+ Bra mjukvara
+ Kameran i mörker
+ Kraftfull snabbladdare
- Saknar microSD-stöd
- Saknar trådlös laddning
- Inte klassat vattentålig
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus 7T höjer priset på företagets ”billigare” modell men höjer också ribban för vad vi kan förvänta oss från den. Den nya skärmen introducerar 90 Hz-stöd till en ny klass och det skämmer bort oss ordentligt. Utöver det har den nya kameran tagit ett stort steg i rätt riktning. I kombination med bra mjukvara, bra batteritid och riktigt bra prestanda, är skillnaden mellan OnePlus 7T och marknadens mycket dyrare flaggskepp ganska liten. Vi saknar bara ordentlig vattentätning, trådlös laddning, en Always on-skärm och ett par andra små detaljer. OnePlus 7T visar dock än en gång att rätt kompromisser ger en användarupplevelse som kan konkurrera med de bästa, utan att kosta orimligt mycket.
Hårdvarudesign
OnePlus 7T introducerar en ny design som står ut med en stor och rund kameramodul. Precis som kameran är hela telefonen ganska stor och klumpig. Det ger utrymme för ett stort batteri och en ny skärm som klär framsidan. Baksidan är fortfarande gjord av glas men kan skyddas med ett inkluderat plastskal.
Läs mer om hårdvaranOnePlus 7T är inte som sina föregångare. Den lilla höstuppdatering som bokstaven T brukar stå för blir denna gången mycket större. Bokstavligt talat. OnePlus 7T är mer än blandning mellan OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro än något annat. Det märks särskilt tydligt i designen. Likt sitt syskon, OnePlus 7 Pro, är nämligen OnePlus 7T också en riktig gigant. En 6,55 tum skärm gör OnePlus 7T till en ganska klumpig mobil. Den är samtidigt märkbart mindre än OnePlus 7 Pro. Knappt två millimeter smalare kanske inte låter så mycket men det gör ganska stor skillnad för hur lätt det är att hålla telefonen med en hand. Med det sagt vet vi inte om vi gillar utvecklingen. Den nu ”lilla” OnePlus 7 var redan mer än tillräckligt stor. OnePlus 7T är väldigt stor.
Stor men bekväm
OnePlus 7T har inte en rundad skärm, till skillnad från 7 Pro. Det bidrar till att få OnePlus 7T att kännas lite mer bekväm i handen. De större skärmramarna längs sidorna ger nämligen större marginal för ett stadigt grepp om telefonen. Det sänker dessutom sannolikt kostnaden för reparation om något skulle gå snett.
Runt telefonen finns en traditionsenlig aluminiumram med en blank finish. På undersidan finns en USB Typ C-port, en högtalare och en kortplats med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså fortfarande ingen hörlursport. OnePlus inkluderar inte heller någon hörlursadapter i lådan.
Längs höger sida finns en på/av-knapp och ett reglage för att styra telefonens ljudläge. Det är en klassisk OnePlus-funktion som passar särskilt bra med de nya versionerna av Android, som inte längre låter volymknapparna styra ringvolym. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling.
En vattendelare?
På baksidan finns en stor nyhet. Här finns ett nytt kamerasystem som fotar med tre kameror i en gigantisk rund kameramodul. Modulen sticker ut både bokstavligt och bildligt talat. Eftersom den är så stor och bred gör den dock inte telefonen ostabil på ett platt bord. Rent praktiskt sett skulle man därför kunna säga att den nya modulen är lite bättre än den gamla. Bortom det praktiska kan dock den lite speciella designen riskera att dela publiken när det gäller det estetiska. Inte ens efter en dryg veckas användande kunde vi riktigt bestämma oss vad vi tyckte om den men vi kan inte undvika att tänka på Windows-mobilen Nokia Lumia 1020, som hade en liknande design.
Baksidan täck av glas. Glaset har samma typ av matta finish som OnePlus 7 Pro. Det är lite bättre på att hålla borta synliga fingeravtryck än blankt glas. Det frostade glaset erbjuder dock inte mycket mer grepp än blankt. Glas har ändå flera praktiska fördelar. De utnyttjas dock inte riktigt av OnePlus. OnePlus 7T har till exempel inget stöd för trådlös laddning, som nu börjar bli vanligt bland konkurrenterna. OnePlus fortsätter dessutom att hålla sig borta från vattentätning i OnePlus 7T. Företaget påstår att även den nya modellen har skydd mot vatten men vägrar certifiera den, med hänvisning till kostnaden för en sådan certifiering. Det har vi svårt att svälja när mobiler som kostar hälften så mycket har IP-certifiering för vatten.
Snävare hörn
Framsidan av OnePlus 7T täcks av en stor AMOLED-skärm. Vi gillar skärmens mer snävt rundade hörnen som ger mer utrymme för skärmen. Ovanför den finns en stor hörlur men ingen notislampa, vilket är synd eftersom Oxygen OS fortfarande saknar stöd för någon typ av Always on-funktion för att alltid visa notiser.
I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare som är, till synes identisk med de tidigare läsarna från OnePlus. Det betyder att den är relativt snabb och pålitlig. Den är definitivt en av de bästa i branschen. Den är samtidigt lätt störd av fukt och kan inte riktigt konkurrera med kapacitiva läsare, varken när det gäller hastighet eller allmän pålitlighet. Fördelen är i alla fall att den sitter på framsidan av telefonen, utan att ta plats från skärmen.
Stäng
Skärm
OnePlus 7T har ordentlig uppgradering i sin skärm. Den 6,55 tum stora AMOLED-skärmen har visserligen fortfarande en lite låg upplösning på 2 400 x 1 080. Det gör den inte riktigt lika skarp som flera konkurrenter. Tack vare ett nytt stöd för 90 Hz bildfrekvens ser ändå OnePlus 7T minst lika bra ut som många konkurrenter med högre upplösning. Den utökade bildfrekvensen gör att animationer flyter på betydligt bättre, vilket skapar en känsla av en telefon som är ovanligt snabb. Med lite justeringar kan skärmen dessutom erbjuda bra färgåtergivning och bra vitbalans. AMOLED-tekniken har lite problem med färgskiftningar vid höga betraktingsvinklar men teknikens djupa svärta och en rekordsättande ljusstyrka för OnePlus, på knappt 670 nits, betyder att OnePlus 7T har en riktigt bra bildskärm för sin klass.
Högtalare
OnePlus 7T har två högtalare som presterar bra tillsammans. Den totala volymen har höjts lite sedan de äldre modellerna men på det stora är prestandan så gott oförändrad. I likhet med OnePlus 7 har 7T fortfarande problem med dålig täckning bland låga frekvenser medan mellanregistret har bra detaljrikedom. En förbättrad hörlur gör ljudet mer balanserat än i OnePlus 7 men hörluren kan inte riktigt undvika distortion vid höga volymer, vilket kan få ljudet att låta lite skärande när vi drar upp volymen.
Batteri
Med ett batteri som mäter 3 800 mAh är OnePlus 7 Pro den enda OnePlus-mobilen som har ett större batteri. Med ett stort batteri i ryggen har OnePlus 7T en batteritid som räcker för att ge marginal på minst 30 procent vid slutet av en vanlig dag. Även krävande användare bör klara sig utan problem men 7T har inte samma marginal som OnePlus 7. Vi ser tydligt att 90 Hz-skärmen kräver mer energi och det påverkar batteritiden. 90 Hz-stödet går att inaktivera men det förstör då också en av de bästa nyheterna i OnePlus 7T. Det finns fortfarande ingen trådlös laddning men OnePlus inkluderar sin bästa Warp-laddare som erbjuder en av branschens snabbaste laddning.
Kamera
OnePlus 7T har en starkt uppgraderad kamera med samma huvudkamerasensor men nytt objektiv och nya sekundära kameror som ger nya perspektiv. Med undantag för bland annat små problem med skärpa i mörka miljöer, erbjuder nu OnePlus 7T kameraprestanda i klass med OnePlus Pro-modell.
Läs mer om kameranHuvudkameran i OnePlus 7T består av samma 48 megapixelsensor som vi sett i alla OnePlus 7-seriemobiler. Den har också samma objektiv som OnePlus 7 Pro, med ett bländarvärde på f/1,65. I ljusa miljöer presterar den bra. Den erbjuder hög detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång som undviker problem med brus. OnePlus gör fortfarande lite annorlunda beslut vid sin bildbehandling. Vi ser inte längre lika stora problem med övermättade bilder, som gjorde att färgnyanser slogs samman, men vi ser fortfarande en tendens till lite hög kontrast och krossade skuggor. Det är dock bara ett problem i mycket dynamiskt krävande miljöer. Det är också problem som visar hur djupt vi behöver gräva för att hitta något att klaga på över huvud taget.
Ljusare med sämre fokus
I mörka miljöer presterar OnePlus 7T mycket väl. Ett effektivt och automatiskt nattläge förlänger slutartiden samtidigt som kamerasensorn hålls tillräckligt stabil för att motstå en lite skakig hand. För sin klass lyckas OnePlus 7T med bra exponeringar och behållen detaljrikedom. Vi märker att OnePlus 7T har betydligt svårare att hitta fokus när det blir riktigt mörkt. Även om OnePlus 7T ligger steget före 7 Pro i många miljöer, när det gäller bildkvalitet, hittar OnePlus 7 Pro rätt fokus snabbare och mer kontinuerligt. Det betyder att OnePlus 7T inte nödvändigtvis är ett bättre val när ljuset tryter. När mörka miljöer blandas med hög kontrast presterar den bra med undantag för lite övermättade färger som gör att vissa nyanser tenderar att gå förlorade.
OnePlus 7T – med tre andra vyer
7T har ytterligare två kameror, i stil med 7 Pro. Den ena är en telefotokamera med två gånger zoom, i relation till huvudkameran. Den presterar också bra med bra brusreducering och hög detaljrikedom. Med det sagt föredrar vi Pro-modellens tre gånger zoom, som gör kameran lite mer flexibel.
Vidvinkelkameran erbjuder ett intressant perspektiv. Den är tyvärr inte särskilt bra, i likhet med många andra vidvinkelkameror. Den ligger definitivt steget före Mi 9 men saknar detaljrikedom, särskilt längs kanterna. Med det sagt uppskattar vi definitivt det intressanta perspektivet.
Slutligen är det värt att nämna att vidvinkelkameran har stöd för makrofotografering. Med ett fokusavstånd på runt fyra centimeter kan den ta liknande bilder som konkurrenterna. För att makrobilderna ska bli bra krävs dock gott om ljus och inte för krävande dynamik. Vidvinkelkameran är som sagt inte särskilt bra och de blir inte bättre i makroläget.
När det gäller video har inte mycket förändrats sedan OnePlus 7. 7T har stöd för 4K UHD-inspelning i 60 fps med slow motion i 1080 240p. OnePlus 7 Pro har lite bättre videostabilisering men de presterar annars nära identiskt. Det gör OnePlus 7T till en bra mobil för video.
Stäng
Mjukvara
Oxygen OS 10 baseras på Android 10 och gör OnePlus till den första tillverkaren att lansera en mobil med det nya operativsystemet. Som vanligt är OxygenOS fullpackat med funktioner som håller sig borta från den som inte är intresserad. Det skapar en enkel men kraftfull användarupplevelse.
Läs mer om mjukvaranMed OxygenOS 10 får OnePlus 7T flera nyheter genom Android 10. Ett nytt system för behörigheter låter till exempel användare ta bättre kontroll över appars tillgång till platsinformation. Istället för att bara bestämma om en app har tillgång till GPS-data kan användare nu ge tillgång när appen används aktivt. En annan nyhet är Digitalt välmående. En ny funktion kallad Varva ner hjälper användare att göra telefonen mindre stressande vid slutet av dagen genom att sätta skärmen i gråskala och inaktivera Stör ej-läget enligt ett förbestämt schema. Detta är särskilt stora nyheter för OnePlus, eftersom de inte valde att inkludera Android-funktionen Digitalt välmående i OxygenOS 9.
Svep-navigering med problem
OxygenOS 10 har också ett nytt navigeringssystem. Det är nära identiskt det system som Google introducerar med Android 10. Det ersätter en tillbaka-knapp med ett svep från höger eller vänster sida av skärmen. Det är smidigt men det skapar också problem. För det första kan det krocka med appar som använder chattbubblor, så som Facebook Messenger. Det är lätt att råka flytta en chattbubbla som ligger vid sidan av skärmen, istället för att gå tillbaka. Ett annat problem är menyer som kan dras från vänster sida av appar. De fungerar inte som de gjorde tidigare. Nu måste fingret först vila på kanten i cirka en sekund innan menyn kan öppnas med ett svep. Med OnePlus 7T är detta inte särskilt enkelt att göra. Det förstör i praktiken hela det menysystemet, som Google för övrigt använder flitigt i sina officiella appar.
En annan nyhet i Android 10 är Mörkt läge. Det gör stora delar av gränssnittet mörkt för att bland annat spara på telefonens energikonsumtion. För OnePlus 7T är inte detta någon större nyhet, eftersom OnePlus redan haft ett liknande system. Fördelen med Android 10 är i alla fall att ett bredare stöd kan användas av apparna. OxygenOS 10 har dessutom en extra inställningsmeny för att anpassa appikoner och operativsystemets utseende i allmänhet. Det gör de tidigare utspridda inställningarna lite lättare att hitta.
Inte rent men väldigt kvickt
OxygenOS är ett av de kvickaste operativsystemen på marknaden. Det är uppenbart att OnePlus har arbetat hårt med att göra telefonen och mjukvaran snabb. Det underlättas givetvis av kraftfull hårdvara men man bör inte underskatta vikten av väl optimerad mjukvara. Argumentet att OnePlus mjukvara är bra för att den är fri från anpassningar, att den är ”ren”, är definitivt inte sant. OxygenOS är ett relativt hårt anpassat operativsystem med många extra funktioner. Det går däremot att säga att företagets anpassningar är bra på att vara tillgängliga utan att vara i vägen för användaren. Det skapar den enkla men kraftfulla användarupplevelse som vi blivit vana vid från OnePlus.
Stäng
Prestanda och lagring
OnePlus 7T har ett nytt och hittills ganska ovanligt Qualcomm Snapdragon 855 Plus-chipset. 855 Plus kan beskrivas som utvalda och särskilt bra exemplar av Snapdragon 855. Det betyder att det erbjuder samma komponenter men lite bättre prestanda. Det är knappast något revolutionerande. Positivt nog ser vi i alla fall störst skillnad där det har största betydelse, inom grafikprestanda. Våra tester visar runt 10 procent mer kraft under huven. Det kan ge märkbara prestandaskillnader, som dessutom kan behövas för den snabba bildskärmen i krävande spel. 855 Plus ger alltså en prestandafördel som gör OnePlus 7T till en prestandaledare i Android-världen. Med 8 GB RAM finns dessutom gott om minne. 128 GB är mycket lagringsutrymme men kanske lite i underkanten för dig som gillar att filma, särskilt med tanke på att det inte finns någon microSD-kortläsare.