Sony Xperia X
3.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Sony Xperia X säljs i färgerna svart, rosa och grön. Vi har testat den rosa versionen.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Gedigen konstruktion
+ Fysisk kameraknapp
+ Dubbla högtalare
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Låg Wi-Fi-prestanda
- Reklam i mjukvaran
- Kamera saknar 4K-stöd
Kamera4.8
Skärm6.5
Batteri4.9
Kamera4.8
Skärm6.5
Batteri4.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia X är en bra smartphone som dessvärre har svårt att övertyga oss om sitt värde på dagens smartphonemarknad. Den nya modellen kan visserligen skryta om sin imponerande LCD-skärm men utöver det finns det inte mycket att vara särskilt stolt över. Telefonens batteritid är medelmåttig, kameran är bra men knappast imponerande, telefonens Wi-Fi-krets har problem och förra årets vattentäta design är borta. Vi har kort sagt svårt att se varför exempelvis förra årets Xperia Z5, som nu är betydligt billigare än Xperia X, inte skulle vara ett bättre val för de flesta Sony-älskande konsumenter.

 

Introduktion

Under de senaste tre åren har det varit Xperia Z som har varit Sonys serie av flaggskeppstelefoner. Nu är det Sony Xperia X som gäller. Den nya serien av smartphones är företagets nya storsatsning som i skrivande stund väntas bestå av fyra olika modeller: Xperia XA, Xperia, X, Xperia X Performance och Xperia XA Ultra. Detta är en recension av företagets mellanstegsmodell som också sätter namnet på resten av serien: Xperia X.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia X Recension forsta

Sony Xperia X bjuder på en hårdvarudesign som äntligen gör sig av med Xperia Z-seriens sköra glasbaksida men som tyvärr också gör sig av med föregångarens vattentäta design. Även om det inte finns mycket att klaga på finns det inte heller mycket som får att Xperia X att sticka ut från mängden.

Läs mer om hårdvaran

Sony har hyllats för Xperia Z-seriens stilrena och vattentäta design i många år. Xperia X för vidare sin föregångares design på många sätt men löser ett av föregångarens största problem, samtidigt som den tar bort en av dess största säljargument. För det första har Xperia X bytt ut Xperia Z-seriens sköra glasbaksida mot ett bakstycke av aluminium. Detta gör telefonen betydligt mer tålig fallolyckor, men Xperia X har som helst vattentätning.

Till skillnad från många konkurrenter som också har metallklädda bakstycken har Sony Xperia X valt att undvika problemen med att metall blockerar trådlösa sändningar. Telefoner så som Apple iPhone 6S, Huawei Mate 8 och HTC 10 har alla skåror i metallen på telefonens baksida som gör att bland annat NFC-sändningar kan skickas genom det metallklädda bakstycket. Sony har istället valt att sätta NFC-läsaren på telefonens framsida, vilket lämnar baksidan helt fri från skåror eller avbrott i metallen. Av den anledningen har Xperia X en av smartphonemarknadens mest stilrena metalldesign. De enda komponenterna som är synliga på telefonens baksida är en kamera med en tillhörande enkel LED-lampa.

Sony Xperia X Recension baksida

På höger sida sitter telefonens alla fysiska knappar. På mitten hittar vi en fingeravtrycksläsare som också agerar som på/av-knapp. Knappen är oförändrad sedan Xperia Z5-seriens introduktion, vilket tyvärr betyder att den är lite svår att använda. Om fingeravtryck inte registreras helt rätt kan läsaren vara opålitlig och svår att använda.

Nedanför fingeravtrycksläsaren sitter telefonens volymknappar och nedanför dem finns en kameraknapp. Kameraknappen gör Xperia X lite unik på marknaden eftersom den låter fotoentusiaster ha fysisk kontroll över kameran och till och med låsa fokus och exponering tack vare ett fokusläge i knappen.

Sony Xperia X Recension hoger

Xperia X har en unik lösning för sin SIM- och microSD-kortläsare. Medan många konkurrenter kräver SIM-kortsverktyg för att komma åt telefonens kort räcker en fingernagel för att dra ut en typ av släde som Xperia X håller sina kort i. Sonys unika lösning gör det enklare att snabbt byta kort än med många andra telefoner.

På telefonens ovansida sitter ett 3,5 mm hörlursuttag samt en sekundär mikrofon och på undersidan finns en microUSB-port och telefonens primära mikrofon. Faktumet att microUSB-porten och hörlursuttaget inte sitter på samma sida av telefonen kan vara irriterande för användare som exempelvis vill ladda telefonen och lyssna på musik samtidigt men för de flesta användare bör det inte vara något större problem.

Medan många andra bra telefoner på smartphonemarknaden har gigantiska skärmar, som bara blir större, har Sony valt att gå emot strömmen. Sony Xperia X har ”bara” en fem tum skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Runt skärmen sitter dock ganska tjocka ramar. Ramarnas tjocklek betyder att Xperia X är ungefär lika bred och lång som exempelvis Samsung Galaxy A5 (2016), trots att konkurrenten har en större 5,2 tum skärm.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia X Recension skarm

Xperia X har en fem tum skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmens höga upplösning ger användare en riktigt skarp bild, även om den inte kan mäta sig med Xperia Z5 Premium som har en skärm med fyra gånger fler pixlar. Skärmen är dock ljusstark och erbjuder riktigt imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar. Även om Xperia X inte når upp till den ljusstyrka som bland annat LG G5 kan erbjuda har telefonen en av marknadens bästa LCD-skärm.

 

Högtalare

Sony Xperia X Recension undersida

Xperia X har två högtalare som sitter på framsidan av telefonen. Högtalarnas position gör det lätt att lyssna på musik eller att använda den som en högtalartelefon. Högtalarna producerar också ljud av hög kvalitet men de kan inte riktigt nå upp till den volym som exempelvis Nexus 6P kan. Xperia X har inte heller samma täckning bland de lägre frekvenserna som många konkurrenter. Även om telefonen har bra högtalare finns det kort sagt konkurrenter som har mer att erbjuda.

 

Batteri

Sony Xperia X Recension xperia

Xperia X har ett batteri som mäter 2 620 mAh. Med tanke på telefonens storlek är det en batterikapacitet som ligger under många Android-konkurrenter. Det betyder också att telefonen har en batteritid som inte är mer än medelmåttig. Batteriet bör ta normala användare genom normala arbetsdagar utan större problem men vid tung användning finns det en risk att batteriet inte riktigt räcker till. För att sätta telefonens batteritid i perspektiv kan vi påpeka att Samsung Galaxy S7 Edge klarar sig i 7 timmar 42 minuter i ett av Surfas batteritest, att Sony Xperia Z5 klarar 7 timmar 3 minuter och att Sony Xperia X bara klarar 6 timmar 12 minuter i samma test.

 

Mjukvara

mjukvara Xperia X

Sony Xperia X bjuder på en enkel mjukvaruupplevelse som vi känner igen från tidigare Sony-telefoner och många andra Android-telefoner. Den lider dock av ett flertal förinstallerade appar och anpassningar av operativsystemet som visar annonser och försöker övertyga konsumenter om att betala för extratjänster, film, musik och mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Xperia X drivs av Android 6.0.1, ett stabilt och funktionsrikt operativsystem. Ovanpå operativsystemet ligger Sonys anpassade användargränssnitt som förändrar hur operativsystemet ser ut och fungerar. För vana Android-användare är Sonys mjukvara en av branschens minst anpassade. Motorola gör visserligen fortfarande branschens mest Android-lika mjukvara men Sony ligger inte långt.

Sonys begränsade anpassningar innebär bland annat att många av systemets grundläggande funktioner fungerar precis som man kan förvänta sig. Notishanteraren och snabbgenvägarna ovanför notiserna har exempelvis alla standardfunktioner som finns inbyggda Android. Många andra tillverkare har anpassat snabbgenvägarna och tagit bort flera bra funktioner men i Sonys mjukvara finns dessa funktioner kvar, vilket är positivt.

Sony har lagt till ett flertal funktioner i Android. En av de stora nya funktionerna på telefonens hemskärm är en inbyggd sökmotor. Dra ner fingret över hemskärmen och en sökmotor dyker upp. Här kan användare snabbt söka efter appar på telefonen. Det intressanta med funktionen är att Sony har valt att låta telefonen ladda ner förslag på appar som visas vid sökmotorn. Alla appförslag hämtas från Google Play och kräver därför mobildataanvändning. Det är dock inte det värsta med funktionen. Det ligger också ett sponsrat förslag längst upp bland de rekommenderade apparna. Trots att konsumenter redan betalat tusentals kronor för sin telefon har alltså Sony valt att lägga in reklam i sin mjukvara. Reklamen går att ta bort men det är inte uppenbart hur.

mjukvara Xperia X 2

Reklamen är tyvärr inte det enda som är riktigt uselt med Sonys mjukvara. Även i Xperia X har Sony valt att fortsätta installera reklamappar så som AVG Protection. Appens värde är svårt att motivera och appen försöker till och med övertyga användare att betala upp till 82 kronor per år för att få tillgång till alla funktioner. Det är uppenbart att Sony inte har installerat appen i Xperia X för att göra användarupplevelsen bättre utan för att få konsumenter att betala för extratjänster som de troligen inte behöver.

Sony har också förinstallerat ett flertal egna appar. Xperia Lounge är en app som gör reklam för appar, spel, musik, film som Sonys olika bolag producerar och What’s New rekommenderar andra spel och appar, filmer och musik och appar. Antalet appar som försöker övertyga konsumenter att köpa, ladda ner och konsumera olika saker är överväldigande i Xperia X. När Google Play redan finns som en bra app för att utforska och ladda ner bra innehåll är Sonys appar svåra att förstå.

Med undantag för Sonys vilja att visa annonser och sälja tjänster och produkter genom sina smartphones erbjuder Xperia X en bra användarupplevelse som är enkel att använda.

Stäng

 

Kamera

Sony Xperia X Recension kamera

Sony Xperia X har en bra kamera som tack vare sin höga upplösning tar detaljrika bilder i vissa miljöer men som tyvärr får problem i mörka miljöer och miljöer med både ljusa och mörka delar. Det betyder att Xperia X har svårt att komma i närheten av konkurrenterna.

Läs mer om kameran

Sony Xperia X bjuder inte på någon större kamerauppgradering sedan Xperia Z5. Xperia X tar fortfarande bilder med en 23 megapixelsensor och saknar fortfarande optisk bildstabilisering.

Kameran i Sonys senaste smartphone är bra men når inte riktigt upp till den nivå som många konkurrenter kan erbjuda i dag. I mycket ljusa miljöer kan kamerans högupplösta sensor erbjuda hög detaljrikedom men kameran har ett flertal problem i andra miljöer. För det första har kameran problem med att hitta rätt färger i både ljusa och mörka miljöer. I vårt mörka bildexempel nedan ser vi tydligt hur kameran misslyckas med sin vitbalans och fångar en bild med en kraftig rosa ton.

Även i vissa ljusa miljöer har kameran problem. I det mellersta bildexemplet nedan ser vi tydligt hur både Nexus 6P och Samsung Galaxy S7 Edge lyckas fästa fokus på förgrunden och erbjuda gott om detaljrikedom medan Xperia X visserligen får fokus men ändå har stora problem med att återge samma detaljrikedom som konkurrenterna. Vi känner igen kamerans problem från Xperia Z5-serien som också hade en tendens att underexponera miljöer med kraftigt dynamiskt omfång, vilket ofta resulterar i bristande detaljrikedom i de mörka delarna av bilden.

Sony Xperia X klarar inte av att hålla bruset borta i mörka miljöer. Med optisk bildstabilisering tar Galaxy S7 Edge betydligt bättre bilder än Xperia X och till och även Google Nexus 6P, som saknar optisk bildstabilisering, lyckas hålla bruset borta betydligt bättre och kan därför återge betydligt fler detaljer.

Medan Xperia Z5 hade fullt stöd för 4K UHD-inspelning saknar Xperia X stöd. Qualcomm-processorn i Xperia X klarar av högupplöst inspelning så det är oklart varför telefonen inte kan fånga video i det högupplösta formatet. Faktum är dock att kameran inte kan spela in bättre video än Full HD-video med 60 bilder per sekund.

Stäng

 

Wi-Fi

Sony Xperia X Recension ovansida

Sony Xperia X har stöd för Wi-Fi över både 2,4 och 5 GHz och har stöd för ac-standarden för riktigt snabb trådlös överföring. Telefonens prestanda över 5 GHz-bandet är dock ganska dålig. Telefonen har svårt att få den goda mottagning som många konkurrenter kan få, vilket kan göra Xperia X svår att använda över Wi-Fi-nätverk på platser där andra telefoner fungerar bra utan några som helst problem.

Läs mer om Wi-Fi

För att visa vilket stort Wi-Fi problem som Xperia X skapade vi ett hastighetstest där vi gjorde en överföring av en fil från en nätverkshårddisk till en smartphone och mätte tiden det tog att föra över filen. Vi gjorde samma test tre gånger på tre olika telefoner: Sony Xperia X, Samsung Galaxy S7 Edge och Google Nexus 6P. Vi testade alla telefoner från exakt samma plats, cirka 30 meter från nätverksroutern, och med samma mjukvara. Testresultaten är entydiga. Sony Xperia X har stora problem med täckning och överföringshastighet på 5 GHz-bandet.

 Sony Xperia X  Samsung Galaxy S7 Edge  Google Nexus 6P
 12,74 Mb/s  25,6 Mb/s  31,26 Mb/s

Stäng

 

Prestanda

Sony Xperia X Recension vanster

Sony Xperia X har en Qualcomm Snapdragon 650-processor och 3 GB RAM-minne. Det betyder att telefonen klarar av de flesta appar utan att stöta på större problem. I vissa spel kommer dock Xperia X inte i närheten av den prestanda som många konkurrenter kan erbjuda. Det betyder att flitiga mobilspelare kan tvingas leta efter något annat och att Xperia X inte är så framtidssäker som många konkurrenter med större resurser har potential att vara.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =