Sony Xperia XZ1 Compact
4.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,6 tum
Bra att veta:Vi har testat den silverfärgade versionen men det finns också en blå, rosa och en svart.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Bra högtalare
+ Kraftfull processor
+ Android Oreo
Nackdelar
- Medioker skärm
- Lite plastig
- Reklamappar
- Stora skärmramar
Kamera6.1
Skärm5.2
Batteri7.6
Kamera6.1
Skärm5.2
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XZ1 Compact är en telefon som många konsumenter har längtat efter. Den kombinerar bra prestanda med ett kompakt format. Tack vare en relativt liten skärm är Xperia XZ1 Compact en unik telefon på marknaden. Medan många konkurrenter gör större och större smartphones har Sony en riktigt liten telefon i sin line-up. Den är dessutom riktigt bra. Den har en grym batteritid, bra högtalare, bra kamera, den senaste processorn och mycket mer. Den har inte världens bästa skärm eller världens mest imponerande design men det behöver den inte heller. Den är liten och unik ändå.

 

Video

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia XZ1 Compact är en unik produkt på den stora smartphonemarknaden. Den är nämligen en av ett ytterst litet antal produkter som är relativt liten, fysiskt sett. Den vinner ingen skönhetstävling och är till stor del gjord av plast. Det går dock inte att säga annat än att den erbjuder något som få konkurrenter gör.

Läs mer om hårdvaran

Sony har haft ett ganska unikt utseende på sina smartphones i snart fem år. Designen består av hård kanter och platta ytor. Medan många konkurrenter har kraftigt runda sidor och hörn har Sony hållit fast vid ett hårdare och mer industriellt utseende. Xperia XZ1 Compact är inget undantag. Det är kanske inte så konstigt att vi sakta men säkert börjar tröttna på företagets design, knappt fem år senare.

Sony Xperia XZ1 Compact är dock inte identisk med sin föregångare när det gäller design. Baksidan är gjord av plast och är rundad längs både höger och vänster sida. På mitten av bakstycket sitter Sonys Xperia-märke och ovanför det ser vi en NFC-logga. Längst upp på baksidan sitter en modul av sensorer och en LED-lampa som tillhör kameran. Kameran sitter längst upp i det vänstra hörnet och är helt platt längs baksidan av telefonen. Det skiljer den från till exempel Xperia XZ Premium och XZs som har en lite utstickande kamera.

Obekväm metall

Plasten på baksidan av XZ1 Compact möts av metall som sitter på under- och ovansidan av telefonen. Metallen ger telefonen en stadig konstruktion men den gör också telefonen lite obekväm. Sony vägrar runda undersidan av sina telefoner. Det gör att Xperia XZ1 Compact är en av många Sony-telefoner som kan skava i användarens handflata. På undersidan finns i alla fall en USB Typ-C-port som saknar stöd för att skicka ut video men som har stöd för USB On-The-Go. Användare som gillar att använda USB-porten och telefonens hörlurssport samtidigt kan bli lite besvikna. Hörlursporten sitter nämligen på ovansidan av telefonen. Det gör att kablar kan sticka ut från båda sidorna av telefonen.

Plasten på bakstycket fortsätter längs sidorna. På vänster sida finns en traditionell uppsättning knappar från Sony. För det första finns en på/av-knapp som också agerar som en fingeravtrycksläsare. Knappen ger inte särskilt bra fysisk återkoppling när den trycks in och den är inte riktigt lika pålitlig som många konkurrenter. Läsarens avläsningsyta är troligen en av förklaringarna till att den har lite svårt att konkurrera. Den fungerar dock helt okej så länge fingeravtryck läses in på ett bra sätt.

Unik kameraknapp

Utöver fingeravtrycksläsaren har XZ1 Compact också två volymkontroller och en kameraknapp. Slutaren har ett mellanläge för autofokus och kan användas för att starta kameran snabbt. Kameraknappen är en unik funktion i många av Sonys telefoner som nästan ingen annan konkurrent kan erbjuda. Vi gillar det skarpt.

På telefonens vänstra sida finns en lucka för telefonens kortplats. Här finns en vanlig nanoSIM-kortläsare och en microSD-kortläsare. Sony erbjuder alltså inga dubbla SIM-kortläsare. Hållaren för SIM-kortet går dock att komma åt med bara en nagel. Det är trevligt att kunna byta ut SIM-kortet utan att behöva leta upp ett passande verktyg. Det är dock synd att Sony fortfarande insisterar på att starta om hela telefonen varje gång ett SIM-kort byts ut.

På framsidan av Sony Xperia XZ1 Compact sitter en 4,6 tum skärm. Den omringas av en väl tilltagen skärmram. Det gör hela telefonen lite större än vad den hade kunnat vara med tanke på sin skärmstorlek. Faktum är att XZ1 Compact till och med är lite större än den två år gamla Xperia Z5 Compact som hade en lika stor skärm. Likt Z5 Compact har även XZ1 Compact dubbla frontmonterade högtalare som tar upp en del av utrymmet på framsidan. Ovanför skärmen finns också en kamera med ett vidvinkligt objektiv. Det gör att kameralinsen ser betydligt större ut än vad vi är vana vid att se på framsidan av smartphones.

Storleken har betydelse

Tack vare sin relativt lilla skärm är Xperia XZ1 Compact en liten telefon. Vår nuvarande testvinnare, Galaxy Note 8, är till exempel cirka 45 procent större om vi räknar arean på framsidan av telefonen. Det är en stor skillnad som gör Xperia XZ1 Compact till en helt annan typ av produkt. Den är relativt enkel att använda med en hand men eftersom skärmen är mindre är det också svårare att få plats med fler saker på skärmen. Konsumenter som köper en XZ1 Compact bör göra det för telefonens unika format. Det är nämligen en av dess största fördel.

Likt många tidigare Sony-mobiler är även Xperia XZ1 Compact vattentät enligt IP68-standarden. Det betyder att den kan sänkas ner i vatten utan att ta skada. Den klarar inte hur djupt vatten eller hur långa perioder som helst men den bör överleva ett olyckligt besök i toaletten eller badkaret.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia XZ1 Compact har en 4,6 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Den är den ljusaste skärmen i sin storlek som vi någonsin testat. Den är duktig på att leverera exakta färger och erbjuder bra svärta för att vara en LCD-skärm. Den har dock en helt felaktig vitbalans som gör den alldeles för blå och kall i sin ton. Sony inkluderar vitbalanskontroller i sin mjukvara men skärmens kalla ton är för kraftig för att de ska vara effektiva. Genom att ändra den röda kanalen till ”255” och den gröna till ”130” lyckades vi tona ner den blåa tonen lite men föregångaren Xperia Z5 Compact hade en betydligt bättre kalibrerad skärm som också gick att anpassa för att leverera en bra vitbalans. Vi gillar alltså den nya skärmens ljusstyrka men är minst sagt besvikna på skärmens underliga ton.

 

Högtalare

XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact har två högtalare som sitter under och ovanför skärmen. Den ena högtalaren är inbyggd på samma plats som hörluren. Tillsammans kan de två högtalarna återskapa ett ljud som monohögtalare helt enkelt inte kan. Bara faktumet att de är riktade mot användarens öron är också en stor fördel. Högtalarna presterar bra men är inte marknadsledande. De saknar bra täckning bland de lägre frekvenserna och högre frekvenser kan låta lite grötiga och otydliga. Z5 Compact har dessutom högtalare som kan leverera cirka två decibel högre volym enligt våra tester.

 

Batteri

En liten telefon har bara plats för ett litet batteri. XZ1 Compact har ett batteri som mäter 2 700 mAh. Det är litet i jämförelse med många större konkurrenter på marknaden men det är ändå relativt stort med tanke telefonens storlek. Tack vare en lågupplöst skärm samt ett modernt och energisnålt chipset kan det lilla batteriet leverera en smått otrolig batteritid. Vanlig användare kan förvänta sig två hela dagars användning och även mycket krävande användare kan ha svårt att ta telefonen under 40 batteriprocent på en dag. Våra tester visar att den klarar 10 timmar kontinuerlig användning med skärmen satt till 200 nits, vilket är normal ljusstyrka för inomhusanvändning. Det är oerhört imponerande.

 

Kamera

Xperia XZ1 Compact

Kameran i Sony Xperia XZ1 Compact är så gott som oförändrad från Xperia XZ Premium. Det betyder att den kan leverera bra resultat i många miljöer och att den har flera unika funktioner men att den har svårt att konkurrera med marknadens absolut bästa.

Läs mer om kameran

Kameran i Xperia XZ1 Compact fångar bilder med en relativt stor 1/2,3 tum sensor som har 19 miljoner pixlar. Framför sensorn sitter ett objektiv som har ett bländarvärde på f/2,0. Kameran är inte optiskt bildstabiliserad som vissa konkurrenter. Det är dock ingen överraskning eftersom Sony aldrig använt optisk bildstabilisering i sina telefoner.

I ljusa miljöer fångar kameran bilder som erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Tack vare kamerans höga upplösning har den inga problem att konkurrera med till exempel iPhone 7 när det gäller detaljrikedom i ljusa miljöer. I mörka miljöer får den det lite svårare. Likt Xperia XZ Premium har kameran det svårt att hålla bruset borta. I jämförelse med Huawei Honor 9 kan Sony erbjuda en betydligt bättre exponering i mörka miljöer.

Olika prioriteringar

Under vårt testande av kameran i Xperia XZ1 Compact har vi sett flera skillnader mellan hur den nya modellen och XZ Premium väljer att fånga vissa bilder. De två kamerorna tar ofta olika beslut för att fånga bilder på olika sätt. Skillnaderna är ibland stora och de är inte beroende på slump utan på aktiva val av kamerans mjukvara. Hur vi än försökte under vårt testande gjorde de olika modellerna olika val som påverkade exponeringen i många miljöer. Xperia XZ Premium valde kontinuerligt ljusare exponering i mörka miljöer men en mörkare exponering i ljusa miljöer. I slutänden är det svårt att se betydande kvalitetsskillnader mellan de två kamerorna men det finns troligen någon skillnad i de två modellernas mjukvara och automatiska kamerainställningar.

Vidvinklig selfie

Xperia XZ1 Compact skiljer sig lite från tidigare Xperia-telefoner eftersom den erbjuder en ny vidvinklig selfiekamera. Kameran fångar bilder med en upplösning på 8 megapixlar. Objektivet som sitter framför kamerasensorn är oerhört brett och perfekt för gruppbilder. Det skapar dock också kraftig distorsion längs sidorna och i hörnen av bilden. Kameran kan med andra ord ta andra typer av bilder än andra selfiekameror men den kan inte erbjuda samma kvalitet som andra kameror från Sony.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia XZ1 Compact är den första telefonen vi har testat som har kommit med Android 8.0 Oreo som sitt förinstallerade operativsystem. Det sprillans nya operativsystemet demonstrerar en av Sonys senaste men största styrka: mjukvara. Företaget har skalat av stora delar av sin mjukvara och erbjuder nu en enkel användarupplevelse med endast ett fåtal undantag.

Läs mer om mjukvaran

Att Sony är först ut med Android Oreo är oerhört imponerande. Ännu mer imponerande är att ingen annan tillverkare är i närheten av att lansera en telefon med det nya operativsystemet. Sony är dessutom duktiga på att uppdatera sina produkter. Vi har till exempel testat XZ1 Compact med den senaste oktober-uppdateringen från Google.

Problem med nya Oreo

O som i Oreo.

Under vår testperiod använde vi dock också telefonen med en tidigare mjukvara. Den var allt annat än fri från problem. För det första finns det fortfarande problem med Android Oreo i vissa appar. Det är givetvis inte Sonys problem men det är ändå värt att notera. Vi har till exempel sett att den stabila versionen av lösenordshanteraren Lastpass inte fungerar alls med Android Oreo och att Googles officiella YouTube-app har stora stabilitetsproblem. Under första delen av vår testperiod såg vi dock också flera systemproblem. Telefonen kunde ibland sluta svara efter att en app kraschade. Även navigationsknappar och på/av-knappen kunde ibland sluta fungera helt. Sedan uppdateringen nu i oktober har många av dessa problem försvunnit men det är uppenbart att Android Oreo fortfarande är ett operativsystem som behöver poleras.

Sony har inte ändrat särskilt mycket i sin mjukvara sedan Android 7 Nougat. Företaget har fortfarande en egen hemskärm, appskärm och inställningsskärm men snabbgenvägarna, notiserna och många andra delar av systemet är så gott som orörda. Det största problemet vi kan hitta i Sonys anpassningar är företagets förinstallerade appar.

Reklam i betald mobil

Vi har klagat på exakt samma sak i ett otal Sony-tester. Sonys reklamappar fortsätter dock vara ett problem. För det första fortsätter företaget att installera en onödig antivirusapp vars syfte är att sälja årliga prenumerationer på en tjänst som inte borde behövas. Sony har dessutom ett flertal egna applikationer som försöker Sony-producerad film och musik. Det värsta med dem är att de inte bara kommer med erbjudanden i appen utan att de också skickar reklamnotiser. Dessa går givetvis att stänga av men det är löjligt att de ska finnas över huvud taget.

Om Sony hade gjort sig av med de många onödiga och irriterande appar som kommer förinstallerade på sina telefoner hade företagets mjukvara varit värd att hylla som en av branschens bästa. Användare som lyckas avinstallera och inaktivera de onödiga apparna får nämligen en riktigt bra mjukvaruupplevelse. Sonys imponerande historia när det gäller uppdateringar den senaste tiden gör dessutom Xperia XZ1 Compact till en lovande telefon för framtiden.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset. Det är branschens mest kraftfulla, vilket är imponerande i den lilla telefon som XZ1 Compact faktiskt är. Med 4 GB RAM har den inte riktigt lika mycket arbetsminne som vissa konkurrenter men det är mer än tillräckligt och visar att det går att göra en riktigt kraftfull smartphone i ett litet format. Med 32 GB lagringsutrymme kan vissa användare vara i behov av att expandera men då finns en microSD-kortläsare att tillgå.

Klicka för specifikationer

Skärm 4,6 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 129 × 65 × 9,3 mm
Vikt 143 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

7 KOMMENTARER

 1. Jag undrar om du kikat på täckningen. Haft Compact förut men fått byta pga dåliga mottagningsförhållanden.

  • Hej Lena!
   Sony är inte det bästa företaget när det gäller signalstyrka i mobiler. Vi har ingen utrustning för att mäta telefoners exakta antennstyrka men vi såg inga problem med antennprestanda under vår period. Du har ju alltid ångerrätt om du köper på distans. Det är ett sätt för dig att säkerställa att mobilen fungera bra där du bor och skicka tillbaka den om den inte fungerar bra.

 2. Jag skulle velat läsa en sammanfattning om telefonerna.
  Har läst om Xz1 compact och den har fått väldigt bra omdömen på flera sidor, men här är det en fingranskning där det är diverse problem med flera saker, så att intrycket jag fått motsäger artikelns rubrik lite. Hade därför gärna sett en enkel och lättöverskådlig sammanfattning.

  • Hej Eva!
   Jag förstår inte riktigt vad du menar. Det första stycket i testet är ju sammanfattningen.
   /Joel

 3. Är Razer med 120 och 86 decibel den kraftfullaste mobilen läste om one plus 5T och Sony etc .och årsuppdateringar tar den en hel natt fick meddelande om det jag vet inte riktigt vad som menas om det blir sekrettessbrott ?

 4. Jag har haft Z5 Compact under två år nu. Köpte den egentligen enbart för att den ska vara vattentät, till skillnad från andra som bara är vattentåliga. Och att garantin är två år. Fick en ny mobil på garanti sen den gamla ändå inte var helt vattentät iaf. Men bra av Sony!
  Hur är det med denna xz1 Compact?
  Är den vattentät?

  • Hej Fredrik!
   Den är IP68-certifieriad vilket definieras som vattentätt under vissa omständigheter. Den kan till exempel inte hållas i vatten under lång tid eller på stort djup. Vattentätningen kan också påverkas om telefonen tappas eller skadas.
   Nästan ingenting är helt vattentätt. Inte ens de flesta ubåtar är vattentäta när de kommer ner till vissa djup. Ordet vattentätt är relativt i de allra flesta sammanhang. Så kort sagt: Ja, den är vattentät enligt IP68-standarden. Det betyder inte att den är helt vattentät i alla tänkbara situationer, det finns det ingen telefon som är.
   Här är en bra artikel om ämnet. https://surfa.se/ip68-ip54-atm-vad-betyder-vattentalighet/

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × två =