign
Nokia 8.3 är både stor och gedigen. Den känns lyxigt byggd, trots en delvis plastbaserad konstruktion. Designens stora yttermått kan göra den lite opraktisk. Den väger upp det med en praktisk design som inkluderar många funktioner och en dedikerad Google Assistent-knapp.
Läs mer om hårdvaranDet verkar inte finnas någon hejd för smartphones som fortsätter att växa i storlek. Ett utmärkt exempel är Nokia, med tillverkaren HMD Global i ryggen, vars Nokia 8-serie växer från år till år. Nokia 8.3 expanderar skärmen från föregångarens 6,18 tum, till nya 6,81 tum. Det är en stor förändring som har stor betydelse för telefonens yttermått. Det gör Nokia 8.3 till en av de största mobilerna vi testat. Med en bredd på över 78,5 mm, är den väldigt bred. Så bred att den kan vara svår att hålla för personer med små händer. En relativt hög vikt, på 220 gram, gör att den också känns tung och klumpig. Med det sagt har storleken flera fördelar. Den ger både plats för ett stort batteri samt en stor skärm, som vissa konsumenter kan uppskatta.
Design som sticker ut
Nokia 8.3 är en väl byggd mobil. Det har den bland annat en glasbaksida att tacka för. Här har Nokia varit lite mer ambitiösa än de brukar med sin design. Glaset på vårt exemplar har en mörkblå ton och bryter ljus på ett sätt som skapar ljusa linjer över bakstycket. Smaken är som baken men vi gillar baksidans sofistikerade utseende. Den stora kameran riskerar dock att dela åsikter. Den sticker ut knappt två millimeter från baksidan och är relativt stor med sin runda design. Den centrerade kameramodulen ser en gnutta skev ut tack vare de två stora kameralinserna och de två mindre, närmast osynliga kamerorna. Bredvid kameran sitter dubbla LED-lampor och i mitten finns en Zeiss-logga. Kamerorna skyddas av glas men det finns ingen ram runt kameran för att skydda glaset. Nokia inkluderar för övrigt inte heller något skyddande skal för mobilen i lådan.
Även om vi är imponerade av den stabila och lyxiga känsla som Nokia 8.3 ger i handen, så saknar vi den typ av metallram som annars är vanlig. Nokia 8.3 väljer istället plast. Det betyder bland annat att det polerade utseendet för sidorna riskerar att repas. Längs höger sida finns i alla fall en fingeravtrycksläsare som också fungerar som på/av-knapp. Den fungerar pålitligt men är inte den snabbaste vi har testat. Det är inte ovanligt att det tar en knapp sekund för den att registrera ett fingeravtryck. Ovanför läsaren finns två volymknappar. De är dessvärre lite svampiga och gnisslar ofta när vi trycker in dem. Knappen på vänster sida är lite bättre. Den leder användare raka vägen till Google Assistent och fungerar bra för det. Den går dock att stänga av om så önskan. Den kan däremot inte omprogrammeras.
Ovanlig funktionalitet
Ovansidan av Nokia 8.3 har en sekundär mikrofon medan undersidan har huvudmikrofonen, en högtalare, USB Typ C-port och en hörlursport. Telefonens kortläsare finns på höger sida. Här finns plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Både minneskortläsaren och hörlursporten ger Nokia 8.3 funktionalitet som få konkurrenter kan erbjuda i klassen.
Framsidan av Nokia 8.3 har en modern men vanlig design för en Android-mobil. Den 6,8 tum stora skärmen omringas av väl tilltagna ramar, med en särskilt stor ram längs underkanten. Den främre kameran gömmer sig i ett hål i skärmens övre vänstra hörn. Runt kameran syns en tydlig skugga, eftersom LCD-skärmen inte lyckas lysa jämt runt den. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. Här finns dock ingen notislampa. Eftersom telefonen saknar stöd för en Alltid-på-skärm, går det helt enkelt inte att se laddningsstatus eller notiser, utan att manuellt väcka skärmen.
I vanlig ordning för klassen så saknas två egenskaper i Nokia 8.3. Det är vattentålighet och trådlös laddning. Det är funktioner som erbjuds av till exempel Apple iPhone SE.
Stäng
Skärm
Nokia 8.3 har en 6,8 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmens storlek gör det uppenbart att dyrare mobiler med högre upplösningar erbjuder högre detaljrikedom. Skärmen är ändå riktigt bra, helt utan stöd för högre bildfrekvenser än 60 Hz. Kvaliteten kommer från en väl kalibrerad skärm med imponerande färgexakthet och bra vitbalans i sitt varmaste läge. Med en ljusstyrka på 557 nits är den inte branschens ljusaste skärm men den kan användas utan problem i ljusa miljöer. Nokias PureDisplay-läge skryter med möjligheten att justera skärmens inställningar för det innehåll som visas. Inställningen är dessvärre lite instabil och ger väldigt varierade resultat. Vi rekommenderar därför att inaktivera PureDisplay med Färgtemperatur satt till Varm.
Högtalare
Nokia 8.3 har en monohögtalare på sin undersida. Den är dessvärre inte särskilt bra. Den når höga ljudvolymer men brister i kvalitet. Mellanregistret låter grumligt och fullt av distorsion. Lägre frekvenser saknas helt. Inte ens i jämförelse med billigare mobiler, låter Nokia 8.3 särskilt bra. Tack vare sin volym kan den fungera för röstsamtal. Bortom det kan de flesta konkurrenter erbjuder betydligt mer.
Batteri
Med ett batteri på 4 500 mAh levererar Nokia 8.3 en stadig batteritid för alla. Normala användare kan vänta sig två dagars användning med möjlighet för tre dagar med en lättare vardag. Det ger även mycket krävande användare den marginal de behöver för att klara sig genom mycket långa dagar. Den inkluderad 18 wattsladdaren är en kompetent snabbladdare som kan hjälpa till när lite extra energi behövs.
Kamera
Nokia 8.3 erbjuder stabil kamerakvalitet. Den har flera tydliga kvalitetsproblem men presterar tillräckligt bra för att leverera pålitligt bra resultat. Det är i alla fall sant så länge vi undviker den usla makrokameran.
Läs mer om kameranNokia 8.3 har en uppsättning av fyra kameror. Huvudkameran har en 64 megapixelsensor, ett bländarvärde på f/1,9 och avsaknad av optisk bildstabilisering. Kameran presterar bra i många miljöer. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning. Vi noterar samtidigt att den har större problem med brus i ljusa miljöer än konkurrenterna. Det tycker vi övervägs av bra prestanda i mörka miljöer. Den fångar väl balanserade och naturliga bilder som erbjuder högre detaljrikedom och mindre brus än flera konkurrenter. Även i mörka miljöer ger huvudkameran prov på ett brett dynamiskt omfång.
Vidvinkelkameran är inte bra men är bättre än flera konkurrenter. Nokia tar till en gnutta överdriven skärpa för att bli av med de problem med skärpa och detaljrikedom som många vidvinkelkameror lider av. Än en gång är det dynamiska omfånget också imponerande.
Makrokameran är dessvärre närmast oanvändbart dålig. Utan autofokus passar den inte för många situationer. När vi ändå lyckas fånga en bild, är den lågupplösta två megapixelsensorn så bristande i detaljrikedom att bilderna är svåra att använda i något annat än mycket små format. Här ligger Motorola Edge långt före med kvalitet som helt enkelt ligger i en annan klass.
När det gäller video har Nokia inte mycket utöver det vanliga. Den erbjuder stöd för 4K 30p-inspelning men avsaknaden av optisk bildstabilisering gör den skakig.
Stäng
Mjukvara
Nokia erbjuder en pålitlig användarupplevelse tack vare modern men enkel mjukvara som inte trycker ”häftiga” funktioner i användares ansikte. Det är en av Nokias starkaste fördelar i klassen. När allt fler konkurrenter garanterar långsiktigt stöd för ny mjukvara, har dock mjukvarustöd försvunnit som en tydlig fördel med Nokias dyrare modeller.
Läs mer om mjukvaranMjukvara är Nokias styrka och det är en av relativt få anledningar att välja Nokias mobiler över konkurrenterna. En av de största praktiska fördelarna är Nokias starka stöd för uppdateringar. Företaget utlovar två år av uppdateringar av operativsystemet och tre år för säkerhet. Det är en särskild styrka för Nokia i budgetklasserna. I den högre klass som Nokia 8.3 konkurrerar i, är det ett ganska vanligt löfte och därmed en betydligt mindre konkurrensfördel för Nokia.
Rent och enkelt
En annan anledning att välja Nokia är mjukvarans rena och enkla filosofi. Den baseras på Android One, som är en version av Android från Google som inkluderar endast ett fåtal anpassningar av operativsystemet från Google. Sedan lanseringen av Android One har tillverkare fått utökade möjligheter att göra egna anpassningar men de är fortfarande mycket små. Medan företag så som Samsung trycker in så mycket funktionalitet de kan i sina produkter, är Nokia mycket sparsamma. Det ger användare färre funktioner men också en enklare användarupplevelse.
Till Android One har Nokia lagt till en app kallad My Phone som innehåller information om support, rekommenderade appar och försäkringar. Den fungerar helt enkelt delvis som en annonsplats för Nokias tjänster. Utöver den finns en app för FM-radio, men inte mycket mer. Nokia har gjort ett fåtal anpassningar i systeminställningarna men dessa är verkligen få. Det finns till exempel en mjukvara kallad PureDisplay som justerar skärmens färger och kontrast baserat på innehåll samt reglage för att styra skärmens vitbalans.
En nyhet för Nokia 8.3 är Android 10 och därmed operativsystemets navigationssystem. Som standard används Android 10s gestbaserade system men det går också att byta till de tre klassisk knapparna. Det går däremot inte att byta till det system som till exempel Nokia 8.1 använde.
Stäng
Prestanda och lagring
Nokia 8.3 lanseras med ett relativt högt pris för den prestanda som den har. Den kostar flera tusen kronor mer än mobiler med liknande prestanda, då pratar vi om ett Qualcomm Snapdragon 765G-chipset med 8 GB RAM. Det finns även en billigare modell med 6 GB RAM, som vi inte har testat men som inte bör vara begränsande vid normal användning. Kretsen presterar bra i många vardagssituationer men i den övre mellanklassen konkurrerar den med Qualcomm Snapdragon 865, som till exempel erbjuder dubbel grafikprestanda. För användare som gärna spelar grafiskt krävande spel kan skillnaden i prestanda vara betydande. 128 GB lagringsutrymme är mer än tillräckligt för de flesta, medan den billigare 64 GB-modellen är ett billigare alternativ. Båda modellerna kan rädda krävande användare med sitt microSD-kortstöd.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Nokia 8.3 använda den första versionen av 5G-tekniken. Nokia skryter dessutom med ett bredare stöd för internationella frekvenser än flera konkurrenter. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Oberoende på det är 5G definitivt bättre än 4G. Eftersom det kommer att ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik ändå inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har i alla fall Nokia 8.3 stöd för de första frekvenserna.