Motorola Moto G9 Power
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Motorola inkluderar ett transparent plastskal som kan skydda telefonen från repor och stötar.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Enkel mjukvara
+ 128 GB lagring och microSD-stöd
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Långsam processor
- Dålig makrokamera
- Plastig konstruktion
Kamera5.7
Skärm5.4
Batteri9.4
Kamera5.7
Skärm5.4
Batteri9.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G9 Power har en unik kvalitet: en rekordsättande batteritid. Tre dagar? Inga problem. Fyra dagar? Helt möjligt. Batteritiden gör den till ett ovanligt bra alternativ för vissa. Bortom batteritid finns dock inte så mycket att gilla. I jämförelse med syskonet Moto G9 Plus har Moto G9 Power en betydligt sämre skärm, en långsammare processor och sämre kamera. Även om Moto G9 Power har en rekordsättande batteritid, är telefonens andra egenskaper så dåliga att den har svårt att konkurrera med även flera billigare mobiler.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto G9 Power är en stor smartphone som offrar sin storlek för batteritid. Det är en uppoffring som inte passar alla. I övrigt är telefonen pragmatiskt designad med funktionalitet och enkel design. Vi ger ett extra plus i kanten till den smart designade Google Assistent-knappen, som är svår att trycka in av misstag men lätt att trycka när vi önskar.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G9 Power har ett bakstycke med en intressant design. Istället för att använda blankt glas eller glasliknande plast för att skapa intressanta mönster och reflektioner, har Moto G9 Power ett plaststycke med två mönster som möter varandra för att ge telefonens baksida en intressant textur. Mönstret är inte bara synligt utan känns också i handen. Det bidrar till att göra telefonen lite lättare att greppa. På baksidan finns en fingeravtrycksläsare. Den är pålitlig men telefonens relativt dåliga prestanda gör den inte snabb. För personer med små händer kan läsaren också vara lite svår att använda, eftersom den är placerad relativt långt upp på baksidan av mobilen.

Kameran på baksidan av Moto G9 Power sticker ut en knapp millimeter. Med det inkluderade plastskalet är den väl skyddad. Kameramodulen inkluderar tre kameror och en LED-lampa i en design som har blivit populär i alla segment av marknaden. Kamerorna omringas av glänsande silverfärgade ringar. Motorola har definitivt försökt få Moto G9 Power att se lite exklusiv ut. Det tycker vi inte riktigt att de har lyckats med. Plastbakstycket både ser och känns ganska billigt. Konstruktionen knakar till och med ibland, vilket är ganska ovanligt även bland billiga mobiler.

Smart design

Längs vänster sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De är lätta att använda och åtminstone praktiskt placerade för högerhänta. Längs ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Här finns också en dedikerad knapp för Google Assistent. Knappen är rundad så att den bara går att trycka in ordentligt om vi trycker på mitten av den. Det är en smart design. Det gör det nämligen svårt att trycka in knappen av misstag, samtidigt som den är tillräckligt enkel att trycka in när vi vill använda den.

Undersidan har en mikrofon, högtalare och USB C-port. Vi hade gärna sett USB-porten och hörlursporten på samma sida men är glada att de båda är tillgängliga.

Framsidan av Moto G8 Power är ganska intetsägande. Skärmen har rundade hörn och ett hål i det övre vänstra hörnet med en selfiekamera. Runt kameran syns en tydlig skugga, där bakgrundsbelysningen inte riktigt räcker till. Under skärmen finns en väl tilltagen ram och ovanför skärmen sitter en hörlur samt ett flertal sensorer.

Moto G9 Power är en av många smartphones från Motorola som är behandlad med ett vattenavstötande skyddslager. Det kan ge telefonen ett visst stöd mot vattenskador men betyder inte att telefonen är vattentät. Vi ser skyddet som ett sätt att ge oss lite bättre förutsättningar inför en olycka.

Stäng

 

Skärm

Moto G9 Power har en dålig skärm. Den mäter 6,8 tum och trots sin enorma storlek, har den bara en upplösning på 720 x 1 640. Det ger skärmen bristande detaljrikedom. Skärmes färgåtergivning är också dålig. Den har en kallblå ton som går inte att justera och även om den har stöd för HDR-material kommer den inte i närheten av de färger som krävs för att ge en bra HDR-bild. Med en ljusstyrka på 535 nits är den tillräckligt ljus för att användas bekvämt utomhus men det är tyvärr en av få positiva saker vi kan nämna. Skärmen är inte bra och det gör telefonen till en besvikelse, även i jämförelse med konkurrenter i klassen.

 

Högtalare

Motorola Moto G9 Power har en monohögtalare längs sin undersida. Den är en gnutta sämre än högtalaren i Moto G9 Plus, då den får särskilda problem med distorsion i mellanregistret vid höga volymer. För sin klass är den ändå bra. Den har ett detaljrikt mellanregister som gör den bra för röster i allt från podcasts och ljudböcker till röstsamtal och videos. För musik är Moto G9 Plus och Moto G8 Plus bättre alternativ. Med tanke på sitt pris är Moto G9 Power ändå bra på ljud.

 

Batteri

Moto G9 Power har ett 6 000 mAh-batteri som alltså erbjuder runt 40–50 procent högre kapacitet än flera konkurrenter. Den extrema batterikapaciteten kombineras med en lågupplöst skärm och en energisnål processor, för att leverera extrem batteritid. Normala användare kan vänta sig minst tre dagars batteritid och 2–3 dagar är att vänta för även krävande användare. Det gör Moto G9 Power till en mobil att lita på eller använda för unikt batterihungriga användningsområden. Den inkluderade laddaren är relativt snabb då den kan ta telefonen till full laddning på en dryg timma.

 

Kamera

Med en huvudkamera som är så gott som identisk med Motorola Moto G9 Plus, kan Moto G9 Power ta bra bilder i främst ljusa miljöer. I mörka miljöer är den inte lika bra och med en annan processor är kameran begränsad till Full HD-video. Makrokameran är dessutom dålig. Det gör Moto G9 Power till en ganska medioker kameramobil för sitt pris.

Läs mer om kameran

Moto G9 Power har i princip bara en kamera. Det är en 64 megapixelkamera som är så gott som identisk med kameran i Moto G9 Plus. Även om den är identisk så finns det skillnader i hur Moto G9 Power och G9 Plus tar bilder. Vi kan gissa att det beror på skillnader i mjukvara och/eller på skillnader i processorns bildhantering. Vi noterar till exempel sämre brusreducering i ljusa miljöer, som ger lite sämre detaljrikedom från Moto G9 Power än Moto G9 Plus. Sensorn är ändå bra för sin klass och den är märkbart bättre än Moto G8 Plus i många situationer.

I mörka miljöer har Moto G8 Plus ett helt okej automatiskt mörkerläge som dock ofta har problem med brus. Moto G9 Power tar ofta mörkare exponeringar som hanterar brus bättre. När vi håller kameran stabilt önskar vi att autoläget vågade förlänga slutartiden för att få ljusare exponeringar oftare. Moto G9 Power är kort sagt inte särskilt bra när ljuset tryter.

Meningslös makro

Moto G9 Power har ingen vidvinkelkamera men den verkar ha samma typ av makrokamera som Moto G9 Plus. Den lågupplösta två megapixelsensorn är inte bra och det tillhörande objektivet gör inte saken bättre. Vi har recenserat ganska många telefoner med samma eller en liknande makrokamera och måste än en gång upprepa: makrokameror av denna typ är så dåliga att de ofta är helt meningslösa. Vi hade mycket hellre sett Moto G9 Plus med endast en kamera, om det till exempel skulle ge budgetutrymme för en bättre skärm.

När det gäller video begränsas Moto G9 Power av sin processor. Den kan inte fånga video i mer än 1080p-upplösning med 60 bilder per sekund. Det gör videos från telefonen betydligt sämre än från konkurrenter och syskon i klassen. Även om stillbildskameran är ganska lik Moto G9 Plus, finns det alltså en betydande skillnad när det gäller video.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade. Ett löfte om tre år av uppdateringar är dessutom en viktig bonus.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Moto G9 Plus, eftersom de två modellerna har till exempel mjukvara gemensamt.

Moto G9 Power använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En ganska ny funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 10 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Däremot inkluderas ingen ”alltid-på”-liknande skärm, som Motorola haft i många år. Det går alltså inte att se klockan eller inkommande notiser ut att trycka på en fysisk knapp.

Det finns inte så mycket mer att säga om Motorolas mjukvara. Den är sig lik med bara små förändringar. Den är fri från störande reklamappar, konstiga funktioner och förvirrande förändringar. Den har bra mjukvara som är enkel att använda. Med Android Enterprise Recommended-programmet kommer den dessutom med ett löfte om kontinuerliga uppdateringar i minst tre år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Qualcomm Snapdragon 662 lägger grunden för prestanda som är sämre än vad flera konkurrenter kan erbjuda. Både CPU och GPU ligger en bra bit bakom konkurrenter och syskonet Motorola Moto G9 Plus, som till erbjuder mer än dubbel grafikprestanda. Det märks i vardaglig användning med långa väntetider i även vardagliga appar. Även 4 GB RAM är en begränsning som flera konkurrenter undviker genom att erbjuda 6 GB. 128 GB lagringsutrymme och en microSD-kortplats är en bra egenskap men på det stora hela ligger Moto G9 Power långt bakom konkurrenterna och det är ett problem som påverkar användarupplevelsen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 640
Storlek 172,1 × 76,8 × 9,7 mm
Vikt 221 gram
Kamera 64 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 662, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 6 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − åtta =