Sony Xperia 1 V
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det ingår varken en laddare eller kabel i lådan. För snabbladdning krävs USB PD-laddare.
Fördelar
+ Färgexakt skärm
+ Professionell kamera
+ Hörlursport och microSD
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Processor throttlar vid långvarig belastning
Kamera8.8
Skärm8.9
Batteri7.9
Kamera8.8
Skärm8.9
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 1 V har flera helt unika funktioner. Det inkluderar en unik kameraupplevelse med professionella appar och en dedikerad kameraknapp men också en hörlursport, en microSD-plats och ett unikt format med en skärm som saknar hål för en främre kamera. Ingen annan telefon erbjuder samma kombination av funktioner som Xperia 1 V. Årets modell har dessutom förbättrad prestanda, bättre batteritid och en mycket bättre kamera. På det stora hela har den visserligen fortfarande svårt att konkurrera med Apple och Samsung på både prestanda och kvalitet men om du värdesätter Sonys unika tolkning av vad en smartphone borde vara, är Xperia 1 V en riktigt bra mobil.

 

Hårdvarudesign

Sony är nu uppe i fem generationer av Xperia 1. Den femte går i samma spår som tidigare och det är fortfarande ett spår som ingen annan tillverkare följer. Det inkluderar en ovanligt avlång design med en skärm som saknar hål eller andra kompromisser för den främre kameran. Det är också en design som inkluderar en hörlursport, en dedikerad kameraknapp och en microSD-kortplats, tre funktioner som ingen annan tillverkare erbjuder i klassen. Det är samtidigt en design som inte gör många kompromisser. Det finns fortfarande stöd för trådlös laddning och telefonen är vattentät enligt IP68-standarden.

Som en kamera

En nyhet för året är Sonys val av kamera-inspirerade material. Kortsidorna är till exempel gjorda av metall, som tidigare, men har ett räfflat mönster som ger grepp och som vi associerar med kameragrepp. Samma gäller baksidan som är gjord av glas men som har en knagglig yta. Även om kameror sällan är gjord av glas, påminner ytbehandlingen om de ruggade ytor som kameror har, med ett mål i sikte: greppbarhet. Med sådana konnotationer är det lätt att få en positiv känsla av Xperia 1 V.

Det är en välbyggd telefon med en stadig konstruktion, utöver bra funktionalitet. Det avlånga formatet är annorlunda och kan göra telefonen svår att använda med en hand. Det är särskilt svårt att till exempel visa notiserna genom att svepa ner från toppen av skärmen, när skärmen är så avlång.

På baksidan finns en kameramodul med tre kameror som sticker ut en dryg millimeter från telefonens baksida. Det gör den lite vinglig på ett platt underlag. Ett skal rättar dock till det och det är ändå en bra lösning för att skydda den sköra glasbaksidan.

 

Skärm

Sony Xperia 1 V har till synes exakt samma bildskärm som föregångaren. Det är en unik OLED-skärm med en otrolig upplösning på 3 840 x 1 644. Det är den mest pixeltäta skärmen på marknaden med 643 pixlar per tum, när de bästa konkurrenterna har ungefär 500 pixlar per tum. Det ger onödigt hög detaljrikedom som sannolikt bidrar till skärmens största nackdel: ljusstyrka. Den når 600 nits i vårt test och blir inte mycket ljusare ens med HDR-material. Det kan jämföras med Galaxy S23-serien som kan leverera över 2 000 nits vid HDR. Med 120 Hz erbjuder i alla fall Sony bra flyt under fingrarna och skärmen har branschens bästa färgåtergivning, som inte går att skilja från perfektion. Även om Sony börjar hamna efter konkurrenterna när det gäller ljusstyrka, ser Xperia 1 V ändå otroligt bra ut!

 

Batteri

Sony fortsätter att förbättra batteritiden för sitt flaggskepp med Xperia 1 V. Batteriet har samma kapacitet som förra året, 5 000 mAh, men håller ändå märkbart längre. Nu kan normala användare använda telefonen i två hela dagar medan krävande användare kan vänta sig 30–40 procents marginal. Telefonen kan laddas med en USB PD-laddare men varken laddare eller kabel ingår i lådan. Om du använder en USB PD-laddare kan telefonen laddas till 50 procent på 30 minuter. Annars kan den också laddas trådlöst och det finns möjlighet att ladda andra produkter, till exempel ett hörlursetui, trådlöst från telefonen.

 

Kamera

Sony Xperia 1 V har en helt ny kamerasensor som företaget själva tillverkat. Den lyfter upplösningen från 12 till 48 MP och ger pixlarna ett större format. Tillsammans med ny sensorteknik erbjuds en betydligt bättre kameraupplevelse. Det kombineras med betydligt förbättrad mjukvara. Det märker vi tydligast i att kameran nu har ett brett dynamiskt omfång, som tidigare saknats. Samtidigt erbjuds hög detaljrikedom och ett naturligt utseende som få konkurrenter lyckas med. Sonys bildbehandling undviker den behandlade smartphone-look som Xiaomi, Apple och Samsung har. Vi tror samtidigt att många konsumenter ogillar det platta utseende som många bilder får i kamerans autoläge. Bilderna saknar kontrast och djup. Det är okej, eller till och med eftertraktat, för professionella användare men hör inte hemma i det vanliga autoläget där konsumenter vill ta attraktiva bilder utan redigering.

I mörka miljöer imponerar Sony med mycket bra detaljrikedom och en väl balanserad brusreducering som ger ett naturligt utseende. Autoläget fungerar bra men tar lång tid på sig så fort det blir mörkt, runt tre sekunder i värsta fall. Det påminner oss om att nämna att Xperia 1 V är en sjukt snabb kamera i alla andra situationer. Autofokusen är extremt snabb och pålitlig och kameran fotar så fort vi är redo. Det gör Xperia 1 V till den bästa mobilen för barn, sport och husdjur.

Vidvinkel och unik zoom!

Vidvinkelkameran presterar helt okej. Den har problem med brus, även i ljusa miljöer och har bristande skärpa längs kanterna men har ett brett dynamiskt omfång och levererar bilder som ser bra ut i små format.

Zoomkameran är unik då den har kontinuerlig zoom mellan 3,5 och 5,2 gånger. Det är ett ganska snävt omfång och det gör den inte så användbar som man hade kunnat hoppas. 5,2 gånger optisk zoom är fortfarande ett bra komplement till huvudkameran men kamerans kvalitet är också medioker. Samsung Galaxy S23 Ultra är kort sagt ett mycket bättre alternativ för dig som vill ta bilder på avstånd.

Videokameran är bra, har bra stabilisering och är särskilt bra för slowmotion-video eftersom den erbjuder 120 Hz i 4K-upplösning, till skillnad från de flesta konkurrenterna. Det finns dessutom en professionell videoapplikation som ger ovanligt bra kontroll.

 

Mjukvara

Sonys mjukvara är som Sonys mjukvara varit i många år. Det är en lätt anpassning av Android med fokus på förinstallerade appar. De små förändringar som har gjorts av operativsystemet påverkar inte användarupplevelsen till någon större grad. Sedan förra året har Sony i alla fall förbättrat startskärmen så att vi nu får plats med mer på skärmen, tack vare minskade marginaler mellan widgets och appar. I övrigt är nyheterna minimala och Sony erbjuder en mjukvara som är perfekt för dig som vill ha en enkel och klassiska Android-upplevelse.

Foto och film

Sony har lagt det mesta av sin mjukvaruutveckling på appar. Det inkluderar förvirrande många Pro-appar för video, bild och ljud. Om vi vill spela in video kan vi till exempel öppna Photo Pro-appen och byta till videoläget. Vi kan också öppna Video Pro för att få tillgång till ett mycket mer avancerat gränssnitt där vi kan ställa in ISO, slutartid, vitbalans och fokus med mera. Cinema Pro-appen erbjuder än fler alternativ, inspelning i 21:9-format samt tillgång till videostilar som är tänkta att efterlikna Hollywood-filmer. Det finns säkerligen vissa användare som gillar dessa funktioner men för de allra flesta är de antingen för svåra att förstå eller för krångliga att använda. En nyhet i Cinema Pro för Xperia 1 V är att det nu går att spela in i porträttläge.

Den vanliga fotoappen kallas som sagt Photo Pro. Den har ett enkelt användargränssnitt med enklare kontroller för zoom, slutare, blixt, bokeh, bildformat, matningsläge, exponering samt ovanligt enkla kontroller för vitbalans. I appen finns en knapp för Google Lens och i det övre vänstra hörnet finns en knapp som ger alternativ som känns igen från mer traditionella kameror. Här finns ett Auto-läge som ger fler kontroller för fokus och bildformat. Det finns även P, S, M och MR-lägen som ger oss full kontroll över bildinställningarna.

 

Prestanda och lagring

Xperia 1 V har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, den mest kraftfulla kretsen i Android-världen. Den ger en mycket snabb och smidig vardagsupplevelse i alla appar. Den höga prestandan blir dock ett stort problem i krävande spel. I vårt stabilitetstest med 3DMark blir telefonen av med mer än 50 procent prestanda efter mindre än 10 minuter. Det är helt enkelt uppenbart att telefonens kylning inte passar kretsens kraft. Det är en besvikelse för en så stor och påkostad telefon. Med det sagt påverkar det endast mycket krävande spel och telefonen hålls i alla fall vid en rimlig temperatur under tiden, så att vi kan fortsätta använda den utan att bränna oss.

Processorn assisteras av 12 GB RAM, vilket är mer än nödvändigt. Lagringsutrymmet är generöst, på 256 GB. Telefonens största fördel när det gäller lagring är dock dess stöd för microSD-kort, som gör det enkelt att lagra stora videofiler utan att behöva tömma telefonen varje vecka.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 644 x 3 840
Storlek 165 x 71 x 8,3 mm
Vikt 187 gram
Kamera 48 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 13,7

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + 13 =