Sony Xperia XA2
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den silverfärgade men det finns också en svart, rosa och blå version.
Fördelar
+ Stillbildskameran
+ Bra batteritid
+ VoLTE-stöd
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Reklamappar
- Dålig 4K-inspelning
- Inte vattentålig
- Bara 32 GB lagring
Kamera5.3
Skärm5.3
Batteri7.3
Kamera5.3
Skärm5.3
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XA2 är inte vad XA-serien alltid har varit. XA2 är en bra mellanklassmobil, en av Sonys bästa hittills. Den har en bra skärm, en ganska gedigen konstruktion, bra batteritid och bra mjukvara. Kameran är helt okej för stillbilder i både ljusa och mörka miljöer. Sonys påstådda stöd för 4K-inspelning är dock meningslöst eftersom det knappt är bättre än Full HD-läget. I slutänden sticker inte Sony ut, varken på något positivt eller negativt sätt med XA2. När Motorola Moto X4 kan erbjuda en vattentät design, mjukvara som är fri från onödiga reklamappar och dessutom dubbla mängden lagringsutrymme har Sony svårt att kontra.

 

Hårdvarudesign

Trots att den har en design som till stor del är gjord av plast är Xperia XA2 en gedigen smartphone. Metallramen gör mycket gör att ge oss ett positivt intryck och en känsla av att Xperia XA2 kan hålla i många år framöver. Den är dock inte vattentät som många andra Sony-lurar.

Läs mer om hårdvaran

Det syns att Sony Xperia XA2 är en Xperia-mobil. Det är samtidigt något som ser lite konstigt ut med den. Den har Sonys klassiska rundning längs höger och vänster sida men är platt och kantig längs under- och översidan. Samtidigt har den en lite annorlunda rundning både på framsidan och på baksidan som ger den ett lite unikt utseende. Rundningen gör att hela telefonen är smalast längs sidorna och tjockast i mitten. Sedd underifrån har Xperia XA2 en mer ellipsliknande form än en rektangulär form. Smaken är som baken men vi gillar den lite annorlunda designen.

Plastbaksida skadar inte

Baksidan av Xperia XA2 täcks av ett stycke plast. På vårt silverfärgade exemplar har plasten en mat aluminium-liknande finish. Det ger telefonen ett metalliskt utseende. Det är dock inget snack om saken. Xperia XA2 är, till stor del, gjord av plast. Det gör dock inte så mycket. Baksidan är tajt integrerad i designen och är stadig.

Baksidan är också platsen för en ganska stor Sony-nyhet. Medan tidigare telefoner från Sony har haft fingeravtrycksläsare på sin sida har Xperia XA2 en läsare på sin baksida. Baksidan är en ganska vanlig plats för fingeravtrycksläsare i Android-världen men det är helt nytt för Sony. Läsaren fungerar i alla fall bra, är praktiskt placerad och pålitlig. Med det sagt ligger den inte i marknadens toppklass när det gäller prestanda. I jämförelse med de snabbaste telefonerna på marknaden låser Xperia XA2 upp på ungefär dubbelt så lång tid. Även i jämförelse med billigare mobiler så som Motorola Moto G5S Plus tar Xperia XA2 50 procent längre tid att låsa upp med ett fingeravtryck, enligt våra mätningar.

Strax ovanför fingeravtrycksläsaren sitter en kamera. Den sticker ut en bråkdel av en millimeter från telefonen men skyddas av en tunn metallram som sitter runt glaslinsen. Bredvid kameran sitter en LED-lampa som kan hjälpa till i mörka miljöer.

Sonys unika knapp

Även om baksidan är gjord av plast har Xperia XA2 en stadig metallram som sträcker sig runt hela telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling tillsammans med två volymknappar. Sony fortsätter dessutom erbjuda en dedikerad kameraknapp med halvläge för autofokus.

På telefonens vänstra sida finns plats för kort. Sony fortsätter använda sig av en design som gör det enkelt att byta ut SIM- eller microSD-kortet helt utan verktyg. Här finns plats för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Som vanligt startar dock telefonen om både när korthållaren dras ut och när ett nytt kort sätts in. Det är minst sagt frustrerande, särskilt för användare som ofta byter SIM- eller microSD-kort.

Slipad design

På översidan av telefonen finns en 3,5 millimeter hörlursport och på undersidan hittar vi en mikrofon, USB Typ-C-port med stöd för USB On-The-Go och en högtalare. Både under- och översidan av XA2 är gjorda av metall men har en slipad kant. Slipningen gör tyvärr inte tillräckligt mycket för att göra telefonen helt ergonomisk. Eftersom metallen inte är tillräckligt rundad kan telefonens nedre hörn kännas vassa och obehagliga i handen.

Även framsidan av Xperia XA2 har samma typ av rundning som baksidan. Glaset är rundat längs både höger och vänster sida vilket accentuerar telefonens rundade design. Glaset skyddar en 5,2 tum LCD-skärm som har relativt tunna skärmramar längs höger och vänster sida men väl tilltagna ramar ovanför och under skärmen. Ovanför skärmen finns en Sony-logga, hörlur och en stor kameralins.

Trots att Sony var en av branschens första tillverkare att satsa på vattentålighet saknar Xperia XA2 någon som helst certifiering för vattentålighet. Det är troligen ingen dela breaker för särskilt många men med konkurrenter så som Motorola Moto X4 i prisklassen är det svårt att blunda för faktumet Xperia XA2 inte riktigt kan konkurrera när det gäller design.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia XA2 har en 5,2 tum Full HD-upplöst LCD-skärm. Skärmens detaljrikedom är mer än tillräcklig med tanke på sin storlek. Skärmen har dock ett problem som verkar vara återkommande för Sony, och flera andra tillverkare för den delen. Skärmen är underligt kall och blå. Sony har ett inbyggt verktyg för att justera skärmens vitbalans. Genom att dra upp den röda kanalen till max och den gröna kanalen till strax under hälften lyckades vi hitta en bättre vitbalans men även dessa extrema inställningar räckte inte för att få ner skärmen till en bra vitbalans. När skärmen är justerad har den i alla fall en ganska bra färgåtergivning. Den presterar bra vid höga betraktningsvinklar, kan bli tillräckligt mörk för att vara behaglig om natten men har en ganska medelmåttig svärta. Den är kort sagt helt okej för sin prisklass. Varken något att jubla över eller rata.

 

Högtalare

Sony Xperia XA2 Recension

Sony är kända för sina bra frontmonterade högtalare. Företagets billigare smartphones har dock inte alltid kunnat skryta med det. Xperia XA2 passar in i den beskrivningen eftersom den får nöja sig med en monohögtalare som sitter på undersidan. Det är inte riktigt optimalt men vi är ändå nöjda med ljudet vi hör från den. Den producerar ljud med en volym som ligger i nivå med de bästa monohögtalarna i dyrare mobiler. Högtalaren återger klart och tydligt ljud i mellanregistret och fungerar bra för högtalarsamtal eller podcasts.

 

Batteri

Sony Xperia XA2 test

Vi hade stora förväntningar på batteritiden när vi började testa Sony Xperia XA2. Telefonens Qualcomm Snapdragon 630-chipset har tidigare visat sig vara mycket energieffektivt. Xperia XA2 är dessutom den telefon med ett 630-chipset som har det största batteri vi testat. Batteriet mäter 3 300 mAh, vilket kan jämföras med Motorola Moto X4 som ligger på 3 000 mAh. Det borde ge Xperia XA2 en batteritid som är minst 10 procent längre. Så är det inte riktigt i praktiken. Våra tester visar att Xperia XA2 bara är marginellt bättre, ett fåtal procent. Det betyder visserligen ändå att batteritiden är grym. Vid lätt användning kan den klara sig i två hela dagar. Standytiden är magiskt bra. Även vid mycket tung användning är den svår att döda på en dag. Sony har gjort ett bra jobb, även om vi hade hoppats på lite mer.

 

Kamera

Sony Xperia XA2 har en 23 megapixelkamera som användes i Sonys flaggskeppskameror för några år sedan. Den har ett brett dynamiskt omfång, bra färgåtergivning och bra prestanda i mörka miljöer. Särskilt med tanke på telefonens pris. Sony skryter dessutom med stöd för 4K UHD-inspelning. Det löftet når XA2 dock inte riktigt upp till.

Läs mer om kameran

Sony har inte alltid hängt med i toppen när det gäller kameraprestanda i smartphones. I en mellanklassmobil så som Xperia XA2 är vi dock imponerade av vilken prestanda Sony kan erbjuda. Företagets mjukvara har en tendens att överexponera bilder men när exponeringen blir rätt har den ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Den lider dock fortfarande av en underlig lila ton. Kamerasensorns relativt höga upplösning gör det i alla fall möjligt att zooma in mer i bilderna i efterhand, utan att bilden blir allt för dålig.

I mörka miljöer kan inte Sony förlita sig på optisk bildstabilisering. Det är visserligen också ovanligt i prisklassen. Sony lyckas ändå prestera bra när ljuset tryter. Kameraappen är lite långsam men kameran kan fånga tillräckligt mycket ljus för att ta användbara bilder även i riktigt mörka miljöer. Sonys brusreducering kan tyckas vara en gnutta hård men i jämförelse med konkurrenterna i prisklassen är det inget snack om saken, Sony är helt klart bäst.

Faux-K

Vid introduktionen av Xperia XA2 var Sony stolta över att ha lyckats ta 4K UHD-inspelning till 3 000-kronorsklassen. I praktiken är stödet dock minst sagt begränsat. Sony har tidigare erbjudit mycket hög kvalitet på sina 4K UHD-inspelningar men denna gången går det inte alls lika bra. Bilden saknar den typ av detaljrikedom som konkurrenterna kan erbjuda. I bilden nedan ser vi en jämförelse mellan Sony Xperia XA2 och Motorola Moto X4. Skillnaden är uppenbar. Faktum är att vi till och med har svårt att se någon större skillnad mellan Sonys inspelning i Full HD- och 4K-läget. Det finns kort sagt ingen större poäng att filma i 4K-läget. Filerna blir dubbelt så stora utan att vara särskilt mycket bättre.

Sony Xperia XA2 till vänster och Motorola Moto X4 till höger.

På framsidan av Xperia XA2 sitter en vidvinklig kamera med åtta megapixlar. Kameran är identisk med den nya kamera som satt i Xperia XZ1 Compact. Det betyder att konsumenter kan välja mellan att använda den som en traditionell selfiekamera men med lite lägre upplösning, eller som en väldigt vidvinklig selfiekamera. Problemet är att den vidvinkliga vyn också skapar stora distorsioner i bilden, större än vad som kan anses vara rimligt. Ingen tvingar dock någon att använda det vidvinkliga läget och det normala läget presterar helt okej.

Stäng

 

Mjukvara

Sony fortsätter i sina gamla spår när det gäller mjukvara. De erbjuder en ren och enkel mjukvaruupplevelse som är uppdaterad och säker. Med ett medlemskap i Android Enterprise Recommended kan konsumenter dessutom förvänta sig snabba och kontinuerliga uppdateringar i minst tre år framöver. Det är fantastiskt bra! Det är bara synd att Sony fortfarande skickar med onödiga reklamappar.

Läs mer om mjukvaran

Under vår testperiod drevs Xperia XA2 av Android 8.0 Oreo med januari-säkerhetsuppdateringen. Under de senaste två åren har Sony visat att de är en av branschens snabbaste tillverkare när det gäller uppdateringar, även för telefoner i de lägre prisklasserna.

Prestandaproblem

Snabba uppdateringar betyder inte att mjukvaran är fri från problem. Vi har sett återkommande buggar och problem med telefonens mjukvara. Orsaken till problemen är ofta svåra att identifiera men symptomen är tydliga. Vi har bland annat sett appstarter från minne som borde tagit en bråkdel av en sekund som istället tar fem sekunder. Det är problem som aldrig borde förekomma i en modern smartphone. Det är dock också relativt ovanliga problem även för Xperia XA2. Vi förlängde vår testperiod från en vecka till två för att försöka lokalisera problemen och återställde hela telefonen helt vid ett tillfälle. I slutänden blev vi aldrig av med de återkommande men relativt ovanliga prestandaproblemen som telefonen har. Vi hoppas och tror att kommande uppdateringar kan lösa dem och även om de är irriterande bör de inte vara en anledning till att rata XA2 helt.

Trots att vi hade en del problem med mjukvaran är det värt att notera hur mycket vi gillar Sonys version av Android. Sony har bara gjort ett fåtal förändringar från Android. Till skillnad från flera andra tillverkare håller sig Sony borta från onödiga funktionella förändringar som gör operativsystemet svårt att hitta i. Mjukvaran i Xperia XA2 är enkel och smidig.

Reklamappar

Ett litet undantag till företagets rena mjukvara är ett flertal förinstallerade appar. Trots att vi har klagat i flera år fortsätter Sony insistera på vikten av att installera ett antivirus-program och flera egna, ganska redundanta, applikationer. AVG Protection kan inte beskrivas som något annat än en reklamapp som försöker sälja dyra prenumerationer. Xperia Lounge är en app vars enda syfte är att göra reklam för appar, spel, musik och film. Apparna går att inaktivera men går inte att avinstallera. Sony Mobile drar säkerligen in pengar på sina samarbeten men det är lite frustrerande att behöva stå ut med reklam i en produkt som kostar tusentals kronor.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset. Vi har tidigare sett det i telefoner så som Asus ZenFone 4 och Motorola Moto X4. Det har en uppsättning CPU-kärnor som passar bra för vardaglig användning och en relativt kraftfull grafikprocessor som gör det möjligt att spela relativt komplexa spel. Snapdragon 630 ett utmärkt val för Xperia XA2. Det ger telefonen dessutom stöd för Wi-Fi-samtal och VoLTE, som inte är helt vanligt bland mellanklassmobiler. I jämförelse med konkurrenterna ligger Xperia XA2 bara efter när det gäller RAM och lagring. Sony nöjer sig med 3 respektive 32 GB medan Motorola Moto X4 har 4 respektive 64 GB. Det resulterar inte i några större prestandaskillnader men det gör troligen Xperia XA2-ägare mer benägna att behöva använda microSD-kortläsaren för att expandera telefonens lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 142 × 70 × 9,7 mm
Vikt 171 gram
Kamera 23 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Jag har en xperia xa2 o är supernöjd till det priset för en telefon som har det mesta. Hade tidigare en Hobnor 8 lite och de är väldigt gämna i prestandan men sony har lite bättre kamera, men i övrigt väldigt fin design o stryktålig. GRYM batteritid o sen supersafe att ta sig in i med fingeravtryckläsning. Du får mycket för pengarna. Dubbla simkortläsare plus uppgraderar med 256 ytterligare minne. Honor 8&8lite o sony xperia xa2 e sjukt lika mycket o i ungefär samma prisklass… Grymma funktioner, snabb grym. Snabb genväg till kameran på en sidknapp, så du ALDRIG missar ett ögonblick värt att fota! Toppen! Kamera bak o fram, bra mic, iom att man Aldrig hör:VA? i andra änden. Rekommenderar starkt. Honor & sony kommer dominera i framtiden är min gissning. Det är MYCKET BÄTTRE TELEFON FÖR VARJE KRONA EXTRA DU LÄGGER. Samsung i all ära, men priset gott folk…. Cashar du en telefon under 5 lax… Ta en titt på Honor & Sony. Oslagbart mycket MEEER för pengarna. Kontantkort är så förmånligt i dagsläget att det är dags att tänka till innan du binder upp dig med en huvudvärksräkning varje månad i brevlådan. TACK Sony & Honor! Ni gör mitt liv bättre dagligen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − twelve =