+ 128 GB lagring
+ 4 GB RAM
+ Högupplöst skärm
- Saknar NFC
- Meningslöst dålig makrokamera
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Med Poco M3 sätter Xiaomi än en gång en ny ribba för prestanda och funktionalitet i en låg prisklass. Med ett otroligt lågt lanseringspris visar Poco M3 att det går att göra superbilliga mobiler fulla av funktionalitet. Den enda större funktionen som Poco M3 saknar är NFC. Bortom det har den det mesta vi kan tänka oss. Designen är plastig, skärmen är inte ljusstark, kameran fångar lite underligt behandlade bilder och prestandan är inte på topp. I denna klassen är det helt väntat. Med en extrem batteritid kan Poco M3 vara ett bra alternativ för dig som vill ha en enkel och pålitlig smartphone som får jobbet gjort, även om det kan göras betydligt bättre med en lite större budget.
Hårdvarudesign
Poco M3 är en stor smartphone som ger utrymme för ett gigantiskt batteri. Designen är ovanligt nyskapande med tanke på telefonens låga pris. Den enda stora bristen i hårdvaran är avsaknad av NFC, som inte nödvändigtvis är ett stort problem för vissa användare.
Läs mer om hårdvaranXiaomi är företaget bakom det relativt fristående varumärket Poco. Poco M3 är märkets billigaste modell på den svenska marknaden hittills. Priset tvingar den till ganska många och stora kompromisser. Den har samtidigt flera ovanligt unika detaljer. Främst i designen. Medan många andra budgetmobiler nöjer sig med design som ofta är några år gammal eller intet-sägande, har Poco M3 en lite ovanlig design. Kameramodulen är inkluderad i en blank inramning som sträcker sig över baksidans bredd. Smaken är som baken men vi gillar den speciella inramningen, även om Poco-loggan kanske inte är särskilt snygg.
Stora delar av baksidan är gjord av plast, som gör ett ganska misslyckat försök att påminna om läder. Det är väldigt hårt. Det känns verkligen som plast, inte alls som läder. Bakstycket ger i alla fall ett intryck av att vara något annat än den tråkigt blanka plastbaksida som vi blivit vana vid i de lägsta prisklasserna. Vi kan uppskatta Pocos försök att även ge den billiga M3-modellen en unik design och personlighet. Med det sagt sticker den svarta färgen knappast ut ur mängden. För dig som tycker att svart är tråkigt finns en blå och en gul version med samma materialval i övrigt.
Saknar inte mycket
Bakom plasten vill vi poängtera att Poco har inkluderat stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det är inte en självklarhet i klassen. Med det sagt saknas istället en annan vanlig funktion, NFC. Det går alltså inte att använda tekniken för till exempel kontaktlösa betalningar.
Plasten sträcker sig från baksidan till långsidorna. På höger sida finns en fingeravtrycksläsare som också agerar på/av-knapp. Den är pålitlig men telefonens långsamma processor sätter stopp för en kvick upplåsning. Strax ovanför finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling och längs ovansidan finns en hörlursport, en IR-sändare och en sekundär mikrofon.
Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Den dedikerade microSD-kortläsaren är generös, särskilt med tanke på telefonens redan generösa interna lagring. Längs undersidan hittar vi en USB C-port, en mikrofon och en högtalare.
Baksidan av Poco M3 bjuder alltså på ovanligt unik design, för att tillhöra en så billig telefon. Framsidan är svårare att innovera med i klassen. Den har därför en vanlig typ av LCD-skärm med en droppformad flärp i toppen och rundade hörn. Under skärmen finns en väl tilltagen ram och över skärmen finns en hörlur samt ett par sensorer. Inga överraskningar för klassen alltså.
Stor och tjock
Poco M3 är en stor smartphone. Med en bredd på över 77 mm är den lika stor som marknadens storskärmade jättar. I jämförelse med den ganska direkta konkurrenten, Motorola Moto G9 Power, är den lite bredare men en centimeter kortare. På det stora hela känns Poco M3 mindre i både handen och i fickan i jämförelse med Moto G9 Power. Med det sagt är den fortfarande stor och med en tjocklek på 9,6 mm kan den uppfattas som tjock, särskilt med ett skal.
Skärmen skyddas av glas men resten av telefonen är alltså gjord av plast. Den ruggade baksidan gör att repor kan vara svåra att se. För att skydda det lättrepade materialet inkluderar Poco ändå ett transparent skal i lådan. Det är uppskattat, särskilt med tanke på telefonens otroligt låga pris.
Stäng
Skärm
Poco M3 har en 6,53 tum LCD-skärm med Full HD-upplösning. Det ger skärmen en betydligt högre detaljrikedom än de 720p-upplösta konkurrenterna. Skillnaden är stor och betydande. Skärmen är samtidigt inte mycket mer tekniskt imponerande. Den saknar helt stöd för HDR och skärmens låga ljusstyrka, på max 380 nits, är ett problem när vi använder den utomhus på soliga dagar. Med en justerad vitbalans är den fortfarande lite kallblå men har i alla fall en helt okej färgåtergivning med SDR-material. För sitt pris är skärmen ändå helt okej.
Högtalare
Poco M3 har en monohögtalare på sin undersida. Den har problem med distorsion vid höga volymer, som kan göra att den låter lite obehagligt. Med tanke på sitt pris når den ändå höga volymer och låter ganska bra vid låga. Motorola Moto G9 Power är ett exempel på en mobil som har en lite bättre monohögtalare, som är bättre på att hantera distorsion. Bortom det finns till exempel Motorola Moto G8 Plus, som har mycket bra högtalare för bara lite mer pengar. Poco M3 har ändå en helt okej högtalare för sitt pris.
Batteri
Poco M3 har ett batteri på 6 000 mAh. Det är lika stort som batterierna i de största konkurrenterna. Det är inte överraskande att vi får otroligt bra batteritid för kapaciteten. Normala användare kan vänta sig minst två dagars batteritid, med möjlighet till tre dagar vid lättare användning. Även krävande användare kan vänta sig minst 50 procents batterimarginal vid slutet av en lång dag. Det gör den bara en gnutta kortare än konkurrenten Motorola Moto G9 Power. Poco M3 är alltså perfekt för dig som vill att batteriångest ska vara ett minne blott.
Kamera
I likhet med nästan alla budgetmobiler, nöjer sig inte Poco M3 med en kamera på baksidan. Den har totalt tre. Huvudkameran får hjälp av en djupsensor för porträttbilder och en dedikerad makrokamera för makrobilder. De två extra kamerorna är tyvärr meningslöst dåliga. Huvudkameran är bättre men Xiaomis bildhantering ger väldigt färgmättade bilder.
Läs mer om kameranPoco M3 har en 48 megapixelkamera som sparar bilder i 12 megapixel-upplösning. Bilderna från kameran liknar många budgetmobiler, när det gäller både detaljrikedom och dynamiskt omfång. I jämförelse med flera konkurrenter kan vi bara se små skillnader i detaljrikedom. Motorola Moto G9 Power ligger ett definitivt steg före.
Huvudkameran har ett stort problem och det är ganska okaraktäristiskt för en Xiaomi-mobil. Medan många andra modeller från företaget tar relativt platta bilder, tar Poco M3 bilder med hög kontrast, en varm ton och hög färgmättnad. Det gör bilderna ofta mycket onaturliga. Vissa användare kan möjligen föredra dem men vi hade gärna sett en så aggressiv bildhantering dedikeras åt ett filter i kameraappen.
I mörka miljöer presterar kameran helt okej för sin klass. Här syns oftast störst skillnad mellan budgetmobiler och lite dyrare modeller. M3s kamera är definitivt inte gjord för mörker men den hanterar brus effektivt och erbjuder bra detaljrikedom även i jämförelse med lite dyrare konkurrenter.
Meningslöst dålig
Makrokameran är dessvärre meningslöst dålig. Den lågupplösta sensorn saknar detaljrikedom och är väldigt dålig på att hantera brus, även i ljusa miljöer. I många fall får vi bättre resultat av att bara zooma in med huvudkameran. Poco M3 är därmed en budgetmobil i en lång rad av budgetmobiler som har så dåliga kameror att de är närmast meningslösa.
Poco M3 spelar in video i maximalt Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videon är inte särskilt bra och utan någon typ av stabilisering blir den lätt skakig. Kameran kan definitivt användas för videoinspelning men helst helt utan förväntningar på kvalitet.
Stäng
Mjukvara
Poco M3 har mjukvara från Xiaomi som kallas MIUI 12. Företaget gör inget för att gömma sin koppling till moderbolaget. Mjukvaran kan uppfattas som lite udda och förvirrande men innehåller många smarta förändringar som gör den intuitiv och smart. Den är dock också full av störande reklam.
Läs mer om mjukvaranMIUI 12 inkluderar ett flertal mindre uppdateringar och förändringar, främst med små estetiska förändringar och förbättringar av existerande funktioner. Det inkluderar ett förbättrat Mörkt läge som nu kan justera appar som vanligen inte skulle ha stöd för Mörkt läge. En annan nyhet är att MIUI 12 inkluderar en ny hemskärm med en systeminställning som ger tillgång till en traditionell appskärm, istället för att alla appar måste ligga på hemskärmen.
Vana Xiaomi-användare kommer att känna sig bekväma med MIUI 12. Företaget lägger fortsatt stor vikt vid att göra gränssnittet intuitivt, med Android-tradition slängd ur fönstret. Det betyder att många inställningar och knappar har bytt plats i jämförelse med vanliga Android, med målsättningen att göra stora och moderna smartphones enklare att använda. Knappars omvända position gör ofta att det är enklare att nå rätt knapp. Det passar bra för en telefon som är ganska stor.
Ett stort problem med Xiaomis mjukvara är den stora mängden reklam. Poco inkluderar reklmaappar och stör användare med reklam och en överflödig säkerhetsskanning efter att appar installeras från Google Play. Funktionen går att inaktivera men gör användarupplevelsen lite frustrerande.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Snapdragon 662-chipset levererar Poco M3 prestanda som är väntad för klassen. Den är inte snabb och det märks i allt från tiden det tar att öppna appar till hur dåligt användargränssnittet flyter ibland. Med 4 GB RAM finns det åtminstone tillräckliga resurser för att telefonen inte ska tvingas stänga appar i bakgrunden för aggressivt. Det gör Poco M3 bättre än många konkurrenter i klassen. Den inkluderade mängden lagring är dessutom imponerande. 128 GB räcker sannolikt för många men en dedikerad microSD-kortplats gör Poco M3 mer flexibel än även många av marknadens dyraste smartphones.
Den har faktiskt stereohögtalare. Inte mono som det felaktigt beskrivs. Den har en högtalare i vardera änden av telefonen.