Xiaomi Pocophone F1
5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,18 tum
Bra att veta:Vi har testat 64 GB-versionen av Pocophone F1. Det finns också en modell med 128 GB.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM
+ Färgexakt skärm
Nackdelar
- Lite plastig
- Saknar NFC
- Inte vattentålig
- Små mjukvaruproblem
Kamera5.7
Skärm6.9
Batteri7.6
Kamera5.7
Skärm6.9
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Pocophone F1 erbjuder en helt unik kompott av intressanta komponenter. Den sätter bland annat en ny ribba för hur lite konsumenter behöver betala för att få en smartphone med marknadsledande prestanda. Skärmen är inte alls lika bra som på dyrare mobiler och samma gäller kameran. I jämförelse med konkurrenterna i prisklassen har Pocophone F1 ändå mycket att erbjuda. Den enda riktiga deal-breakern är bristen på stöd för NFC och telefoner så som Nokia 7 Plus erbjuder en renare mjukvaruupplevelse. Med det sagt är Pocophone F1 ändå en ovanligt bra smartphone för sin prisklass.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Pocophone F1 är en av få moderna mobiler som har valt plast framför metall och glas. Plasten har dock sina klara fördelar och Xiaomi har lyckats göra telefonen stadig. Designen är ganska generisk men ändå praktisk.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Pocophone F1 är en intressant smartphone som gör ett unikt försök att introducera en mellansegmentsmobil som inte kompromissar på prestanda. För att hålla nere priset har Xiaomi valt att bland annat göra skalet lite billigare. Det betyder till exempel att Pocophone F1 är en av mycket få smartphones på marknaden som har byggd av plast. Medan så gott som alla konkurrenter väljer mellan metall och glas har Xiaomi valt ett betydligt billigare material.

Material med fördelar

Plast har använts flitigt av smartphones i många år men det har i allt högre grad bytts ut när kraven på design och kvalitetskänsla har ökat och kostnaderna för att använda de dyrare materialet har sjunkit. Även om plast sällan kan erbjuda samma känsla som andra material har det också fler fördelar bortom pris. Plast är till exempel inte lika skört som glas och när plast ändå spricker totalförstörs det inte på samma sätt som härdat glas. Det har samtidigt full transparens för radiosignaler. Det betyder att en plastmobil inte behöver ha fula antennlinjer för att trådlösa uppkopplingar ska fungera korrekt.

Förr i tiden var det vanligt att plastmobiler var så dåligt konstruerade att plasten kunde knaka i handen. Xiaomi har lyckats väl med Pocophone F1. Plastdelarna som täcker baksidan och sidorna av mobilen är väl monterade för att sitta stadigt i telefonen. Vi gillar designen, även om materialet gör det uppenbart att Pocophone F1 inte lägger sin vikt på design.

”Pocophone by Xiaomi”

På baksidan av telefonen finns Pocophone-loggan med den nästan osynliga texten ”by Xiaomi” under. Längst upp på baksidan finns en kameramodul med två kameror och en fingeravtrycksläsare strax under. Läsaren är nedsänkt under en tunn ram, vilket gör den lätt att känna sig fram till. Den är också snabb och pålitlig, i likhet med många liknande mobiler i klassen. De två kamerorna har två tunna röd ringar runt sig som accentuerar den annars enfärgade baksidan. Bredvid kamerorna finns två LED-lampor men utöver det är Pocophone alltså fri från fula antennlinjer eller andra störande detaljer.

På höger sida finns tre knappar: en på/av-knapp och två volymknappar. De är alla lätt att nå och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. Hörlursporten är särskilt tacksam eftersom den börjar bli allt mer ovanlig på marknaden. I en perfekt värld hade vi dock gärna sett den sitta på samma sida som USB-porten. På vänster sida finns i alla fall också en kortläsare som har plats för två kort, antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en USB Typ-C-port, en mikrofon och en högtalare bakom snyggt symmetriska galler.

Stor men inte störst

På framsidan av Pocophone F1 finns en stor 6,18 tum skärm med en modern design. Den har rundade hörn och en stor flärp längst upp på skärmen. Skärmens hörn har en betydligt större rundning än många konkurrenter. Även om flärpen också är ganska stor gör den det i alla fall möjligt för skärmen att sträcka sig längre upp på framsidan av mobilen. Det gör att Pocophone F1 är både smalare och kortare än till exempel Nokia 7 Plus som har en 6 tum skärm, utan skärmflärp. Pocophone F1 är kort sagt allt annat än liten och kompakt men i jämförelse med andra mobiler i prisklassen är den ändå minst lika liten.

I flärpen finns en hörlur och inte bara en, utan två kameror. De används för den främre kamerans porträtt-läge. Det finns alltså inget anisktigenkänningsystem som det finns på till exempel Huawei Mate 20 Lite. En annan sak som inte finns i flärpen är en notislampa. Xiaomi har istället valt att placera lampan under skärmen. Lampan är centrerad som om den lyser ovanför USB-porten. Den är dock bara vit. Den kan blinka när en notis har kommit in men kan alltså inte visa olika färger för olika typer av notiser.

I likhet med många andra mobiler i prisklassen saknar Pocophone F1 skydd mot vatten. Den saknar dessutom stöd för trådlös laddning och slutligen också stöd för NFC. Bristen på NFC kan mycket väl vara ett avgörande problem för vissa användare. Även om NFC-baserade mobilbetalningar fortfarande inte riktigt har slagit igenom i Sverige, är NFC ändå en funktion som många konsumeter vill ha i sin mobil inför framtiden. Utöver det kan NFC också användas för att till exempel snabbt och enkelt para ihop Bluetooth-enheter och för att skicka data mellan smartphones, kameror och liknande. Med tanke på hur lite det hade kostat att inkludera stöd för NFC är det definitivt en tråkig kompromiss som Xiaomi har valt att göra.

Stäng

 

Skärm

Recension Xiaomi Pocophone F1

Pocophone F1 har en 6,18 tum med en upplösning på 1 080 x 2 246. Skärmen baseras på LCD-teknik och har därför flera klassiska LCD-problem. Vid höga betraktningsvinklar tappar den bland annat kontrast och svärtan är inte särskilt imponerande, inte ens för en LCD-skärm. Utöver det är inte heller skärmens maximala ljusstyrka på 422 nits särskilt bra för riktigt ljusa dagar i solen. Trots det fick Pocophone F1 oss att tappa hakan när den registrerades som en av de mest färgexakta mobilskärmarna vi testat. Den är visserligen begränsad till klassisk Rec.709-färg men den erbjuder en riktigt exakt bild med oerhört bra färgåtergivning. Denna färgexakt visas bara i skärmens så kallade ”Standard”-läge och den är en gnutta varm i sin ton. Med bristande prestanda vid höga betraktningsvinklar, begränsad ljusstyrka och medelmåttig svärta räcker inte heller skärmens färgåtergivning för att göra den till en riktigt vinnare.

 

Högtalare

Pocophone F1 har en högtalare på sin undersida. Den har svårt att konkurrera med de dubbla högtalarsystem som finns i många dyrare mobiler men presterar bra för sin prisklass. Den kan komma upp i höga volymer utan att förlora allt för mycket kvalitet. På absolut högsta volymen kan vissa högre frekvenser skära sig lite och låta lite obehagliga men täckningen bland lägre frekvenser är relativt bra och detaljrikedomen i mellanregistret är bra från låga till höga volymer. För att vara en monohögtalare presterar den med andra ord ganska bra.

 

Batteri

Xiaomi Pocophone F1 har ett imponerande 4 000 mAh-batteri. Telefonens processorchipset är inte riktigt lika energieffektivt som chipset i flera mindre kraftfulla mobiler i prisklassen. Tack vare batteriets höga kapacitet imponerar Pocophone F1 ändå med en riktigt bra batteritid. Även vid hård användning är det svårt att ta Pocophone F1 under 40 procent på en dag. Det betyder att den klarar sig genom två dagars lättare användning. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 kan den också laddas full på mindre än två timmar, vilket är bra för en telefon med så hög batterikapacitet.

 

Kamera

Test Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi Pocophone F1 har en uppsättning av två helt okej kameror på sin baksida. De presterar bra med tanke på telefonens prisklass, både i ljusa och mörka miljöer. Huvudkameran imponerar dessutom med ovanligt bra stöd för slow motion i hög upplösning och bildfrekvens.

Läs mer om kameran

Xiaomi Pocophone F1 har två kameror på sin baksida. Den ena är en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,9 och den andra är en porträttkamera på 5 megapixlar och med ett bländarvärde på f/2,0. Huvudkameran passar bra för telefonens prisklass. Den presterar ganska bra i många olika miljöer. När det finns gott om ljus erbjuder den ett brett dynamiskt omfång. Den ligger visserligen steget bakom Huawei Mate 20 Lite i vissa svåra miljöer men har ganska bra brusreducering som undviker det kraftiga brus som konkurrenten kan ha. I vissa situationer går brusreduceringen dock överstyr och Nokia 7 Plus lyckas till exempel återge lite högre detaljrikedom när HDR-läget är aktiverat i dynamiskt krävande men ljusa miljöer.

I mörka miljöer fortsätter Pocophone F1 att ligga helt i linje med konkurrenterna i klassen. Det betyder att det dynamiska omfånget är kraftigt begränsat men att telefonen kan få ut användbara bilder även när ljuset tryter. Även här ser vi ganska kraftig brusreducering som tyvärr försämrar detaljrikedomen lite i jämförelse med till exempel Nokia 7 Plus.

Extra kamera med ett uppdrag

Den sekundära kameran på baksidan av Pocophone F1 är en fem megapixelkamera som bara används för kamerans porträttläge. Det är definitivt lite synd när konkurrenten Nokia 7 Plus erbjuder en sekundär zoomkamera som ger kamerasystemet utökade funktionalitet bortom ett porträttläge. 

Pocophone F1 kan spela in video i 4K UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Den har dessutom stöd för Slow Motion-inspelning i upp till 240 fps i Full HD-upplösning. Det är den helt ensam om i sitt prissegment.

Stäng

 

Mjukvara

MIUI 10 står som grund till upplevelsen av Pocophone F1. Mjukvaran har en blandning mellan ovanligt bra och smarta lösningar och lite underliga och onödiga anpassningar. Vi föredrar definitivt renare versioner av Android men MIUI 10 har flera riktigt smarta egenskaper.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat Xiaomi Pocophone F1 med Android 8.1 och MIUI 10.0. Operativsystemet är givetvis väl känt men mjukvaran ovanpå är ganska ny, särskilt för många svenskar som kanske aldrig kommit i närheten av en Xiaomi-mobil förut. Mjukvaran är kraftigt anpassad och förändrad i jämförelse med vanliga Android. Anpassningarna går djupt och förändrar både estetiska och funktionella delar av operativsystemet.

Redan från hemskärmen och appskärmen har Xiaomi sin egen Poco-launcher som anpassar mjukvarans utseende och funktionalitet. Poco-launcher gör inga stora förändringar men har flera små förändringar som vi gillar. Sökfältet för att söka efter appar är till exempel längst ner på appskärmen. Det gör den lätt att nå på den stora skärmen. Vi gillar dessutom det enkla systemet för att hantera och välja designpaket för appikoner. 

Smarta småförändringar

Notiser och snabbgenvägar fungerar som de brukar i Android, med ett undantag. Xiaomi har förändrat Androids system för att senarelägga notiser. När en notis kommer in kan den vanligen svepas åt valfritt håll för att stängas. I Android går det också att dra den halvvägs för att komma åt inställningar för notiser av den typen och för att ”snooza” en notis så att den återkommer vid ett senare tillfälle. Det kan dock vara lite svårt att svepa rätt längd för att komma åt snooze-funktionen. Xiaomi har löst det genom att endast slänga notiser när de sveps från vänster till höger. När notiser sveps från höger till vänster visas alltid snooze-funktionen istället. För vana Android-användare kan det kännas lite ovant men vi gillar designen riktigt mycket. Den gör snooze-funktionen mycket enklare att använda.

Underligheterna

Vi är ganska vana vid att kritisera överliggande användargränssnitt på Android. Det finns också en hel del att klaga på med MIUI 10. Gränssnittet har till exempel ersatt Androids vanliga gummisnodds-animation vid slutet av listor och menyer. Xiaomis animation sträcker ut hela skärmen när användaren till exempel bläddrar till botten av en meny. Vissa tycker kanske att animationen är snygg men oberoende på vad du tycker om designen så presterar den också ganska dåligt med en responstid på flera tiondelars sekund vid vissa tillfällen. Det gör att hela telefonen känns onödigt långsam.

En annan underlig förändring som Xiaomi har gjort är att ta bort Androids stöd för att skala operativsystemet. Funktionen som vanligen kallas Visningsstorlek i Android existerar inte i MIUI 10. Inte ens den motsvarande inställningen i telefonens Utvecklarinställningar fungerar. Det betyder att det är omöjligt att till exempel ge telefonen en annan skalning så att appar kan visas i större eller mindre skala. Det är synd för användare som behöver ha stor text och stort innehåll för att kunna läsa eller för krävande användare som vill få plats med så mycket som möjligt på skärmen.

Ytterligare ett problem med mjukvaran är dess usla hantering av utrymmet bredvid flärpen. Det finns inget sätt att visa notiser i notislisten längst upp på skärmen. Det är alltså helt omöjligt att veta om det finns en notis eller inte utan att dra ner och visa hela notissystemet. Bristen på en så kritisk funktion har vi nog aldrig sett i Android-mobil tidigare och det är minst sagt opraktiskt. Det är särskilt dumt att Xiaomi åtminstone inte har gett användare möjlighet att välja att till exempel gömma klockan eller göra den mindre för att få plats med en eller två notisikoner.

Pocophone F1
Klocka men inga notiser.

Ovanligt bra lösningar

Trots ett flertal små och onödiga problem har MIUI också flera smått genialiska lösningar som verkligen gör telefonen bättre. Det är inte alltid direkt uppenbart varför Xiaomi har gjort vissa designval men bakom de lite underliga designvalen finns riktigt smarta lösningar. Ett utmärkt exempel är Inställningar. I Android brukar de vanligaste inställningarna visas överst. Tanken är att dessa inställningar ska vara lätta att nå. Med en så stor telefon som Pocophone F1 är har Xiaomi tänkt till för att göra inställningarna ännu enklare att använda. Inställningar för till exempel Wi-Fi, Bluetooth och Skärm, som används oftast, visas på mitten och längst ner på skärmen där de är betydligt lättare att nå med en hand. Den översta delen av skärmen är reserverad för information om telefonen och inställningar som vanligen visas betydligt längre ner. Det passar perfekt eftersom dessa inställningar är relativt svåra att nå på telefonens stora skärm.

Xiaomi har lagt till många andra extrafunktioner i MIUI. Det går till exempel att gömma flärpen, det finns ett system för gestbaserad navigering och det finns ett system för att styra appars aktivitet i bakgrunden. Xiaomi har dessutom ersatt Androids system med användarkonton med en funktion kallad ”sekundärt utrymme”. Vi har svårt att förstå värdet med funktionen framför Androids existerande system eftersom Xiaomis system begränsar telefonen till två inloggningar. Xiaomi har dock en annan helt unik funktion som kallas Dubbelappar. Funktionen gör det möjligt att skapa en kopia av en app för att till exempel vara inloggad på två olika konton i två olika versioner av samma app. Bland andra Huawei har liknande funktioner men de fungerar bara med ett par utvalda appar. Xiaomis system fungerar med så gott som alla.

Ett blandat intryck

Xiaomi Pocophone F1 är inte Android Enterprise Recommended och har därför ingen officiell Google-knuten garanti om hur ofta eller hur länge den kommer att få uppdateringar. Xiaomi har dock sagt att telefonen kommer att uppdateras till Android Q, två uppgraderingar från Android 8.1. Det betyder i praktiken att den kommer att uppdateras i minst ett år framöver. Det är dock knappast någon imponerande garanti.

MIUI 10 ger oss ett blandat intryck. Det gör oss imponerade av flera smarta lösningar på moderna problem kring användargränssnitt och användarvänlighet. Mjukvaran har samtidigt flera underliga och onödiga anpassningar som gör den frustrerande att använda. Det gör att vi föredrar den enklare och mer pålitliga användarupplevelse som till exempel Android One kan erbjuda i telefoner så som Nokia 7 Plus.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Pocophone F1

Flaggskeppsegenskapen för Xiaomi Pocophone F1 är telefonens Qualcomm Snapdragon 845-chipset som kombineras med 6 GB RAM. Det gör den relativt billiga mellansegmentsmobilen till en av de mest kraftfulla mobilerna på marknaden. Det är oerhört imponerande. I praktiken betyder det att den är oerhört snabb och kan hantera alla tunga appar vi kan slänga på den. Samtidigt har mjukvaran en del problem som gör att den ändå känns lite långsammare än nödvändigt. Skillnaden i användarupplevelsen är därför ganska liten i jämförelse med telefoner så som Nokia 7 Plus. Det betyder att Pocophone F1:s riktiga styrka är extremt krävande och framtida applikationer. Det ger den ett definitivt värde. Med 64 GB lagring och en microSD-kortläsare finns det dessutom gott om lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,18 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 246
Storlek 155,5 × 75,3 × 8,8 mm
Vikt 180 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton + 6 =