Sony Xperia 10 III
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den vita versionen av Xperia 10 III, det finns även en svart och en blå variant.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Vattentät, IP68
+ Bra skärm
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Dålig högtalare
- Medioker kamera
- Bitvis långsam
- 60 Hz skärm
Kamera6.3
Skärm7.6
Batteri8.8
Kamera6.3
Skärm7.6
Batteri8.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 10 III är en delvis prisvärd och kompakt Android-smartphone som levererar med en uppgraderad skärm, riktigt bra batteritid och praktiska funktioner. Nu finns dessutom stöd för 5G. För sitt pris faller den samtidigt platt på grund av en medioker kamera, dålig högtalare och dålig prestanda. Konkurrenterna kan erbjuda betydligt mer och det märks tydligt i vardagen. Det lilla formatet och den vattentåliga designen hade varit bra anledningar att välja Xperia 10 III men nackdelarna är troligen för stora för de flesta. Konkurrenterna erbjuder betydligt bättre kameror och bättre prestanda. Det ger dem en betydligt bättre användarupplevelse som är mer värdefull än några millimeter på bredden.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia 10 III är en liten smartphone med en lite annorlunda design. Den har en avlång skärm som helt saknar hål eller flärpar, den är vattentålig och har trevliga småsaker såsom en notislampa, stöd för microSD och en hörlursport. Det är ett trevligt litet paket.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia 10 III fortsätter med en ovanlig tradition som den japanska tillverkaren har. Traditionen fokuserar på en enkel och stilren design. Traditionen är så stark att Sonys telefoner kan uppfattas som föråldrade. Telefonens ovanligt enkla design är särskilt synlig på framsidan. Här finns en sex tum skärm med ett avlångt 21:9-format och lätt rundade hörn. Till skillnad från nära 100 procent av konkurrenterna, saknar skärmen ett hål eller en flärp för den främre kameran. Skärmen är helt fri från störningar. Tillsammans med de ovanligt skarpa hörnen, har Xperia 10 III ett utseende som sticker ut.

Ovanför skärmen finns en hörlur och en liten selfiekamera. I det övre högra hörnet finns dessutom en liten notislampa som ger information om laddning, inkomna meddelanden med mera. Det är en liten detalj som saknas i nästan alla andra mobiler. Vi hade gärna också haft en alltid på-skärm för att till exempel se klockan utan att väcka skärmen. Under skärmen finns slutligen en högtalare. Den är alltså monterad på framsidan – ännu en ovanlig egenskap.

Billig men Sony-unik

Xperia 10 III är inte en dyr smartphone och det märks kanske enklast i telefonens konstruktion. Sidorna är gjord av plast och det känner vi när vi kramar mobilen. De rundade sidorna är bekväma men känns inte så stadiga som metallsidor. Plast är visserligen vanligt i klassen. Konstruktionen är i alla fall en av flera stora skillnader mellan Xperia 10- och Xperia 5-serien.

Längs telefonens vänstra sida finns en kortläsare med plats för dubbla SIM-kort eller ett SIM-kort och ett microSD-kort. Ännu en Sony-unik design gör det möjligt att byta SIM-kort helt utan verktyg.

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Höger sida bjuder på knapparna. Om vi börjar ovanifrån ser vi först två volymknappar. Därefter möts vi av en på/av-knapp, som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Läsaren är tillräckligt snabb och pålitlig för sin klass men kräver en bra inläsning för att fungera. Längre ner finns en knapp som inte sticker ut ur telefonen. Det är nämligen en knapp för Google Assistent. Knappens design gör den rimligt enkel att använda, utan att vi råkar trycka på den av misstag. Det är en smart design som fler tillverkare borde ta efter. Xperia 10 III saknar dock Sonys vanliga kameraknapp, vilket är synd. Längs undersidan finns slutligen en USB C -port och en mikrofon.

Glas och trippla kameor

Baksidan av Xperia 10 III är gjord av glas, till skillnad från konkurrenter som sparar pengar genom att använda plast. Vårt exemplar har en enkel vit spegelfinish. På baksidan syns Sonys logga, en ikon för NFC-funktionen, en Xperia-logga längre ner och ett par myndighetsmärken. Baksidan är enkel. I ena hörnet finns en rad av tre kameror och en LED-lampa. Kamerorna sticker ut en knapp millimeter, mindre än många andra. För att skydda kamerorna kan det vara smart att använda ett skal, det ingår med telefonen.

Xperia 10 III är en ovanligt liten smartphone. Vi beskriver storleken på moderna smartphones baserat på deras bredd, eftersom det främst är bredden som avgör hur enkel en mobil är att hålla. En kompakt mobil ska vara under 70 mm i bredd. Xperia 10 III mäter 68 mm och är helt klart en kompakt mobil. Den är enkel att hålla och använda utan att göra gymnastövningar med handen. Konkurrenter såsom Samsung Galaxy A52 5G mäter 75 mm i bredd. Sju millimeter gör stor skillnad för användarbarheten. Nackdelen är givetvis skärmstorleken men Xperia 10 III är i alla fall ett ovanligt bra alternativ för dig som vill ha en kompakt smartphone.

Xperia 10 III är en av få smartphones som erbjuder en vattentät design. Med IP68-klassificering kan den sänkas ner i grunt vatten i upp till 30 minuter utan att ta skada. Det förutsätter att vattnet är rent, att den sänks ner varsamt och att den inte används under vatten. Den är kort sagt allt annat än vattentät i alla situationer. Med vattenskyddet kan den ändå erbjuda bra skydd mot olyckor, som har potential att förlänga modellens totala livstid. Det är en stor och ovanlig fördel för klassen.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia 10 III har en sex tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 520. Skärmen presterar bra i de flesta situationer, betydligt bättre än tidigare modeller i Xperia 10-serien. I sitt mest exakta skärmläge erbjuds bra DCI P3-färg, bra kontrast och kvalitet i behåll vid höga betraktningsvinklar. Med en maximal ljusstyrka på 623 nits, är skärmen dessutom användbar utomhus, även mitt i sommaren. Tack vare sitt relativt kompakta format har skärmen dessutom märkbart högre detaljrikedom än konkurrenter, som sträcker ut samma skärmupplösning över en större yta. Det enda som vi egentligen saknar för klassen är högre än 60 Hz uppdateringsfrekvens. Det hade tagit Xperia 10 III från bra till mycket bra.

 

Högtalare

Sony Xperia 10 III har en frontmonterad högtalare som sitter under skärmen. Det är en bra plats för att leverera bra ljud. Det har dessvärre inte så stor betydelse eftersom högtalaren är ganska dålig. Den når inte samma volym som konkurrenterna och gör det med total brist på bas. Mellanregistret saknar dessutom detaljrikedom. Det ger ett ljud som visserligen undviker att låta obehagligt men som vi har svårt att rekommendera för något annat än enkla röstsamtal.

 

Batteri

Det är imponerande att Sony har lyckats klämma ett batteri på 4 500 mAh i Xperia 10 III. Tillsammans med en energisnål processor erbjuder det stora batteriet en alldeles strålande batteritid. I vanlig ordning varierar faktisk batteritid beroende på användning men vi är övertygade om att så gott som alla kan vara nöjda med Xperia 10 III. Telefonen levererar nämligen minst två dagars batteritid och upp till tre dagar för normala användare. Det ger en även utmärkt batteritid för mycket krävande användare och en pålitlig smartphone som vi är övertygade om kan hålla i många år med Sonys utmärkta Batterivård-mjukvara.

 

Kamera

Sony Xperia 10 III har ett kamerasystem som är mycket likt föregångarens. Den största nyheten är ett lite förbättrat objektiv för huvudkameran. Det betyder att kamerasystemet dessvärre är märkbart sämre än många konkurrenter i klassen.

Läs mer om kameran

Huvudkameran fångar bilder med en 12 megapixelsensor. Den skiljer sig från de högupplösta sensorer som de flesta konkurrenterna använder. Sensorn är helt okej men presterar märkbart sämre än de flesta i klassen. Den har problem med brus i även ljusa miljöer och underexponerar bilder, som ofta saknar färgmättnad. Kamerans dynamiska omfång är lite sämre än till exempel Samsung Galaxy A52 men det är värst när HDR-läget inte aktiveras. Det ser vi tydligt i en av våra exempelbilder nedan.

I mörka miljöer presterar Sony Xperia 10 III inte särskilt bra. Den har större problem med brus än konkurrenterna och förlorar därför mycket detaljer. Det enskilt största problemet är dock huvudkamerans bristande fokus när ljus tryter. Autofokus-systemet är långsamt och har svårt att hitta rätt när det är mörkt. Exempelbilden nedanför var den bästa av flera försök. Detta är kort sagt inte en kamera som är anpassad för mörker.

På bredden

Vidvinkelkameran saknar skärpa men erbjuder faktiskt lite bättre detaljrikedom än vissa konkurrenter. Än en gång har Sony dock problem med dynamiskt omfång, som gör att överexponerade delar av bilden läcker och försämrar kontrasten i bilden.

För video erbjuds inspelning i 4K 30p. Eftersom huvudkameran saknar optisk bildstabilisering förlitar den sig på elektronisk stabilisering. Den fungerar i både 4K- och Full HD-läget men är dessvärre ganska medioker med återkommande problem med rörelseoskärpa.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia 10 III baseras på Android 11 och kommer med Sonys mjukvara kallad Xperia Home. Det inkluderar små förändringar av gränssnittet i både estetik och funktionalitet. I stora drag är i alla fall Sonys mjukvara en av branschens enklaste och mest fria från anpassningar av Android. För vana Android-användare som prioriterar en enkel användarupplevelse framför en funktionsspäckad sådan, är Sonys mjukvara ett bra alternativ.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvara för hårdvara

Sonys mjukvara är enkel. Den erbjuder en av branschens enklaste upplevelse. Sony har inkluderat ett fåtal extrafunktioner. Vi gillar till exempel möjligheten att sätta ett tak för hur högt batteriet ska laddas och när det ska laddas, för att förlänga batteriets totala livslängd. En annan väl behövd funktion i Xperia 10 II kallas Flerfönster. Den gör det enkelt att välja två appar att använda samtidigt på den avlånga skärmen. Appar kan till och med paras ihop för att alltid visas tillsammans. App-paren kan snabbt öppnas med Side sense-funktionen, som är tillgänglig med två knack på sidan av skärmen. Det är ovanligt enkelt att vara ovanligt produktiv med Sonys mjukvara.

Mjukvaran i Xperia 10 III är inte identisk med mjukvaran i Sonys dyrare modeller. Den saknar till exempel den avancerade versionen av företagets kameraapp, som finns i dyrare modellern. Funktioner såsom Alltid på-funktion för skärmen saknas också.

En nyhet för Xperia 10 III är färre reklamappar. Sony har tidigare inkluderat reklamspel i sina telefoner, även de dyrare modellerna. Dessa finns inte i Xperia 10 III. Sony skickar fortfarande med appar från Amazon med dessa går enkelt att välja bort vid installation av telefonen.

Med officiell Android Enterprise Recommended-stämpel garanterar Sony att telefonen kommer att erbjudas med minst tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är mer än vad många billiga konkurrenter kan lova men mindre än Samsungs utlovade fyra år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Qualcomm Snapdragon 690 5G är en ny krets för marknaden. Den passar bra i mellanklassen men presterar lite sämre i praktiken än vi hade hoppats. Det beror sannolikt till stor del på bristande optimeringar. Med det menar vi att telefonen har prestandaproblem som inte borde finnas med telefonens hårdvara. Det tar tid att ladda appar, genomföra sökningar och aktivera grundläggande funktioner i vissa appar. Det gör dessvärre att upplevelsen av att använda Xperia 10 III är betydligt sämre än den borde vara för sitt pris. Den hanterar spel helt okej men grafikprestandan är lite sämre än med Snapdragon 730G, som fanns i billiga mobiler från 2020. Med 6 GB RAM har den i alla fall inte brist på RAM. 128 GB lagring kompletteras dessutom med en tacksam microSD-kortplats.

 

5G

Sony Xperia 10 III har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Sony Xperia 10 III kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 154 × 68 × 8,3 mm
Vikt 169 gram
Kamera 12 MP, 8 MP, 8 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 690, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra + fem =