Samsung Galaxy Note 10
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Note 10 har 256 GB lagring och säljs inte i en 512 GB-modell, till skillnad från Note 10+.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kameran
+ S Pen
+ Vattentålig
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
- Lågupplöst skärm för klassen
Kamera7.9
Skärm8.1
Batteri6.9
Kamera7.9
Skärm8.1
Batteri6.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Note 10 är den minsta Note-mobilen någonsin. Den lyckas trots det erbjuda det mesta av vad Note-serien brukar erbjuda i sitt betydligt mindre format. Pennan är kvar, skärmen är fortfarande stor och kameran är riktigt bra. Den har ett fåtal lite tråkiga kompromisser, så som en saknad microSD-kortplats, relativt lågupplöst skärm och sämre batteritid än sitt större syskon. För många kan det dock vara kompromisser som är värda att göra. Samsung Galaxy Note 10 är kort sagt en produktivitetsmaskin som, för en gångs skull, är relativt enkel att hålla i handen.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Note 10 Test

Samsung Galaxy Note 10 bjuder på en ny Note-upplevelse tack vare ett mer kompakt format. Den kompakta designen är inte utan kompromisser. Den saknar till exempel den klassiska microSD-kortläsaren. För den kompromissen får vi i alla fall en mobil vi kan hålla i handen. Det kan det kanske vara värt.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galax Note 10 är Samsungs minsta Note-mobil någonsin. Visst, den är betydligt mer avlång än de tidiga modellerna men den är också mer än en centimeter smalare än de första Note-mobilerna. Det gör stor skillnad. Galaxy Note 10 är relativt enkel att hålla med en hand. Det gör Note 10 till en ovanlig smartphone som kanske kan hitta en ny publik. Den lite mer rimliga storleken gör Note 10 lite mer användbar för personer med små händer, som kan ha tyckt att de tidigare Note-modellerna var lite för klumpiga för att vara roliga att använda.

Ny teknik ger kompakt design

Det intressanta med Note 10:s storlek är att den troligen aldrig hade kunnat göras tidigare. Det är en kombination av tekniska utvecklingar som gör Note 10 möjlig. En av de största faktorerna är att ny skärmteknik ger användare en gigantisk skärm i ett relativt kompakt format. Det betyder att Note 10 kan erbjuda det bästa som Note-serien har att erbjuda, i en mer rimlig storlek.

Samsung Galaxy Note 10 kamera

Utöver skillnaderna i storlek har Note 10 en nära identisk design med Note 10+. Det betyder att den har skarpare och vassare kanter, som skiljer Note-serien från den lite mjukare och snällare Galaxy S-serien. Längs höger sida finns inte den fysiska på/av-knapp som vi är van vid. Den sitter istället tillsammans med volymknapparna på telefonens vänstra sida. Det är ett lite annorlunda designval som känns logiskt i den gigantiska Note 10+. Faktumet att användaren i praktiken måste hålla den stora mobilen med en hand och navigera med den andra, gör knapparnas positioner på vänster sida passande för högerhänta. Det argumentet är inte riktigt lika logiskt med Note 10, somt trots allt kan användas med en hand.

Inte bara storleken som är skillnaden

På ovansidan av Note 10 finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM. Här finns ingen microSD-kortläsare, som alltså bara finns i det större syskonet. Det är verkligen synd och det bryter Note-seriens varumärke lite. Note-serien har alltid handlat om att erbjuda ultimat funktionalitet. Även om avsaknaden av en microSD-kortläsare kanske verkar liten bryter den ett löfte om att Note-serien alltid ska inkludera så många funktioner som möjligt. Den kritiken blir inte mindre av att Note 10-serien också är den första i Samsungs historia att inte inkludera en hörlursport. Samsung inkluderar inte ens någon hörlursadapter i lådan.

Samsung Galaxy Note 10

Även om den inte kan bjuda på någon hörlursadapter, har undersidan av Note 10 en USB Typ C-port och en högtalare. Här finns också S Pen. Den sticker ut lite för att vara enkel att trycka in så att den därefter kan poppa ut.

S Pen gör Note-serien unik

S Pen fortsätter att vara den enskilt största anledningen till att köpa en Note-mobil. Pennan fungerar riktigt bra med kort responstid och dessutom ett flertal nya mjukvarufunktioner. Nu går det till exempel att styra kameran på avstånd med gester i luften. Som vanligt finns också en funktion som varnar användaren när pennan och mobilen skiljs åt av misstag.

Recension Samsung Galaxy Note 10 S Pen

På baksidan av Note 10 finns glas. Vårt exemplar har färgen ”Aurora Glow” som kan se ut att ha vilken färg som helst i olika ljus. På baksidan finns också en kameramodul som är nära identisk den kameramodul som storebrodern är utrustad med. Här finns tre kameror i en utstickande kameramodul med en enkel LED-lampa bredvid. Det finns alltså ingen fjärde djupsensor, som Galaxy Note 10+ har.

Galaxy Note 10 har traditionsenligt stöd för trådlös laddning. Den har också en vattentät design med IP68-certifiering. Det gör att den inte bör ta skada av att sänkas ner till 1,5 meter i 30 minuter. Skyddet är dock inte garanterat hållfast i all oändlighet. Det kan till exempel skadas om telefonen tappas i marken. Det är ändå en tacksam egenskap som ger Note 10 potential för en längre livstid.

Stäng

 

Skärm

Recension Samsung Galaxy Note 10 skärm

Galaxy Note 10 har en 6,3 tum AMOLED-skärm. Den är alltså bara 0,1 tum mindre än Galaxy S10+ men hela 0,5 tum mindre än Galaxy Note 10+. Med en upplösning på 1 080 x 2 280 har den en betydligt lägre upplösning än både sitt större syskon och Galaxy S10. Ingen Note-mobil har haft en så låg upplösning sen Note 3. För personer med skarp syn är skillnaden i detaljrikedom definitivt märkbar. Det är lite synd för en så dyr smartphone. Fördelen är då att Samsung levererar övrig prestanda i klass med Plus-modellen. Med en maximal ljusstyrka över hela skärmen på 767 nits är den extremt ljusstark och därmed lätt att använda utomhus. Färgåtergivningen är dessutom på topp som vanligt. Det betyder att Note 10 har den absolut bästa AMOLED-skärmen med en så låg upplösning. 

 

Högtalare

Test Galaxy Note 10

Samsung Galaxy Note 10 har två högtalare, en på undersidan och en inbyggd i hörluren. Tillsammans ger de ett ganska balanserat stereoljud som fungerar bra för både musik och röstsamtal. De erbjuder bra detaljrikedom i mellanregistret och helt okej täckning bland lägre frekvenser. I vårt test visar sig Note 10 producera drygt en decibel lägre ljudvolym än storebrodern, Note 10+. Det förändrar dock inte faktumet att Galaxy Note 10 erbjuder en riktigt bra ljudupplevelse.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy Note 10 batteri

Med ett batteri på 3 500 mAh är Note 10 ett ordentligt steg tillbaka för Samsung när det gäller batterikapacitet. Det ger den betydligt sämre batteritid än Plus-modellen. I praktiken kan normala användare vänta sig minst 30 procents batteriprocent vid slutet av en vanlig dag. Det ger mindre marginal för krävande användare som kan behöva en snabb laddning för att klara särskilt krävande dagar. Note 10 är fortfarande betydligt bättre än till exempel Note 8, särskilt tack vare en snabbare snabbladdare. Den är samtidigt inte den pålitliga batterimobil som Plus-modellen kan skryta om att vara.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy Note 10 kamera

Samsung Galaxy Note 10 har ett kamerasystem som påminner mycket om det system som sitter i Galaxy S10+. En huvudkamera fångar bilder med en 12 megapixelsensor medan en zoomkamera och en vidvinkelkamera erbjuder andra perspektiv. Note 10 har dock nyheter som gör den till en betydligt bättre kameramobil.

Läs mer om kameran

Delar av detta testet är mycket likt vårt test av Galaxy Note 10+, eftersom de två modellerna har starka likheter.

Trots att Galaxy Note 10 ser ut att ha ett nära identiskt kamerasystem med Galaxy S10, ser vi substantiella skillnader i praktiken. Den presterar märkbart bättre i flera situationer. I dynamiskt krävande och ljusa miljöer erbjuder den markanta förbättringar i skärpa, som får den att till och med ligga steget före Huawei P30 Pro. Även i mindre dynamiskt krävande miljöer tar den detaljrikedom ett steg längre och visar att Huaweis 48 megapixelsensor inte nödvändigtvis kan erbjuda högre detaljrikedom i alla situationer.

Får det svårt på natten

I mörka miljöer har Note 10 tagit ett steg framåt och närmar sig Huawei P30 Pro. Lite bättre brusreducering och förbättringar i bildbehandlingen ger oss högre detaljrikedom i många miljöer och bättre exponeringar i mycket mörka miljöer. Med det sagt ligger Huawei fortfarande en bra bit före Samsung här. Samsung har fortfarande problem med att få bra skärpa när ljuset verkligen tryter, medan Huawei kan få både bra skärpa och en användbar exponering med förvånansvärt bra detaljrikedom, även när den fotar på fri hand.

Galaxy Note 10 har en till synes oförändrad zoomkamera som låter användare komma närmare sitt motiv. Huaweis kamera, med fem gånger zoom, kommer ännu närmre och är betydligt mer användbar eftersom Samsungs två gånger zoom nästan lika gärna kan täckas av digital zoom från huvudkameran.

Vidvinkelkameran erbjuder ett unikt perspektiv men presterar ganska dåligt. Den har visserligen ett betydligt bättre dynamiskt omfång än många konkurrenter men har samma typ av problem som konkurrenterna. Den har bland annat stora problem med brus och kromatiska abberationer. I mörka delar av dynamiskt krävande bilder syns en stor brist på brusreducering som Huawei kan hantera betydligt bättre. I jämnt belysta och ljusa miljöer är det inte ett lika stort problem men vidvinkelkameran som Samsung använder i Note 10+ är fortfarande ganska dålig och passar inte för mycket mer än sociala medier.

Ledare inom video

Vi ser Huawei som en fortsatt ledare på stillbildsmarknaden tack vare stark flexibilitet och bra prestanda i så gott som alla miljöer. Samsung kommer dock väldigt nära med Note 10. Samsung har samtidigt en tydlig ledning när det gäller video. Stöd för HDR-inspelning ger Samsung ett dynamiskt omfång som Huawei bara kan drömma om. I kombination med bra brusreducering och stabilisering har Note 10 en utmärkt videokamera.

Note 10 har en ny vidvinklig selfiekamera som har samma funktionalitet som de två främre kamerorna i Galaxy S10. Den fortsätter att erbjuda relativt hög detaljrikedom och ett brett perspektiv som undviker de problem med perspektiv-distorsion som Huawei har vid sidorna av sina bilder.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy Note 10 säljs med Android 9 och OneUI. Samsungs ganksa nya mjukvara erbjuder stora förbättringar och en design som känns sammanhängande och smart. Vi uppskattar särskilt optimeringarna för enhandsanvändning, som gör Note 10 ännu enklare att använda med en hand.

Läs mer om mjukvaran

Trots att Android 10 redan har lanserats, baseras på Note 10 på Android 9. Det är ett faktum som pekar på ett problem som Samsung har. Företagets tungt anpassade mjukvara gör att det tar lång tid för företaget att släppa nya uppdateringar av Android. Det tar ofta ett halvår för de snabbast uppdaterade Samsung-mobilerna att få nya versioner av Android. Det betyder att Samsung-användare kan tvingas vänta på nya funktioner betydligt längre än andra. Det är synd men samtidigt inte lika märkbart för just Samsung-användare. Samsung har nämligen så många egna funktioner att nyheter i Android inte ens alltid är nyheter. De stora systemuppdateringarna är helt enkelt inte lika märkbara i Samsung-mobiler.

Bättre än vanliga Android?

Samsungs mjukvara för smartphones har länge varit jobbigt tung att använda. Så är inte fallet längre. Åtminstone inte på samma sätt som det var förr. Med OneUI har Samsungs mjukvara en tydligare identitet och ett grafiskt språk som gör det enklare att navigera och förstå. På vissa sätt gör faktiskt Samsungs anpassningar Android lite enklare att använda. Samsung har hållit fast vid funktioner som Google tagit bort. En genväg till Inställningar finns till exempel tillgänglig direkt från vyn över snabbgenvägar som visas när systemlistan dras ner. Snabbgenvägar kan dessutom expanderas direkt för att låta användare byta Wi-Fi-nätverk eller ändra andra inställningar, utan att byta app som körs i bakgrunden. Ett annat exempel är Androids system för ljudinställningarna som Samsung behållt från Android 8. Det gör de fysiska volymknapparna mer användbara och gör avancerade ljudinställningar mer tillgängliga.

Sökbara anteckningar

Note 10 har en lång rad extrafunktioner för S Pen. Som vanligt finns flera alternativ som dyker upp på skärmen så fort pennan matas ut. Det finns också en funktion som aktiverar ett anteckningsblock så fort pennan matas ut, även när telefonen är låst och skärmen är släckt. Det är ingen nyhet för i år men det är mjukvara som gör Note 10 till den särskilt produktiva smartphone som den är. En nyhet för i år är att anteckningsappen har stöd för handskriftigenkänning som nu gör alla anteckningar sökbara med text. Det gör det betydligt enklare att snabbt hitta gamla anteckningar.

Galaxy Note 10 har ett nytt hål i skärmen. Mjukvaran är dock så gott som oförändrad sedan Galaxy S10+. Det betyder att notisfältet längst upp på skärmen ligger i linje med kamerahålet när telefonen används i porträttläge. När den roteras till landskapsläge kan appar så som YouTube och Netflix visa video över hela skärmen. De allra flesta appar får dock istället en svart ram i höjd med kamerahålet, för att inte kamerahålet ska täcka någon del av användargränssnittet. Det fungera bra, även om en skärm utan hål givetvis hade varit ännu bättre.

I Galaxy Note 10 är Samsungs anpassade mjukvara särskilt tacksam. Anpassningarna för pennan får Note 10 att sticka ut från mängden. Samsungs mjukvara har fortfarande lite för många funktioner, onödiga appar och förvirrande menyer. På många sätt är den dock bättre än vad Google vanligen kan erbjuda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy Note 10

Samsung har inte snålat med krutet i Galaxy Note 10. Samsungs senaste Exynos-chipset erbjuder prestanda i världsklass för alla tänkbara applikationer, med gott om marginal för framtiden. 8 GB RAM är mer än tillräckligt för att klara alla krävande appar vi kan slänga på den, också med marginal för framtiden. 256 GB lagringsutrymme är det enda lagringsalternativet i Galaxy Note 10, vilket är onödigt mycket för vissa användare. Det är i alla fall tillräckligt för att göra bristen på en microSD-kortläsare lite mindre problematisk. Även om Note 10 inte är lika flexibel som Note 10+ när det gäller lagring, erbjuder den kort sagt riktigt bra prestanda ändå.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 151 × 71,8 × 7,9 mm
Vikt 168 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 16 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ax
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9825, 2,7 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here