OnePlus 7
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat 8 GB-modellen men 6 GB-modellen är tillräcklig för de flesta.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Bra högtalare
+ Mjukvaran
+ Kamera i mörker
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Ingen IP-klassning
- Saknar trådlös laddning
- Övermättade foton
Kamera6.8
Skärm7.3
Batteri7.6
Kamera6.8
Skärm7.3
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Från utsidan ser OnePlus 7 ut att vara nära identisk OnePlus 6T. Skenet bedrar. OnePlus har lyckats med flera betydelsefulla uppgraderingar. Högtalarna har uppgraderats till några av klassens bästa, batteritiden har gått från bra till riktigt bra, kameran har uppgraderats med betydligt högre kvalitet i mörka miljöer och både prestandan och mjukvaran fortsätter att leverera i toppklass. Konkurrensen är hårdare än tidigare men OnePlus 7 är en ordentlig uppgradering som till och med kan vara bättre än OnePlus 7 Pro för användare som prioriterar batteritid och ett mer kompakt format.

 

Hårdvarudesign

Test av OnePlus 7

OnePlus 7 bjuder inte på många nyheter från utsidan men det gör inte så mycket. Designen är väl beprövad och praktisk. Vi gillar särskilt OnePlus fysiska reglage för ljudläge som visar att OnePlus är måna om att skapa hårdvara som passar mjukvaran.

Läs mer om hårdvaran

Från utsidan ser OnePlus 7 ut att vara en av de minsta uppdateringarna av en OnePlus-mobil hittills. Det beror troligen främst på att den lanseras sida vid sida med OnePlus 7 Pro. Designen är den största likheten mellan OnePlus 7 och föregångaren OnePlus 6T. Den har till exempel exakt samma yttermått som föregångaren. På baksidan finns samma typ av rundade glas, som ger en bra kvalitetskänsla men som riskerar att spricka om telefonen tappas. Längst ner på baksidan finns en ny OnePlus-logga och kameramodulen inkluderar nu LED-lampan och har en ny liten grå ring runt kamerorna. Nyheterna är med andra ord väldigt små.

Hårdvara som passar mjukvaran

Längs höger sida finns samma på/av-knapp, som ger bra fysisk återkoppling, och ett reglage för att sätta telefonen i olika ljudlägen. OnePlus fortsätter att vara en av få tillverkare som inkluderar ett ljudlägesreglage och vi älskar det. Med den senaste versionen av Android har det nya reglaget blivit särskilt användbart eftersom det nu är svårare att justera ringvolym med volymknapparna. Alla Android-mobiler borde ha ett liknande reglage men i nuläget är OnePlus nästan den enda tillverkaren som har funktionen.

Test av OnePlus 7 höger

På vänster sida finns volymknappar och en SIM-kortshållare med plats för två nanoSIM-kort. Här finns ingen plats för ett microSD-kort. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och högtalare. USB-porten har nu stöd för USB 3 för snabbare dataöverföring än tidigare, vilket alltid är uppskattat för bland andra videofilmare. Det finns alltså ingen hörlursport. OnePlus inkluderar inte heller någon hörlursadapter i lådan.

Sidorna av OnePlus 7 täcks av metall. Vårt svarta exemplar har polerade sidor som ger metallen ett glasliknande utseende. Metallen hjälper telefonen att ha en stadig konstruktion som dessutom ger en bra känsla av kvalitet. En lite högre total vikt än konkurrenter så som Xiaomi Mi 9, ger OnePlus 7 dessutom en lite bättre kvalitetskänsla.

Mer kraft bakom gallret

På framsidan av OnePlus 7 finns en 6,4 tum skärm som har tunna ramar och en droppformad flärp. Ovanför skärmen finns en hörlur som nu också agerar högtalare. För att signalera nyheten bakom hörlursgallret har det nu gjorts betydligt större. Det sträcker sig över mer än hälften av telefonens bredd, vilket alltså snarare är en designdetalj än en praktisk förändring motiverad av ett fläskigare högtalarelement. OnePlus 7 har fortfarande ingen notislampa. Användare får istället förlita sig på en ”Aktiv låsskärm” för att få information om notiser och laddningsstatus. Den aktiva låsskärmen kan dock inte alltid vara aktiv utan aktiveras bara när telefonen lyfts upp eller när skärmen vidrörs.

OnePlus 7

Under skärmen finns en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare. Den är lite snabbare och lite mer pålitlig än läsaren i OnePlus 6T men den är inte lika bra som Samsungs ultra-ljudsensor, eller som traditionella fingeravtrycksläsare för den delen. Den är dessutom kraftigt varierande i sin pålitlighet beroende på användarens hudtyp. Med det sagt har OnePlus branschens just nu bästa optiska fingeravtrycksläsare.

OnePlus fortsätter att envisas med att påstå att OnePlus 7 har ett visst vattenskydd men att den saknar en officiell IP-klassning på grund av kostnaden för en sådan klassning. Det betyder att den kanske har en bättre chans att överleva en vatten-relaterade olycka än vissa konkurrenter men att inget kan garanteras. Trots en glasklädd baksida saknar den också stöd trådlös laddning. Det har inte varit ett särskilt stort problem tidigare. Med konkurrenten Xiaomi Mi 9, som nu erbjuder funktionen för ett ännu lägre pris, ser dock avsaknaden lite värre ut.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 7 Recension

OnePlus 7 har en 6,4 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det betyder att den erbjuder hög detaljrikedom som inte riktigt kan mäta sig med de absolut bästa. Skärmen presterar bra med hög ljusstyrka och bra färgåtergivning. Den presterar kort sagt nära identiskt med skärmen i OnePlus 6T. Förändringar i mjukvaran gör det dock svårare att välja ett färgexakt och färgrikt skärmläge. Det tidigare DCI P3-läget med balanserad D65-vitbalans är borta. Nu måste användaren själv försöka hitta rätt vitbalans på ett steglöst reglage. Även om skärmen i OnePlus 7 verkar vara nära identisk med skärmen i OnePlus 6T, är det nu betydligt svårare att få den att prestera lika bra.

 

Högtalare

Test av OnePlus 7 högtalare

Medan Apple och Samsung dominerar flaggskeppsklassen, kan OnePlus 7 nu dominera klassen därunder. Den nya modellens uppgraderade hörlur, som nu också fungerar som en sekundär högtalare, höjer volymen och detaljrikedomen markant. I jämförelse med OnePlus 7 Pro har OnePlus 7 faktiskt ett lite klarare mellanregister men saknar tyvärr ännu mer bas, vilket gör den ordentligt basfattig. Hörluren är samtidigt en gnutta mer kraftfull än hörluren i storasyskonet. Det gör ljudet mer balanserat och bättre anpassat för videouppspelning. Högtalarna i OnePlus 7 är helt enkelt en av de största förbättringarna från OnePlus 6T.

 

Batteri

Test av OnePlus 7 batteri

Qualcomm Snapdragon 855 har visat sig vara ett chipset som främst erbjuder hög energieffektivitet. Med ett batteri på 3 700 mAh har OnePlus 7 samma kapacitet som OnePlus 6T. Trots det har den en markant förbättrad batteritid. Det betyder att OnePlus 7 kan erbjuda upp till två dagars batteritid vid lättare användning och en marginal på runt 40 batteriprocent, även vid hårdare användning. Det är riktigt imponerande och ger OnePlus 7 en fördel framför till exempel Xiaomi Mi 9. Med OnePlus snabba inkluderade laddare går det att få en hel dags användning från 30 minuters laddning. Det enda som saknas är trådlös laddning.

 

Kamera

Test av OnePlus 7 kamera

OnePlus 7 har samma kamerasensor som många konkurrenter och som sitt större syskon. Med optisk bildstabilisering erbjuder den bra prestanda i mörka miljöer. Lite underliga prioriteringar vid behandlingen gör dock att många bilder tappar detaljrikedom.

Läs mer om kameran

Sonys 48 megapixelsensor har snabbt blivit oerhört populär i den övre mellanklassen. Precis som Asus ZenFone 6 och Xiaomi Mi 9 har OnePlus 7 också en Sony IMX586-sensor. I kontrast till många konkurrenter kombineras den dock också med ett optiskt stabiliseringssystem. Stabiliseringssystemet märks inte särskilt mycket i ljusa miljöer. Vi kan dock se att OnePlus 7 har ett bra objektiv som hjälper kameran att fånga bilder med imponerande skärpa. Sensorn presterar som konkurrenterna med ett brett dynamiskt omfång.

Kontrast och färg

OnePlus 7 skiljer sig markant från konkurrenterna när det gäller bildbehandling. Vi har testat den med OxygenOS 9.5.5, som inkluderar en hel del förändringar i kamerans bildbehandling. Förändringarna är tyvärr väldigt extrema. Kontrast och skärpa är kraftigt överdriven och färger är så överdrivna att kameran ibland inte kan hantera dem över huvud taget. Det gör att kameran tappar detaljrikedom i mörka delar av bilder och att ljust färgglada motiv blir missfärgade eller överexponerade. Detta syns till exempel tydligt i bilden på rosen nedan. Vi kan förstå hur vissa användare föredrar mer mättade färger och högre kontrast men i detta fallet har OnePlus tyvärr gått så långt att bilderna förlorar detaljrikedom.

I mörka miljöer presterar OnePlus 7 som bäst. Även här ser vi en tendens till överdriven mättnad och kontrast men det optiska stabiliseringssystemet får den att sticka ut klassen. Medan OnePlus 7 Pro har stora utmaningar i sin flaggskeppsklass, lyckas OnePlus 7 ligga i framkant i sin lägre klass. Xiaomi Mi 9 ligger visserligen inte långt efter men OnePlus 7 är den klara vinnaren när ljuset tryter.

Kamerasystemets sekundära sensor hjälper bara till i Porträtt-läget. Det är definitivt synd när Xiaomi Mi 9 erbjuder både en vidvinkel- och en telefotokamera.

OnePlus var tidiga till ett brett stöd för videoformat av hög kvalitet. Den har visserligen inte stöd för de HDR-lägen som blivit populära i dyra smartphones men med hög inspelningskvalitet även i 4K 60p kan den erbjuda mycket. Det enda som verkligen saknas är de extra perspektiv som konkurrenterna har tack vare mer funktionella sekundära kameror.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus fortsätter att erbjuda en av branschens bästa mjukvara. Oxygen OS är fullmatat med bra funktioner utan att vara störande eller förvirrande. Med branschens snabbaste uppdateringar och generellt stabil mjukvara har OnePlus 7 något som många konkurrenter i klassen helt saknar.

Läs mer om mjukvaran

Funktioner som inte petar i ögat

Oxygen OS har utvecklats av OnePlus i flera år som en förbättrad version av Android. Under åren har mjukvaran gått från att vara en väldigt ren version av Android, med ett fåtal extrafunktioner, till att ha väldigt många anpassningar. OnePlus har inte längre den rena mjukvara som de gjort sig kända för. Det mest intressanta med det konstaterandet är hur väl OnePlus har lyckats integrera sina förändringar i operativsystemet för att behålla en enkel användarupplevelse. Enkelheten gör tyvärr att många funktioner aldrig kommer att hittas av många användare. Det görs i utbyte för mjukvara som inte stör användaren med tips och pop-up-rutor som berättar om de hundratals inbyggda funktionerna.

Bland OnePlus egna funktioner finns inställningar för att byta operativsystemets accentfärg, en inbyggd skärminspelare, ett gestbaserat navigeringssystem och parallella appar. Utöver det finns en uppsjö av små inställningar som gör det lätt att anpassa mjukvaran till användarens tycke och smak. Oxygen OS reflekterar kort sagt det bästa med Android.

OnePlus 7 inkluderar samma anpassningar för hårdvaran som OnePlus 6T hade. Det betyder att det fortfarande går att gömma flärpen med en svart list om så önskas. Eftersom den saknar storebroderns högupplösta och snabbt uppdaterande skärm saknas dessa inställningar i OnePlus 7. Mjukvaran erbjuder dock samma optimeringar som kombineras med kraftfull hårdvara för att göra OnePlus 7 till en oerhört snabb mobil.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av OnePlus 7

Ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset ger OnePlus 7 imponerande prestanda. I kombination med en generös mängd RAM-minne och ny lagringsteknik i form av UFS 3.0, är OnePlus 7 en av branschens snabbaste smartphone. Modellen med 6 GB RAM är mer än tillräcklig för alla moderna syften men 8 GB-modellen ger extra utrymme för framtidens tunga applikationer. 8 GB-modellen, som inte har riktigt lika bred distribution i skrivande stund, har dessutom 256 GB lagringsutrymme. Det extra lagringsutrymmet kan vara praktiskt för dig som har särskilt höga krav eftersom OnePlus 7 saknar expansionsmöjligheter.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,7 × 74,8 × 8,2 mm
Vikt 182 gram
Kamera 48 MP, 5 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, men saknar IP-klassning
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,8 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 5 =