Poco F3
7.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi har testat 8 GB-modellen. 6 GB-modellen har bättre tillgänglighet och passar de flesta.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt batteritid
+ Bra prestanda
+ Bra högtalare
Nackdelar
- Medioker videoinspelning
- Knepig mjukvara
- Saknar hörlursport
Kamera7.2
Skärm8.6
Batteri9.1
Kamera7.2
Skärm8.6
Batteri9.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Förra året blev vi lite förälskade i Poco F2 Pro som erbjöd prisvärde, prestanda och kvalitet. Poco F3 gör det igen! Den har en riktigt bra skärm, bra prestanda, otrolig batteritid samt en stadig design. Den är en nära kopia av Xiaomi Mi 11i men är faktiskt bättre på vissa sätt. Processorn är bättre anpassad för designen och batteritiden är längre. Mi 11i har en betydligt bättre kamera men kameran i Poco F3 är bra för sin klass. Poco F3 är helt enkelt en oerhört bra smartphone för sin klass och har potential att bli en riktig favorit från 2021.

 

Hårdvarudesign

Poco F3 är en direkt kopia av Mi 11i. Det är lite tråkigt men inte dåligt. Designen är stabil och funktionell. Vi saknar hörlursport och hade gärna sett en vattentålig design men Poco F3 levererar på det viktigaste och skeppas med ett inkluderat plastskal för att hålla den skyddad.

Läs mer om hårdvaran

Poco har inte gjort mycket eget arbete när de utvecklat Poco F3. Mobilen är en ren kopia av Xiaomi Mi 11i med undantag för detaljer mjukvaran, logotypen på baksidan och ett fåtal små tekniska detaljer. Designen är i praktiken identisk. Det är lite tråkigt men det är ingen egentlig nackdel för användare. Den har en enkel och modern design som känns stadig och lyxig i handen. Baksidan på vårt gråa exemplar har en spegelfinish som suger åt sig fingeravtryck och som riskerar att spricka men som kan skyddas med ett inkluderat skal. Kameramodulen är avlång och inkluderar tre kameror, varav två är särskilt stora och huvudkameran omringas av en silverfärgad ring. Kameran sticker ut lite mindre än på Mi 11i men skillnad är inte stor.

Stadig plast

Baksidan möter plast längs sidorna. Plasten känns stadig och knakar eller gnisslar aldrig. Även om metall ofta ger en bättre känsla av kvalitet, har Poco gjort ett bra jobb med denna plastdesignen. Längs höger sida finns en fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig, åtminstone om vi är noggranna när vi registrerar vårt fingeravtryck. Läsaren fungerar också som på/av-knapp och sticker ut tillräckligt för att vara enkel att känna sig fram till. Volymknapparna sitter strax ovanför och ger bra fysisk återkoppling.

Längs ovansidan finns en IR-sändare som kan användas för att styra till exempel TV-apparater och stereoanläggningar. Här finns även högtalargaller som i själva verket är galler för en sekundär mikrofon men ingen högtalare. Poco F3 har lånat designdetaljer från Mi 11-serien, som har en högtalare på ovansidan, men inte inkluderat någon faktisk högtalare på ovansidan. Det är ett närmast skrattretande konstigt designval. Längs undersidan finns en faktisk högtalare under ett högtalargaller. Här finns också en USB C-port, en mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla SIM-kort men inget microSD-kort.

Låtsas-högtalare

Framsidan av Poco F3 sticker inte ut från mängden. Den har en skärm med rundade hörn och ett litet centrerat hål i ovankanten för en selfiekamera. Kameran har en grå ring runt sig. Den är distraherande reflektiv. Vi har svårt att förstå varför men flera konkurrenter har en liknande design. Ovanför skärmen finns en hörlur, som agerar sekundär högtalare, istället för låtsas-högtalaren som finns på ovansidan. Här finns ingen notis-lampa men skärmen har en alltid på-funktion.

Designen är inte vattentät och den saknar trådlös laddning. Bortom det är det viktigt att veta att Poco F3 är en stor smartphone. Den mäter 76,4 mm på bredden. Det är brett och det gör att den är lite klurig att hålla och använda, särskilt för dig som har små händer. Fördelen med det är en stor skärm och ett stort batteri.

Stäng

 

Skärm

Poco F3 har en riktigt bra skärm. Vårt exemplar av telefonen är underligt nog bättre än vårt exemplar av Mi 11i. Vi misstänker att det beror på fabriksvariationer, eftersom de två modellerna verkar vara i övrigt identiska. Skärmen mäter i alla fall 6,67 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Det gör den bra men inte riktigt lika detaljrik som de dyraste flaggskeppen. Den har bra färgåtergivning och vitbalans i sitt mest exakta läge, med endast tydliga variationer bland blåa färger. Den erbjuder dessutom imponerande ljusstyrka. Den når 916 nits i vårt test, vilket är mer än de flesta flaggskepp. Med en ljusstyrka på 1 128 nits med HDR-material, är den dessutom utmärkt för modern TV och film. Skärmen ser helt enkelt riktigt bra ut!

 

Högtalare

Poco F3 har en högtalare i hörluren och en på undersidan. Högtalargallret på ovansidan har ingen funktion för högtalarna. Högtalaren i hörluren är ändå bra. Den ger en bra stereobalans och hjälper huvudhögtalaren att producera bra ljud för klassen. Mellanregistret låter bra och högtalarna kan leverera ljudvolym utan att stöta på stora problem med distorsion. För sitt pris låter verkligen Poco F3 ovanligt bra. Den passar utmärkt för till exempel videos, musik, podcasting och röstsamtal.

 

Batteri

Poco F3 erbjuder en smått otrolig batteritid. En nedskalad processor hjälper telefonen till nya höjder och ger Poco F3 ett stort försprång framför Mi 11i. Batteritiden är så bra att vissa användare kan klara sig med den i tre dagar, medan många kan få ut minst två dagars batteritid. Inte ens krävande användare behöver oroa sig. 50–60 procents marginal är helt rimligt. Här ska vi samtidigt notera att våra tester främst utförs inomhus med en kalibrerad skärmljusstyrka. Telefonens ljusstarka skärm påverkar batteritiden markant. Den otroliga batteritiden blir därför kortare om den används utomhus en solig dag. Även då kan den dock leverera en lång dags batteritid med ordentlig marginal. Om batteriet ändå skulle ta slut, kommer den med en 33 watt-laddare som laddar den full på en knapp timma.

 

Kamera

Poco F3 har tre kameror varav huvudkameran är en 48 MP-kamera som vi sett i en rad andra smartphones. Med bra bildbehandling presterar den bättre än vi väntat oss av hårdvaran och bra för klassen.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Poco F3 är egentligen inte särskilt speciellt. Den har en vanligt förekommande 48 MP-sensor och saknar optisk stabilisering. Bristen på stabilisering märker vi när till exempel HDR-läget ibland har svårt att matcha exponeringar. Vi noterar samtidigt att Poco F3 har betydligt bättre bildbehandling än konkurrenter med samma kamerasensor. Det beror troligen på den moderna systemprocessorn som ger oss bra brusreducering, även i ljusa miljöer. Den är märkbart bättre än Xiaomi Mi 11 Lite. Notera för övrigt att vi inte jämför med Xiaomi Mi 11i eftersom den helt enkelt är betydligt bättre och därför är svår att jämföra med.

I mörka miljöer fortsätter telefonens imponerande bildbehandling att leverera. Sofistikerad brushantering ger detaljrikedom och en rimlig nivå av brus när ljuset tryter. Även kamerans dynamiska omfång är riktigt bra. Vi är faktiskt förvånade över hur bra den presterar med tanke på sin hårdvara. Med tanke på sitt pris är den också bra, även om Xiaomi Mi 11 Lite och OnePlus Nord 2 är starka konkurrenter inom kamera-delen.

Extrakameror

Vidvinkelkameran är inte så bra. Den är okej men skärpa saknas, särskilt längs kanterna av bilden. Det enda bra vi kan säga om kameran är att den har helt okej brusreducering och att det dynamiska omfånget hänger med som det ska.

Makrokameran är helt okej. Den är betydligt bättre än många konkurrenters liknande kameror. Den har problem med brus men har tillräcklig skärpa och detaljrikedom för att vara användbar i små format, till exempel sociala medier.

Videokameran erbjuder inspelning i upp till 4K 30p. Det är synd att det inte finns ett 4K 60p-läge, med tanke på att föregångaren hade det. Det positiva är att det högupplösta läget inkluderar bra elektronisk stabilisering. För riktigt bra stabilisering är OnePlus Nord 2 samtidigt ett bättre val. Poco F3 har stöd för slow motion i Full HD i upp till 960 bilder per sekund men kvaliteten är väldigt låg. Videon är interpolerad till den nivå att vi har svårt att förstå vad som är syftet med läget.

Stäng

 

Mjukvara

Poco F3 har MIUI 12 och Android 11 som grund. Mjukvaran är snabb och funktionell men kan vara lite förvirrande. Än mer förvirrande är att Poco har gjort små och till synes meningslösa förändringar som gör det ännu förvirrande för nya användare.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. En förändring som Xiaomi har gjort i Android kallas ”Kontrollcenterstil”. Stilen gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre än Androids vanliga system. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Den nya ”Kontrollcenterstilen” används som standard, medan den traditionella stilen kan aktiveras i efterhand. Många nya Xiaomi-telefoner har raka motsatsen. Än en gång visar Xiaomi och Poco bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inget högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Wi-Fi-nätverk, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Med Pocos anpassningar av Xiaomis mjukvara finns små ändringar av till exempel appikoners utseende och förändringar av standardinställningar, som vi redan diskuterat. Skillnaderna är så små att vi ifrågasätter varför de finns över huvud taget.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Poco F3 har ett Qualcomm Snapdragon 870-chipset. Det erbjuder riktigt bra prestanda för klassen, som ligger snäppet över prestandan från förra årets flaggskepp. Den presterar alltså runt 30 procent sämre än Mi 11i, när det gäller grafik, men i praktiken gör det knappt någon skillnad. Mi 11i och Poco F3 har inte tillräcklig kylning för den nyare 888-kretsen. Det betyder att de två modellerna ändå presterar likvärdigt efter en stunds tung användning. Snapdragon 870 är med andra ord ett nästan bättre val för modellens hårdvarudesign. Basmodellens 6 GB RAM kan möjligen bli lite begränsande i framtiden men det finns en modell med 8 GB RAM. Vi har testat 8 GB-modellen men ser i allmänhet ingen skillnad mellan 6 och 8 GB i dagsläget. 8 GB-modellen har i alla fall 256 GB lagring, medan den mindre har 128 GB.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,7 × 76,4 × 7,8 mm
Vikt 196 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 870, 3,2 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 520 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − 7 =