En av de största trenderna på smartphonemarknaden de senaste åren har varit vattentålighet. Sony har varit marknadsledande med moderna vattentåliga smartphones i många år men även Apple och Samsung har nu vattentåliga smartphones. Många telefoner är märkta med en certifiering för hur vattentåliga de är. Oftast kan förkortningar så som IP65, IP67, IP68 och IP54 visas i marknadsföring för telefoner. Vad betyder de och hur säker kan du vara på att din telefon inte tar skada av vatten?

Vatten är inte bra för elektronik. Vatten kan kortsluta elektroniska komponenter som riskerar att förstöras och göra telefoner helt oanvändbara. För att bli av med det problemet har företag ett flertal olika metoder för att göra sina smartphones mer vattentåliga. Det viktigaste skyddet som moderna smartphones har är en gummiliknande förslutning runt alla skarvar av telefonen. Förslutningen ser till att vatten aldrig kommer in i telefonen. Utöver det använder också många tillverkare sig av vattenavstötande kemikalier som sprutas på telefonens interna komponenter. Det gör att komponenterna har ett grundläggande skydd, även om vatten skulle tränga sig in i telefonen.

Både damm och vatten

Olika tillverkare har olika starkt skydd mot vatten. Det är nu vi kommer till de underliga kombinationerna av bokstäver och siffror så som IP68. IP står för International Protection Marking och är en klassificering för hur skyddade olika prylar är mot små föremål och vatten. Den första siffran i koden, i detta fallet siffran 6, står för den högsta klassificeringen av skydd mot föremål. Det betyder att små korn, så som sandkorn eller damm inte kan komma in i telefonen. En femma indikerar skydd mot damm men inte totalt skydd och lägre siffror indikerar skydd mot föremål som är större än damm.

Den andra siffran i IP68 berättar hur skyddad prylen är mot vatten. Denna siffran kan sträcka sig från 0 till 8, där 0 är inget skydd alls och 8 är högsta skydd. 1 och 2 betyder att prylen kan utsättas för en mindre mängd droppar, så som lätt regn. 3 och 4 innebär skydd mot en större mängd vatten från exempelvis en dusch. 5 och 6 innebär skydd mot spolande vatten. 7 innebär att telefonen kan sänkas ner i 1 meter djupt vatten i 30 minuter och 8 innebär att den kan sänkas ner ännu djupare, till ett djup som anges av tillverkaren. Många smartphonetillverkare som har IP68-certifiering anger ett djup på 1,5 meter men djupet kan alltså skilja mellan olika modeller.

Klassificering och definitioner

IP0X – damm Inget skydd mot damm
IP1X Skydd mot fem cm stora föremål
IP2X Skydd mot 12,5 mm stora föremål
IP3X Skydd mot 2,5 mm stora föremål
IP4X Skydd mot 1 mm stora föremål
IP5X Skydd mot damm
IP6X Dammtätt
IPX0 – vatten Ingen vattentålighet
IPX1 Skydd mot motsvarande 1 mm regnfall per timme
IPX2 Skydd mot motsvarande 3 mm regnfall per timme
IPX3 Strilsäkert, 5 minuter med 0,7 liter per minut
IPX4 Striltätt, 5 minuter med 10 liter per minut
IPX5 Spolsäkert, 15 minuter med 12,5 liter per minut
IPX6 Spoltätt, 3 minuter med 100 liter per minut
IPX7 Vattentålig, 30 minuter vid 1 meters vattendjup
IPX8 Vattentätt, djupare än IPX7, djup anges av tillverkaren

Det är värt att notera att det enda kravet för att en telefon ska få en viss certifiering är att den fungerar bra efter att testet har genomförts. Det betyder inte att den ska vara helt torr på insidan. Enligt standarden är det acceptabelt om vatten tränger in, så länge det inte påverkar enhetens funktioner på lång sikt. Det betyder exempelvis att komponenter så som mikrofoner och högtalare kan sluta fungera under en kort period om de utsätts för vatten, även om telefonen är IP-certifierad.

Eftersom smartphones främst använder sig av gummiförslutningar för att hålla borta vatten kan telefoners vattentålighet påverkas om de tappas eller går sönder. En vattentålig telefon som har en spräckt skärm eller trasigt bakstycke har därför inte samma vattentålighet som den hade tidigare.

Det finns ytterligare en vattenrelaterad förkortning som främst används av klockor, men också av smarta klockor. ATM står för atmosphere och visar hur långt under vatten en pryl kan föras ner innan den riskerar att förlora sin vattentålighet. ATM 3 betyder att den är vattentålig ner till 30 meters djup, ATM 5 står för 50 meter, ATM 10 för 100 meter och så vidare.

Vattentät eller vattentålig?

Vi har hittills bara använt ordet vattentålig. Detta är den term som är vanligast och bredast accepterad. Termen indikerar att en pryl klarar av att utsättas för en viss mängd vatten utan att ta skada. IP68-certifieringen säger dock att en enhet ska kunna sänkas ner i vatten under en längre tid, utan att ta skada. Så är inte den vattentät då? Det beror på hur ordet vattentät definieras. Nästan ingenting är helt vattentätt. Även många ubåtar har gränser för hur långt under vattnet de kan ta sig innan trycket blir för stort. Få skulle nog dock säga att en ubåt bara är vattentålig och inte vattentät.

Vi skulle därför kunna påstå att IP68-certifieringen är tillräcklig för att göra enheter vattentäta i grunt vatten. Det betyder dock inte att det är en bra idé att slänga din smartphone i poolen. Det finns alltid en risk att något har hänt med din telefons vattentätning och att den därför inte längre klarar av den mängd vatten som IP-certifieringen garanterar.

På tal om garanterar finns det ingen etablerad smartphonetillverkare som har garantier för sin vattentätning. Om du med vilja ha slängt din smartphone i poolen eller simmat runt med din i havet och den skulle gå sönder av den anledningen kan du inte göra särskilt mycket åt det. Ingen tillverkare inkluderar vattenskador i sin garanti. Det är möjligt att du kan reklamera produkten om du kan bevisa att vattenskadan orsakades av ett tillverkningsfel från fabriken men det är ett argument som är svårt att förlita sig på.

IP-certifiering är till för olyckan

Även om viss IP-certifiering kan låta dig filma med mobilen under vattnet är poängen med vattentålighet att skydda smartphones från vattenrelaterade olyckor. Smartphones är dyra prylar som kan bli ännu dyrare för dig om de går sönder när de tappas ner i diskhon, badkaret eller toaletten. Med IP-certifiering kan du vara lite mindre oroad över att en olycka kan göra din telefon oanvändbar. Vi rekommenderar ändå att du tar det lugnt runt vatten.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

5 KOMMENTARER

  1. 3 ATM tilsvarer 20 meters dyp, ikke 30 😉
    Dette fordi vi har (ca) 0 atmossfærers trykk ved 0 meter, altså ved overflaten (ytan, på svensk;)
    Så med andre ord 5 ATM ved 40m, 6 ATM ved 5m osv osv..

  2. Dom stora klocktillverkarna, ROLEX, OMEGA, BRETLING m.fl. använder sig sedan många decennier av denna klassificering där 5 Atmosfär är detsamma som 50 meter, 10 atmosfär 100 meter, 30 atmosfär är 300 meter, osv. Det torde väl knappast vara så att dessa ”ikoner” inom klocktillverkarvärlden har fått det hela om bakfoten …? Att dom inte har den kunskapen och ”skrivit fel”i sina reklamfoldrar i mer än ett halvsekel…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 6 =