OnePlus 7 Pro
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi rekommenderar endast uppgradering motiverad av utökat lagringsutrymme.
Fördelar
+ 90 Hz-skärm
+ Kameran
+ Mjukvaran
+ Batteritiden
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Saknar Qi-laddning
- Saknar IP-klassning
Kamera7.3
Skärm8.5
Batteri7.1
Kamera7.3
Skärm8.5
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 7 Pro, tillverkarens första riktiga flaggskepp, håller en hög lägstanivå tack vare en bra skärm, kamera och mjukvara. Uppgraderingarna av skärmen och kameran är särskilt imponerande. Med det sagt saknar den en minneskortläsare, certifiering för vattentålighet, hörlursport och trådlös Qi-laddning – egenskaper som konkurrenter som Samsung Galaxy S10 har. Skärmen är imponerande tack vare en hög bildfrekvens. Den nya skärmen gör samtidigt att det stora 4 000 mAh-batteriet inte räcker för att ens hålla batteritiden på samma nivå som OnePlus 6T. Med en av branschens största och klumpigaste design är OnePlus 7 Pro kort sagt ett bra första försök som når långt men inte riktigt hela vägen.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 7 Pro recension

OnePlus 7 Pro är en väldigt stor och tung mobil med en sofistikerad och stadig konstruktion. Med sin storlek erbjuds en gigantisk skärm som har bra täckning över hela framsidan. Skärmen kräver en kompromiss med selfie-kameran som sitter i en mekanisk modul som kan matas ut ur mobilen. Det är en ovanlig och inte helt praktisk lösning på ett ganska litet problem.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 7 Pro markerar starten av något nytt för OnePlus. Den är den första telefonen från företaget som tar steget in i flaggskeppsvärlden. Det märks till viss del genom designen. Inte för att den är mycket bättre konstruerad än tidigare modeller utan för att flaggskeppsmobiler ofta är de största bjässarna på marknaden och OnePlus 7 Pro är en riktigt stor sådan.

Med en vikt på 206 gram är det nästan bara Apple iPhone XS Max som är tyngre än OnePlus 7 Pro. Med en 6,67 tum skärm är det samtidigt nästan ingen smartphone som är så stor som OnePlus 7 Pro. Den är faktiskt en halv centimeter längre än iPhone XS Max. Den är visserligen en dryg millimeter smalare men det är ändå inget snack om saken: OnePlus 7 Pro är en av branschens största och klumpigaste mobil. Den är inget för dig som längtar tillbaka till storleken på iPhone 4. Även vana användare av stora Android-mobiler kommer att märka hur ovanligt stor OnePlus 7 Pro är.

Glasmacka

OnePlus 7 Pro har en design som har blivit väldigt populär de senaste åren. Designen myntades av Samsung Galaxy S-serien för flera år sen men har anammats av allt fler konkurrenter. Den består av glas på både framsidan och baksidan med ett tunt metallband däremellan. Metallbandet är särskilt tunt eftersom både framsidan och baksidan är rundad längs sidorna. Även skärmen är alltså rundad. Det gör telefonen en gnutta smalare men gör det också lättare att råka komma åt sidorna av skärmen av misstag.

OnePlus 7 Pro test baksida

På baksidan finns en centrerad kameramodul med tre kameror som sticker ut cirka en centimeter. Under den finns två LED-lampor och en OnePlus-logga. På vårt blåa exemplar har glaset en lite matt finish och en toning från blått till mörkblått. Bakstycket reflekterar inte ljus riktigt som vanligt glas utan påminner nästan mer om metall i sitt utseende och sin känsla. Det ger OnePlus 7 Pro ett unikt utseende som definitivt får den att sticka ut på marknaden.

Den tonade färgen från bakstycket fortsätter längs sidorna av telefonen, där metallbandet följer samma toning som glasbakstycket. Längs höger sida finns en på/av-knapp och en brytare för att lägga telefonen i ett av tre ljudlägen. Vi älskar detta lilla fysiska reglage eftersom det passar särskilt bra till Googles senaste version av Android, där det har blivit svårare att snabbt justera ringvolym.

Ersätter flärpen

På vänster sida finns ett volymreglage. Likt på/av-knappen ger de två volymknapparna bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. På undersidan av OnePlus 7 Pro finns en USB Typ C-port, en mikrofon, högtalare och korthållare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortplats eller hörlursport. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en öppning för kameran. Istället för att ha en selfiekamera på framsidan, vid skärmen, har nämligen OnePlus 7 Pro en kamera som kan lyftas upp ur telefonen för att ta en bild. Kameran lyfts upp på runt en halv sekund. Den stängs så fort något trycker mot den eller om telefonen tappas. Även om rörliga delar alltid riskerar att gå sönder eller slitas säger OnePlus att den är gjord för att hålla för upp till 300 000 användningar. Det bör täcka även den mest flitige användaren i minst fem år.

OnePlus 7 Pro test selife

I likhet med äldre OnePlus-modeller är inte heller OnePlus 7 Pro vattentät enligt någon IP-klassificering. OnePlus påstår att det främst beror på kostnaden för certifieringen. Den rörliga kameran kan knappast hjälpa vattentåligheten men den sägs telefonen sägs ändå vara vattentålig till en viss grad. Utan en certifiering kan vi dock inte säga riktigt till vilken grad. Den bör med andra ord klara vissa små olyckor men den är inte gjord för att simma runt i poolen.

En skärm, inget mer

På framsidan av OnePlus 7 Pro sitter en 6,67 tum AMOLED-skärm. Den är större än i någon annan OnePlus-mobil och är mer heltäckande än någonsin. Längst upp finns en tunn öppning för en hörlur men utöver det är framsidan helt fri från annat än en skärmen. Det betyder visserligen att det fortfarande inte finns någon notislampa. Det betyder också att OnePlus har lyckats gömma flera komponenter under skärmen. Det inkluderar till exempel ljussensorn som sitter under den övre delen av AMOLED-panelen.

Under AMOLED-skärmen sitter givetvis också en fingeravtrycksläsare, precis som i OnePlus 6T. Den sägs vara uppdaterad för att ha ett lite större avläsningsområde men också för att vara lite mer pålitlig. I praktiken märks prestandaskillnaden till viss del. Den är definitivt mer pålitlig än OnePlus 6T i många situationer. Samsung Galaxy S10:s ultraljudsläsare är dock fortfarande steget före eftersom den till och med kan läsa fuktiga fingrar, vilket OnePlus 7 Pro inte kan. OnePlus 7 Pro har marknadens bästa optiska fingeravtrycksläsare men företagets tidigare kapacitiva läsare var ändå snabbare och mer pålitliga. Vi är med andra ord fortfarande skeptiska till att optiska fingeravtrycksläsare är bättre val än mer traditionella kapacitiva läsare.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 7 Pro test skärm

OnePlus 7 Pro tar ett stort kliv framåt med en ny 6,67 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 3 120 x 1 440. Upplösningen ger skärmen detaljrikedom i klass med de allra bästa. Utöver det lyckas den till och med erbjuda mer än till och med Samsungs bästa, tack vare en världsdebuterande 90 Hz AMOLED-skärm. Den utökade bildfrekvensen ger en mjukare användarupplevelse och pekar på en förbättringspunkt för konkurrenterna. I kombination med en ljusstark skärm, om än snäppet svagare än Samsungs, och hög färgexakthet, har OnePlus 7 Pro en av marknadens bästa bildskärm. Det är dock lite synd att det naturliga ”Natur”-läget är begränsat till Rec.709-färg och att det inte längre finns ett bra DCI P3-läge med korrekt vitbalans. Skärmläget ”Tydlig” är ganska färgexakt men har dålig vitbalans medan läget ”Display P3” kan justeras till bra vitbalans men med lite sämre färgexakthet.

 

Högtalare

OnePlus 7 Pro test högtalare

OnePlus 7 Pro har dubbla högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans presterar de bättre än tidigare OnePlus-mobiler. Högtalaren i hörluren saknar täckning bland lägre frekvenser, vilket gör aspirationerna om bra stereolyssning eller ”Dolby Atmos” ganska lätta att peta hål på. Delar av mellanregistret låter visserligen bra och OnePlus 7 Pro har verkligen tagit ett stort steg i rätt riktning men iPhone XS och Samsung Galaxy S10+ ligger definitivt i en betydligt högre klass tack vare bättre hantering av högre frekvenser vid höga volymer.

 

Batteri

OnePlus 7 Pro test batteritid

Med ett 4 000 mAh-batteri har OnePlus 7 Pro hög kapacitet för att leverera lång batteritid. Batteritiden är mycket riktigt bra men också steget bakom OnePlus 6T. Det beror sannolikt främst på den krävande bildskärmen. Batteritiden blir bättre om vi inaktiverar 90 Hz-läget men det tar också bort en av de stora fördelarna med OnePlus 7 Pro. För många vanliga användare kan den i alla fall erbjuda minst 30 procents batterimarginal. Krävande användare bör klara sig utan problem under de allra flesta dagar men laddaren kan vara bra att ha under extrema dagar. Då är det särskilt tacksamt att OnePlus inkluderar en extremt snabb laddare i lådan.

 

Kamera

OnePlus 7 Pro test kamera

OnePlus 7 Pro tar OnePlus till en ny nivå när det gäller kamerakvalitet. Kamera, som tidigare varit en svaghet, har plötsligt blivit en styrka. Huvudkameran presterar bra i ljusa miljöer medan zoomkameran och vidvinkelkameran erbjuder unika perspektiv. Mörkerprestandan är dock ganska medioker och vidvinkelkameran saknar skärpa. Det gör att den inte riktigt kan nå upp till kameratoppen.

Läs mer om kameran

OnePlus 7 Pro har en 48 megapixel huvudkamera med ett bländarvärde på f/1,65. Den 1/2 tum stora kamerasensorn och det tillhörande objektivet gör den mycket lik Huawei P30 Pro, marknadens kameraledare i skrivande stund. Kameran presterar bra. I många ljusa miljöer är vi särskilt imponerande av kamerans höga detaljrikedom och effektiva brusredcering. Den hanterar dynamiskt krävande miljöer väl men när kraven sätts riktigt högt har den tyvärr en tendens att förlora färgmättnad och får synliga problem med rörelseoskärpa.

Nya perspektiv

Huvudkameran assisteras av en zoomkamera med tre gånger optisk zoom, i jämförelse med huvudkameran. Det är samma som P20 Pro från förra året. Zoomkameran presterar bra med ett brett dynamiskt omfång och ganska bra reducering av kromatiska aberrationer. Med sin speciella fem gånger zoom-kamera ligger fortfarande P30 Pro steget före men vi är ändå imponerade av prestandan från OnePlus 7 Pro.

Vi uppskattar det breda perspektivet från en vidvinkelkamera men vi har inte heller sett särskilt många telefoner med bra vidvinkelkameror. Inte ens Huawei P30 Pro imponerade på oss. Det gör det till en ännu större besvikelse när OnePlus 7 Pro tyvärr är ännu sämre. Den har visserligen en lite bättre och mer naturlig bildbehandling än P30 Pro men detaljrikedomen är inte bra. Vi misstänker att ett ganska mediokert objektiv gör att bilder från kameran ser oskarpa ut. Sensorn gör inte saken bättre eftersom den har problem med dynamiskt omfång, som gör att mörka delar av bilder kan förlora detaljrikedom.

När ljuset tryter

I mörka miljöer kan huvudkameran erbjuda ett brett dynamiskt omfång som gör den väl anpassad för till exempel stadsfotografering på natten. När ljuset verkligen tryter ligger den dock inte i närheten av Huaweis erbjudanden. Det finns ett ganska bra nattläge men Auto-läget kommer inte i närheten av Huaweis på fri hand. Skillnaden gentemot Huawei P30 Pro är särskilt påtaglig.

Den främre kameran presterar ganska bra med bra färgåtergivning och hög detaljrikedom. Medan den bakre kameran har bra brusreducering har dock den främre kameran ofta problem med påtagligt brus, särskilt i mörka miljöer.

OnePlus 7 Pro fortsätter att prestera bra när det gäller video. Med stöd för 4K 60fps-inspelning ligger den på topp. I mörka miljöer är den definitivt steget efter Huawei P30 Pro och den saknar HDR-stöd, som till exempel Galaxy S10. Med det sagt ligger OnePlus 7 Pro definitivt i marknadens övre klass, även när det gäller videoinspelning.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus fortsätter att erbjuda en av branschens bästa mjukvara. Oxygen OS är nu fullmatad med bra funktioner, utan att vara störande eller förvirrande. Med branschens snabbaste uppdateringar och generellt stabil mjukvara i OnePlus 7 Pro är mjukvara en av de bästa aspekterna av OnePlus första riktiga flaggskepp.

Läs mer om mjukvaran

Oxygen OS har utvecklats av OnePlus i flera år som en förbättrad version av Android. Under åren har mjukvaran gått från att vara en väldigt ren version av Android, med ett fåtal extrafunktioner, till att ha väldigt många anpassningar. OnePlus har inte längre den rena mjukvara som de gjort sig kända för. Det mest intressanta med det konstaterandet är hur väl OnePlus har lyckats integrera sina förändringar i operativsystemet för att behålla en enkel användarupplevelse. Enkelheten gör tyvärr att många funktioner aldrig kommer att hittas av många användare. Det görs i utbyte för mjukvara som inte stör användaren med tips och pop-up-rutor som berättar om de hundratals inbyggda funktionerna.

Bland OnePlus egna funktioner finns inställningar för att byta operativsystemets accentfärg, en inbyggd skärminspelare, ett gestbaserat navigeringssystem och parallella appar. Utöver det finns en uppsjö av små inställningar som gör det lätt att anpassa mjukvaran till användarens tycke och smak. Oxygen OS reflekterar kort sagt det bästa med Android.

Kontroll över den nya skärmen

OnePlus 7 Pro har ett fåtal nya funktioner i sin mjukvara. Det går till exempel att välja skärmens uppdateringsfrekvens. Kameraappen har fått ett fåtal nyheter tack vare de nya kamerorna med nya perspektiv. Det är dock värt att notera att det inte går att byta till vidvinkelläget i kameraappen när video spelas in.

Kort sagt är mjukvara en av OnePlus 7 Pro:s största styrka. Den enkla användarupplevelsen passar mindre sofistikerade användare samtidigt som mjukvarans flexibilitet gör den perfekt för mer krävande användare som gillar att bläddra bland inställningar. OnePlus visar att Googles Android inte nödvändigtvis är bästa Android.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus 7 Pro

Med ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset erbjuder OnePlus 7 Pro imponerande prestanda. Det är kort sagt ett flaggskepps-chipset som kan leverera mer kraft än vad någon app kan kräva i nuläget. Det gör den redo för morgondagen. Med 6 GB RAM klarar den också de tyngsta appar som finns för Android utan några som helst problem. Det finns versioner med 8 respektive 12 GB. 8 GB-modellen skulle möjligen vara relevant för användare som vill framtidssäkra sig i mer än tre år framöver. Annars räcker 6 GB RAM gott och väl. När det gäller lagring är det dock värt att notera att OnePlus 7 Pro saknar microSD-kortläsare och att det alltså bara är det inbyggda utrymmet som är tillgängligt.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 120
Storlek 162,6 × 75,9 × 8,8 mm
Vikt 206 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 8 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, men saknar IP-klassning
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,8 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + fjorton =