Xiaomi-ägda Poco presenterar i dag två nya smartphones kallade Poco F3 och Poco X3 Pro, som siktar på att erbjuda prestanda i låga prisklasser. Poco F3 ser ut att landa under 4 000 kronor, medan X3 Pro kan hålla sig en tusenlapp lägre. Trots det kommer båda modellerna med kretsar från Qualcomms flaggskeppsserie, i form av Snapdragon 860 och Snapdragon 870.

Nya Snapdragon 870

Xiaomi Pocophone F1 rörde om i mellanklassen år 2018 tack vare en design som gav utrymme för det årets flaggskeppskrets i mellanklassen. Sedan dess har varumärket brutits ut och kallas nu Poco. Poco F3 presenteras i dag som en uppföljare, eller ett syskon, till Poco F2 Pro från 2020. Den nya modellen har samma recept som föregångarna: erbjud flaggskeppsprestanda med kompromisser på andra håll. Denna gången är det lite för tidigt för en mellanklassmobil med ett Snapdragon 888-chipset. Poco har istället satsat på en annan ny krets: Snapdragon 870. Kretsen kan ses som en uppföljare till förra årets överklockade Snapdragon 865 Plus-krets. Det är alltså en överklockad variant av Snapdragon 865, som drev 2020 års dyra Android-flaggskepp. Den inkluderar alltså ett stort 5G-stöd och byggs på sju nanometer-teknik. Det väntas ge prestanda och effektivitet som är ovanlig i klassen.

Snabb och ljus AMOLED

Utöver hög prestanda för sin klass, väntas Poco F3 också imponera med sin skärm. Det gör den åtminstone på pappret. Modellen har en 6,67 tum AMOLED-skärmen med en upplösning på 1 080 x 2 400. Den sägs nå en ljusstyrka på 900 nits, 1 300 nits med HDR-material, och ska ha en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Det är mycket ovanligt för klassen.

Det är vanligt att se kamerasystem med ordentliga kompromisser i klassen. Kameror är samtidigt svåra att bedöma från specifikationer. Poco F3 har i alla fall en 48 MP-kamera, en vidvinkelkamera och en telefotokamera. Hur bra de är återstår alltså att se. På insidan av mobilen finns i övrigt lovande komponenter, inklusive UFS 3.1-lagring och LPDDR5-RAM. För att driva telefonen finns ett batteri som mäter 4 520 mAh.

Medan Poco F2 Pro sparade pengar genom att använda plast, istället för glas på baksidan. Har Poco valt glas på båda sidorna med Poco F3. Besparingarna ligger istället i att modellen använder lite mindre avancerat Gorilla Glass 5-glas.

Poco X3 Pro har flaggskepsskrets från 2019

Poco X3 Pro lanseras vid sidan om Poco F3. Den är billigare och blir då en intern konkurrent med Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Den har en LCD-skärm med lägre maximal ljusstyrka än Poco F3 och använder en annan Snapdragon 800-krets, nämligen Snapdragon 860. Den kan närmast beskrivas som en överklockad variant av Snapdragon 855 från 2019. Det betyder bland annat att den saknar stöd för 5G. Den har istället ett större batteri, på 5 160 mAh, och har en hörlursport, som saknas i Poco F3.

Xiaomi har inte bekräftat när eller för hur mycket de nya Poco-modellerna kommer att säljas i Sverige. Poco F3 ska i alla fall lanseras för 349 Euro i Europa, vilket borde ge ett svenskt pris runt 4 000 kronor, med tanke på företagets tidigare prissättningar. Poco X3 Pro kostar 249 Euro i Europa, vilket borde ge ett svenskt pris under 3 000 kronor. Det kan göra dem till ett par mycket intressanta och konkurrenskraftiga modeller i budget- och mellansegmentet. I vanlig ordning tar vi reda på hur bra de är i kommande tester i Svenska Smartphoneguiden.

Källa: Poco

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + 19 =