Det var inte så länge sen som vattentålighet var den nya heta trenden. Alla skulle ha det. Samsung återlanserade det i Samsung Galaxy S7 och Apple lanserade det med iPhone 7. Då skulle alla mobiler ha det. Även billiga mobiler. Nu har intresset för vattentålighet svalnat och budgetmobilerna har blivit av med det.

Nya trender styr

Billiga mobiler följer ofta i spåren efter dyra. Det har vi till exempel sett under de senaste åren, när några av de de senaste trenderna har varit både dubbla kameror och skärmar med flärpar. Dessa trendiga egenskaper har rullat ner från flaggskeppen på inte mindre än tolv månader i vissa fall. Problemet med dessa flaggskeppstrender i mobiler är att de billigare mobilerna sällan har resurser för att göra de ny egenskaperna särskilt väl.

Till och med den billigaste rekommenderade mobilen i Svenska Smartphoneguiden har dubbla kameror.

En trend som inte hade särskilt stora problem med budgetsegmentet var vattentäta mobiler. Det är inget snack om att vattentåliga mobiler kräver särskild design och resurskrävande certifiering för att vara möjliga. Till skillnad från dubbla mobilkameror presterar dock en IP68-certifierad budgetmobil ungefär lika väl som en flaggskeppsmobil med samma certifiering, åtminstone när det gäller vattentäthet.

Stora satsningar förbyttes snabbt

Vattentätning har varit populärt i mobiler av alla typer. Även i billiga mobiler. Samsung har satsat stort på funktionen i sina Galaxy A-mobiler där även den billigaste Galaxy A3-serien hade vattentätning. Även Motorola har satsat en hel del på vattentätning genom åren. Moto G-serien har tidigare haft vattentätning och Moto X4 lanserades under 2017 med en vattentät design. Detta är alla telefoner som kostat under 3 000 eller till och med under 2 000 kronor.

Samsungs lilla och billiga Galaxy A3 (2017) var IP68-klassad.

Nu lyser vattentäta budgetmobiler med sin frånvaro. Under 2018 testade vi inte en enda vattentät mobil som kostade under 3 000 kronor. Vattentätning lyste dessutom med sin frånvaro i mellanklassen under året. Det betyder att vattentätning har blivit en funktion som är så gott som exklusiv för flaggskeppen. Tillverkare så som OnePlus har visserligen gjort försök att göra sina telefoner vattentåliga men de har undvikit någon officiell certifiering. I de lägre prisklasserna har Motorola pratat om att deras Moto G-telefoner har ett vattenavstötande lager som kan skydda mot vatten. De tidigare modellernas vattentäthet finns dock inte kvar. Samsung har till synes helt övergett vattentätning i Galaxy A-serien. Inte ens den senaste och dyraste Galaxy A9-modellen kan skryta med en vattentät design.

Smartphones är definitivt inte fria från mode och trender. Snarare tvärt om. Det gör att funktioner och egenskaper faller in och ut ur tiden. Vattentålighet borde kanske inte ha fallit ut ur tiden. Det har den inte heller för flaggskeppen. Ett nytt ”riktigt” flaggskepp som inte är vattentätt är mer ovanligt än någonsin. Konsumenter som vill skydda sig mot vatten men inte betala stora summor börjar dock få ont om alternativ.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + sjutton =