Samsung Galaxy A9 (2018)
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat den blå/turkosa versionen av Galaxy A9. Det finns också en svart variant.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Dubbla nanoSIM- och microSD-stöd
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Mediokra kameror
- Burkig högtalare
- Skör glasbaksida
- Tung mjukvara
Kamera5.2
Skärm7.1
Batteri7.2
Kamera5.2
Skärm7.1
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Den blåa versionen av Samsung Galaxy A9 har en lite speciell design och de fyra kamerorna på baksidan ser definitivt intressanta ut. Kamerorna är dock inte alls vad vi hade hoppats. De presterar dåligt, särskilt med tanke på telefonens prisklass. Utan imponerande prestanda eller någon annan särskild kvalitet har Samsung helt enkelt hittat helt fel med Galaxy A9. Det finns många bättre och billigare alternativ på marknaden.

 

Hårdvarudesign

Galaxy A9 är en väl designad mobil som använder stabila material som kombineras på ett bra sätt för att ge en känsla av kvalitet. Den är samtidigt en gnutta klumpig i jämförelse med många konkurrenter eftersom Samsung verkar vägra hoppa på skärmflärps-trenden.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A9 sticker ut en hel del från hur Samsung designade sina smartphones för bara ett år sen. Under det senaste året har Galaxy A-serien genomgått en transformation som har gjort den till något annat än en smartphoneserie som går i Galaxy S-seriens fotspår. A-seriens nya fokus på en egen design märks särskilt tydligt på Galaxy A9 som alltså introducerar en ny design till Samsungs smartphonefamilj.

Roliga färger och kameror

Galaxy A9 lånar vissa grundläggande designkoncept från syskon i serien. Baksidan har till exempel en fingeravtrycksläsare på baksidan och en uppsättning kameror vertikalt uppradade i ena hörnet. Med totalt fyra kameror ser dock A9 nästan humoristiskt välutrustad ut. Den färggraderade baksidan ger dessutom ett ovanligt utseende. Vårt exemplar har en blå/turkos färg men det finns också i en lite mer anonym svart version.

Baksidan täcks av glas som ger telefonen en känsla av kvalitet. Materialvalet gör dock också baksidan lite skör. Fingeravtrycksläsaren är snabb och relativt pålitlig. Den är dock ganska känslig för svett och smuts. Glaset möter metall längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp med bra fysisk återkoppling och två volymknappar. På ovansidan finns en kortläsare med plats för två nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså plats för totalt tre kort, samtidigt. Det är väldigt ovanligt i prisklassen. På vänster sida finns en Bixby-knapp som leder direkt till Samsungs röstassistent och på undersidan finns en USB Typ-C-port, högtalare, mikrofon och hörlursport. Samsung är ett av få företag som fortfarande håller hårt i hörlursporten.

Klassisk skärm och klassisk design

På framsidan av Galaxy A9 finns en klassisk AMOLED-skärm från Samsung med en klassisk design runtom. Här finns ingen flärp eller någon annan konstig skärmlösning. Samsung har helt enkelt valt en klassisk design med en relativt stor ram över skärmen som ger utrymme för hörlur, kamera och sensorer. Det har vi inget emot. Med det sagt är den en gnutta mer klumpig än många konkurrenter som har liknande skärmstorlekar. Den är till exempel drygt två millimeter bredare och en halv centimeter längre än OnePlus 6T som har en 6,4 tum skärm, i jämförelse med Galaxy A9:s 6,3 tum.

Till skillnad från Galaxy S-serien utlovar Samsung inget skydd mot vatten med Galaxy A9. Det gäller alltså att hålla hårt och undvika handfat, toalettstolar och pooler. Hårdvaran saknar också stöd för trådlös laddning som finns i till exempel Galaxy S9 men även i Samsungs äldre Galaxy S-mobiler.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A9 har en 6,4 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 220. Samsung är specialister på AMOLED-skärmar och brukar erbjuda exceptionell bildkvalitet. Galaxy A9 har visserligen inte riktigt lika hög detaljrikedom som Galaxy S9 men vi hade förväntat oss riktigt bra färgprestanda. Som väntat är Samsung otroligt duktiga på att kalibrera skärmens vitbalans men den har en lite mer överdriven färgprofil än många andra Samsung-mobiler, även i det mer neutrala AMOLED film-läget. Det är lite synd. Med en maximal ljusstyrka på knappt 600 nits är den i alla fall lätt att använda utomhus.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A9 har en monohögtalare som visserligen kan erbjuda normala maximala volymer men som saknar den kvalitet vi förväntar oss från mobiler i klassen. Den har svårt att hantera mellanregisterat och blir obehagligt skrikig på höga volymer. Den saknar täckning bland låga frekvenser och har ett ljud som allmänt skulle beskrivas som lite burkigt. Den fungerar helt okej för röstsamtal men är inte alls bra för musik. När det gäller ljud erbjuder till exempel OnePlus 6T en betydligt bättre upplevelse.

 

Batteri

Samsung Galaxy A9 har ett batteri som mäter 3 800 mAh. I kombination med ett energieffektivt chipset från Qualcomm erbjuder den riktigt bra batteritid. Vid lätt användning klarar den sig genom två dagar. Vid normal användning kan den erbjuda en marginal på minst 40 batteriprocent och även för mycket krävande användare har den gott om energi för att klara sig genom en lång dag. Det gör den verkligen till en mobil som går att lita på.

 

Kamera

Samsung Galaxy A9 är den första telefonen på den svenska marknaden som har fyra kameror. Samsung har verkligen satsat stort men satsningen är helt missriktad. Kamerorna presterar riktigt uselt för prisklassen. Vi hade mycket hellre sett en riktigt bra kamera istället för de fyra ganska dåliga kameror som Galaxy A9 har.

Läs mer om kameran

Galaxy A9 har en 24 megapixelkamera som sin huvudkamera. Med ett bländarvärde på f/1,7 imponerar den på pappret men inte i praktiken. Den kan faktiskt ta helt okej bilder i ljusa miljöer som inte sätter höga krav på dynamiskt omfång men när kraven höjs kan inte längre kamerans mjukvara hantera hårdvarans brister. Med ett begränsat dynamiskt omfång gör mjukvaran tuffa beslut för att behålla täckning. Den prioriterar då ofta att underexponera. Det gör att många bilder blir mörka och att färger tappar sin intensitet. Mjukvarans prioriteringar fungerar inte alls och vi är smått chockerade över hur dåligt kameran presterar.

I mörka miljöer fortsätter dynamiskt omfång att vara ett problem. När ljuset verkligen tryter presterar den ändå helt okej, i klass med Pocophone F1 som visserligen också är en betydligt billigare mobil.

Kom lite närmre

Galaxy A9 har också en zoomkamera som har två gånger optisk zoom. Den har samma typ av problem med bildkvalitet som huvudkameran men kommer åtminstone lite närmare för att, i teorin, erbjuda hög detaljrikedom. I praktiken fungerar inte heller zoomkameran särskilt bra. Med ett bländarvärde på f/2,4 behöver kameran förlänga slutartiden för att få bra exponering i miljöer som inte är ljusa som soliga sommardagar. Det introducerar mycket rörelseoskärpa. Vi ser helt ärligt inte särskilt stora förbättringar i detaljrikedom mellan zoomkameran och att bara zooma in i huvudkamerans foton i efterhand.

Tagen med Samsung Galaxy A9:s zoomkamera.

Få ett större perspektiv

Galaxy A9 har också en vidvinkelkamera. Den har ett brett 120 graders-perspektiv och ett bländarvärde på f/2,4. Den erbjuder ett perspektiv som är ganska ovanligt i moderna smartphones. Det är särskilt intressant för arkitektur och landskapsfotografering men kan användas med fördel i många andra situationer. Vidvinkelkameran har faktiskt ett ganska brett dynamiskt omfång, vilket är viktigt för landskapsfotografering. Den har samtidigt riktigt usel detaljrikedom, stora problem med brus kombinerat med för hård brusreducering. Bilderna ser helt enkelt inte alls bra ut.

Tagen med vidvinkelkameran.

Porträttläget i kameran är helt okej men lider av samma problem som huvudkameran, eftersom huvudkameran används för fotografering i läget. Den fjärde kameran används alltså bara för djupdata till porträttläget.

Kameran kan spela in i 4K UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Den presterar helt okej med ganska hög detaljrikedom, i klass med Pocophone F1. Den har stöd för Super Slow Motion-inspelning, vilket i alla fall är en ganska ny funktion för prisklassen.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A9 drivs av Android 8.0.0 med Samsung Experience 9.0. Det är alltså exakt samma mjukvara som vi har sett i Samsungs smartphones i mer än ett år. Till skillnad från många andra Galaxy A-mobiler har Galaxy A9 dock stöd för Samsungs röstassistent Bixby som har fått seriös konkurrens av Google Assistent på svenska.

Läs mer om mjukvaran

Samsungs mjukvara har länge haft samma värden. Den är full av Samsung-unika funktioner som både erbjuder unika möjligheter men som också står i vägen för användaren. Samsungs förbättrade system för att hantera multitasking är ett exempel på att Samsung kan erbjuda en bättre användarupplevelse än vad Android vanligen kan. Samsungs system för att justera skärmens färgbalans är ett annat exempel på ett system som inte existerar i Android och som gör telefonens hårdvara ännu bättre.

Tunga unika funktioner

Listan på unika funktioner i Samsungs mjukvara är lång. Listan över Samsung-unika funktioner som verkligen ger något positivt till användarupplevelsen är inte alls lika lång. Samsung har så många funktioner att nya användare riskerar att bli utmattade av obligatoriska guider om komplicerade funktioner som hen aldrig kommer att använda.

Samsung har inte fel i att tro att de kan erbjuda något unikt och bra genom att förbättra Android. Problemet är att deras unika funktioner är för många och för störande för att göra användarupplevelsen bra.

Galaxy A9 är den första Galaxy A-mobilen som har stöd för Bixby. Samsungs röstassistent kan antingen aktiveras med den fysiska knappen på telefonens vänstra sida eller med ett röstkommando. Assistentens fokus är fortfarande på funktioner i telefonen. Den kan till exempel hjälpa till att justera inställningar i mjukvaran men har inte ett lika brett stöd för fakta och olika tjänster som till exempel Google Assistent. Eftersom Google Assistent numera också finns på svenska blir det ännu svårare att motivera Bixbys existens. Samsung har helt rätt i att Bixby kan göra saker som Google Assistent inte kan. När Bixby bara är bra på att justera inställningar i telefonen finner vi det dock svårt att integrera den i vår vardag. Bixby-knappen går att stänga av men den kan inte omprogrammeras i Samsungs mjukvara.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 660-chipset har Galaxy A9 prestanda som är mer än tillräcklig för de allra flesta. Med 6 GB RAM kan den hantera stora och tunga applikationer utan problem. Den ligger visserligen en bra bit bakom flaggskeppen och konkurrenter så som OnePlus 6T när det gäller grafikprestanda. För den stora massan är Snapdragon 660 ändå ett passande chipset för vardagsanvändning. Vi hade varit särskilt nöjda med det om Samsung inte valt att lägga sig i en prisklass som gör att Galaxy A9 konkurrerar med telefoner så som OnePlus 6T. Den jämförelsen blir tuff för Samsung. Med en dedikerad plats för ett microSD-kort och 128 GB intern lagring finns det i alla fall gott om lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 220
Storlek 162,5 × 77 × 7,8 mm
Vikt 183 gram
Kamera 24 MP, 8 MP, 10 MP, 5 MP
Främre kamera 24 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 660, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 800 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 11 =