+ Bra batteritid
+ Utmärkt huvudkamera
+ Kratfull processor
- Inte vattentålig
- Lite underlig mjukvara
- Saknar hörlursport
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Med Mi 10 har Xiaomi höjt ribban för sina smartphones rejält, tillsammans med priset. Med ny flaggskeppsprestanda, stöd för 5G, en bra skärm och en riktigt bra kamera, kan Xiaomi erbjuda det mesta. En utmärkt batteritid ger dessutom den pålitliga användarupplevelse som vi blivit vana vid från företaget. Det ger också Mi 10 en ordentlig fördel gentemot flera konkurrenter. Mjukvaran kan fortfarande vara ett problem för vissa och den kan vara en anledning att snegla på OnePlus 8 Pro. Vi är dessutom besvikna på bristen på både eSIM och dubbla SIM samt på en design som saknar IP-klassning för skydd mot vatten. För de funktioner som Mi 10 inte saknar, håller Xiaomi i alla fall en oerhört hög lägstanivå.
Hårdvarudesign
Xiaomi Mi 10 har en enkel design som verkar sakna ambitioner om att sticka ut. Det gör den kanske lite tråkig men också klassiskt stilren. I jämförelse med konkurrenterna i klassen har hårdvaran tyvärr ett par ganska stora brister. Utöver att den saknar IP-klassning för vattenskydd, så är den en av ytterst få mobiler på marknaden som inte har stöd för dubbla SIM-kort.
Läs mer om hårdvaranXiaomi har gjort sig kända för sin ovanligt stilrena och enkla, närmast skandinaviska, design. Företagets smartphones har inte riktigt samma rykte. De har snarare haft en tendens att se ganska generiska och tråkiga ut. Smaken är som baken och huruvida Xiaomi Mi 10 är snygg eller inte låter vi dig avgöra. Mi 10 sticker dock knappast ut ur mängden. Den är ganska anonym.
Glas med syfte
Den anonyma designen börjar på baksidan med en glasskiva som i vårt fall har en blankt grå bakgrund och rundade sidor. Längs vänsterkanten finns en uppsättning kameror som sticker ut från resten av telefonen. De sticker ut tillräckligt långt för att göra telefonen opraktiskt ostabil på ett platt bord. Glaset gör dessvärre telefonen skör på både framsidan och baksidan. Mi 10 utnyttjar dock också glasets transparens för att ge stöd åt trådlös laddning.
Glaset på baksidan möter metall längs sidorna. Det ger den en stadig konstruktion som vi är vana vid från dyra flaggskepp. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar, som tyvärr ger ganska dålig fysisk återkoppling. De fungerar bra men hade mått bra av att ge lite bättre feedback för att vara lättare att använda.
Längs ovansidan har Mi 10 en mikrofon, en IR-sändare och en högtalare. Ovansidan är en ovanlig placering för en högtalare. Placeringen ger utrymme för två väldigt liknande högtalare på vardera sida av telefonen. Högtalarna är dock också lätt att råka täcka med handen när mobilen hålls i landskapsläge. Placeringen på ovansidans vänstra sida gör i alla fall att högtalarnas placering inte är ett lika stort problem för vänsterhänta.
Ovanlig brist
Längs undersidan finns en till högtalare med samma design som på ovansidan. Här finns också en mikrofon, en USB-port och en korthållare. Korthållaren har plats för ett nanoSIM-kort, inget annat. Här finns varken en microSD-kortplats eller en sekundär nanoSIM-kortplats. Eftersom Mi 10 dessutom saknar stöd för eSIM är det helt enkelt omöjligt att använda mer än ett telefonnummer med Mi 10. Det är en brist som vi inte sett i ett flaggskepp på flera år. Faktumet att Mi 10 har stöd för dubbla SIM i andra regioner och dessutom har en plats, som är fylld med plast, i den svenska modellen, gör bristen särskilt frustrerande.
Framsidan bjuder på en 6,67 tum skärm som har lätt rundade sidor och hörn. Under skärmen finns en mer tilltagen ram än längs sidorna. I skärmens övre vänstra hörn finns ett kamerahål av ganska normal storlek för 2020. Ovanför skärmen finns dessutom en hörlur och ett par sensorer. I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare som har ett relativt stort läsområde. Det gör det faktiskt praktiskt möjligt att låsa upp telefonen medan den lyfts upp ur fickan.
Mi 10 har ett betydligt högre pris än sin föregångare. Det finns ändå några funktioner som saknas i hårdvaran. Den ena är som sagt bristen på stöd för något annat än ett nanoSIM-kort. Den andra är bristen på skydd mot vatten. Medan OnePlus 8 Pro erbjuder skydd med IP68-klassning, utlovar Xiaomi inget som helst vattenskydd. Det ger OnePlus ett skydd mot olyckor som Xiaomi inte alls kan utlova. Det är en definitiv nackdel i en prisklass som har stark konkurrens.
Stäng
Skärm
Xiaomi Mi 10 har en 6,67 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Skärmen har alltså lite lägre detaljrikedom än till exempel OnePlus 8 Pro. Med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz är Mi 10 också lite långsammare än OnePlus 8 Pro, som når 120 Hz. Med det sagt är vi ändå mycket imponerade av skärmen i Mi 10. Den erbjuder nämligen utmärkt färg och världsledande ljusstyrka. När den visar HDR-material når den över 1 400 nits, nära Samsung Galaxy S20 Ultra. Det är faktiskt mer än de 1 120 nits som Xiaomi utlovar. I ljusa miljöer med en vit bild över hela skärmen kan dessutom nå 922 nits i vårt test. Det är ljusare än någon OLED-skärm vi testat tidigare. Det gör den exceptionellt lätt att se och använda utomhus. Mi 10 har kort sagt den absolut bästa Full HD-upplösta OLED-skärm vi testat.
Högtalare
Xiaomi Mi 10 bryter en tråkig tradition av dåliga högtalare. Med dubbla högtalare lyckas Xiaomi nu erbjuda en riktigt bra ljudupplevelse. Den påkostade designen gör ljudbilden ovanligt jämn mellan höger och vänster. Ljudet är dessutom detaljrikt och undviker distorsion vid högre volym. OnePlus 8 Pro erbjuder en högre maxvolym men har också vissa problem med distorsion. Både Xiaomi och OnePlus har fortfarande en bit kvar till toppklassen. Med Mi 10 har Xiaomi i ändå gått från att vara ganska dåliga till att vara bra på högtalare.
Batteri
Med ett batteri som mäter 4 780 mAh har Xiaomi Mi 10 ett större batteri än de flesta konkurrenterna i klassen. Batteriet ger också en riktigt imponerande batteritid. Även med skärmen i 90 Hz-läget kan normala användare, utan problem, använda Xiaomi Mi 10 i minst två dagar. Vid lätt användning är en batteritid på tre dagar en definitiv möjlighet. Det ger användare en användarupplevelse som är fri från batterioro, även under extrema dagar. Krävande användare kan möjligen ta batteriet under 50 procent, men det är inte enkelt. När telefonen behöver laddas finns stöd för trådlös laddning eller trådbunden laddning, med en full laddning på mindre än en timma.
Kamera
Xiaomi Mi 10 har ett kameraystem som är väldigt likt det system som sitter i Mi Note 10 från 2019. Skillnaderna betyder delvis att Mi 10 är lite sämre än den äldre modellen. Den saknar till exempel en telefotokamera, som har ersatts av en macrokamera. Hela kamerasystemet presterar ändå i toppklass med särskilt imponerande detaljrikedom i ljusa miljöer.
Läs mer om kameranVärldsledande detaljrikedom
Xiaomi Mi Note 10 var först ut på marknaden med en 108 megapixelkamera. Mi 10 är alltså väldigt lik och använder samma kamerasensor i sin huvudkamera. Hela huvudkameran verkar mycket riktigt vara identisk. Det betyder att vi ser nära identisk prestanda. Det innebär att Mi 10 imponerar med marknadens absolut högsta detaljrikedom i ljusa miljöer. Vi noterar att den har vissa problem med kromatiska aberrationer i svåra situationer och att den stora sensorn kan ha svårt att behålla skärpa över hela bilden när motivet är nära kameran. Det beror till stor del på det relativt korta skärpedjupet. För fotografering i ljusa miljöer finns det i alla fall ingen som slår Xiaomi i detaljrikedom i nuläget.
I mörker presterar Mi 10 fortsatt bra. Den stora sensorn fångar mycket ljus. Vi noterar att Mi 10 kontinuerligt väljer en mörkare exponering än Mi Note 10. Det ger mindre problem med brus men alltså också en mörkare bild. Skillnaden i jämförelse med OnePlus 8 Pro är särskilt slående. Xiaomi verkar helt enkelt ha justerat sin mjukvara. Det gör inte kameran sämre men det ger den en annan bildprofil än tidigare och vi föredrar Mi Note 10.
Tveksamma extrakameror
Mi 10 bjuder på en vidvinkelkamera som tyvärr är ganska dålig. Den saknar skärpa längs kanterna. Även om Xiaomi imponerar med sin huvudkamera, så är vi inte lika imponerade av vidvinkelkameran. OnePlus 8 Pro presterar märkbart bättre med bättre detaljrikedom och skärpa.
En tredje kamera erbjuder makrofotografering med autofokus. Autofokus är inte en självklarhet i makrokameror men det är en definitiv bonus. Kameran fotar bilder som möjligen kan användas för sociala medier. Optiken är dock dålig. Det gör att bilder saknar skärpa och detaljrikedom och att kameran får stora problem i motljus eller i områden med starka kontraster. Om vi hade fått välja, hade vi hellre haft Mi Note 10:s telefotokamera istället för en macrokamera i Mi 10.
Med sin högupplösta sensor och kraftfulla processor kan Xiaomi erbjuda videoinspelning i 8K-upplösning. Det är funktionalitet som endast Samsung Galaxy S20 kan skryta med i klassen. Skillnaden är definitivt märkbar och ger Xiaomi ett litet försprång. I nuläget är det dock svårt att påstå att den är funktionalitet som är särskilt relevant för många.
Stäng
Mjukvara
Xiaomi Mi 10 lanseras med Android 10 och MIUI 11. Det skiljer den lite från den mjukvara som levererades med Mi Note 10, som lanserades med Android 9. En av de största skillnaderna i Mi 10 är att operativsystemets mörkerläge fungerar betydligt bättre mellan appar. På det stora hela är dock nyheterna i MIUi 11 små mellan Android 9 och Android 10.
Läs mer om mjukvaranMIUI 11 bjuder på mycket tunga anpassningar av Android, både estetiskt och funktionellt. Förändringarna innebär bland annat att hemskärmen inte har någon appskärm och att alla appikoner därför måste finnas på hemskärmen. Förändringar gör också att många knappar och inställningar har bytt plats. Funktionen i Android för Delad skärm har till exempel fått en egen knapp i appbytaren och det finns en snabbgenväg till Inställningar ovanför snabbgenvägarna när vi sveper ner med ett finger från toppen av skärmen. Xiaomi har dessutom ordnat om alla inställningar i inställningsappen. Många förändringar har stor betydelse för hur Android fungerar men de är också till stor del väl genomtänkta. Inställningarna är till exempel sorterade så att de vanligaste inställningarna inte ligger längst upp, där de är svåra att nå med en hand.
Nya färger och gammalt skräp
De största förändringarna som introduceras med den nya mjukvaran är estetiska. För det mesta tycker vi att Xiaomi går i rätt riktning. Bättre användning av färgade ikoner gör det lättare att navigera och bättre struktur i till exempel appbytaren gör det lättare att snabbt hitta rätt app.
MIUI 11 är fortfarande fullt av appar. Appar från Xiaomi och appar från annonsörer. Flera av Xiaomis appar är praktiska eller rent av nödvändiga. Det finns till exempel en app för FM-radio och en för IR-sändaren. Appar så som Säkerhet uppmanar samtidigt användare att manuellt ”städa” telefonen från ”skräp” som i själva verket sparas av appar för att de ska fungera bättre och snabbare. Appen Säkerhet inkluderar dessutom virusskanning som laddar upp information om användarens telefon till tre olika molntjänster. Funktionen är inte aktiv som standard och användaren måste godkänna användarvillkor för att använda den. Det finns dock inget som pekar på att antivirusmjukvara krävs för Android-telefoner och mjukvara som kräver manuell ”Säkerhetsskanning” skapar främst oro bland användare. Det är kort sagt dags för Xiaomi att lägga ner sin ”Säkerhet”s-app.
MIUI 11 är en lite underlig mjukvara med lite underliga preferenser. Notisikoner går nu äntligen att aktivera men de är fortfarande inaktiverade som standard, av någon outgrundlig anledning. Det går att skaffa en appskärm med en launcher som kan installeras från Google Play. På det sättet kan MIUI 11 passa de flesta som gillar att justera inställningar. Vi önskar bara att Xiaomi höll sig borta från onödiga anpassningar som inte gör Android bättre.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset erbjuder Mi 10 prestanda i absolut världsklass. Likt OnePlus 8 Pro erbjuds bättre och mer stabil grafikprestanda än vad Samsung Galaxy S20 Ultra kan erbjuda. 8 GB RAM är mer än tillräckligt för de mest krävande applikationerna. Att vissa dyrare konkurrenter har 12 GB RAM ser vi inte som ett problem för Xiaomi. 8 GB är mer än tillräckligt för mycket bra prestanda i många år framöver. 256 GB lagring är dessutom generöst, bättre än vad OnePlus 8 Pro erbjuder i klassen. Vi hade dock gärna sett en microSD-kortläsare för att ge användare större flexibilitet.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Xiaomi Mi 10 använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Xiaomi Mi 10 stöd för de första frekvenserna.